Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

România va emite certificate de vaccinare în scop turistic, document care va fi recunoscut în Grecia

Publicat


Românii vor putea călători în Grecia, în perioada următoare, pe baza unui cerificat de vaccinare emis de autorități, potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui. Acest document va fi recunoscut de Grecia și va fi introdus, cel mai probabil, înaintea certificatului digital european.

Statul român va emite certificate pentru românii care s-au vaccinat împotriva Covid-19 şi care vor călători în scop turistic. Acest document de vaccinare va fi recunoscut de către Grecia, potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui, care a primit vizita ministrului grec al Turismului, Charis Theocharis.

„Discuţiile sunt să avem nişte documente care sunt mutual recunoscute, iar cuvintele-cheie trebuie să fie şi în engleză, cuvinte precum ‘pozitiv’, ‘negativ’, de exemplu. În zona aceasta este discuţia, pentru recunoaşterea bilaterală a acestor documente. Decizia finală o vom lua într-o şedinţă de Guvern, dar aceasta este direcţia în care vom merge”, a spus ministrul Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului, Claudiu Năsui, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu ministrul grec grec al Turismului, Charis Theocharis, potrivit Agerpres.

Năsui a precizat că scopul Guvernului este, în primul rând, sănătatea oamenilor, în al doilea rând să continue vaccinarea şi, în al treilea rând, deschiderea graniţelor.

„Nu vorbim doar despre persoanele vaccinate, ci de trei categorii de documente pe care am putea să ni le recunoaştem reciproc până ce UE aprobă certificatul digital. Vorbim despre testul negativ de Covid, deci persoane care nu au boala, care nu prezintă risc, vorbim despre persoane care au testul de anticorpi pozitiv, adică au trecut deja prin boală şi s-au imunizat în mod natural, şi vorbim, evident, şi despre persoane care s-au vaccinat”, a precizat ministrul român.

El a mai spus că a avut discuţii similare şi cu reprezentanţii altor ţări, menţionând Israelul.

La rândul său, ministrul grec, Charis Theocharis, a afirmat după întâlnirea cu Năsui că Grecia îşi doreşte să primească turiştii români cât mai repede şi că cele două Guverne sunt deschise să recunoască reciproc aceste documente cu care turiştii vor putea călători.

„În acest moment există restricţii pentru străini, dar foarte curând, zilele următoare, vom ridica aceste restricţii pentru cei vaccinaţi. A doua fază va fi în aprilie, iar în 14 mai va fi a treia fază”, a spus reprezentantul Guvernului elen.

Întrebat dacă statul grec va recunoaşte certificatul eliberat de autorităţile române, până ce UE va aproba unul universal, el a răspuns: „Sigur că da, acesta a fost şi scopul vizitei mele în Bucureşti, a fost subiectul discuţiilor, cum să o facem, să aflăm de la Guvernul român cum o vom face. Noi vom oferi toate detaliile către partea română, astfel încât să putem face acest lucru”.

„Ambele ţări susţin iniţiativa UE de a exista acest certificat digital, iar între timp suntem deschişi să discutăm bilateral detaliile tehnice, pentru ca toţi cei care doresc să poată veni în Grecia, fără griji, fără cozi, fără întrebări cum vor putea face asta sau nu. Deci suntem aici să ne arătăm deschiderea că toată lumea este binevenită, suntem aici să rezolvăm probleme şi să discutăm ce să facem pe termen lung, cum putem face ca sectoarele private ale celor două ţări să coopereze mai mult, în special în zone unde avem legături strânse, precum mănăstirile, bisericile”, a continuat oficialul de la Atena.

Citește și: Grecia se deschide pentru turiștii din UE înainte de Paști. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru intrarea în țară
https://alba24.ro/grecia-se-deschide-pentru-turistii-din-ue-inainte-de-pasti-ce-conditii-trebuie-sa-indeplineasca-romanii-pentru-intrarea-in-tara-834796.html

El a arătat că hotelierii greci pregătesc beneficii suplimentare pentru cei care fac testul PCR, care exced ca valoare costurile cu acest test.

„Aşa că turiştii care fac testul câştigă de două ori: se bucură de vacanţă şi primesc mai mult”, a concluzionat Theocharis.

Anterior, tot vineri, într-o conferinţă de presă, el a arătat că sezonul turistic în Grecia va începe oficial pe 14 mai, însă turiştii români şi cei din UE vor putea veni încă de la mijlocul lunii aprilie şi vor putea petrece Paştele în această ţară.

„România este prima ţară pe care o vizităm după finalizarea planului de deschidere a sezonului. Avem un plan integrat şi vrem să arătăm că se poate face turism şi în condiţii de pandemie, iar turiştii să aibă o experienţă frumoasă şi să fie în siguranţă, ei şi ceilalţi”, a spus ministrul grec.

El a arătat că, pentru a intra în Grecia, turiştii trebuie să îndeplinească una dintre cele trei condiţii: fie să prezinte un test negativ, fie dovada vaccinării, fie să fi trecut prin boală şi să prezinte un test de anticorpi.

De asemenea, turiştii pot fi testaţi aleatoriu la graniţă cu teste rapide, iar cei testaţi pozitiv vor sta în carantină într-un hotel din Grecia, costurile de cazare fiind acoperite de partea greacă.

La fel ca anul trecut, copiii sub 10 ani nu necesită testare.

„Ne dorim ca UE să facă proceduri foarte rapide pentru a dezvolta şi a emite certificatul verde de sănătate, dar până atunci purtăm discuţii tehnice cu ministrul român al Turismului să acceptăm certificatele emise de statul român, care să fie şi în limba engleză”, a arătat Theocharis.

Potrivit acestuia, după finalizarea vaccinării populaţiei vulnerabile, în Grecia va fi vaccinat şi personalul din turism.

„Turiştii români sunt foarte, foarte importanţi pentru noi. Nu neapărat din perspectivă economică, ci şi pentru că între cele două ţări există legături strânse, istorice şi vrem să avem graniţele deschise pentru a menţine legăturile între cele două ţări”, a mai arătat Theocharis.

Potrivit acestuia, moto-ul acestui sezon este „Tot ce vrei este Grecia”.

„Tot ce are nevoie inima voastră şi doreşte o să găsiţi în Grecia: istorie, oraşe moderne, cultură, distracţie, mâncare bună, peisaje, schi, brazi, insule mici, plaje ascunse, locuri superbe, cazare de lux şi campinguri. O să găsiţi zâmbete peste tot, o primire călduroasă, oamenii vă îndrăgesc foarte mult, o să aveţi amintiri şi experienţe frumoase şi o să vă încărcaţi bateriile, lucru atât de necesar pentru această perioadă din care trecem”, a subliniat ministrul grec.

La rândul său, Grigorios Tassios, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Grecia, aflat în delegaţia elenă, a afirmat că hotelierii din Grecia aşteaptă, anul acesta, aproximativ 700.000 de turişti români, la jumătate faţă de numărul înregistrat în 2019, înainte de pandemie.

„În 2019, au fost 1,4 milioane de turişti români în Grecia, din care un milion în nordul ţării. Estimăm că cel puţin jumătate din acest număr de oameni vor putea veni anul acesta. Anul trecut, numărul turiştilor a fost de aproximativ 300.000”, a spus Tassios.

„În ceea ce priveşte costurile testelor PCR, care sunt în jur de 50 de euro în România, vom face o încercare, vom sta de vorbă cu reprezentanţii hotelurilor, mai ales cu cei din nordul Greciei, dar şi din insule, pentru a finanţa 50% din costul testului PCR. Aceasta nu rambursând oamenilor banii, ci oferind servicii suplimentare, fiecare hotel cum poate. De exemplu, vouchere pentru masă sau excursii, în cazul hotelurilor mai mari, iar în cazul celor mici sunt posibile colaborări cu tavernele apropiate”, a explicat reprezentantul hotelierilor greci.

El a menţionat că discuţiile sunt incipiente, dar este convins că din ce în ce mai multe unităţi de cazare se vor alătura acestei iniţiative.

„Majoritatea turiştilor vin din iunie, când se termină şcolile. Suntem optimişti că vom avea un flux al turiştilor destul de mare, care va ajuta economia Greciei şi afacerile noastre. Grecia continuă să fie la un nivel ridicat de cereri de călătorie şi noi, ca oameni de afaceri, dorim să sprijinim acest climat favorabil prin iniţiative de acest fel”, a continuat Tassios.

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, el a precizat că masca este obligatorie în toate locurile publice, mai puţin pe plajă, unde se va recurge doar la distanţare.

„Anul trecut, hotelurile noastre au avut un certificat prin care se evidenţia că sunt respectate toate regulile. Acest certificat există la fiecare intrare, la fiecare hotel. Anul trecut, existau foarte multe puncte stricte, de exemplu nu puteai să te serveşti singur la bufet. Acest lucru se va schimba acum. Va fi bufet normal, însă se va purta mască peste tot, distanţă socială şi clienţii vor beneficia de dezinfectante şi de mănuşi de unică folosinţă la bufet, ceea ce arată că intrăm într-un mod de funcţionare normal, fără să insistăm pe reguli prea stricte”, a menţionat Tassios.

Sursa: Agerpres

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Medici: Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Are o evoluție lent favorabilă

Publicat

De

Starea lui Florin Piersic se ameliorează

Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează, au transmis medicii care îl au în îngrijire la Spitalul de Ortopedie „Foişor”.

Acesta va mai rămâne în spital sub observație, după ce i-a fost îndepărtată proteza de la genunchi, unde a apărut o infecție care apoi s-a generalizat.

Medici: Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Are o evoluție lent favorabilă

„Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în această dimineaţă (marți, n. red.), de către echipa medicală prezintă o evoluţie lent favorabilă.

Starea generală se ameliorează, parametrii biologici inflamatori înregistrează o scădere faţă de ziua precedentă”, au transmis reprezentanții spitalului.

Chiar Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj de pe patul de spital și a mulțumit celor care l-au purtat în gând în toate aceste săptămâni când viața sa a fost în pericol din cauza unei inecții generalizate în organism, dar și medicilor care l-au tratat la Cluj-Napoca și București.

Două opreații în doar câteva zile

Flrin Piersic a suferit două intervenții chirurgicale în ultimele săptămâni. Una dintre acestea a fost făcută la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, chiar în prima zi de Paști. Medicii i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac.

O a doua opreație a avut loc la București, la Spitalul „Foișor”. Aici medicii i-au extras proteza de la genunchi şi i-au implanta una temporară.

Medicii de la Institutul Inimii au apreciat, după operație și după ce a fost transferat la București, că Florin Piersic are șanse să se recupereze, chiar dacă problema de la genunchi nu îi va permite o perioadă să umble în voie.

„Maestrul are foarte multe resurse biologice pentru a depăși acest moment dificil și să îl vedem din nou pe scenă”, a spus atunci dr. Horia Roșianu, cel care i-a extras stimulatorul cardiac.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fotograful clujean Mircea Roșca va fi înmormântat la Turda. Rugămintea familiei pentru cei care vor să își ia rămas bun

Publicat

Fotograful clujean Mircea Roșca va fi înmormântat la Turda

Cei care vor să își ia rămas bun de la fotograful clujean Mircea Roșca pot participa, începând de marți, 14 mai, și la priveghi.

Mircea va fi înmormântat joi, la Cimitirul Central Turda.

Fotograful clujean Mircea Roșca va fi înmormântat la Turda. Rugămintea familiei pentru cei care vor să își ia rămas bun

Mircea s-a stins din viață în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 43 ani.

Familia a anunțat că prietenii, colegii de breaslă și toți cei care l-au cunoscut și vor să își ia rămas bun o pot face la Capela Cimitirului Central din Turda.

Priveghiul va fi astăzi, 14 mai, și mâine, 15 mai, de la ora 18:00.

Mircea va fi înmormântat joi, de la ora 14:00, la Cimitirul Central Turda.

Rugămintea familiei și a Mihaelei ca cei care îl petrec pe ultimul drum să NU fie îmbrăcați în negru.

Omagiu din partea clubului de fotbal Universitatea Cluj

Mircea a murit la un spital din Târgu Mureș. Tot la Târgu Mureș, fotograful clujean a fost supus, în urmă cu 3 ani, la un transplant de cord.

Mircea Roșca s-a născut în Turda și era absolvent al USAMV Cluj-Napoca, dar și-a făcut o carieră ca fotograf profesionist, în special în domeniul sportiv, începând cu anul 2003.

Mircea a colaborat și cu „U” Cluj, iar reprezentanții clubului de fotbal au transmis și ei familiei un mesaj de condoleanțe

Din păcate ne luăm „rămas bun de la Mircea Roșca, fotoreporterul care ne-a încântat cu imagini spectaculoase de la meciurile echipei noastre”, au transmis reprezentanții FC Universitatea Cluj.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Foto: Facebook/ U Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Ambulatoriul de Psihiatrie Pediatrică, inaugurat de Consiliul Județean Cluj. Compartiment de toxicomani, unic în Ardeal

Publicat

De

psihiatrie

Autoritățile județene au inaugurat, marți, Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, singura clinică de psihiatrie pediatrică din Transilvania, investiție din fonduri europene de aproape 39 de milioane de lei.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că noua clinică este unică la nivel național din punct de vedere funcțional și al facilităților de care dispune.

Spital de la zero

”Înainte aici era o creșă și am reușit, ca într-un termen foarte scurt, de 2 ani, să facem un spital de la zero, cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional și co-finanțare de la CJ Cluj de 38,8 milioane de lei.

Acest nou spital de psihiatrie pediatrică se adresează copiilor cu afecțiuni psihice. În România, în ultimii 40 de ani, nu s-a construit niciun spital cu acest specific, iar cu atât mai mult este de apreciat că am realizat această unitate medicală la Cluj.

Noul spital se remarcă și prin faptul că are un compartiment pentru toxicomani, pentru dependenții de droguri”, a spus Tișe.

Directorul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, de care aparține noul ambulatoriu, Cornel Aldea, a declarat la rândul său că prin inaugurarea de marți se consolidează pediatria clujeană.

”Spitalul de Copii din Cluj-Napoca este port-drapelul pediatriei naționale”, a spus Aldea.

 Compartiment pentru toxicomani, unic în Transilvania

Conf. Elena Predescu, de la UMFIH Cluj-Napoca, medic psihiatru de copii în cadrul noii clinici de psihiatrie pediatrică, a precizat că, din păcate, cifrele privind sănătatea mintală a copiilor sunt ”înspăimântătoare”, în condițiile în care 15% dintre copiii din întreaga lume au probleme emoționale sau de comportament.

”Era absolută nevoie de această nouă secție de pediatrie psihiatrică prin care să fie oferite copiilor servicii de specialitate, fiind cea mai modernă din România.

Avem sala de ergoterapie unde pot fi derulate activități de consiliere, psihoterapie, meloterapie, sală de kinetoterapie, cabinete, sală pentru continuarea școlarizării.

Avem compartimentul de toxicomani, cu 10 paturi, fiind unicul de acest fel, de stat, din Transilvania”, a explicat Petrescu.

Afecțiunile copiilor

Potrivit acesteia, cele mai frecvente afecțiuni în cazul copiilor mici sunt tulburări din spectrul autist, tulburare hiper kinetică cu deficit de atenție, iar în cazul adolescenților este vorba de depresie, anxietate, tulburări de conduită sau consum de substante psihoactive.

”Comparativ acum 5 ani, adresabilitatea la serviciile noastre a crescut de 2-3 ori în ceea ce privește numărul de internări și serviciile oferite în ambulatoriu”, a mai spus Predescu.

Saloanele noii unități medicale sunt dotate cu camera video de supraveghere, au aer condiționat, iar geamurile sunt securizate cu o perdea care împiedică o cădere accidentală.

1000 de echipamente medicale

psihiatrie

Lucrările au vizat extinderea suprafeței clădirii existente atât pe verticală cât și pe orizontală, respectiv prin adăugarea a încă două etaje.

Noua construcție are trei etaje, iar Consiliul Județean Cluj urmează să doteze Ambulatoriul unității medicale cu peste 1.000 de echipamente  – paturi, saltele, noptiere, mese, scaune, dotări IT.

Parterul unității medicale găzduiește recepția, secretariatul, serviciul de primire-internare, dar și compartimentul de spitalizare „de o zi”, cu o capacitate de 15 paturi, aici funcționând și spațiul ambulator, unde vor acordate servicii medicale celor care nu necesită internare.

La primul etaj se găsește compartimentul de spitalizare permanentă, care are 30 de paturi, împărțit în nuclee de îngrijire în funcție de vârstă. De asemenea, la acest nivel sunt și încăperi destinate activităților medicale, dar și sala de ergoterapie pentru activități creațional-educative

La etajul doi se află compartimentul de toxicomani, cu o capacitate de 10 paturi, serviciul de terapie acută, zona activităților medicale, precum și o curte interioară.

Cel de-al treilea etaj cuprinde atât spații destinate învățământului – amfiteatru, două laboratoare și o sală de lucrări practice pentru studenți, o bibliotecă media etc., dar și o sală de școlarizare a copiilor internați și una de kinetoterapie.

Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie Pediatrică a fost sfințit de episcopul vicar al Mitropoliei Clujului, PS Benedict Bistrițeanul.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Sabin Sărmaș: DROGURILE în școlile Clujului sunt un fenomen generalizat

Publicat

sabin sarmas

Candidatul independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, trage un semnal de alarmă: „Drogurile în școlile Clujului sunt un fenomen generalizat”.

„Am vorbit cu zeci de părinți îngroziți de epidemia de droguri din școli. Pentru că este o epidemie, iar cifrele oficiale nu spun adevărul. Nu e vorba, cum fals s-a lăsat în general de înțeles, doar de cazuri răzlețe, doar de școli de elită sau doar de copii de bani gata.

Sabin Sărmaș: DROGURILE în școlile Clujului sunt un fenomen generalizat

E un fenomen generalizat, care afectează pe toată lumea. Cum putem noi ajuta părinții să-și protejeze copiii, când povestea asta este invizibilă pentru actuala administrație a orașului?”, se întreabă Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declara zilele trecute că cel mai tânăr român care a ajuns la spital din cauza consumului de droguri are doar opt ani. “Vârsta copiilor care devin dependenți de substanțe psihotrope e în scădere și pare să fie doar o chestiune de timp până când unii dintre ei vor începe să-și piardă viața”, mai spune Sabin Sărmaș, candidatul “clujenilor invizibili”, cel care este creditat cu cele mai mare șanse să îl învingă pe Emil Boc la alegerile din 9 iunie.

sabin sarmas

Sabin Sărmaș candidează în numele “clujenilor invizibili”, adică a tuturor celor ce se simt ignorați de actuala administrație

Într-un interviu din luna martie, șefa Inspectoratului Școlar Cluj (ISJ), Marinela Marc, admitea că sunt copii de 12-13 ani care consumă droguri și că substanțele halucinogene, în special etnobotanicele, ajung în toate școlile din județ.

„Vreau să construim la Cluj primul centru public din țară specializat în tratarea dependenților de droguri”

“Este imperios ca o nouă administrație locală responsabilă să se implice direct alături de ISJ, profesorii din școli, Serviciul Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, organizațiile de părinți și asociațiile non-guvernamentale în dezvoltarea, coordonarea și implementarea unor programe și strategii pe termen lung nu doar de prevenție a consumului de droguri, ci și de reabilitare a consumatorilor.

Vreau să construim la Cluj primul centru public din țară specializat în tratarea dependenților de droguri. În clipa de față, în România nu există așa ceva. Cine vrea să scape de dependența de droguri, se internează la psihiatrie, printre bolnavi cu alte afecțiuni. Numai că nici acolo tratamentul nu este complet, spun medicii specializați, iar riscul de recidivă rămâne ridicat”, detaliază Sabin Sărmaș.

Potrivit datelor unor studii ale Agenției Naționale Antidrog (ANA), vârsta medie a minorilor care încep să consume droguri este de 13 ani. La nivel național, unul din zece copii a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax