Connect with us

ACTUALITATE

Remus Lăpușan: ”Începerea școlii în clase este o necesitate pentru elevi și pentru societate per ansamblu”

Publicat


Remus Lăpușan, candidatul PRO România la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, consideră că ar fi trebuit deja să fie făcute publice scenariile pentru începerea școlii, precum și măsurile aferente fiecărui scenariu.

”Analizând declarațiile și ritmul în care se iau deciziile, pare că liberalii sunt cei aflați într-o lungă vacanță de vară, nu elevii. Mai e o lună până la începerea școlii și suntem doar la stadiul de declarații, în loc să avem concret scenariile și planul de măsuri pentru fiecare scenariu în parte. În străinătate, școlile sunt deschise încă din luna mai, respectând o serie de măsuri de prevenție: clase cu mai puțini elevi, anumite zile de petrecut la școală alternate cu zile de studiu online, respectarea normelor de distanță în clase și de igienizare de câteva ori pe zi șamd.

Iarăși, în Bavaria s-a decis recent că va începe anul școlar cu obligativitatea purtării măștii peste tot în școală, mai puțin în timpul orelor, când elevul e așezat în banca sa. Toate aceste informații și decizii trebuiau să fi ajuns deja și la urechile decidenților noștri și să ia forma unor măsuri.

Părerea unui tată despre situația actuală

Eu, fiind și tată, dar și candidat, sunt convins că începerea școlii în clase este o necesitate pentru elevi și pentru societate per ansamblu. Mediile digitale sunt menite să dezvolte anumite abilități ale copiilor și eu chiar am un proiect în acest sens, în calitate de candidat la Consiliul Județean Cluj.

Cu toate acestea, interacțiunea profesor-elev și socializarea între elevi este esențială pentru o dezvoltare psiho-socială sănătoasă a copiilor, pentru deprinderea abilităților de învățare și pentru stimularea dorinței de cunoaștere. Orice psiholog, precum și orice cadru didactic poate confirma cele spuse de mine, iar cei mai mulți dintre părinții cu care am discutat până acum sunt de aceeași părere”, declară Remus Lăpușan, lider PRO România Cluj.

Remus Lăpușan cere și o abordare proactivă din partea tuturor autorităților publice locale și județene

„Consiliul Județean ar fi trebuit deja să aibă culese date statistice de la primării pentru fiecare instituție de învățământ primar și gimnazial din județ, pentru a putea aprecia: riscurile de răspândire a bolii printre elevi, dotările și amenajările care trebuie făcute în școli pentru a asigura prevenția, precum și necesarul de consumabile la nivel local (măști, soluții de dezinfectare pentru uz uman și pentru obiecte etc.) și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, cu Prefectura și cu primăriile să facă un plan de acțiune.

De exemplu, ar fi trebuit stabilit un protocol pentru a testa periodic cadrele didactice, astfel încât să eliminăm de la debut orice potențial focar de infecție. Astfel de măsuri nu intră neapărat în atribuțiile Consiliului Județean, dar fiind o situație specială cu care ne confruntăm, e nevoie de o măsuri proactive, de interconectare și de mobilizare la nivelul tuturor instituțiilor. Mai ales că avem un fond de rezervă la dispoziție, deci bani sunt”, mai spune Remus Lăpușan.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Soția unui activist de mediu, amendată pentru că a intrat cu bicicleta în Piața Unirii. Boc: A încălcat prevederile legale

Publicat

bicicleta

Rumoare, azi, pe rețelele sociale, după ce o biciclistă a primit amendă pentru că a intrat cu bicicleta în zona pietonală din Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Doamna este soția fostului politician clujean și activistului de mediu Adrian Dohotaru, care i-a trimis, de altfel, un proces verbal de constatare a contravenției și primarului Emil Boc, și care spune că este vorba de un “abuz”.

Rețelele sociale “au luat foc” astăzi după ce o clujeancă a postat imagini cu două procese verbale (ilizibile) date de polițiștii locali și a povestit că a fost amendată, în total, cu suma de 1.310 de lei. Amenzile au fost date la două săptămâni distanță în același loc.
Amenzile, spune clujeanca au fost date “pentru circulat neregulamentar pe bicicletă în « zona carosabilă » (după cum îmi explica poliţistul local) din cadrul zonei pietonale din cadrul Pieţei Unirii”.

A doua amendă primită este “pentru că am «refuzat VEHEMENT în mod REPETAT să prezint CO pentru identificare». Am refuzat într-adevăr în prima fază pentru că am întrebat care este motivul şi mi s-a răspuns ca mi se va comunica ulterior. Iar «VEHEMENT» a fost modul în care am susţinut cât de aberantă este această reglementare şi de descurajatoare pentru biciclişti, în condiţiile în care strada Universităţii permite şi accesul bicicliştilor, pe lângă pietoni, iar eu circulam practic în continuare în acelaşi regim, iar spaţiul suportă şi deplasarea bicicliştilor.

Mai mult, trecerea de pietoni din capătul străzii Napoca înspre Piaţa Unirii (în continuarea străzii Universităţii) este cuplată cu semafor şi bandă pentru biciclişti care practic nu duc nicăieri, că dincolo te aşteaptă poliţiştii locali să îţi dea amenzi. Pare foarte arbitar şi modul în care politiştii locali aplică aceste amenzi (cunosc cazuri în care s-au dat doar avertismente), mai ales ca se bazează pe o lipsă de viziune şi capacitate a autorităţilor locale de a implementa trasee velo coerente în oraş şi mai ales în centru”, a spus clujeanca.

E legea lege pentru toți?

Într-o postare separată pe rețelele sociale, soțul acesteia a scris că “abuzurile politiei locale trebuie sa înceteze și sutele de polițiști locali ai primăriei Cluj, chiar sa lucreze în serviciu public, nu la vânătoare de amenzi!”.

“E aberant să primesti 1310 lei amendă în Piata Unirii pentru ca pedalezi pe bicicletă! Pe strada Universității se poate cu bicicleta, iar stopul iti arată că poti pe bicicletă spre Piața Unirii, alte indicatoare insa iti arată interdicția de a intra pe bicicletă in Piata Unirii, deși e spațiu în piață și pentru pietoni și pentru bicicliști”, a scris Adrian Dohotaru.

Toate acestea, în situația în care este interzis că mergi pe bicicletă în zona în care a fost amendată soția lui.

Emil Boc: Mi s-a transmis că a avut un comportament sfidător, obraznic

Primarul Emil Boc a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că a primit și el de la Adrian Dohotaru o copie a procesului verbal și că a cerut Poliției Locale explicații cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

“Prima explicație a fost că distinsa doamna nu a dorit să se legitimeze, a avut un comportament obraznic cu polițiștii locali și a încălcat prevederile legale. Până schimbăm legea, oricine trebuie să o respecte”, a spus Emil Boc.
Primarul Clujului, care a cerut recent polițiștilor locali să își facă treaba așa cum se cuvine, a declarat că este deschis la o discuție în ceea ce privește menținerea sau nu a interdicției în acea zonă din Piața Unirii.

“Deocamdată asta este viziunea poliției, pentru a nu-i afecta pe pietoni… Nu sunt adeptul ca pentru prima abatere să mergi pe amenda maximală…

Totuși, Poliția locala spune că a avut un comportament sfidător, obraznic”, a mai spus Emil Boc, care a prec izat că va face verificări suplimentare.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zborurile Cluj-Budapesta, suspendate temporar din luna aprilie. Ruta, afectată de intrarea României în Schengen terestru

Publicat

Budapesta

Zborurile companiei aeriene maghiare Aeroexpress Regional dintre Cluj-Napoca și Budapesta (Ungaria) vor fi suspendate temporar din luna aprilie, informează Boarding Pass

Conducerea Aeroexpress Regional a confirmat suspendarea rutei, precizând că, începând cu aprilie 2025, ruta Budapesta – Cluj Napoca va fi suspendată temporar, decizia fiind luată deoarece gradul de ocupare a zborurilor s-a schimbat semnificativ odată cu intrarea României în zona Schengen și cu frontierele terestre.

Compania a precizat că va relua zborurile de pe această rută într-o formă îmbunătățită de la începutul sezonului de iarnă 2025 .

Ruta Cluj-Budapesta a fost inaugurată în 5 septembrie 2022.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Șefi de companii, angajați la Cluj pe perioadă determinată. Noul trend în recrutarea de personal de top management

Publicat

De

top management

O firmă de recrutare din Cluj-Napoca s-a aliniat noului trend în materie de angajați de top management și oferă firmelor șefi pe perioadă determinată. Aceasta în condițiile în care tot mai multe companii aleg să lucreze cu lideri experimentați pe bază de proiect, fără a angaja un executiv full-time.

Conceptul de ”fractional management”, un model flexibil, deja popular în SUA și Europa de Vest, care redefinește leadership-ul modern, câștigă teren și în România, oferind firmelor acces la directori de top – CEO, CFO, CMO – pentru misiuni specifice, optimizând costurile și accelerând rezultatele.

Spre deosebire de consultanți, acești manageri sunt direct implicați în implementare și decizie, adaptând strategiile la nevoile fiecărui business.

Creștere cu 60%

Cererile de management fracționat înregistrate de o companie de recrutare din Cluj-Napoca au crescut cu aproximativ 60% în primele luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut.

Elena Cramba, cofondator al firmei de recrutare GetFrankly din Cluj-Napoca a declarat pentru Cluj24 că se ocupă de recrutare de peste 15 ani, compania fiind specializată în executive search și soluții flexibile pentru management.

”Am observat nevoia de fractional management odată cu creșterea cererii pentru expertiză de nivel înalt, fără angajamente permanente. În special, companiile aflate în tranziție – start-up-uri în creștere, firme care testează noi piețe sau reorganizări – au nevoie de lideri experimentați pe termen limitat.

Companiile au fost receptive, în special cele din industrii unde flexibilitatea este esențială. Antreprenorii și firmele internaționale văd fractional management ca pe o soluție eficientă pentru acces rapid la expertiză, fără a angaja permanent un C-level.

Pe de altă parte, și executivii seniori devin tot mai deschiși la acest model. Mulți preferă proiectele pe termen limitat, fie pentru diversitate profesională, fie pentru mai multă autonomie. Cei care au deja o carieră solidă văd în fractional management o oportunitate de a lucra pe proiecte de impact, fără constrângerile unui rol classic”, a spus Cramba.

Procesul de selecție

Potrivit acesteia, procesul de selecție combină recrutarea clasică cu o evaluare strategică.

”Analizăm experiența candidatului, dar și capacitatea sa de adaptare la misiuni pe termen limitat. Validăm expertiza prin studiu de caz și referințe directe de la foști angajatori sau clienți și ne asigurăm că există aliniere culturală între candidat și companie, mai ales în perioade de schimbare.

Este esențial ca un leader fractional să livreze impact rapid și să fie eficient din prima zi”, a precizat co-fondatorul firmei de recrutare.

Elena Cramba a explicat că există colaborări atât cu firme românești, cât și internaționale. În România, iar antreprenorii au început să înțeleagă beneficiile acestui model, mai ales în industrii precum producție, IT, retail sau servicii financiare.

”Pe de altă parte, companiile străine care intră pe piața locală sau au operațiuni aici folosesc frecvent fractional management pentru a găsi rapid expertiză locală.

Durata de colaborare a unui astfel manager într-o firmă variază în funcție de proiect și industrie: consultanță on-call pentru expertiză punctuală, câteva ore pe săptămână pentru strategie sau mentoring, 6-18 luni pentru restructurare sau scalare accelerată, full-time temporar pentru perioade critice, precum lansarea unui nou produs sau restructurarea unui department”, a menționat aceasta.

Soluție strategică

Elena Cramba susține că se observă o creștere accelerată a interesului pentru fractional management în România, estimând că în 2025-2026, cererea pentru acest model va crește cu 30-40%, în special în industrii unde viteza și flexibilitatea sunt esențiale.

”Factorii care alimentează această tendință include creșterea numărului de start-up-uri și companii în expansiune, nevoia de eficiență și optimizare a costurilor în mediul de business, disponibilitatea tot mai mare a executivilor seniori pentru proiecte pe termen limitat.

Astfel, fractional management devine o soluție strategică pentru companiile care vor să acceseze rapid know-how de top, fără angajamente permanente”, a conchis Elena Cramba.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer de autoutilitară cu semiremorcă, pe contrasens pe Autostrada Transilvania. A fost amendat de polițiști

Publicat

autostrada transilvania

Polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi A3 au depistat zilele trecute un șofer de 54 de ani care circula pe contrasens pe Autostrada Transilvania (A3), la volanul unui ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă.

”Conducătorul auto a fost imediat interceptat și oprit pentru verificări, fiind sancționat cu o amendă de 1.822 de lei și având dreptul de a conduce suspendat pe o perioadă de 120 de zile”, arată IPJ Cluj.

Șoferul a fost depistat în porțiunea Câmpia Turzii – Nădășelu a A3.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate