Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Remus Lăpușan:  Ca președinte al Consiliului Județean Cluj îmi propun să resetez sistemul, să îl aduc de partea oamenilor

Publicat


Reporter: – Există un decalaj foarte mare în dezvoltare între mediul urban și mediul rural, România fiind mult sub media statelor dezvoltate din UE la acest capitol. Cum putem reduce aceste decalaje la Cluj?

Remus Lăpușan:- Va trebui să găsim o formulă de echilibru între urban și rural; ai pe de o parte Clujul, racordat cât de cât la valorile și dinamica europeană, și ai un teritoriu care încă nu e ancorat decât conjunctural în secolul 21.
În loc să discutăm despre politici publice, despre o  fluiditate economică rural-urban, încă suntem cantonați în provocările înapoierii: să băgăm apă și canalizare, să asfaltăm, să zugrăvim câte-o școală; și acestea sunt necesare, dar ele trebuiau făcute până acum și dacă tot nu s-au făcut, trebuie realizate în paralel cu politicile de dezvoltare economică. Să nu ne trezim cu săteni care au apă în casă, canalizare, asfalt, dar să fie prea săraci ca să le folosească.
Din punctul meu de vedere, în județul Cluj nu există în prezent o conexiune foarte clară între mediul de afaceri, educație, sănătate. Avem deci o problemă în a pune în valoare anumite resurse, pentru că nu există căi care să ne unească pentru a duce în direcția dezvoltării cu adevărat a județului Cluj.

Reporter: Si cum ducem prosperitatea și în afara Clujului, pentru că până la urmă despre asta e vorba?

Remus Lăpușan: De ani buni se tot vorbește despre promovarea produselor românești, dar concret nu s-a făcut mare lucru. Cred că ar trebui să știm exact ce producem la nivelul județului Cluj, care sunt produsele reprezentative, ce stă în puterea producătorului din județ ca să poată trăi mai bine. În Polonia, de exemplu, produsele locale sunt căutate nu doar la târguri, există rețele de desfacere în teritoriu, există o bună infrastructură online și oamenii trăiesc decent.
Eu aș propune să avem un sistem de performanță pe ceea ce înseamnă partea de dezvoltare pe produse românești, împreună cu cei de la Statistică, cei de la Direcția Agricolă și nu numai, ar trebui să definim în ce punct suntem în acest moment și să vedem evoluția după patru ani de zile, sau după 10 ani de zile.
Trebuie să vedem ce se consumă în acest moment în județul Cluj și să vedem ce putem să facem ca acest indicator să ne ducă într-o zonă în care să fim competitivi și prosperi. Mă gândesc nu doar la produse alimentare, ci și la IT, la zona medicală, avem domenii de excelență care încă nu sunt legate în acest lanț al prosperității.

Reporter: Practic, propuneți un sistem administrativ pe functionalități, așa cum există deja de câțiva ani în Occident.

Remus Lăpușan:  Judetul Cluj are domenii din care, slavă Domnului, poti trăi bine, începând de la agricultură la IT sau turism în comunități mici, dar pentru dezvoltarea lor și administrația trebuie să pună umărul, să creeze acele condiții propice, să lege economia într-un sistem funcțional. Nu trebuie să vinzi pătrunjel sau ridichi pe marginea drumului ca să poți trăi, administrația județeană trebuie să se preocupe de facilitarea desfacerii, de exemplu, când e vorba de micii producători locali. Acești producători locali fac, fiecare cu fiecare, brandul unui județ. Dacă mergem în Milano sau Strasbourg, o să vedem în jurul acestor orașe, pe o rază de cincizeci – o sută de kilometri, că există comunități care trăiesc foarte bine din ceea ce se întâmplă în interiorul acelor comunități; nu trebuie să faci naveta la oraș ca să ai un trai bun. Oamenii au prins cheag și au de partea lor o administrație dinamică și eficientă, capabilă să le asculte doleanțele și să pună în valoare condiții egale și decente – de la aceste condiții, fiecare va trăi după puterea lui de muncă si după priceperea lui. Aceasta este normalitatea la care trebuie să ajungem, pentru asta îmi propun, ca președinte al Consiliului Județean Cluj, să resetez sistemul, să il aduc de partea oamenilor.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Emil Boc a prezentant calendarul realizării Centurii Metropolitane a Clujului

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, în cadrul ședinței Consiliului Local că la finalul lunii octombrie se va obține ”ultima piesă” din documentația de avizare a Centurii Metropolitane, acordul de mediu.

După aceea, proiectul va fi introdus la aprobare în Guvern, cu indicatorii tehnico-economici propuși.

Centura este prognozată să se realizeze din Programul Operațional de Transporturi, din fonduri europene, program care încă nu a fost declanșat.

Titular al proiectului va fi Guvernul României.

Potrivit lui Emil Boc, în noiembrie urmează să intre proiectul pe masa Guvernului, după care Executivul trebuie să organizeze licitația de execuție.

Inițial se anunța că toate studiile necesare vor fi încheiate în această vară.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emil Boc: Vor fi 570 de locuri în plus la creșele din Cluj-Napoca, din septembrie

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, că din 1 septembrie vor fi disponibile încă 570 de locuri la creșele din Cluj-Napoca, pe lângă cele 642 existente astăzi.

Edilul a primit promisiunea că din luna septembrie se va elimina regula distanțării sociale din creșe, care va aduce în plus încă 224 de locuri. Deja ar fi pregătit ordinul de ministru pentru publicare în Monitorul Oficial.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca mai face 32 de angajări care vor permite activarea a încă 352 de locuri în creșă.

Astfel, din 1 septembrie la Cluj-Napoca vor fi disponibile 1397 de locuri în creșe.

Încă 90 de locuri se vor debloca după finalizarea creșei de pe strada Meziad, până la sfârșitul anului 2021.

Și Hubul educațional din Borhanci, pentru care primarul Emil Boc a semnat, ieri, contractul în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal, va cuprinde o creșă nouă.

Încă 3 creșe vor fi construite în zona Iris, de către privați, în urma proceselor de restructurare urbană.

O creșă nouă se va realiza și pe strada Parcul Feroviarilor, cu o capacitate de 52 de locuri.

Și pe strada Câmpului se va construi o creșă, cu încă 90 de locuri.

Primarul nu a scăpat oportunitatea să ceară, din nou, primarilor din localitățile învecinate, ”să se molipsească” și să amenajeze creșe.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Parcul Primăverii ajunge pe masa Consiliului Local în 2 luni. Benzinăria din Mănăștur va fi desființată

Publicat

În luna aprilie a acestui an a avut loc dezbaterea publică privitoare la viitorul Parcului Primăverii. Acesta va fi cel mai modern centru de cartier din Mănăștur, poate chiar din municipiu. Și cel mai important, va fi un centru verde, o adevărată oază de relaxare, care va fi dotată inclusiv cu grădină pluvială și amfiteatre.

Primăria are deja în lucru Studiul de Fezabilitate, iar zona a fost cadastrată. Vor fi modernizate și circulațiile pe toate străzile din jurul Parcului Primăverii. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor deveni suprafețe de tip shared space, dotate cu mobilier urban nou și aliniament de arbori.

Cheia pentru deblocarea proiectului a fost desființarea benzinăriei, pentru care Primăria a găsit în cele din urmă o soluție.

Viceprimarul Dan Tarcea a precizat pentru Cluj24 că în termen de 2 luni Parcul Primăverii va ajunge pe masa consilierilor locali, pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate. Apoi urmează scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție.

Parcul va crește după reamenajare cu 25%, iar numărul arborilor aproape se va dubla. Suprafața aleilor pietonale va crește de la 6000 la 9000 de mp și vor fi amenajate puncte gospodărești îngropate.

Prin eliminarea benzinăriei existente și a tronsonului străzii Almașului din dreptul grădinii publice, se asigură continuitatea spațiului verde al parcului, astăzi fragmentat de cele două amenajări. Pe locul aferent acestor două funcțiuni se propune amenajarea unei pajiști urbane alături de o grădină pluvială cu vegetație specifică zonelor umede. Spațiul din jurul grădinii pluviale se amenajează cu un amfiteatru cu gradene pentru odihnă și relaxare, iar pajiștea urbană va fi dotată cu șezlonguri urbane

Va crește și numărul locurilor de parcare disponibile și se vor amenaja stații de încărcare pentru mașini și biciclete electrice.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO&FOTO/ Imagini SPECTACULOASE. Cum arată unul dintre cele mai impresionante proiecte de INFRASTRUCTURĂ

Publicat

De

Viaductul Tălmăcel, de pe tronsonul dintre Sibiu și Boița este cea mai amplă lucrare de pe Autostrada Pitești-Sibiu. Construcția acestuia reprezintă unul dintre cele mai impresionante proiecte de construcție din țară.

Viaductul are o lungime de 650 de metri și cu o înălțime a picioarelor de până la 30 de metri, iar acest pod casetat și executat în consolă, cu 8 deschideri, este construit după cele mai noi standarde în domeniu, arată ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Acesta a făcut publice și imagini cu viaductul și stadiul lucrărilor, pentru „pasionații de infrastructură” și nu numai.

 

Cătălin Drulă a precizat că acest segment, care leagă Sibiul de Boița, mai cuprinde:

  • încă un viaduct, la Tălmaciu, cu 10 deschideri și lung de 400 de metri;
  • 2 noduri rutiere;
  • 2 spații de servicii;
  • 27 de poduri și pasaje;
  • 27 de podețe

Lucrările pe lotul I al A1, finalizate în avans

„Săptămâna aceasta începe asfaltarea pe tronson. Stadiul lucrărilor pe lotul 1 al A1 Pitești-Sibiu este de 46%, iar acestea vor fi încheiate în avans – în 2022, conform termenelor asumate de constructor – mai ales că acest șantier este deblocat integral”, a spus ministrul Transporturilor.

Filmările, din dronă, sunt de pe calalul de Youtube al lui Ioan Adrian Gica

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate