Connect with us

ACTUALITATE

Românii plecați la muncă în Germania se întorc pe aeroportul din Cluj-Napoca

Publicat


Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj primește astăzi, 22 mai, un zbor de repatriere a 117 muncitori români din Germania. Zborul este organizat de statul român și va ateriza la aerogara veche a aeroportului, zonă specifică zborurilor din zonele roșii.

„Persoanele care vor coborî din avion vor fi verificate de DSP Cluj, urmând apoi să plece către locațiile de domiciliu cu mijloace proprii de transport, fiind obligați să stea 14 zile în autoizolare. Majoritatea sunt oameni care au încheiat contractele de muncă din Germania, dar sunt și români care se întorc acasă, fiind nemulțumiți de condițiile de muncă de acolo”, conform prefectului de Cluj, Mircea Abrudean.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Dominic Fritz “curentat” de Alin Tișe, președintele CJ Cluj: “Preistoria salută istoria”

Publicat

De

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Reacție acidă de la Cluj după anunțul primarului Timișorei, Dominic Fritz, privind emiterea “primei autorizații de construire 100% digitale”.

Consiliul Județean Cluj a emis astfel de autorizații încă din februarie 2023, iar procesele online sunt deja practică uzuală la Cluj, spune Alin Tișe.

Dominic Fritz “curentat” de Alin Tișe

„Preistoria salută istoria!” este replica președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, după ce Dominic Fritz s-a lăudat că Timișoara “devine prima primărie din țară care reușește imposibilul: am emis prima Autorizație de Construire bazată pe o documentație 100% digitală”.

“Dacă pentru ei este un ‘eveniment istoric’, mă întreb: pentru noi, care am eliberat prima autorizație de construire exclusiv online încă din data de 16.02.2023, ce este? Un eveniment preistoric?”, a spus Alin Tișe, care mai arată că, în 2024, 56% dintre documentele depuse și emise la CJ Cluj au fost soluționate exclusiv online.

Pe lista documentelor complet digitalizate în județ se află certificate de urbanism, autorizații de construire, avize ISU, cereri pentru lucrări în proximitatea drumurilor județene, cereri de avize pentru infrastructură turistică și multe altele.

Alin Tișe anunță că se lucrează la un soft AI

În acest an sunt deja peste 1.500 de cereri procesate online la Cluj și, spune Alin Tișe, se lucrează la un soft AI care să transforme automat cererile fizice în format digital.

“Felicitări Primăriei Timișoarei, dar, în ceea ce privește ‘momentul istoric la nivelul administrației publice din România’, n-ar strica puțină documentare”, a încheiat Alin Tișe.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Adio pensie specială. Guvernul va ridica vârsta de pensionare pentru magistrați

Publicat

De

Pensie magistrați

Guvernul de abia format vrea să taie drastic avantajele de pensionare anticipată.

Astfel, magistrații și alte categorii de beneficiari vor ieși la pensie doar la 65 de ani, la fel ca toți ceilalți români.

Adio pensie specială

Guvernul anunță o schimbare majoră în regimul pensiilor speciale. Vârsta de pensionare a magistraților și a altor categorii de beneficiari va crește la 65 de ani. Noua administrație vrea astfel să elimine discrepanțele față de sistemul general de pensii.
Reforma prevede, de asemenea, plafonarea câștigurilor din pensiile necontributive și eliminarea posibilității de pensionare înainte de vârsta standard. Personalul din instituțiile publice va fi reclasificat pentru recalcularea vârstei de pensionare conform noilor criterii, potrivit Mediafax.

O nouă lege a salarizării

Guvernul intenționează să introducă și legi de salarizare noi, menite să prevină litigiile și erorile de calcul salarial, dar și să impună criterii de performanță în sistemul de justiție, alături de reguli clare pentru asigurarea unor sentințe unitare.
Executivul și-a propus să finalizeze modificările legislative până în decembrie 2025, astfel încât nicio pensie specială să nu mai poată fi plătită înainte de împlinirea vârstei standard prevăzute de lege.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Operă, jazz și cabaret. Ce nu trebuie să ratezi la Opera Aperta, care începe astăzi la Cluj-Napoca

Publicat

Începe Opera Aperta

Cortina se ridică la Opera Aperta! Timp de o săptămână, începând de luni, 23 și până duminică, 29 iunie, melomanii se pot bucura de spectacole cu acces gratuit în Piața Unirii, Parcul Central sau Iulius Parc, care reunesc muzicieni de operă, jazz sau muzică clasică.

Nu lipsesc concertele la miezul nopții, în locuri inedite, și recitaluri gândite special pentru ediția a IX-a a festivalului.

Opera Aperta: de la Puccini la Sinatra

Gala PUCCINI, opera tango MARIA DE BUENOS AIRES, spectacolul-coupé CREAȚIUNILE LUI PROMETEU | BODIES & EMOTIONS și TRAVIATA sunt reprezentațiile programate pe scena principală a festivalului, din Piața Unirii. Peste 15.000 de spectatori sunt așteptați să se bucure de spectacolele oferite de Opera Națională Română Cluj-Napoca, alături de Opera Națională Română Iași și Opera Națională Română din Timișoara, cu acces gratuit.

Spectacolul Traviata este precedat de un workshop special, în care maestrul David Crescenzi expune secretele operei verdiene, explicând temele centrale, motivele muzicale recurente și subtilitățile interpretative ale acestei capodopere.

Jazz în Parcul Mare

Tot cu acces gratuit, dar pe esplanada CASINO din Parcul Mare, Epic Jazz Choir din California aduce spiritul vibrant al jazzului transatlantic, într-o explozie de energie, ritm și armonii vocale americane, arată organizatorii.

În decorul relaxat de la Iulius Parc, o seară de jazz dedicată uneia dintre cele mai emblematice voci ale secolului XX. Tribute to Frank Sinatra îi are în prim-plan pe renumitul bariton italian Lucio Gallo și Claudio Chiara Jazz Quintett.

Recitaluri de chitară sub cerul liber

Două recitaluri de chitară clasică sunt programate în Opera Aperta. Mai mult, poezia se îmbină cu muzica într-un show susținut de actrița Diana Furnică și solistul Ștefan Lupu, în curtea Institutului Francez.

Cu o carieră internațională impresionantă, Duo Kitharsis, format din chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, promit o atmosferă nocturnă plină de farmec în concertul de la miezul nopții, din Opera Lounge/Piața Unirii.

Premieră la Opera Aperta

O premieră în festival este Opera Fair, amplasat în Parcul Ștefan cel Mare. Din 26 iunie, în spațiul cultural și comunitar creat, aici sunt organizate ateliere de percuție, voce și balet pentru copii, proiecții de film cu tematică muzicală și un târg cu creații ale unor branduri locale.

Se întâmplă prima oară la Cluj, deci nu trebuie să lipsească din agenda săptămânii 23 – 29 iunie. Spectacolul de cabaret Opera de 3 parale, 34 de violoncele într-un singur concert în Cell’Opera și seria de evenimente Midnight Concerts: The Four Seasons Recomposed, recitalul de pian al lui Vladimir Petrov Nocturnes, Whispers for Two Harps – recital de 2 harpe cu Alisa Sadikova și Delia Băcneanu ca soliste.

Detalii despre evenimentele cu bilet din Opera Aperta sunt disponibile pe bilete.ro Programul complet este disponibil AICI.

 

Citește mai departe

CULTURA

Totul a pornit de la o „tâmpenie faină”: „Ada Milea a avut încrederea şi nebunia de a mă chema să facem muzică împreună”

Publicat

concert n 4 ada milea anca hanu bobo burlacianu cristi rigman

Anca Hanu, actriţă a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, a povestit la podcastul „Clujăreala” cu Marius Aciu despre momentul în care a cunoscut-pe Ada Milea, care i-a devenit prietenă, regizoare, colegă de trupă şi soră-purceluş. 

„Ada fost invitată la noi la teatru de domnul Mihai Măniuțiu și a venit să cunoască actorii. Mi se pare că extraordinară în a găsi oameni cu care să lucreze și pe care să îi potrivească în viziunile ei. Ne amintim câteodată şi ne amuzăm: când mi-a venit rândul să mă prezint, 2010 sau 2011 se întâmpla asta, eu nu ştiam ce să cânt. După 12 ani de şcoală de muzică şi liceu. Am zis îmi cer scuze, dar nu ştiu nici un cântec pe de rost. Şi ea a zis nu-i nimic, facem unul acuma”, îşi aminteşte Anca Hanu.

Au inventat un cântec pe loc

Ada Milea i-a propus actriţei de la Naţional să încropească acolo un cântec, iar modul în care Anca Hanu a răspuns provocării a lansat-o, practic, într-o nouă carieră.

„Uite, facem un cântec începând de la cuvântul… şi era Ovidiu Crişan în stânga mea…  luăm cuvântul «Ovidiu» şi facem un colind. Şi a ieşit o tâmpenie faină în urma căreia Ada a decis că câţiva de-acolo ne potrivim cu ce urmează să facă. A avut încrederea și nebunia de a mă chema să facem împreună muzică. Eu cred că felul în care mă prețuiește ea pentru contribuția mea este mai mare decât simt eu că am făcut. Îi foarte mulțumesc, mă bucur că proiectele au ieșit așa”, mărturiseşte Anca.

YouTube video

Trupa purceluşilor

Anca Hanu, Ada Milea, Bobo Burlăcianu şi Cristi Rigman sunt cei 4 artişti din Concertele’n 4 create de Ada Milea, spectacole unice pe scenele şi în cluburile din România. Ei au colaborat şi la câteva albume, dintre care cel mai cunoscut e „Cântece de iarnă”, cu purceluşii pe copertă, purceluşi care sunt personaje şi pe afişele lor de concerte.

„Ăştia patru suntem pe scenă. Baza sunt Ada şi Bobo. De fapt baza e Ada, că poate să cânte orice. Când noi nu putem merge sau când se doreşte formula restrânsă, sunt doar ea cu Bobo. Când se doreşte formula de patru, mergem toţi patru. Mi se pare că atunci ne distrăm cel mai bine pentru că fiecare îşi face treaba lui. Când sunt doar ei doi trebuie să preia şi ce facem noi şi e infinit mai greu”

Anca Hanu, actriţă şi cântăreaţă

VIDEO. Un interviu/spectacol cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu şi Cristi Rigman, din arhiva TVR Cluj de pe youtube.

YouTube video

sursa foto: revista Zile şi Nopţi

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate