EDUCATIE
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, MEDALIAT la Gala Personalități de Elită ale României

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a primit medalia „Români în elita mondială”, în cadrul secțiunii „Știință & Tehnologie” e evenimentului „Personalități de elită ale României. Valori românești de anvergură mondială”, desfășurat vineri, 3 noiembrie 2023, în sala Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, cu susținerea Secretariatului General al Guvernului României.
Evenimentul are mai multe secțiuni, iar în secțiunea „Știință și Tehnologie” au mai fost medaliați Cătălin Zamfir (sociolog, academician), Dumitru Prunariu (membru de onoare al Academiei Române) și Vicențiu Rădulescu (matematician, „highly cited researcher”).
Prezentarea (laudatio) rectorului UBB (dar și a celorlalți medaliați) poate fi găsită online în Monitorul de Oltenia. Evenimentul a inclus și lansarea unui volum cu biografiile medaliaților, sub coordonarea domnului Dumitru Otovescu.
„Mă bucur că evenimentul vine odată cu sărbătorirea zilei academice a UBB – 3 noiembrie -, așa că, în calitate de rector, accept medalia în numele UBB. Activitățile academice în psihologie nu puteau avea anvergura menționată în „laudatio”, fără contribuțiile lui Aaron T. Beck și Albert Ellis – cei care au schimbat fața psihiatriei și psihologiei și astfel a sănătății/bolilor psihice și care spre sfârșitul secolului XX au devenit mai influenți în domeniu decât Sigmund Freud, poate mai bine cunoscut în țară -, care mi-au fost inițial profesori/mentori, iar apoi colaboratori și prieteni, astfel încât premiul îl accept și în memoria lor.
Prima mea ieșire în SUA a fost în 1998, iar între 1998-2004 am locuit mai mult în SUA (New York) decât în România, dar odată întors în țară (fără să renunț la vizitele anuale în SUA ca profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și/sau ca director de cercetare la Albert Ellis Institute) am inițiat implementarea unor instituții vestice la nivel de universitate, foruri profesionale și în politicile publice din România, pentru a utiliza cât mai bine potențialul excelent de inteligență și creativitate al românilor, ceea ce mi-a adus mulți adversari, dar și buni prieteni – Mă bucur să văd că în Craiova și Oltenia am buni prieteni!”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Boc, raport la Bruxelles: E nevoie de simplificarea finanțării fondurilor de coeziune. Pact de parteneriat european

Comitetul European al Regiunilor (CoR) recomandă, într-un raport prezentat în Parlamentul European de la Bruxelles de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, simplificarea finanțării fondurilor de coeziune și crearea unui pact de parteneriat european, la care să participe autoritățile locale și regionale.
Emil Boc, raport la Bruxelles: E nevoie de simplificarea finanțării fondurilor de coeziune. Pact de parteneriat european
Emil Boc a prezentat, miercuri, în cadrul celei de-a 158-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor raportul privind ”Viitorul politicii de coeziune după 2027” în care a arătat că politica de coeziune ar trebui să funcționeze sub egida unui cadru strategic unic, care să definească domeniul de aplicare și obiectivele principale pentru perioada de după 2027.
”Acest <<pact de parteneriat european>> ar trebui să se bazeze pe inițiativele anterioare, cum ar fi cadrul strategic comun, să asigure coerența punerii în aplicare a politicii și direcții clare de acțiune, inclusiv prin obiective concrete, cu garanții privind participarea autorităților locale și regionale ca parte a acestui pact.
CoR solicită ca un astfel de pact de parteneriat european să cuprindă toate fondurile cu gestiune partajată, precum și noile instrumente cu forme hibride de gestiune, cum ar fi Fondul social pentru climă, și se așteaptă la o mai bună armonizare a normelor specifice fondurilor.
Fragmentarea fondurilor, efecte negative
De asemenea, Comitetul European al Regiunilor solicită simplificarea arhitecturii globale de finanțare, deoarece prezența mai multor fonduri dedicate direct sau indirect coeziunii, inclusiv a inițiativelor puse în aplicare direct de către Comisia Europeană, uneori cu priorități suprapuse și mecanisme diferite de punere în aplicare, poate împiedica punerea în aplicare a politicii de coeziune.
Se atrage atenția asupra faptului că această fragmentare a fondurilor și a procedurilor are efecte negative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a arătat Boc în raport.
Potrivit acestuia, fragmentarea fondurilor și a procedurilor, creează, pe termne scurt, o birocrație suplimentară și o sarcină administrativă mai mare pentru autoritățile de management și de audit și pentru beneficiari deja suprasolicitați, precum și suprapuneri și duplicări între fonduri.
Bugetul de coeziune să nu fie diminuat
Raportul prezentat de primarul Clujului recomandă, totodată, ca bugetul politicii europene de coeziune după anul 2027 ar trebui să fie cel puțin echivalent cu cel aferent perioadei 2021-2027, în timp ce componenta de cooperare teritorială europeană ar trebui majorată și să reprezinte cel puțin 8 % din suma totală.
”Comitetul European al Regiunilor constată că în întreaga UE există în continuare disparități teritoriale, de o amploare diferită, și că neabordarea lor în mod corespunzător îi afectează perspectivele economice și sociale, mai ales că convergența regională a încetinit și că au apărut recent noi factori de inegalitate.
Bugetul total al politicii de coeziune în perioada de după 2027 ar trebui să fie cel puțin echivalent cu cel aferent perioadei 2021-2027 (inclusiv finanțarea suplimentară din REACT-EU) în termeni reali, în timp ce componenta de cooperare teritorială europeană ar trebui majorată în comparație cu actuala perioadă de programare și ar trebui să reprezinte cel puțin 8 % din suma totală, având în vedere necesitatea de a stimula cooperarea transfrontalieră, care a suferit o încetinire ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 și de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a arătat Boc în raportul prezentat.
Impactul pandemiei COVID și schimbările climatice
Potrivit documentului, pandemia de COVID-19, schimbările climatice și războiul din Ucraina au creat noi disparități și au agravat vulnerabilitățile și diferențele structurale existente la nivelul Uniunii Europene.
”Impactul considerabil al schimbărilor climatice asupra tuturor regiunilor europene riscă să genereze un impact foarte asimetric asupra condițiilor de viață, în special în regiunile mai vulnerabile.
Astfel, schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa coeziunii Europei, în viito. Prin urmare, Comitetul European al Regiunilor subliniază necesitatea ca politica de coeziune să sprijine în continuare cheltuielile legate de climă”, se precizează în raport.
Primarul Clujului a menționat că statele membre și instituțiile UE ar trebui să ia în considerare în mod corespunzător costurile și riscurile lipsei de coeziune atunci când iau decizii cu privire la politica de coeziune după 2027.
Comunicarea cu cetățenii
”Costurile lipsei de coeziune ar submina puternic ideea unei Europe mai puternice și mai unite, ceea ce riscă să alimenteze și mai mult o <<geografie a nemulțumirii>> și să-i înstrăineze pe cetățenii europeni de Uniunea Europeană.
(…) CoR subliniază necesitatea de a comunica mai bine cetățenilor, la nivel local, regional, național și la nivelul UE, care sunt rezultatele politicii de coeziune, luând în considerare multiplele beneficii ale unui astfel de demers, inclusiv un impact pozitiv asupra încrederii în instituțiile UE”, a mai precizat Emil Boc.
Raportul a fost prezentat de Emil Boc și de portughezul Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, și a fost votat în unanimitate în cadrul sesiunii plenare a CoR.
Documentul urmează să fie trimis Comisiei Europene și Parlamentului European, care vor trebui să țină cont de recomandările făcute în viitoarele decizii care vor fi luate în acest domeniu.
Politica de coeziune este lipiciul care ține unită UE
În intervenția sa în cadrul sesiunii plenare, Boc a adăugat că viitorul UE depinde de viitorul politicii de coeziune, iar politica de coeziune ”este lipiciul care ține unită UE”.
”Ce fel de UE ne dorim în viitor? Una în care inegalitățile și discrepanțele regionale să se adâncească, sau una mai coezivă, cu un minim de standard de calitate a vieții în fiecare colt al UE?
SUA și unele state din Asia au rate mai de creștere economică decât UE, dar nivelul inegalităților este mult mai mare. Și noi avem un nivel ridicat al inegalităților în UE, dar mai mici decât în alte părți ale lumii.
Dacă dorim să evoluăm către o coeziune politică, avem nevoie de o puternică coeziune teritorială, economică și social.
Democrația europeană nu se poate consolida în sărăcie, ci numai unde există prosperitate, nu acolo unde avem foarte puțini foarte bogați și foarte mulți foarte săraci, ci unde avem o clasă de mijloc foarte puternică și consolidată, cu acces la prosperitate”, a mai spus Boc.
Europa, marele câștigător al politicii de coeziune
Acesta a completat că la nivelul UE nu există net contributori și net beneficiari, ci net câștigători, iar Europa este marele câștigător al politicii de coeziune.
”Care este viziunea noastră pentru viitor? Trebuie să fie o politică de investiții pe termen lung. Nu trebuie să avem o politică de coeziune fragmentată, ci avem nevoie de flexibilitate”, a conchis primarul Clujului.
Comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a apreciat raportul prezentat de Emil Boc și Vasco Alves Cordeiro.
”O UE fragmentată nu este una unită”, a atras atenția Ferreira.
Din echipa de experți care a lucrat la raport a făcut parte și decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB Cluj-Napoca, Călin Hințea.
Emil Boc este membru al Comitetului European al Regiunilor din anul 2019, fiind, în prezent, președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER).
EVENIMENT
Turneul de tenis Transylvania Open, organizat la Cluj-Napoca, se MUTĂ în februarie de la anul. Care sunt MOTIVELE

Transylvania Open, turneul WTA de categorie 250 organizat la Cluj-Napoca, își schimbă datele începând cu anul viitor, scrie GSP.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, competiția se va ține în 2024 la începutul anului, în februarie. Până acum, cele trei ediții au avut loc spre finalul sezonului, în octombrie.
Turneul de tenis Transylvania Open, organizat la Cluj-Napoca, se MUTĂ în februarie de la anul. Care sunt MOTIVELE
Astfel, în 2024 turneul din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca se va juca între 3 și 11 februarie. Organizatorii speră ca prin plasarea turneului la începutul anului să poată avea parte de prezența mai multor jucătoare importante.
Valoarea totală a premiilor de la Transylvania Open este de 267.082 de dolari.
„Schimbarea perioadei în care are loc Transylvania Open, din toamnă în iarnă, reprezintă un pas important pentru noi. Este o mișcare strategică și suntem extrem de fericiți că am reușit să o implementăm.
Prin plasarea noastră la începutul calendarului, după Australian Open, vom fi printre primele turnee din circuit, sporind șansele noastre de a aduce la Cluj jucătoare valoroase.
Prin programarea evenimentului după alte competiții din aceeași zonă, oferim jucătoarelor posibilitatea de a continua seria de turnee în Europa. În plus, la început de an, jucătoarele sunt într-o formă mai bună și determinate să acumuleze rapid cât mai multe puncte pentru a-și asigura o poziție puternică în clasament. Sperăm să ne menținem și în viitor această poziție avantajoasă”, a pus Patrick Ciorcilă, directorul turneului.
EVENIMENT
Doi cetățeni străini, reținuți pentru ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Au FRAIERIT o clujeancă de 35 de ani

Polițiștii clujeni au reținut doi bărbați, cetățeni străini, pentru înșelăciune prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Aceștia au fraierit o clujeancă de 35 de ani.
„În cursul dimineții de azi, 29 noiembrie a.c., polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară în județ, precum și 2 mandate de aducere pe numele a doi bărbați, de 31, respectiv 42 de ani, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de înșelăciune, prin metoda denumită generic „scrisoarea nigeriană”.
Doi cetățeni străini, reținuți pentru ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Au FRAIERIT o clujeancă de 35 de ani
În fapt, polițiștii au constatat că doi cetățeni străini, având drept de ședere și de muncă pe teritoriul României, au indus și menținut în eroare o femeie, de 35 de ani, din județul Cluj, determinând-o să transfere, în repetate rânduri, sume de bani.
În cursul lunii iulie 2023, o persoană de sex masculin, i-ar fi solicitat femeii să achite o sumă de bani care ar fi reprezentat o cauțiune, aceasta motivând că este reținută în aeroportul din Cluj-Napoca. Astfel, femeia s-a prezentat la aeroport pentru a efectua tranzacția, iar polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este vorba despre o infracțiune, aceasta depunând o plângere penală.
„În urma perchezițiilor efectuate, au fost (…) ridicate mai multe dispozitive IT”
În continuarea cercetărilor, polițiștii au verificat informațiile furnizate, stabilind că sub identitatea falsă a contului deschis pe o rețea de socializare se aflau doi bărbați. În cadrul investigațiilor, bănuiții au fost identificați de polițiști, iar la data de 29 noiembrie a.c., cu ocazia perchezițiilor efectuate, cei doi au fost conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe dispozitive IT, respectiv laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, tablete, precum și medii de stocare.
Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de înșelăciune”, a comunicat IPJ Cluj.

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca invită comunitatea clujeană și turiștii să sărbătorim împreună Ziua Națională a României. Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.
Evenimentele debutează cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori în Piața Mihai Viteazul, de la ora 09:00. Manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” continuă de la ora 10:30 în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.
Cluj-Napoca SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României. PROGRAMUL zilei de 1 Decembrie
De asemenea, de la ora 12:00 ne aducem aminte, printr-un eveniment dedicat, de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului”, organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România
Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, clujenii pot rămâne cu o amintire din zona de photobooth, care va fi activă în intervalul 12:00-21:00.
La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Valeria și Traian Ilea, Cristian Totpati, Mariana Sfechiș, Lucia Potra, Adriana Irimieș, Mihaela Grindean, ansamblul folcloric Mărțișorul și ansamblul folcloric Dor Transilvan.
Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul de la ora 19:00, după care vor urca pe scena din Piața Unirii Delia și Cargo.
De la ora 20:00 – în Piața Avram Iancu – ne vom bucura împreună de un spectacol inedit de drone și artificii, care să ne aducă aminte de învățăturile anilor anteriori: „Timpurile și lumea se schimbă, nimic nu este veșnic. Legământul nostru este să nu contenim în străduința de a ne proteja meleagurile și credința pentru a le putea lăsa moștenire urmașilor noștri”.
Program
Piața Unirii:
15:00 – Regal folcloric
19:00 – Aprinderea iluminatului festiv
19:05 – Concert Delia
20:15 – Concert Cargo
Piața Avram Iancu:
10:30 – Defilarea cu tehnică militară și de intervenție
12:00 – Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului (eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România)
20:00 – Spectacol de drone & artificii
Piața Mihai Viteazul:
09:00 – Ceremonial de depunere de jerbe și flori
Parteneri oficiali: Terapia – O companie Sun Pharma, Iulius Mall Cluj-Napoca, Arobs
Parteneri principali: Ursus, Vodafone
Parteneri: Moldovan Carmangerie, Coca-Cola, Liberty Residential, BCR, Alexandrion, Coral Impex, Autoworld
Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Impuls