ACTUALITATE
România a închis spațiul aerian pentru Rusia. Anunțul Autorității Aeronautice Civile

România a închis spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia, de sâmbătă la ora 15:00, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă.
Guvernul României a decis suspendarea ,,Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976”.
În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă.
Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență, precizează autoritatea.
Sursa: Mediafax
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO. Ana Blandiana a primit la Cluj Premiul revistei „Caiete Silvane”: Eu chiar cred că poezia poate să ne salveze

Ana Blandiana a primit, joi, la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane pentru întreaga activitate literară și civică.
Premiul i-a fost decernat la filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.
Ana Blandiana a primit la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane”
Sediul filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor s-a tranformat, joi, într-un adevărat cenaclu literar, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Unul din momentele centrale ale acestor zile a fost decernarea anuală a premiului revistei, care i-a fost acordat marei poete Anei Blandiana.
Publicația „Caiete Silvane” sărbătorește anul acesta 20 de ani de apariție neîntreruptă. Daniel Săuca, redactorul-șef al revistei este cel care a anunțat că premiul oferit în acest an Anei Blandiana, vine “în semn de prețuire pentru întreaga sa operă literară și civică”, menționează redactorul-șef.
Fenomenul Ana Blandiana
„E extrem de ușor să justifici de ce să acorzi un premiu al unei reviste de cultură Anei Blandiana, dar în același timp și dificil pentru că în câteva cuvinte nu se pot coagula 60 de ani de activitate… Prin urmare, unul din motivele pentru care primește astăzi premiul este și această aniversare… Îmi place să vorbesc despre fenomenul Ana Blandiana, un geniu care a contribuit la dezvoltarea literaturii. Contribuția sa la ceea ce înseamnă memorie istorică s-a materializat într-un veritabil proiect educativ – Memorialul durerii – care are premiere mondiale. Acesta este un memorial al victimelor și rezistenței comuniste de la Sighet.
Celebrăm astăzi un om al contrastelor providențiale, o persoană serafică, un pilon al rezistenței. Cuvântul ei este un artizan care descrie confruntarea omului cu istoria, mai ales cu istoriile personale”, a spus Carmen Ardelean, redactor al revistei „Caiete Silvane”.
Ana Blandiana: Când vin la Cluj înot printre amintiri
Evenimentul a culminat cu discursul Ana Blandiana, care nu s-a sfiit să depene amintiri.
„În clădirea asta am debutat. În ultimul an de liceu publicasem prima poezie, aici, la revista Tribuna – secția de poezie, unde șef era Ion Rahoveanu. De atunci s-a scurs timpul. Mi-e greu să asist la rezumatul vieții mele, la numărul anilor petrecuți scriind.
Vreau să mai spun că mă simt foarte bine în filiala din Cluj, fiindcă la București nu se strâng scriitorii. Acuma chiar mă înrudiți, rămânem legați!.. Eu scriu în valuri, continui să scriu pentru că, noi, poeții, avem mai mult ca alții speranța că moartea se poate transforma în posteritate”, a mărturisit Ana Blandiana.
Ana Blandiana: Nu vă pierdeți speranța în forța conductoare a poeziei
Ana Blandiana a transmis un mesaj pentru tinerii care vor să scrie, chiar și poezie, si i-a îi îndeamnat să nu-și piardă speranța în forța conductoare a poeziei.
„Le zic să spere că pământul nu va dispărea până când își vor scoate ei cărțile și că nu va dispărea nici nevoia oamenilor de a se salva prin poezie. Eu, personal, chiar cred că poezia poate să ne salveze, pentru simplul motiv că suntem tot mai pierduți în această lume schimbătoare, iar ea e acel fir prezent de la Facerea lumii”, a declarat Ana Blandiana pentru Cluj24.
Zilele “Caiete Sivlane”, un eveniment plin de tradiție
Daniel Săuca a declarat că a considerat un gest firesc să sărbătorească 20 de ani de la apariția revistei la Uniunea Scriitorilor Cluj. „Ne bucurăm că atât instituțiile administrative, cât și cele culturale, sprijină apariția revistei noastră. După cum cred că știți, revista noastră apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și am considerat un gest firesc să sărbătorim acești 20 de ani la filiala Cluj. În acest timp nu doar am editat și tipărit revista, dar am construit și o editură ‘Caiete Silvane’. Astfel, de câțiva ani am hotărât, împreună cu colegii de redacție, să oferim un premiu anual în cadrul zilelor revistei”, a spus redactorul șef al revistei.
Timp de două decenii, zilele revistei „Caiete Silvane” au fost organizate cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj și Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, afirmă organizatorii.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou. Până când se va aplica măsura Guvernului

Veste bună pentru șoferi. Guvernul prelungește cu încă trei luni plafonarea tarifelor la polița RCA, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Astfel, noul termen-limită de plafonare este 30 iunie 2025.
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou
Măsura este luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și are ca scop prevenirea dezechilibrelor în piața asigurărilor auto, precum și evitarea unor posibile creșteri de prețuri. „Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.
Plafonarea tarifelor RCA a fost instituită inițial în contextul instabilității din piața asigurărilor, pentru a proteja consumatorii și a tempera fluctuațiile bruște de prețuri.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii

După primul trimestru al anului 2025, Clujul se situează pe locul 2 după București la salarii. Cel mai bine câștigă angajații din IT, petrol – gaze, construcții/ instalații, inginerie, financiar/ contabilitate și audit/ consultanță.
„Este un moment în care piața se află într-o zonă de echilibru din punctul de vedere al joburilor, dar foarte activă atunci când vine vorba despre candidați care prospectează toate oportunitățile disponibile în această perioadă. Două elemente importante pentru cei aflați în căutare de job sunt stabilitatea și salariile oferite de angajatori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost încasate de angajații din București, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate și toate nivelurile de experiență a fost de 5.500 de lei net pe lună. 5.000 de lei a fost media salarială pentru Cluj, al doilea cel mai bine poziționat județ pe harta salariilor din România. Urmează Brașovul, cu o medie de 4.700 de lei, Timiș, cu 4.600 de lei și Iași, cu 4.400 de lei. Cele mai mici salarii, în schimb, au fost raportate de angajații din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).
Într-un clasament al domeniilor în care se câștigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună. Pe locul al doilea se plasează industria de petrol și gaze, cu o medie netă de 6.000 de lei lunar. Specialiștii în construcții și instalații reprezintă unul dintre cele mai căutate segmente de candidați.
„Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori”
„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta și fideliza angajații, iar acest tip de reacție la lipsa de personal din piața a dus la creșterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcțiile și instalațiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiștilor, cât și pe cele ale muncitorilor calificați și necalificați, cu sau fără experiență”, explică Roxana Drăghici.
Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori și care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. 5.300 este media în audit / consultanță și 5.000 de lei în servicii financiare.
Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaților sunt din zona entry-level. Sunt incluse aici industria textilă (3.500 de lei), saloanele și clinicile de înfrumusețare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) ori call-center / BPO (3.900 de lei).
„Cel mai mult au aplicat candidații entry level”
„Chiar dacă se situează în partea de jos a ierarhiei salariale, faptul că scot în piață un număr foarte mare de joburi face ca retailul și sectorul de call-center / BPO sa fie două dintre domeniile care atrag și cele mai multe aplicări. În acest sens, în primul trimestru al anului, retailul a fost domeniul care a strâns cele mai multe aplicări (900.000), iar call-center / BPO s-a aflat pe locul al treilea, cu 350.000 de aplicări”, punctează Roxana Drăghici. Cel mai mult au aplicat candidații entry level
(0-2 ani de experiență) și mid level (2-5 ani de experiență), iar, din punctul de vedere al segmentului de vârstă din care fac parte, cei mai activi au fost cei din grupul 25-35 de ani și cei cu vârsta între 18 și 24 de ani.
În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.
CULTURA
FOTO. Piesele valoroase din cel de-al doilea TEZAUR de la Șimleu Silvaniei vor fi expuse la MNIT până în luna iulie

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță prelungirea perioadei de expunere a celui de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei până la mijlocul lunii iulie 2025.
Tezaurul este expus acum în cadrul expoziției „Războinici uitați și podoabe eterne: barbari
migratori în timpul crizei imperiului roman (sec. V–VI p. Chr.)”.
Piese valoroase din cel de-al doilea TEZAUR de la Șimleu Silvaniei vor fi expuse la MNIT până în luna iulie
Expoziția reprezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente organizate de MNIT, prezentând tezaure unice la nivel mondial, care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecţiile a peste zece muzee din ţară și din străinătate.
„Mulțumim Muzeului Național Maghiar pentru generozitatea și disponibilitatea lor de a extinde colaborarea noastră, permițându-ne să oferim publicului o perioadă extinsă de vizionare a acestor piese excepționale, unice în lume, într-un cadru expozițional adecvat și extins.
Ne bucură succesul deosebit al expoziției, confirmat și de creșterea semnificativă a numărului de vizitatori după vernisajul din noiembrie 2024. Acest interes crescut ne-a motivat să inițiem toate demersurile pentru prelungirea perioadei de împrumut a celui de al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei, iar răspunsul pozitiv primit din partea partenerilor noștri de la Budapesta ne onorează”, a declarat Felix Marcu, Manager MNIT.
Piese deosebite realizate din aur și argint, cu încrustări de pietre prețioase
„Cel de al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei, descoperit în 1889 și aflat în colecțiile Muzeului Național Maghiar de la Budapesta, este compus din piese deosebite realizate din aur și argint, cu încrustări de pietre prețioase, Este vorba de o fibulă imperială (broșă pentru prinderea veșmintelor), zece perechi de fibule pentru vestimentația feminină, o verigă de jurământ și trei boluri.
Fibula imperială, decorată cu o piatră onix fațetată, este un unicat, fiind cunoscută de pe reprezentări romane târzii și bizantine, unde de fiecare dată este purtată de împărat. Până în momentul de față, exemplarul de la Șimleul Silvaniei este cea mai impresionantă fibulă imperială cunoscută”, afirmă Alpár Dobos, muzeograf din cadrul MNIT.
Expoziție unică în istoria MNIT
„Invităm publicul să profite de lunile rămase pentru a vizita această expoziție remarcabilă, unică în istoria muzeului, care aduce în premieră în Transilvania piese din ambele tezaure de la Șimleu Silvaniei. Experiența este amplificată printr-un cadru interactiv și imersiv, completat de ghidul nostru virtual, Rosamunda”, spune Felix Marcu, Manager MNIT.
Deși cel de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei poate fi vizitat până la jumătatea lunii iulie, expoziția va rămâne deschisă până finele lunii septembrie 2025. Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (ultima intrare la 17:30), iar biletele pot fi achiziționate online pe site-ul MNIT.