EDUCATIE
RECORD de vizitatori la Grădina Botanică a UBB Cluj-Napoca. Peste un sfert de MILION de persoane i-au trecut pragul în 2023

Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost și în anul 2023 una dintre principalele atracții ale Clujului, înregistrând un număr record de vizitatori. Astfel, peste 262.100 de persoane au vizitat-o în 2023, numărul fiind în creștere față de anii trecuți.
„Acest an a marcat un moment istoric, cu peste un sfert de milion de vizitatori care ne-au trecut pragul. Tradițional, cele mai aglomerate luni au fost aprilie, mai și iunie, când am înregistrat aproape 110.000 de vizitatori.
RECORD de vizitatori la Grădina Botanică a UBB Cluj-Napoca. Peste un sfert de MILION de persoane i-au trecut pragul în 2023
Această perioadă de vârf coincide cu înflorirea impresionantelor noastre colecții de flori bulboase de primăvară (lalele, zambile, brândușe, narcise etc.) și a magnificei colecții de trandafiri. În aceste luni, am ajuns să avem chiar peste 5.000 de vizitatori zilnic.
De asemenea, trendul ascendent remarcabil observat în lunile de toamnă s-a menținut și în acest an, datorită evenimentelor noastre tradiționale organizate în această perioadă, cum ar fi Expoziția de plante carnivore și Expoziția de fluturi.
„UBB are în administrare peste 81 hectare de spații verzi”
Numărul mare de vizitatori și reacțiile pozitive pe care le primim sunt dovada că rămânem unul dintre principalele puncte de atracție cultural-educative din Transilvania”, afirmă conf. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”.
UBB are în administrare peste 81 hectare de spații verzi, ceea ce reprezintă circa 10% din zona verde a municipiului Cluj-Napoca (814 ha), Grădina Botanică „Alexandru Borza”, situată în centrul orașului, fiind un adevărat hotspot al biodiversității.
Între miile de specii de plante de pe toate meridianele globului, un adevărat tezaur este reprezentat de arbori, mulți dintre ei având vârste și dimensiuni spectaculoase”, se arată în comuniccatul UBB.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.
Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.
VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?
Deunăzi, pe o stradă din centrul Clujului, un internaut a fimat un cuplu de alpaca, ieșite la plimbare alături de o familie, în lesă, ca niște cățeluși cuminți. Nu ne mai surprinde nimic. Așteptăm cu emoție o zebră, un hipopotam sau o girafă… Că melcii sunt prea neastâmpărați pentru noi.

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.
ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate
Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din fericire nu există victime încarcerate. Doi bărbați sunt evaluați din punct de vedere medical”, a transmis ISU Cluj.

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.
”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și mai vizibilă, se implementează o structură nouă de conducere (structura de copreședinție). Astfel, Dorin Marchiș shihan și Iulian Perpelici sensei reprezintă de acum amândoi Fundația Română de Aikido Aikikai din postura de președinte.
Funcțiile de vicepreședinte și secretar general sunt ocupate de două dintre cele mai active femei aikidoka din organizație. Astfel, vicepreședinte al Fundației este acum Irina Gașpar, iar Oana Stan preia funcția de secretar general”, arată Fundația.
Înființată în 1997 la Cluj-Napoca
Fundaţia Română de Aikido Aikikai a fost înfiinţată în anul 1997 avand initial denumirea de Fundaţia Musubi. Ulterior, în 2002, denumirea a fost schimbată în Fundaţia Română de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundația Română de Aikido Aikikai.
Scopul principal al Fundatiei este promovarea, dezvoltarea şi sprijinirea practicii şi studiului Aikikai Aikido-ului în România, precum şi înlesnirea contactelor directe dintre practicanţii de aikido români şi a celor din străinătate.
Technical Supervisor al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi.
Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.
Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.
”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.
Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean european…”.