Connect with us

EVENIMENT

România U21 debutează astăzi la Campionatul European cu patru fotbaliști crescuți de Universitatea Cluj și unul de CFR Cluj

Publicat


Tricolorii mici debutează astăzi la turneul final al Campionatului European de Fotbal U21 găzduit de Ungaria și Slovenia. În lotul României se regăsesc patru fotbaliști crescuți de Universitatea Cluj: Olimpiu Moruțan, Andrei Chindriș, Mario Dulca și George Ganea. Pe lângă cei patru fotbaliști crescuți de ”U”, în lot îl mai avem și pe dejeanul Cătălin Itu, crescut de CFR Cluj.

Reprezentativa U21 a României va juca în prima partidă împotriva Olandei, la Budapeste, de la ora 22,00 (meciul va putea fi urmărit pe TVR HD)

Cei patru fotbaliști crescuți de Universitatea Cluj împreună cu Itu au mari șanse să joace încă din primul minut, fiind oameni de bază la echipele lor de club în acest sezon.

După duelul cu Olanda, România mai are de jucat cu Ungaria (27 martie, ora 19.00) și cu Germania (30 martie, ora 19.00).

Primele două echipe din grupă se vor califica în sferturile de finală a competiției care sunt programate să se desfășoare în perioada 31 mai – 6 iunie.

FOTO: FRFDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

OPINIE. Mihai Moldovan: Conform Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Udrea și din morți a SEMNAT moțiunea

Publicat

masina de scris

Ne puneam întrebarea dacă această gafă monumentală a Uniunii Scriitorilor din România (USR – a nu se confunda cu structura distinsului Drulă)  să o facem publică ori să o pitim sub preș.

Credem că maestrul Udrea cu umorul său, dar în același timp cu responsabilitatea sa ne-ar fi silit să o publicăm.

Cornel Udrea

OPINIE. Mihai Moldovan: Conform Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Udrea și din morți a SEMNAT moțiunea

Pe scurt, cum nici o organizațiune, mașinațiune nu se poate fără siteul ei și USR are site. Care site public fiind, în 15 aprilie la NOUTĂȚI, publică un manifest /protest că onoarea ei este atacată și ”nereperată” vorba unuia care ar fi meritat să le fie membru, dar nu se știe dacă nu l-ar fi dat afară.

Lista este semnată de peste cei 2500 membri sau ceva aproximativ, mărturisim că nu am avut răbdare să îi numărăm și nici nu știam că avem atât de mulți scriitori. Oare toți au indemnizații și rente din bani publici ? Ar putea să ni se răspundă în mod oficial ?  Altfel, este de notorietate faptul că în România se editează cele mai puține cărți la suta de mii de locuitori și mai grav, pe ultimul loc european stăm și la citit de cărți.

Pesemne următoarea poveste nu ar fi apărut pe un teren sterp.

”Se întâlnesc doi scriitori care nu s-au văzut de mult. Ce mai faci ? întreabă unul. M-am însurat ! răspunde celălalt. Vai ce bine! Înseamnă că ți s-a dublat numărul de cititori!”

„Atacurile au început acum câțiva ani”

Dar tonul profund și panicard al protestului ne face abandonăm glumele și să devenim serioși, gravi chiar.

Cităm din protest: ”Ne exprimăm îngrijorarea, dar și revolta împotriva atacurilor ilogice și imorale la adresa singurului for de largă reprezentativitate al scriitorilor din România. Atacurile au început acum câțiva ani și s-au întețit în vremea din urmă. Inițial, ele au fost încercări de preluare cu forța a structurilor de conducere, iar în faza actuală vizează distrugerea Uniunii înseși ca instituție. Nu vor reuși, deoarece Uniunea Scriitorilor este un reper cu amplă bază istorică și cu activitate neîntreruptă.”

Autorul moțiunii semnată de mii de scriitori (nu credem că au și citit-o și mulți nici nu au auzit de ea)  cine a scris efectiv pare că are un exercițiu al condeiului de organizație (nu zicem partid), după tonalitate, cu mult peste 34 de ani.

„Protestul este publicat la 15 aprilie 2024”

Nu suntem conform statisticilor europene prea citiți ca națiune, nu prea știm, nu vrem (?), nu putem (?)  să stimulăm națiunea la lectură, conform acelor nesuferite statistici, nu conform celor scrise în protest, dar în schimb, nu suntem riguroși, corecți și serioși.

Protestul este publicat la 15 aprilie 2024 la rubrica Noutăți (!) și cu respect profund și nedisimulat, am parcurs câteva liste pe județe și pe Municipiul București (organizat ca la cămara de alimente: scriitorii – prozatori, scriitorii – dramaturgi, scriitorii – poeți, scriitorii pentru copii și tineri etc.).

Lista cu cei 237 de membri ai USR – Filiala Cluj am parcurs-o cu ales respect. Ce-i drept cu scriitorii la Cluj bănuiam că stăm bine, cu cititorii, studiile sociologice din tinerețe ale domnului profesor Vasile Dâncu (indiscutabilă înalta valoare, studiile sunt valabile și azi, mai ales azi) spun că deh, stăm rău, foarte rău la cititori. Mult mai rău decât orașele echivalente ca număr de locuitori. Nu ar fi de mare mirare când ne gândim câte milioane de ore de lectură sunt clujenii blocați în trafic.

L-am văzut pe listă pe regretatul și inegalabilul maestru Cornel Udrea. Un moment pios s-a lăsat peste ecranul laptopului ca și o boare de amurg tomnatic peste o carte. Cu o mirare nostalgică l-am căutat pe fostul lucrător de la ”Doi și un sfert” Romică și pe împărțitorul de dreptate Gigi. Nu i-am găsit și nici nu ne-am mai gândit câți bani iau datorită USR. Mulți, foarte mulți.

„Oare ce ar fi putut scrie maestrul Udrea?”

Maestrul Udrea nici… de dincolo nu se lasă însă să nu ironizeze neserioziatea, pentru că în loc să se ducă pe Lumea Ailaltă la câteva zile după moțiunea /protest din 15 aprilie ca un ardelean serios ce era, a plecat ca un umorist incurabil ce era, mai repede,  în 11 aprilie. Cu siguranță a vrut să îi ia în răspăr, să le strice moțiunea!!!

Pentru a-i face și mai mult pe plac maestrului Udrea dăm citire candidaților pentru Președintia USR a ”cunoscuților”  Doru Ciucescu și  Simona Vasilache. Ciucescu și Vasilache. Vasilache și Ciucescu. Oare ce ar fi putut scrie maestrul Udrea? Credem că ar fi scris mult.

Al treilea candidat este Varujan Vosganian. Ultimul este foarte ofertant (ca să folosim un termen care nu ne place, dar e la moda) pentru că lucrează și cu mirul sfințit după cum s-a probat cu imagini televizate din Parlament. Cum este încadrat la București oare, la scriitorii prozatori, la scriitorii poeți?

Seriozitatea și spiritul organizatoric al vajnicei uniuni se reflectă în toate cele, în cele ce sunt și în cele ce mâine vor râde la soare. Bine că sunt bani mulți în joc. Bani mulți dar cititori puțini și manuale școlare jalnice. Am fi simțit mare nevoie dragăUniune să îți auzim protestele în legătură cu manualele școlare și ce se întămplă cu educația în România.

Pe emblemă ar trebui să aibă titlul regretatului Cornel Udrea care a reușit să semneze moțiunea la patru zile după ce a plecat la cele sfinte : ”Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi”, iar Dorin Tudoran (rar și adevărat dizident) pune problema în pioneze într-un articol ușor de găsit ”Care onoare îi doare ? ”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sabin Sărmaș promite construirea de parkinguri subterane cu 5.000 de locuri în 5 ani în Cluj-Napoca

Publicat

Sărmaș parking

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, propune construirea de parkinguri subterane pe trei niveluri în oraș cu spații verzi deasupra cu un total de 5.000 de locuri într-o perioadă de 5 ani.

Acesta a precizat, vineri, că din toate studiile reiese că problema cea mai mare în Cluj este traficul, urmată de una conexă, cea a parcărilor.

”Sunt propuneri primite de la clujeni și validate de specialiști”, a afirmat Sărmaș.

Cele mai multe, în Gheorgheni

Astfel, în Mănăștur ar putea fi înființate 1070 locuri, în Gheorgheni 1310 locuri, Mărăști – 1200 de locuri, Zorilor – 1000 de locuri, Grigorescu – 200 de locuri și Între Lacuri – 200 de locuri.

”Are sens să faci parkinguri subterane pe 3 niveluri, chiar dacă prețul este puțin mai mare, fiind un concept implementat în alte orașe din Europa”, a mai spus candidatul independent la Primărie.

Alt proiect al său prevede înființarea de parcări supraterane peste depourile CTP, care ar mai crea 3030 de locuri de parcare, pentru locuitorii din zonele respective.

”Sursele de finanțare pentru acest proiect ar fi emisiuni de obligațiuni, împrumuturi bancare și venituri din exploatarea parcărilor municipiului. Costul parcărilor subterane se ridică la 125 de milioane de euro și 53 de milioane de euro pentru parcări supraterane peste depourile CTP.

Ar fi un cost de 25.000 de euro pentru un loc de parcare în parcări subterane și 17.000 de euro pentru parcări supraterane”, a explicat Sabin Sărmaș.

Acesta a menționat că într-un top al orașelor după numărul de parcări publice, Cluj-Napoca ocupă locul 5 cu 41.415 și locul 1 la număr de garaje, 4921.

CMF: 24240078

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Tur virtual în casa unde a trăit „Crăișorul Munților”. Emil Boc: Avram Iancu suntem toți

Publicat

De

Primarul Emil Boc i-a dus pe clujeni într-o „plimbare” virtuală în casa unde a locuit Avram Iancu la Cluj pe vremea când era student. Aici, Primăria amenajează un centru memorial dedicat „Crăișorului Munților”.

Primăria Cluj-Napoca va inaugura la toamnă Centrul Memorial Avram Iancu, amenajat într-o casă de pe strada cu același nume, unde revoluționarul român a locuit în timpul studenției.


„Mă aflu pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca la numărul 17. Aici a locuit Avram Iancu în perioada studiilor pe care le-a făcut la Facultatea de Drept.

Noi, Primăria municipiului Cluj-Napoca, amenajăm aici un centru memorial Avram Iancu pentru a arăta tuturor românilor locul în care a studiat la Cluj, locul unde marele erou al neamului românesc, Crăișorul munților, cu pașii lui pe această stradă a pregătit de fapt idealurile românilor care au fost afirmate cu ocazia Revoluției de la 1848.

Fără Avram Iancu, noi nu am fi avut 1918, nu am fi avut Marea Unire a tuturor românilor”, a arătat primarul Emil Boc, într-un video postat pe rețelele de socializare.

Muzeu și sală de conferințe

Centrul de pe strada Avram Iancu numărul 17 va fi compusă din două încăperi: una va fi amenajată cu mobilier specific vremurilor în care Avram Iancu a trăit, iar cealaltă va fi o sală de conferințe.

„Primăria a reușit să achiziționeze și să obțină acest două încăperi de la numărul 17, unde, începând cu luna septembrie, vom deschide centrul memorial.

Prima încăpere va fi o replică a vremurilor în care a trăit Avram Iancu. Cel mai probabil, aici, a avut Avram Iancu camera unde a locuit în această locație. O vom amenaja ținând cont de vremurile în care a trăit, cu mobilier specific.

Știm că pe acest perete a avut tabloul lui Horea și al lui Cloșca, mărturiile vremii ne spun acest lucru. Le vom amplasa și noi, pentru că fratele bunicului lui Avram Iancu a fost Horea, aceste date istorice sunt confirmate.

În cealaltă încăpere, noi vom amenaja o sală de conferințe, inclusiv dotare cu Wi-Fi, posibilitatea de a organiza expoziții, posibilitatea de a face mese rotunde, vom colabora cu Asociația Cultural Patriotică Avram Iancu pentru lansări de carte. Va fi un loc unde putem să discutăm așezat, echilibrat despre Avram Iancu, despre spiritul lui”, a mai afrimat edilul.

2024, anul memorial Avram Iancu

Anul 2024 este dedicat revoluționarului Avram Iancu, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa. Clujul va celebra activitatea eroului transilvănean prin evenimente culturale, artistice și educaționale.

„Anul acesta este un an special pentru că avem anul memorial Avram Iancu, cu 200 de ani de la nașterea lui. Se spune că s-a născut pe vremea cireșelor. E mai, sunt cireșe, este posibil ca în mai 1824 să se fi născut Avram Iancu. Știm data certă a decesului, 10 septembrie 1872.

De aceea, noi, aici la Cluj, în anul memorial Avram Iancu, deschidem acest centru memorial în toamnă, unde într-o încăpere, unde a locuit Avram Iancu, o vom mobila cu mobilier specific vremurilor în care a trăit, iar aici, un centru memorial, pentru a putea lăsa o moștenire prezentului, viitorului, tuturor celor care trăiesc pe acest pământ românesc, să știe cine a fost și cine este Avram Iancu, pentru că Avram Iancu suntem toți”, a mai spus Emil Boc.

Cele două imobile, cu o suprafață totală de circa 128 mp, au o valoare însumată de inventar de 758.000 lei.

Primarul Emil Boc a afirmat în repetate rânduri că și Piața Avram Iancu va fi modernizată în curând, dând asigurări că statuia lui Avram Iancu va rămâne intactă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Încep lucrările la centura metropolitană a Clujului. A fost semnată autorizația de construcție

Publicat

De

Încep lucrările la centura metropolitană a Clujului

Vineri, 24 mai, încep primele lucrări la centura metropolitană a Clujului.

Autorizația de construcție a centurii metropolitane fost semnată joi de primarul comunei Florești, unde vor începe practic lucrările. 

Încep lucrările la centura metropolitană a Clujului. A fost semnată autorizația de construcție

Modernizarea drumului DN1 de la kilometrul 481+500 la kilometrul 483+655 – ieșirea din Cluj Napoca până la Spitalul Regional de Urgență – va aduce o serie de îmbunătățiri importante, inclusiv extinderea la trei benzi pe sens.

Dintre acestea, una va fi dedicată transportului public și vehiculelor speciale, precum poliția, salvarea și pompierii.

Citește și: Moment ISTORIC pentru Cluj-Napoca: Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență. STARTUL la centura metropolitană, pe 24 mai

De asemenea, se vor realiza lucrări impresionante, precum podul peste Valea Gârbăului și pasajele pentru pietoni și accesul la giratoriu, a transmis primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu.

Proiectul include și facilități pentru bicicliști și pietoni, cu piste dedicate și trotuare pe ambele părți ale drumului.

De asemenea, se va reloca o serie de rețele importante, precum cele de telecomunicații, electrice, gaze naturale și apă și canalizare, pentru a asigura o infrastructură modernă și durabilă.

Vineri se dă stratul lucrărilor

Lucrările la centura metropolitană vor începe cu relocarea rețelelor între kilometrul 483+280 și kilometrul 483+655.

Această etapă esențială pentru pregătirea terenului pentru modernizarea drumului și va include relocarea rețelelor de gaze naturale, telecomunicații, electricitate și apa canal.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax