Connect with us

EDUCATIE

Rezultatele după contestații Bacalaureat 2024 – sesiunea august au fost publicate de Ministerul Educației. Rezultatele din Cluj

Publicat


ISJ Cluj

Rezultatele finale de la BAC 2024, sesiunea de toamnă, au fost publicate de Ministerul Educației la 10:00, pe platforma bacalaureat.edu.ro și în centrele de examen, în format anonimizat. Notele după soluționarea contestațiilor sunt cele finale, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi modificate, potrivit procedurii de examen.

Sesiunea din august a Bacalaureatului 2024 a fost a treia sesiune de Bac în care lucrările candidaților sunt scanate și corectate digital la nivel național, scrie edupedu.ro.

Rezultatele după contestații Bacalaureat 2024 – sesiunea august au fost publicate de Ministerul Educației. Rezultatele din Cluj

rezultate bac

Rezultate BAC 2024 Toamnă Cluj

Rata de promovare după rezultatele inițiale era de doar 29,3% la Bacalaureat 2024, sesiunea august, au arătat informațiile transmise de Ministerul Educației luni. Este cea mai mică rată din ultimii 5 ani.

Rata de promovare a Bacalaureatului de toamnă 2024 este de 32,3%, după cum arată rezultatele finale publicate la ora 10:00 de Ministerul Educației. Calculul este făcut pe baza numărului de candidați participanți la această sesiune – puțin peste 28.000 din 33.600 înscriși.

rata promovare bac

Mai exact, 9.052 candidați din cei 28.016 participanți, cu lucrări notate (33.676 înscriși în total), au reușit să ia medii de 6 sau peste 6, condiție de promovare a Bacalaureatului, potrivit notelor finale.

Cum stă Clujul

„În județul Cluj, rata finală de promovare, înregistrată în cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august 2024, după soluționarea contestațiilor, este de 32,96 %, comparativ cu rata de promovare generată de rezultatele inițiale, 29,61 %.

Prin urmare, 236 de candidați, cu 24 mai mulți, față de rezultatele afișate inițial, au promovat examenul național de Bacalaureat, în această sesiune. Dintre aceștia, 19 candidați provin din promoția curentă, iar 5 candidați provin din promoțiile anterioare.

Rata de succes pentru promoția 2023–2024 este de 32,61%, față de 28,88 %, înainte de soluționarea contestațiilor. La fel și pentru promoțiile anterioare, ponderea candidaților promovați este de 33,82 %, față de 31,40 % înainte de contestații.

„A fost eliminat pentru fraudă un singur candidat”

În județul Cluj au fost depuse 391 de contestații, defalcate astfel: proba E.a) – 135; proba E.b) – 10; proba E.c) – 106 și proba E.d) – 140. Notele acordate inițial pentru 195 dintre lucrările contestate au fost modificate prin creșterea notelor, iar 174 de lucrări contestate au fost modificate prin scăderea notelor acordate inițial.  22 dintre lucrările contestate nu au înregistrat modificări ale notelor acordate inițial.

Reamintim faptul că în această sesiune a examenului național de Bacalaureat s-au prezentat 716 candidați (510 candidați din promoția curentă și 207 din promoţiile anterioare), din totalul celor 818 candidați înscriși. În județul Cluj a fost eliminat pentru fraudă, tentativă de fraudă un singur candidat. Acesta nu se va putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.

Precizăm faptul că media minimă de promovare a examenului național de Bacalaureat este 6 (șase), iar nota minimă pentru fiecare probă scrisă este 5 (cinci). Procentul de promovare este calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Rezultatele finale au fost afișate astăzi, 30 august 2024, în cele patru centre de examen, organizate la nivelul județului Cluj și pe pagina web dedicată, bacalaureat.edu.ro.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6, din Regulamentul UE 2016/679, privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor s-a realizat prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului”, a transmis IȘJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Elevă de 10 ani, lovită de mașină în centrul Clujului. A fost transportată cu ambulanța la spital

Publicat

De

elevă

O fetiță de 10 ani, cel mai probabil elevă la Liceul ”Nicolae Bălcescu”, a fost lovită, vineri dimineață, de un autoturism pe str. Constanța din Cluj-Napoca.

Din primele informații, micuța a suferit un traumatism cranio-cerebral și a fost transportată la spital de un echipaj de ambulanță, fiind conștientă și cooperantă.

Poliția Cluj cercetează împrejurările în care s-a produs accidentul.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Publicat

De

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.

La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.

Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu

Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a manifestat doar in interiorul depozitului, pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.

Au fost distruseutilaje, vopseluri și diluanți. Pompierii au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, în timp ce paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale unui bărbat care prezenta o plagă la nivelul mâinii. În cele din urmă, bărbatul nu a necesitat transportul la spital.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un acumulator aflat la încărcat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi USTURĂTOARE dacă faci GĂLĂGIE în orele de liniște. Ce PEDEAPSĂ s-a mai adăugat

Publicat

bormasina

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.

Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap vecinii. La fel de probabil este că și tu, fără intenție, ai provocat disconfort cuiva. Un astfel de comportament, însă, poate avea consecințe serioase, scrie Fanatik.

Amenzi USTURĂTOARE dacă faci GĂLĂGIE în orele de liniște. Ce PEDEAPSĂ s-a mai adăugat

Căci, indiferent dacă locuiești la țară sau la oraș, ai putea primi amenzi de până la 12.000 de lei, dar și muncă în folosul comunității. Proiectul de lege aflat în dezbatere în parlament propune, pentru prima dată, stabilirea unor intervale de liniște și în mediul rural, nu doar în cel urban.

În prezent, vecinii gălăgioși sunt amendați cu maxim 1.500 de lei. Dar un proiect de lege aprobat de Senat apreciază că suma este insuficientă în raport cu disconfortul creat. Iar oamenii se plâng că, într-adevăr, orele de liniște nu prea sunt respectate.

Organizatorii de petreceri zgomotoase lângă locuințe, în aer liber sau în corturi, riscă amenzi de până la 6.000 de lei. În cazul în care fapta se repetă în decurs de 72 de ore, amenda poate ajunge la 12.000 de lei.

De asemenea, aceștia ar putea fi obligați să efectueze între 100 și 150 de ore de muncă în folosul comunității. Nemulțumiți de măsuri sunt tinerii, care consideră că acestea nu sunt necesare, cu toate că trei din zece români se plâng de vecini zgomotoși.

Citește mai departe

EVENIMENT

A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 11 candidați în cursa pentru Cotroceni.Unde pot fi depuse plângeri

Publicat

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început vineri, la ora 00:00, și se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00.

Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai, scrie Agerpres.

Ce materiale de propagandă sunt permise în campania electorală?

În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:

  • afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;
  • materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
  • publicitate în presa scrisă;
  • materiale de propagandă electorală online;
  • broșuri, pliante și alte materiale tipărite.

Toate materialele publicitare politice (materialele de propagandă electorală) trebuie evidențiate conform Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru președintele României din anul 2025.

Noutăți în campania electorală din 2025

Ca element de noutate, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații (eticheta):

a) o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;

b) candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;

c) o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;

d) o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;

f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.

15 panouri de afișaj, aprobate la Cluj-Napoca

În campanie, primarii le asigură candidaților panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral. La Cluj-Napoca, Primăria a aprobat 15 locuri de afișaj electoral:

  1. 1.P-ța Mihai Viteazul pe aleea din fața monumentului domnitorului Mihai Viteazul
  2. P-ța Gării- str. Căii Ferate în zona pietonală dinspre str. Craiovei
  3. P-ța 1 Mai în zona stației C.T.P. în triunghiul delimitat prin balizele de semnalizare
  4. B-dul 21 Decembrie 1989 – staţia C.T.P.- vis a vis de piaţa agroalimentară Mărăşti, sensul de coborâre înspre centru
  5. Stația C.T.P. IRA (sensul de coborâre înspre centru)
  6. Str. Alexandru Vaida Voevod (în zona staţiei C.T.P. din fața centrului comercial Iulius Mall- sensul de coborâre înspre cart. Mărăști)
  7. Baza Sportivă Gheorgheni-str. Alexandru Vaida Voevod, FN (în zona teraselor)
  8. B-dul Eroilor (în zona monumentului închinat memorandiștilor înspre b-dul Eroilor)
  9. P-ța Ștefan cel Mare (pe trotuarul din spatele Bastionului Croitorilor)
  10. Strada L. Pasteur nr 60 (pe platforma din preajma sediului instituției din cartierul Zorilor)
  11. Str. Observatorului (pe platoul betonat situat între imobilele de la numerele poștale 107 și 109)
  12. Splaiul Independenței (în stația de tramvai, sensul de coborâre înspre centru, în zona Salii Polivalente ”BT Arena” )
  13. Calea Mănăștur, la intersecția cu str. Câmpului (în stația C.T.P. de pe Calea Mănăștur, sensul de coborâre înspre centru)
  14. Calea Florești (în stația C.T.P., vis-a vis de Carrefour Market -Calea Florești, sensul de coborâre înspre centru)
  15. Str. Primăverii ( în zona parkingului și a fântânii arteziene)

De asemenea, clujenii pot verifica online la ce secție de votare sunt arondați la alegerile prezidențiale din luna mai.

Materialele electorale trebuie eliminate în preziua votului

În preziua votării și în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) de orice tip din clădirea sediului secției de votare din țară și de pe respectiva clădire se dispune de președintele biroului electoral al secției de votare și se duce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar, de îndată.

Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională și se va încheia la data de 17 mai, ora 7:00.

BEC, CNA, AEP, CCR sau Poliția pot soluționa plângerile privind campania

Birourile electorale județene, ale sectoarelor municipiului București sau Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, Curtea Constituțională, Consiliul Național al Audiovizualului, Autoritatea Electorală Permanentă, Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română sau Poliția Locală sunt instituțiile care pot acționa în cazul plângerilor privind modul de desfășurare a campaniei electorale la alegerile prezidențiale.

Totodată, BEC a mai stabilit că plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează exclusiv Biroului Electoral Central.

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale?

Biroul Electoral Central a stabilit, pe 22 martie, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai:

  • poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
  • poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
  • poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
  • poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  • poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  • poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
  • poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  • poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  • poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  • poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
  • poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).

Cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. Doar trei candidați – Lavinia Șandru, Daniel Funeriu și Nicușor Dan – se află la prima campanie de prezidențiale.

Alegeri cu repetiție

Alegerile din luna mai au loc după ce, pe 6 decembrie anul trecut, Curtea Constituțională a anulat scrutinul prezidențial chiar în ziua în care începuse votul în diaspora pentru al doilea tur de scrutin, programat pentru 8 decembrie.

Pe 24 noiembrie, la primul tur, 14 candidați și-au disputat fotoliul de la Cotroceni, același număr de candidați ca la primul tur al scrutinelor din 2014 și 2019.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate