Connect with us

EVENIMENT

RUPTURĂ în PNL Cluj. BOC zice HĂIS. Oros trage CEA. Tişe, DIIII. Buda, HO. Cine să CONDUCĂ partidul

Publicat


Apropierea Congresului PNL începe să zgâlţâie principalul partid de guvernământ. Scuturături mai mari par să fie deocamdată în una dintre cele mai importante organizaţii judeţene, cea din Cluj. În mod neaşteptat, tonul l-a dat primarul Emil Boc. El a declarat public că îl susţine pe Florin Cîţu la şefia partidului, deşi acesta din urmă nici nu şi-a anunţat candidatura. Singurul în cursă, până acum, e doar actualul preşedinte, Ludovic Orban. De cealaltă parte, oarecum în replică, ministrul Adrian Oros s-a pronunţat categoric pentru Ludovic Orban. În PNL Cluj se conturează cel puţin două tabere.

Careul de (n)aşi din PNL Cluj

Boc: Cîţu este viitorul, România – la nivelul următor

Declaraţia neaşteptată a lui Emil Boc (fără vreo funcţie în partid) sună aşa: „Florin Cîțu a preluat ștafeta de premier și a confirmă în fiecare zi. Acesta este avantajul PNL, că are oameni care pot prelua ștafeta și pot merge mai departe. Florin Cîțu este viitorul, din punctul meu de vedere. Voi susține o echipă care să ducă România la nivelul următor. Cîțu are multe argumente care conving că poate duce și partidul și România spre Europa”.

Tot Boc a completat și a spus: ”Asta este viața politică: să ai în echipă întotdeauna oameni capabili să ducă și partidul, și România la nivelul următor. Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu este viitorul României și al Partidului Liberal. (…)  Oameni care să scoată ce-i mai bun dintr-o națiune sunt rari, or Florin Cîțu este un om care poate să scoată ce este mai bun din România”.

Declaraţia sa vine după ce, în decurs de numai o lună, Boc i-a primit la Cluj şi a avut discuţii, pe moşia primăriei, şi cu Cîţu, şi cu Orban. Diferenţa de nuanţă e că Emil Boc s-a afişat în conferinţa de presă a lui Cîţu, dar nu şi în cea a lui Orban.

Oros: Singura soluţie realistă – Ludovic Orban

Oarecum în replică la declaraţia lui Emil Boc, ministrul Adrian Oros a declarat pentru Cluj24 că îl susţine pe Orban.

„După cum ştiţi, probabil, dintotdeauna PNL este un partid democrat, fiecare membru al partidului are opţiunea sa, are gândirea sa, gândeşte pentru viitorul lui şi al partidului într-un anumit fel. S-a declanşat oarecum cursa pentru câştigarea preşedinţiei PNL şi atunci fiecare om încearcă să se poziţioneze, să spună cum vede el viitorul partidului şi… Eu nu pot să comentez opţiunea oricărui membru. (…) La mine lucrurile sunt simple şi sunt cunoscute dintotdeauna. Eu cred că singura soluţie realistă la această oră pentru conducerea PNL este Ludovic Orban.

Am spus-o şi în 2017, când partidul era dărâmat practic, după pierderea alegerilor, şi în jurul lui Ludovic Orban am reuşit să ne regăsim, să câştigăm toate alegerile şi să ajungem la guvernare. În continuare, credinţa mea sinceră este că soluţia pentru PNL este Ludovic Orban. Asta nu înseamnă că am ceva cu cei care au altă opţiune. După congres, iarăşi PNL se va grupa în spatele celui care va câştiga şi-şi va face treaba”, a spus Adrian Oros, singurul ministru clujean liberal, dar şi cu cea mai mare funcţie în partid dintre clujeni.

Ruptură? „Nu ştiu”

L-am întrebat pe Adrian Oros şi dacă vede o ruptură în PNL Cluj. N-a negat-o…

„Nu ştiu, până acum n-au fost, până la declaraţia dlui primar nu au fost încă opţiunile declarate de membri. Şi mulţi membri nici nu-şi vor declara opţiunile. Dar la congres fiecare va face ceea ce-i dictează conştiinţa, cu siguranţă”, a mai spus ministrul clujean.

Revenind la declaraţia lui Emil Boc de susţinere a lui Florin Cîţu, ea pare una surprinzătoare. De obicei, asemenea declaraţii nu se fac, iar delegaţii organizaţiei merg la congres cu un mandat pentru unul dintre candidaţi. Emil Boc, deşi nu are vreo funcţie în partid, s-a pronunţat public. Fără să mai aştepte dezbaterile din organizaţia proprie. Fără să aibă mandat din partea cuiva. Fără să aştepte măcar ca Florin Cîţu să se înscrie în cursă. De ce? Pentru că poate.

Gestul său a fost precedat însă de declaraţiile foarte dure ale preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe la adresa lui Ludovic Orban. Nici el n-are nicio funcţie în partid.

Tişe: Conducerea PNL e plină de incompetenţi

Nemulţumirea lui Alin Tişe din martie a pornit de la desemnarea unui prefect de Cluj din partea UDMR. Dar Tişe a mai avut asemenea nemulţumiri şi anterior.

„Am făcut tot ce este omeneşte posibil ca să schimb această decizie, dar, din păcate, nu am reuşit. (…)  Este o palmă dată clujenilor, ardelenilor şi filialei Cluj a PNL. Îmi exprim public scuze clujenilor pentru această decizie, întrucât PNL Cluj era îndreptăţit să aibă acest post de prefect. Voi continua din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean să lupt pentru oamenii acestui judeţ, iar în prezent analizez posibilitatea, în şedinţa din martie a forului judeţean, a schimbării vicepreşedintelui UDMR de la Consiliul Judeţean”, a spus, în martie, Alin Tişe.

El considera că actuala conducere a PNL aduce prejudicii partidului şi că este ”plină de incompetenţi”.

„În ceea ce mă priveşte, ca membru simplu al PNL, această conducere pe care acest partid o are nu mă mai reprezintă şi mă declar liber şi independent faţă de orice personaj care în momentul de faţă conduce PNL la nivel central. Conducerea PNL este cea care aduce mari prejudicii, enorme, acestui partid şi datoria mea şi a noastră este ca la viitorul congres acest partid să reintre în normalitate şi în parcursul său firesc.

Aceşti incompetenţi care vremelnic conduc PNL vor rămâne în istorie ca nişte personaje despre care nimeni nu o să-şi mai amintească nimic”, a mai spus atunci Tişe. Iar acum este pregătit să candideze el însuşi la şefia PNL.

Dintre mai greii PNL Cluj, singurul care, în stilul caracteristic şi, cel puţin de faţadă, încearcă să liniştească apele e preşedintele organizaţiei, Daniel Buda. El a fost alături şi de Cîţu, şi de Orban, în vizitele lor la Cluj. A fost cu ambii şi-n conferinţele de presă şi a evitat să se pronunţe într-o direcţie sau alta, spunând chiar că fiecare membru sau delegat va vota cum crede de cuviinţă.

PNL Cluj e PDL

Dincolo de legăturile de rudenie din vârful PNL Cluj, confesionale, de prietenie, afaceri etc, există o problemă partinică pronunţată: cei care vin din PDL, mai de stânga (hăis), şi cei care sunt din vechiul PNL, mai de dreapta (cea). Sunt, de fapt, două partide, două organizaţii. Din fostul PDL provin Emil Boc, Daniel Buda, Alin Tişe. Şi ei deţin controlul la Cluj. Dintre vechii liberali clujeni, mai răsărit a mai rămas doar Adrian Oros, după ce Marius Nicoară s-a rătăcit printre partide şi ciocăneli pe internet. Oros e singurul ministru liberal clujean. Şi are cea mai mare funcţie în partid. Dar a fost numit ministru pe şest, fără consultarea liberalilor clujeni. Şi e ministru în Guvernul Cîţu, dar îl susţine pe Ludovic Orban. Nu-i de bine…

Valurile lui Boc

Declaraţia de mai sus a primarului de Cluj a început să facă ceva valuri în partid şi aiurea.

Cel mai mişcat a fost chiar Cîţu: „În primul rând nu avem un Congres al PNL. În al doilea rând, opinia domnului, astăzi primar, fost preşedinte de partid, este una care mă onorează şi bineînţeles mă responsabilizează, dar vom discuta despre toate aceste lucruri atunci când vom avea un calendar pentru Congres. Dacă PNL vrea să aibă congres anul acesta trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes. Toți primarii PNL trebuie să se implice”.

Și președintele PNL Ludovic Orban a fost întrebat sâmbătă care este părerea lui după ce unii lideri liberali din țară și-au exprimat susținerea pentru Florin Cîțu la postul de președinte al partidului.

„Nu poți sprijini un candidat care nu și-a anunțat candidatura. (…) Nu-mi place să comentez. Noi vom demara festivalul democrației în PNL, care nu înseamnă numai desfășurarea congresului și alegerea președintelui, înseamnă adunări generale în fiecare organizație locală, înseamnă conferințe județene și abia după aceea se va alege echipa de conducere a PNL. Eu mă prezint cu încredere, cunosc foarte bine PNL, practic aș putea spune că sunt cel mai bun cunoscător al PNL și, în general, al țării”, a declarat Ludovic Orban.

DEX

HĂIS interj. Strigăt cu care se mână boii înjugați pentru a merge spre stânga. ◊ Loc. adj. Din (sau de) hăis (sau hăisa) = (despre o vită înjugată) din stânga. ◊ Expr. (Adverbial sau substantivat) A face hăis (sau hăisa) = a cârmi la stânga. A trage (sau a fi) unul la hăis și celălalt la cea sau a zice unul hăis și celălalt cea, se spune despre doi oameni care nu se înțeleg. A trage hăisa = a nu fi de acord cu alții. [Var.: hăisa[1] interj.] – Cf. sb. ais.

CEA interj. Strigăt cu care se mână boii spre dreapta. ♦ (Substantivat) Partea dreaptă; dreapta. [Var.: (reg.) ceála interj.] – Onomatopee.

DI interj. (Adesea cu „i” prelungit) Cuvânt cu care se îndeamnă la mers animalele de tracțiune, mai ales caii. [Var.: díe interj.] – Onomatopee.

HO interj. 1. Strigăt cu care sunt oprite vitele, mai ales caii. ♦ (Fam.; de obicei la adresa unui vorbitor) Destul! stai! oprește-te! ♦ (Rar) Strigăt cu care se îndeamnă vitele la mers. 2. (Repetat; cu accentul frazei pe al doilea element) Exclamație prin care se întăresc spusele cuiva. – Onomatopee.

(MaAv)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Mii de locuitori din Cluj, afectați de pene de curent. Localitățile au fost sub COD ROȘU de vijelii

Publicat

De

Distribuție Energie Electrică România (DEER) anunță vineri seara că mai multe localități din județ sunt afectate de întreruperi de current în urma vijeliei înregistrate ca urmare a Codului roșu de vreme severă.

Astfel, au rămas fără current locuitorii de pe strada Principală din satul Cacova Ierii, comuna Iara, unde remedierea este estimată în jurul orei 22,30, dar și cei de pe strada Colonia de sub deal, din comuna Florești,unde curentul va reveni la ora 23,30.

Mai sunt afectați de pana de current clujenii din satele Finișel, Vlaha, Liteni, aparținând comunei Săvădisla, și cei din satul Hășdate, aparținând comunei Vad, unde alimentare cu energie electric va fi restabilită în jurul orei 22,30.

Echipele DEER sunt pe teren și intervin pentru refacerea alimentării cu curent electric.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spania renunță la mască în exterior din 26 iunie

Publicat

De

Masca de protecţie nu va mai fi obligatorie în exterior începând din 26 iunie în Spania, unde situaţia epidemiei de COVID-19 este în netă ameliorare, a anunţat vineri şeful guvernului, Pedro Sanchez, transmite AFP.
‘Acest weekend va fi ultimul cu măşti în exterior, pentru că, din 26 iunie, nu vom mai purta masca în spaţiile publice’ în aer liber, a declarat Pedro Sanchez cu ocazia unei deplasări la Barcelona, precizând că măsura va fi adoptată oficial joia viitoare, într-o şedinţă de guvern extraordinară.
‘Străzile şi feţele noastre îşi vor recăpăta aspectul normal’, a salutat el.
Franţa a ridicat joi obligativitatea purtării măştii în exterior, iar Germania se orientează şi ea spre o renunţare treptată la această obligaţie.

Masca, obligatorie din mai 2020

În Spania, purtarea măştii în spaţiile deschise a fost impusă în mai 2020 pentru toate persoanele de peste 6 ani.
În aprilie, autorităţile au fost totuşi nevoite să dea înapoi în urma scandalului provocat de un text care impunea purtarea măştii chiar şi pe plajă.
Cu un bilanţ de peste 80.000 de decese din peste 3,7 milioane de cazuri de infectare, Spania este una din ţările europene cel mai puternic lovite de pandemie.
Însă numărul cazurilor noi a scăzut drastic în ultimele săptămâni, odată cu avansarea campaniei de vaccinare.
Conform celor mai recente statistici guvernamentale, 13,6 din cei aproape 47 milioane de spanioli, adică 28,7% din populaţie, au încheiat schema de vaccinare împotriva COVID-19, iar 47,1% au primit cel puţin o doză.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ EMOȚIONANT. Ultima serenadă a studenților promoției 2021 a UMF Cluj-Napoca

Publicat

De

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat că a trăit vineri unul dintre acele momente astrale ”care îți înseninează sufletul și te fac fericit că ești profesor”.
”A fost ultima serenadă a studenților promoției 2021 a UMF Cluj, înaintea festivității de absolvire, cea mai emoționantă serenadă pe care am trăit-o până acum, studenți și profesori deopotrivă.
Niciodată parcul din campus nu a fost atât de încărcat de entuziasm, bucurie și energie pozitivă.
Studenții ne-au mulțumit nu numai pentru educația primită, pe care o prețuiesc, pentru experiența învățată de la mentorii lor, dar și pentru demnitate și integritate, valori pe care le-au integrat în crezul lor în acești ani. Știm că uneori facultatea v-a părut „ca la armată”, dar cu toții ați învățat să fiți profesioniști, să aveți respect și răbdare față de bolnavi, iar valoarea supremă a voastră să fie altruismul, cea care v-a determinat să vă alegeți profesia”, a spus Buzoianu.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO/ Rupere de nori la Finișel. Ploaia torențială a format pârâuri prin sat

Publicat

De

O rupere de nori a format vineri adevărate pârâuri în satul Finișel, comuna Săvădisla, iar sătenii au ieșit după ploaie să evalueze pagubele.

Mai multe localități din județul Cluj s-au aflat vineri sub cod roșu de ploi și vijelii, printre cei afectați fiind și localnicii din Finișel care au reclamat lipsa rigolelor din sat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate