ACTUALITATE
Românii au plătit peste 2 miliarde de lei în S1/2022 pe mezeluri. Cât cheltuie anual

Românii cheltuie anual 4,3 miliarde de lei pe mezeluri, indicator care a crescut în ultimii ani, iar în primul semestru datele companiei de cercetare Market Vector arată o uşoară majorare a cheltuielilor românilor pe acest tip de produse.
În schimb, se observă o scădere a volumelor, cu 4,4% comparativ cu anul trecut, ceea ce arată că românii cumpără mai puţin cantitativ.
Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, din care fac parte marii jucători din piaţă, spunea recent că din discuţiile pe care le-a avut cu companiile nu se vede o creştere a consumului de produse din carne şi că oamenii se uită la preţ atunci când aleg să cumpere, astfel că în acest sector consumul scade. În plus, se mai observă o tendinţă pe piaţă şi anume alegerea ambalajelor mai mici. De exemplu, salamul feliat şi ambalat individual are un preţ mai mic per produs comparativ cu cel nefeliat, sub formă de baton, însă per total, preţul per kilogram este mai mare.
„Românii preferă formatele de produse cu gramaj mai mic, ambalate individual“, spunea recent Roxana Manolescu, CEO al Caroli Food Group, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de mezeluri. Astfel, deşi cantitativ românii consumă mai puţin, cumpără mai scump. „Salvarea“ sectorului ar putea să vină de la perioada Crăciunului atunci când vânzările cresc, iar un mare impact în al doilea semestru este dat şi de începerea şcolilor, sandvişurile cu mezeluri ajungând în pachetul multor şcolari.
Pe lista celor mai vândute produse se numără salamul, specialităţile din carne şi crenvurştii, mai arată datele Market Vector. Salamul reprezintă aproape jumătate din vânzări, 42%, procent asemănător cu cel din 2018, când Vector Market a mai furnizat date asemănătoare ZF.
Principalul canal de vânzare pentru mezeluri este retailul modern, care reprezintă 66% din totalul vânzărilor, mai arată datele companiei de cercetare de piaţă. Iar retailul modern câştigă teren, astfel că în urmă cu patru ani, în marile reţele de magazine se vindeau 55% din mezeluri.
De altfel, Radu Timiş Jr., CEO al Cris-Tim, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă, spunea recent că retailul modern reprezintă principalul canal de vânzare pentru companie, iar în urmă cu 1-2 ani încă era retailer tradiţional. „Retailul modern reprezintă cel mai mare driver de creştere şi se dezvoltă accelerat“.
Iar dezvoltarea comerţului modern prin magazine mai mici, de proximitate, a mâncat în ultimii ani din teritoriul micilor magazine de cartier, astfel explicându-se şi faptul că mezelurile, unele dintre alimentele procesate preferate de români, sunt cel mai des cumpărate din supermarketuri şi hipermarketuri.
Anul trecut, s-au vândut 114 milioane de kilograme de mezeluri, conform Market Vector, adică în jur de 6 kg per capita.
sursa: Mediafax
sursa foto: unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


D.P. NAPOCA S.A. recrutează personal în vederea angajării pentru următoarele ocupații:
– Inginer proiectant străzi – perioadă nedeterminată;
– Inginer CFDP – perioadă nedeterminată;
– Tehnician mecanic– perioadă nedeterminată;
ANGAJĂRI la Domeniul Public Napoca SA. Vezi ce posturi sunt disponibile
– Electrician auto – perioadă determinată;
– Muncitor calificat/necalificat străzi– perioadă determinată;
– Îngrijitor spații verzi – perioadă determinată;
– Îngrijitor/prinzător câini – perioadă nedeterminată;
– Îngrijitor WC-uri publice – perioadă determinată;
– Agent pază – perioadă determinată;
– Șofer/conducător auto categoria B.C.CE.C1E – perioadă determinată;
– Mecanic auto/utilaje/mașinist terasamente – perioadă determinată.
Cei interesați vor depune la secretariatul societății sau pe e-mail (office@domeniulpublicnapoca.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională, nivelul de studii).
Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul societății din Cluj-Napoca, str. Calea Someșeni, nr. 2
EVENIMENT
SCANDALOS. 11 tineri cercetați după ce au VIOLAT o fată de 13 ani în Dej. Cel puțin unul dintre ei este minor

11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat o fată de doar 13 ani la Dej.
Șapte dintre ei sunt arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.
11 tineri cercetați pentru viol. Unul are doar 15 ani
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală Dej, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej au documentat și instrumentat un dosar penal care vizează infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, în cadrul caruia au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minoră de 13 ani ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.
7 arestați și 4 sub control judiciar
În cursul lunii aprilie, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au dispus măsura reținerii față de toate cele 11 persoane, anunță IPJ Cluj.
Ulterior, în zilele de 10 și 14 aprilie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a 7 bănuiți, iar pe numele a 4 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
Polițiștii continuă cercetările.
EDUCATIE
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne. IȘJ Cluj a publicat calendarul examenului

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a publicat graficul oficial pentru organizarea testului de competențe lingvistice destinat elevilor care doresc să urmeze, din clasa a V-a, un program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulație internațională începând cu anul școlar 2025-2026.
Elevii clujeni pot opta pentru a studia intensiv limbile engleză, germană, franceză și spaniolă. Înscrierile se fac în luna mai.
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de limbi moderne
Calendarul examenului:
- 19–23 mai 2025: Înscrierea candidaților și depunerea documentelor pentru recunoașterea rezultatelor obținute la examene internaționale de certificare a competențelor lingvistice.
- 27–30 mai 2025: Procesul de recunoaștere și echivalare a certificatelor internaționale, valabil doar dacă numărul total al elevilor care optează pentru clasele intensive nu depășește numărul de locuri disponibile.
- 3–6 iunie 2025: Susținerea testelor de competențe lingvistice pentru limbile: germană (3 iunie), engleză (4 iunie), franceză (5 iunie) și spaniolă (6 iunie), la unitățile de învățământ la care elevii s-au înscris.
- 10 iunie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale.
- 11 iunie 2025: Depunerea contestațiilor.
- 12 iunie 2025: Rezolvarea contestațiilor.
- 23–24 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Pe site-ul IȘJ Cluj găsiți modelul pentru cerea de inscriere, alte informații, dar și modele de subiecte.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție. E acuzat de o serie de infracțiuni între care DELAPIDARE

Primarul comunei Cornești, Cornel Chifor, a fost suspendat din funcție și pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
Chifor este urmărit penal pentru mai multe infracțuni, respectiv delapidare și fals, dar și după ce a făcut accident cu mașina pe care o conducea fără permis. Primarul PNL-ist este acuzat și că fura și motorină de la instituție pe care o conducea, pentru propria mașină.
Cornel Chifor, primarul din Cornești, SUSPENDAT din funcție și pus sub control judiciar
În data 16 aprilie, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de primarul comunei Cornești, și luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de acesta, prin care i s-a interzis exercitarea funcției de primar pe o durată de 60 de zile.
Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, Cornel Vasile Chifor, este cercetat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de delapidare, o infracțiune de fals informatic în formă continuată, – 42 de acte materiale și două infracțiuni de conducere fără permis de conducere.
”În esență s-a reținut că în perioada 2024-2025, inculpatul, în repetate rânduri, a sustras motorină din stația de carburant aparținând Primăriei comunei Cornești, în a cărei sistem informatic a introdus date nereale, certificând în fals că alimenta vehiculele primăriei, dar în realitate își alimenta propriile vehicule.
De asemenea, în perioada susmenționată, a folosit in interes personal un buldoexcavator pentru a-și executa lucrări la un imobil proprietate personală, iar la o altă dată, a folosit in interes personal o autoutilitară a primăriei marca Iveco, în valoare de 243.236 de lei, pe care a condus-o având permisul suspendat și pe care a avariat-o într-un accident, ascunzând-o ulterior la un imobil proprietate personală”, arată procurorii.
Sechestru pe un imobil de peste 700.000 de lei
În cauză a fost instituit sechestrul asigurător asupra unui imobil, în valoare aproximativă de 767.046 de lei, aparținând inculpatului în vederea recuperării prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor.
Punerea sub acuzare vine după ce, în data de 9 aprilie, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, au efectuat 6 percheziții domiciliare.
Foto: Facebook