Connect with us

CULTURA

România Sălbatică, cel mai vast proiect de film documentar desfășurat în țara noastră, va avea premiera națională la TIFF

Publicat


După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața  Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie – 1 august), în prezența echipei.

Prima etapă a proiectului România Sălbatică, inițiat de fotograful Dan Dinu, în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature), s-a desfășurat în perioada 2010 – 2013 când au fost fotografiate toate cele 28 de rezervații mari din România (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și o rezervație a Biosferei), demersul finalizându-se cu o expoziție de fotografie în aer liber, vizitată de peste 50.000 de oameni din marile orașe din țară.

Cine sunt cei care aduc România Sălbatică față în față cu spectatorii

Dan Dinu fotografiază natura de mai bine de 20 de ani, jumătate din această perioadă dedicând-o proiectului România Sălbatică. Este membru fondator și președinte Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România) și a colaborat cu multe ONG-uri de mediu în proiecte de conservare a naturii. Din 2013 a început să lucreze în domeniul filmului documentar, fiind parte atât din producții locale, cât și din proiecte de anvergură pentru NatGeo Wild sau BBC.

Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experiență, s-a alăturat proiectului în 2014 și alături de Dan Dinu a fondat NTD Film, sub tutela căruia a produs mai multe filme, unele dintre acestea selectate sau premiate la festivaluri de film din întreaga lume.

De-a lungul timpului a filmat și pentru producții de anvergură difuzate de NatGeo Wild. Este un colaborator frecvent al ONG-urilor de mediu, alături de care a lucrat la diferite proiecte de conservare și educare.

Ultima etapă a proiectului a început în 2018 când Dan și Cosmin au decis să încununeze toată munca acestor ani printr-un film de anvergură, singurul de această amploare. România Sălbatică este cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării.

Filmul este o călătorie

„Mă consider un om privilegiat, nu atât pentru că am reușit să duc la capăt un astfel de proiect, cât pentru că am avut ocazia să văd în detaliu cele mai spectaculoase locuri naturale din țară. Deși am fost în multe țări, mai mult sau mai puțin exotice, acasă este aici, în România noastră Sălbatică.

Filmul acesta este o călătorie, una care să ne ajute să descoperim măcar o parte din bogăția naturală pe care o avem. Pierduți în cotidian, uităm să vedem, sau chiar să credem că, dincolo de orașe, natura abundă.

Călătoria noastră va fi una despre emoție, empatie, dramă și un strop de comedie. Acest film, ca de altfel întregul proiect, este pentru mine un omagiu adus naturii de la care am învățat, de care m-am bucurat, pe care am înțeles că trebuie să o respect.”, a declarat Dan Dinu, inițiatorul proiectului și regizorul filmului documentar România Sălbatică.

„Privește natura în ochi!” – o provocare necesară

Demersul, unic pentru țara noastră, s-a bucurat încă de la început de susținerea specialiștilor din ONG-urile de mediu, a administratorilor parcurilor și rezervațiilor naturale, precum și a întregii comunități de fotografi și pasionați de natură.

„Prin acest film, prin tot ceea ce se face prin proiectul România Sălbatică, mesajul izvorât din dragostea pentru Natura României a lui Dan Dinu și a colegilor săi pleacă spre fiecare dintre noi spre a ne spune și a ne reaminti că suntem o țară bogată, o țară chiar foarte bogată, într-un fel în care nu multe țări se pot lăuda.

Depinde doar de noi, cei tineri în suflet și de cei tineri acum ca vârstă, dacă vom învăța să prețuim și să valorificăm cu multă grijă și responsabilitate ceea ce ne oferă Natura.

Dacă vom ști cum să ne purtăm cu ea, vom fi răsfățați în adevăratul sens al cuvântului în acest peisaj unic, carpato-dunărean, împodobit cu toate acele minuni pe care Dan și Cosmin ni le aduc în case și în suflet. România Sălbatică prin România Sălbatică.”, a declarat Erika Stanciu, fondator al Propark – Fundația pentru Arii Protejate.

Proiecții eveniment

După premiera națională de la TIFF, filmul România Sălbatică își va începe călătoria prin țară din luna august cu o serie de proiecții-eveniment open-air, unele din ele organizate chiar în rezervații naturale. Filmul va fi lansat în cinematografe în luna septembrie, în peste 50 de orașe și 90 de săli de cinema.

România Sălbatică este o producție distribuită de Transilvania Film. Mai multe detalii despre proiecțiile speciale din august vor fi anunțate în curând.

România Sălbatică este o producție NTD Film, co-produsă de Libra Films și Avanpost Media.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

În timp ce Cluj-Napoca renunță la ARTIFICII, primarul Pivariu promite cel mai mare foc de artificii de Revelion, la Florești

Publicat

artificii floresti

În timp ce Clujul renunță la focurile de artificii, înlocuindu-le cu drone, primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, promite cel mai mare spectacol de artificii, de Revelion.

„𝐂𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐂𝐥𝐮𝐣 𝐥𝐚 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫 𝐃𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢
Vă invităm să începem Anul Nou sub lumina magică a artificiilor, într-o atmosferă memorabilă.
Împreună creăm momente magice pentru fiecare!

În timp ce Cluj-Napoca renunță la ARTIFICII, primarul Pivariu promite cel mai mare foc de artificii de Revelion, la Florești

Sărbătorim Revelionul cu zâmbete și speranță, în inima comunității noastre, acasă la Florești.
Ne vedem la Winter Dream, în Parcul Poligon”, a scris Pivariu pe Facebook.

Totuși, primarul Floreștiului este conștient de problemele pe care le poate genera focul său de artificii, așa că-și încheie postarea cu un text în care își exprimă compasiunea față de cei ce vor fi afectați, în speță animalele de companie:

„𝐼̂𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒𝑔𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎̆𝑚 𝑠𝑒𝑛𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑎𝑓𝑒𝑐𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑑𝑒 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡, 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑠𝑖𝑣 𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑒𝑡𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑛𝑜𝑠̦𝑡𝑟𝑖 𝑛𝑒𝑐𝑢𝑣𝑎̂𝑛𝑡𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖, 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑣𝑎̆ 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡̦𝑖 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑙𝑡̦ 𝑙𝑖𝑛𝑖𝑠̦𝑡𝑖𝑡, 𝑖𝑎𝑟 𝑛𝑜𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑖𝑡𝑒𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑒 𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎̆𝑚 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașina care a ars în Mănăștur ar fi fost aprinsă de PROPRIETAR, după o ceartă cu soția

Publicat

incendiu

Mașina care a ars, duminică seara, pe str. Mehedinți din Cluj-Napoca, ar fi fost aprinsă chiar de proprietar, după o ceartă cu soția.

„Astăzi, 29 decembrie a.c., în jurul orei 17:20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un autoturism parcat în proximitatea unui imobil a luat foc.

Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a stabilit că un bărbat, de 39 de ani, pe fondul unor discuții contradictorii cu soția sa, în vârstă de 34 de ani, a ieșit din locuință, s-a urcat într-un autoturism, iar ulterior, folosind un lichid inflamabil, ar fi incendiat componente ale vehiculului, ceea ce ar fi condus la propagarea rapidă a focului și deteriorarea autoturismului.

Mașina care a ars în Mănăștur ar fi fost aprinsă de PROPRIETAR, după o ceartă cu soția

La fața locului au intervenit de urgență echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, bărbatul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

De asemenea, soția acestuia a necesitat îngrijiri medicale după ce ar fi încercat să stingă incendiul.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO O mașină a luat FOC pe Mehedinți, în Cluj-Napoca. Incendiul a fost precedat de o EXPLOZIE. Un bărbat a suferit ARSURI

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc, duminică seara, pe str. Mehedinți din Cluj-Napoca. Din spusele martorilor, incendiul ar fi fost precedat de o explozie. Un bărbat a suferit arsuri.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la un autoturism situat pe strada Mehedinți. Forțele noastre au găsit la fața locului un bărbat care prezintă arsuri, acesta fiind preluat imediat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă.

incendiu

VIDEO FOTO O mașină a luat FOC pe Mehedinți, în Cluj-Napoca. Incendiul a fost precedat de o EXPLOZIE

De asemenea, autoturismul este situat lângă un bloc de locuințe, iar că măsura preventivă au fost evacuate patru persoane din interiorul acestuia. Toate persoanele urmează să fie evaluate medical.

La misiune iau parte trei autospeciale, precum și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă, respectiv o ambulanță SAJ”, a transmis ISU Cluj.

incendiu

incendiu

incendiu

Update:

Bărbatul de aproximativ 40 de ani a fost intubat și va fi transportat la spital. De asemenea, va fi transportată la spital pentru investigații suplimentare și îngrijiri medicale una dintre persoanele evacuate, mai exact o femeie de aproximativ 25 de ani.

 

Foto: Info Trafic Cluj-Napoca, ISU Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

TOPUL echipelor din Superligă cu peste 100.000 de spectatori în 2024. Ce loc ocupă echipele CLUJENE

Publicat

galerie u

Nouă echipe din Superliga de fotbal au reușit să strângă în total peste 100.000 de suporteri pe teren propriu în 2024.

FCSB conduce acest clasament, cu 340.715 spectatori. Roș-albaștrii au cei mai mulți suporteri din România potrivit statisticilor, scrie GSP.

Mai mult decât atât, FCSB își dispută toate meciurile de pe teren propriu pe Arena Națională, cel mai mare stadion al țării, cu 55.000 de locuri, iar atunci când stadionul nu a fost disponibil, formația antrenată de Elias Charalambous a jucat pe Stadionul Steaua, care are aproape 30.000 de locuri.

TOPUL echipelor din Superligă cu peste 100.000 de spectatori în 2024. Ce loc ocupă echipele CLUJENE

Rapid este următoarea clasată, cu 247.284 spectatori, o cifră remarcabilă în contextul în care Giuleștiul nu are decât 14.000 de locuri, însă de cele mai multe ori în 2024 toate biletele au fost epuizate.

Podiumul este completat de Universitatea Craiova (215.626). Oltenii au fost implicați în lupta pentru titlu în sezonul trecut, însă s-au mulțumit doar cu locul 3, însă chiar și în acest context, oltenii nu și-au abandonat echipa.

Pe locul 4 se află „U” Cluj, cu 194.231.

CFR Cluj este abia pe locul 8, cu 141.521.

Top echipe din Superligă cu peste 100.000 de spectatori pe teren propriu în anul calendaristic 2024

1. FCSB – 340.715 spectatori
2. Rapid – 247.284
3. Universitatea Craiova – 215.626
4. Universitatea Cluj – 194.231
5. Dinamo – 167.808
6. UTA Arad – 141.521
7. Petrolul – 128.781
8. CFR Cluj – 127.312
9. Oţelul – 104.286

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate