Connect with us

EVENIMENT

Robotul da Vinci, cel mai avansat ROBOT chirurgical din lume a ajuns la Spitalul Medicover Cluj

Publicat


6

Spitalul Medicover Cluj își continuă dezvoltarea prin completarea investițiilor derulate până în prezent în secția de chirurgie, prin dotarea cu robotul da Vinci Xi, una din cele mai avansate tehnologii chirurgicale existente la ora actuală în lume.

1

Chirurgia robotică reprezintă la ora actuală cel mai modern, eficient și precis instrument folosit în întreaga lume pentru tratarea a numeroase afecțiuni medicale. Robotul chirurgical da Vinci Xi îi permite medicului chirurg să efectueze gesturi precise în timpul operației, privind disecția de mare acuratețe, milimetrică a leziunilor. Practic, nu robotul este cel care operează, ci medicul chirug realizează acest lucru, folosind consola prin intermediul căreia controlează instrumentele robotului cu care este operat pacientul și care transpun în timp real mișcările efectuate, facilitând accesul în zone anatomice înguste, greu accesibile prin abord deschis sau laparoscopic, limitând în acest fel lezarea structurilor sănătoase. În acest fel, medicul chirurg are posibilitatea de a explora 3D structurile anatomice cu o precizie milimetrică, putând face mișcări de 540 de grade.

2

Practic, folosirea robotului chirurgical da Vinci Xi înseamnă o optimizare a procedurilor chirurgicale efectuate minim invaziv, devenind astfel o soluție ideală în cadrul a multiple intervenții chirurgicale oncologice. Chirurgia robotică vine cu o serie de avantaje net superioare comparativ cu oricare alt tip de chirurgie, fiind utilizată cu preponderență în cancerul rectal inferior, gastric sau pancreatic, precum și în patologia onco-urologică (cancer renal, de prostată, de vezică urinară, limfadenoctomii pelvine sau retroperitoneale complexe). Spre deosebire de intervențiile chirurgicale efectuate laparoscopic, intervențiile chirurgicale realizate cu ajutorul robotului da Vinci Xi conduc și la reducerea semnificativă a riscului de recidivă în cazul afecțiunilor oncologice.

3

În acest context, Spitalul Medicover Cluj continuă seria evenimentelor de formare continuă prin găzduirea în perioada 21-22 octombrie 2022 a cursului de chirurgie robotică, organizat în parteneriat cu CLERU – Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică Urologică.

„Chirurgia robotică reprezintă actualmente cea mai înaltă treaptă de dezvoltare tehnologică aplicată în urologia oncologică”

Personalități care au marcat direcția urologiei oncologice minim invazive vor fi prezente pentru a dezvălui cele mai bune practici în chirurgia robotică urologică. Printre specialiștii prezenți vor fi urologi cu reputație internatională precum Prof. Prasanna Sooriakumaran, Prof. Fabrizio dal Moro, Prof. Thomas Bschleipfer, prof Ioan Coman, Prof. Nicolae Crișan și Conf. Bogdan Petruț. Cursul va include prezentări de specialitate, robotul pentru exerciții de tip “dry lab”, consola pentru simulări practice și intervenții transmise live pentru participanții înscriși.

7

“Suntem deosebit de entuziaști să putem oferi noii generații de urologi primele cunoștințe și deprinderi practice despre chirurgia robotică în urologie. Chirurgia robotică reprezintă actualmente cea mai înaltă treaptă de dezvoltare tehnologică aplicată în urologia oncologică prin intermediul căreia operații care par sau sunt imposibil de realizat deschis sau laparoscopic devin posibile și în condiții de siguranță cu ajutorul robotului chirurgical. Complexitatea chirurgiei robotice necesită etape de pregătire care sunt uneori greu accesibile în tânăra generație, iar acest curs reprezintă o mână întinsă celor care au dorință și potențial în acest sens, dar nu au posibilitatea materială de a se specializa.

Cursul are o puternică componentă practică prin punerea la dispoziție de către organizatori a unei console cu simulator și a unui robot integral care poate fi folosit de cursanți pentru a exersa de la cele mai simple până la cele mai complexe mișcări chirurgicale. În plus, unii dintre cei mai bine cotați urologi robotici din Europa vor fi invitați să opereze alături de noi, iar aceste operații vor fi transmise 3D cursanților care vor putea interacționa în direct cu echipele operatorii.”, declară Conf. Dr. Bogdan Petruț.

5

„Medicover România își propune să ofere copiilor acces la tehnologia medical robotică”

Beneficiile aduse pacienților ca urmare a efectuării unei intervenții chirurgicale robotice sunt multiple:

– Inciziile efectuate sunt de foarte mici dimensiuni și, implicit, cicatricele post operatorii sunt reduse ca dimensiune

– Durerea post operatorie resimțită de către pacient este minimă

– Recuperarea post operatorie este una rapidă, conducând astfel la reluarea activităților obișnuite la scurt timp de la intervenție

– Diminuarea riscului de contactare a unei infecții și a altor riscuri asociate

– Mai puține zile de spitalizare

Săptămânile trecute au fost efectuate deja primele operații în cadrul Spitalului Medicover Cluj cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi.

4

”Suntem preocupați ca pacienții care ajung la Spitalul Medicover Cluj să poată avea în permanență acces la o echipă medicală integrată, de elită, care poate oferi servicii medicale complete și complexe, folosind aparatură și tehnologii de înaltă perfomanță. Așadar, am completat dotarea spitalului cu robotul da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical din lume la ora actuală, tocmai pentru că acest lucru înseamnă o continuare normală de dezvoltare pusă în practică de Spitalul Medicover Cluj cu scopul de a asigura cele mai bune condiții pacienților noștri.”, declară Dr. Radu Tudor Motocu, Director Medical.

Grupul Medicover urmărește în permanență să fie responsabil din punct de vedere social. Concret, la Cluj-Napoca și Oradea, Medicover Romania isi propune să ofere copiilor, indiferent de situația lor materială, acces la tehnologia medical robotică, cu ajutorul celor mai performante echipe de chirurgi. În premieră pentru un spital privat din Cluj Napoca, în curând va fi lansat un program în aceasta directie.

Contact Spitalul Medicover Cluj: Strada Principală, Nr. 323T, Suceagu 407062, Jud. Cluj Call Center: 0264 – 933 Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj; https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 26 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, la Oradea, Craiova și Cluj-Napoca, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.ro

Medicover România face parte din grupul Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în anul 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de Euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Corneliu Coposu, în Cluj-Napoca. Trei autoturisme și un autotren implicate. Trei persoane RĂNITE

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, marți dimineața, pe str. Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Din primele date, a fost vorba despre o tamponare între 3 autoturisme și un autotren. Trei persoane necesită îngrijiri medicale. 

„Trei persoane primesc îngrijiri medicale, fiind vorba despre două femei și un bărbat. Dintre aceștia, una dintre femei și bărbatul nu au putut ieși singuri din autoturisme, astfel că pompierii i-au extras în siguranță folosind echipamentele din dotare, pentru a nu agrava posibilele leziuni.

accident

accident

FOTO. ACCIDENT pe Corneliu Coposu, în Cluj-Napoca. Trei autoturisme și un autotren implicate. Trei persoane RĂNITE

Toate victimele sunt conștiente, cooperante, dar prezintă multiple traumatisme”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Acoperământul Maicii Domnului. Semnificații și tradiții. Ce nu ar trebui să faci în această zi

Publicat

În 1 octombrie, Biserica ortodoxă sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, un moment în care se zice că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.

Pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători de cruce roșie ale lunii, scrie Alba24.

1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului

Această sărbătoare amintește de o minune petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911). Maica Domnului i s-a arătat Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

În lumea aceasta suntem puşi ca un semn în faţa arcului şi zboară spre noi săgeţile din toate părţile: „unele din arcul vrăjmaşilor celor văzuţi, care îşi încordează arcul asupra noastră şi se laudă întru mândria lor, iar altele din arcul vrăjmaşilor nevăzuţi, încât noi ne jelim aşa: ‘Nu putem să suferim săgetăturile diavoleşti’. Altele vin de la firea cea care se luptă asupra duhului, iar altele de la arcul mâniei şi îngrozirii celei drepte a lui Dumnezeu” („Vieţile Sfinţilor”).

Cu toate aceste săgeţi, Acoperământul Preacuratei şi Prea-binecuvântatei Fecioare, ca o pavăză, ne fereşte să nu fim răniţi de moarte.

Tradiții și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului

Sărbătoarea Acoperământului este cunoscută popular și sub denumirea de Pocroave. În această zi, fetele se roagă pentru un păr frumos și des, iar pregătirile pentru sezonul rece, inclusiv pentru acoperirea pământului cu brumă, sunt în toi.

Printre tradițiile asociate cu această zi se numără:

  • fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă; fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procroavă să le acopere capul cu păr;
  • nu se tunde părul: se spune că, dacă este tăiat în această zi, părul rămâne în legătură cu corpul; din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece;
  • de Procroave credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări; cel puțin până la prânz, se ține post;
  • se spune că dacă fetele și femeile se gătesc ca de nuntă pe data de 1 octombrie, atunci căsnicia le va fi lungă și fericită, având parte de liniște, înțelegere și multă iubire;
  • gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci;
  • sunt pomeniți cei trecuți la odihna veșnică.

Acoperământul Maicii Domnului – rugăciune

În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune:

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre.

Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi.

Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Această sărbătoare este dedicată rugăciunii și odihnei, fiind o ocazie importantă pentru creștini de a merge la biserică și de a cere protecția Maicii Domnului.

Citește mai departe

EDUCATIE

CFR Călători anunță REDUCERILE pentru studenți în anul universitar 2024-2025

Publicat

tren gara bun 1

Studenții din România beneficiază de reduceri de 90% la transportul feroviar intern, iar cei cu situații speciale pot călători gratuit, în contextul începerii anului universitar 2024-2025.

În anul universitar 2024-2025, CFR Călători anunță că va continua acordarea reducerilor de transport pentru studenții de la instituțiile de învățământ superior acreditate din România.

CFR Călători anunță REDUCERILE pentru studenți în anul universitar 2024-2025

Studenții cu vârste de până la 30 de ani primesc de bilete de călătorie și abonamente lunare cu o reducere de 90%, valabile pe toată durata anului. Aceștia pot călători nelimitat pe distanțe de până la 300 km, după cum urmează:

– bilete de călătorie cu reducere 90%;

– abonamente lunare cu reducere 90% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.

Studenții cu unul sau ambii părinţi decedaţi, dar şi cei proveniţi din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal beneficiază de:

– bilete de călătorie cu reducere 100%

– abonamente lunare cu reducere 100% cu număr nelimitat de călătorii, pe distanțe până la 300 km.

„Studenții din anul I pot beneficia de reducerile aferente numai în baza adeverinței, în original”

„În cazul călătoriei la clasa 1 sau la vagon de dormit-cuşetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare. Excepție fac studenții din anii terminali pentru care instituţia de învăţământ a scris «an terminal» în dreptul anului universitar 2023-2024, aceștia nu mai beneficiază de facilitățile aferente începând de marți. În ceea ce-i privește pe studenții din anul I, până la primirea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, pot beneficia de reducerile aferente numai în baza adeverinței, în original, pentru anul universitar 2024-2025 de unitatea de învățământ, până la data de 30 noiembrie 2024”, anunță de asemenea, CFR Călători.

De la data de 01 decembrie 2024, reducerile date studenților (inclusiv și celor din anul I) la călătoria cu trenul (bilete/abonamente lunare) se vor da numai în baza legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2024-2025.

Aplicația de cumpărare a bilete va include, începând de marți, opțiunea achiziționării biletelor/abonamentelor online aferente studenților beneficiari de gratuitate.

Aceștia trebuie să își creeze un cont personal de utilizator, iar după autentificarea pe cont este necesară înregistrarea ca student prin completarea datelor specifice (facultate, serie legitimație, etc.), urmând ca în final (după ce datele sunt confirmate de către facultate) să primească pe e-mail ID-ul de student cu care va putea ulterior să își ia biletele online.

În baza ID-ului obținut prin crearea profilului de utilizator direct pe site-ul CFR Călători sau de la casele de bilete, toți studenții – atât cei ce au gratuitate, cât și cei care beneficiază de reducere 90%, pot obține legitimații de călătorie prin canalele de vânzare, astfel:

Bilete de călătorie gratuite /cu reducere 90%:

– de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu;

– în tren, de la personalul de tren, numai bilete de călătorie valabile la trenul curent și eventual la următorul tren de legătură, în următoarele situații: stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare cu personal propriu CFR Călători; îmbarcarea se face în afara orelor de program de la casa de bilete a stației;

– de la automatele de bilete ale CFR Călători;

– online direct de pe site sau prin aplicația descărcabilă pe telefon ca document pdf. electronic sau tipărit pe hârtie cu cod QR.

Abonamente de călătorie lunare gratuite / cu reducere 90%, cu număr nelimitat de călătorii:

– de la casele de bilete din stațiile și agențiile CFR Călători cu personal propriu; de la automatele de bilete ale CFR Călători;

– prin aplicația descărcabilă pe telefon, sub formă de cod QR cu elemente dinamice.

CFR Călători avertizează că pentru studenții beneficiari de gratuitate, pe verso legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport trebuie să existe înscrierea ”Gratuitate”, semnătura, respectiv ștampila instituției de învățământ superior într-o căsuță separată față de viza de valabilitate.

La verificarea călătoriei în tren, în cazul în care studenții nu prezintă documentele necesare (legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, vizate sau adeverința care atestă calitatea de student în anul I, în original, plus un act de identitate), vor fi consideraţi ca fiind fără bilet/abonament şi vor fi trataţi conform legislaţiei în vigoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

VERIFICĂRI ale construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor în Cluj

Publicat

inundatii 3

În perioada 24 – 26 septembrie 2024, au avut loc acțiunile de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile interioare din județul Cluj, indiferent de deţinător. Au fost vizate obiective din aria de competență a Administrațiilor Bazinale de Apă Someș-Tisa, Crișuri și Mureș.

ape

„În arealul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, au fost verificate:

VERIFICĂRI ale construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor în Cluj

• lucrările din zona aeroportului, realizate în cadrul investiției Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj;
• lucrarea de apărare a malului stâng al Someșului Mic, în localitatea Iclod;
• acumulările Suatu, Aruncuta și Bercheșiu;
• barajele Gilău și Mănăștur;
• Comitetul Local pentru Situații de Urgență Iclod – existența noilor Planuri locale de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor hidrometeorologice periculoase, având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică, precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă pentru perioada 2022 – 2025, aprobate conform legislației în vigoare;
• situaţia stocurilor de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor de la Sistemul Hidrotehnic Someș Mic Amonte din localitatea Gilău și de la la Primăria Iclod.

ape

ape

La acțiuni au participat reprezentanți ai structurilor implicate în managementul situațiilor de urgență de la nivel național, bazinal, județean și local, respectiv: Administrația Națională “Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare”, a transmis Apele Române Someș-Tisa.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax