EVENIMENT
Români SUPĂRAȚI de ignoranța poporului privind împlinirea a 166 de ani de la DEZROBIREA romilor. Ce a rămas NESPUS

Mai mulți români s-au arătat deranjați de faptul că nu s-a amintit suficient de împlinirea a 166 de ani de la dezrobirea romilor și au punctat, pe rețelele de socializare, mai multe aspecte despre importanța evenimentului istoric.
„În SUA sau UK școlile și alte instituții culturale au #BlackHistoryMonth. La noi, Sclavia Romilor și Holocaustul dacă ocupă câte o pagină în manuale ca <<studii de caz>>.
Și asta pentru că activiștii romi s-au luptat ani întregi. Unii poate veți zice că-i comparația forțată sau reducționistă. Că-s contexte diferite. Măi, or fi, dar ura e tot ură”, punctează Florinela Iosip, jurnalist politic, într-o postare pe Facebook.
Aceasta amintește faptul că romii au fost sclavi timp de cinci secole pe teritoriul țării noastre, unde au fost bătuți și umiliți, motiv pentru care e de părere că românii nu pot merge mai departe ca oameni în cadrul societății, dacă nu recunosc acest adevăr și nu renunță la ură.
„Dependența economică a țăranilor de boieri (șerbi, vecini, rumâni) nu era același lucru cu stăpânirea romilor. Țăranii nu puteau fi vânduți, dați de pomană sau lăsați moștenire.
Nu li se puteau vinde copiii. Pe când romii au fost vânduți, dăruiți, lăsați moștenire sau dați ca zestre timp de 500 ani. Când ești proprietatea cuiva, cuvântul potrivit este <<sclavie>>”, adaugă Iosip.
Cătălin Tolontan îl amintește, în acest sens, pe sociologul Nicolae Furtună, care a spus despre romi că „Erau consideraţi obiecte, schimbaţi pe un cal, vânduţi la licitaţii“.
Potrivit spuselor Florinelei Iosip, în 2020, doar 1 din 3 români considerau că manifestarea urii față de romi ar trebui pedepsită, iar 72% dintre respondenții aceluiași sondaj și-au exprimat neîncrederea în romi.
„E mai bine ca în 2010, când doar 10% dintre români considerau romii ca fiind, citez, <<oameni ca toți oamenii>>. Dar e încă foarte grav.
Iar asta se vede cel mai bine în sondajele care ne arată că doar 11% dintre români ar fi de acord să se înrudească cu un rom”, spune aceasta.
Cristian Ghica afirmă că noi, cei de azi, nu avem nicio vină pentru asta.
„Dar avem o mare responsabilitate. Trebuie în primul rând să înțelegem că sărăcia și lipsa de educație nu sunt <<alegeri>> în interiorul acestei etnii.
Ci reprezintă consecința a sute de ani în care romii au fost tratați ca oameni de mâna a doua. Și chiar dacă au ieșit din robie, ei nu și-au câștigat cu totul libertatea.
Pentru că nu poți fi liber dacă nu ești primit în școală, în spital, la muncă. Din păcate, acest tip de excluziune este și astăzi extrem de larg răspândită în societate”, explică el.
Este de părere că responsabilitatea constă în a oferi cu adevărat egalitate de șanse, având o practică juridică de care să se bucure și minoritatea.
„Să-i eliberăm de sub povara marginalizării și să luptăm pentru accesul romilor la educație, la servicii de sănătate, la servicii sociale și servicii publice, acces echitabil pe piața muncii și tratament egal în societate”, completează acesta.
Ziua Dezrobirii Romilor este marcată la data de 20 februarie, stabilită oficial de Parlamentul României prin Legea 28 din 11 martie 2011, și reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie, în 1856.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.
Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai
În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.
Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:
- 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
- 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
- 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
- 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.
Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace
Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.
Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.
Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.
Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.
Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit
Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.
Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.
Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.
Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.
Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.
Alternativă de circulație în Florești
Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.
Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.
Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.
Se lărgește drumul la 6 benzi
După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.
Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.
Foto: Primăria Florești