Connect with us

ACTUALITATE

RECORD. Bărbat din Ilfov, peste 11.000 de infracțiuni la regimul RUTIER

Publicat


Organele de urmărire penală au trimis în judecată opt inculpaţi pentru infracţiuni la regimul rutier, unul dintre aceştia – un bărbat de 47 de ani -, fiind acuzat de săvârşirea unui număr de 11.481 de acte materiale.

„Bărbatul ar fi facilitat şi înmatricularea provizorie ori definitivă în România a mai multor autovehicule, context în care ar fi produs şi utilizat în procedura de înmatriculare mai multe înscrisuri false, respectiv contracte de vânzare, poliţe RCA şi vize ale organelor fiscale, pentru care ar fi primit în schimb de la beneficiari diferite sume de bani”, informează Inspectoratul Poliţiei Judeţene Ilfov.

În perioada 2020 – 2022, poliţiştii Serviciului Rutier Ilfov, în colaborare cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dâmboviţa, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au documentat activitatea infracţională a unui număr de opt inculpaţi, cercetaţi pentru infracţiunile de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, tăinuire, conducerea unui vehicul neînmatriculat, complicitate la conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fals în declaraţii în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii în formă continuată, precum şi uz de fals în formă continuată.

„Reamintim faptul că, în perioada 24 iunie 2018 – 22 martie 2021, doi bărbaţi, tată şi fiu, au fost opriţi în trafic, în mod repetat, în timp ce conduceau autovehicule şi, de fiecare dată, ar fi prezentat organelor de poliţie permise de conducere false, aparent emise de autorităţile din Spania, Italia şi Irlanda”, arată sursa citată.

Procurarea permiselor de conducere respective ar fi fost intermediată contra cost, de către alţi trei bărbaţi, iar în scopul falsificării documentelor unul dintre aceştia, în vârstă de 47 de ani, ar fi procedat la identificarea potenţialilor beneficiari, a colectării sumelor de bani de la aceştia, obţinerea datelor de identitate şi a fotografiilor cu fizionomia beneficiarilor şi punerea acestora la dispoziţia presupusului falsificator, acesta din urmă fiind reţinut la data de 9 ianuarie de către poliţiştii Serviciului Rutier din Ilfov.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Rezășul și frecțiile cu țuică. Leacuri vechi din Ceaba, județul Cluj

Publicat

De

Frecția cu prune

Prunele se culeg pentru jinars sau țuică, cum i se mai spune, în momentul când sunt coapte bine.

Acum e perioada bună din an. Țuica se face și în zilele noastre ca în trecut, dar atunci aceasta mai era folosită și ca leac nu doar la băut.

Frecțiile cu țuică și rezășul. Leacuri vechi din Ceaba, județul Cluj

Prunele culese se depozitează în butoaie sau căzi, lăsându-le la fermentat din luna septembrie până în postu’ Crăciunului, arată specialiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT).

Atunci se duc la fiert, spune Aurelia Zegrean din satul Ceaba, judetul Cluj.

,,Când cistulești, poți să iei o jumătate de kil de țuică, să nu-i șcimbe culoarea, să n-o tulbure.

La țuica asta, prima care cură, i să zâce rezăș și să folosăște la frecții la om și la animale.

Dacă să love o vacă la v’ un pcicior, îi puneam cârpă cu rezăș și să vindeca. Îi tare bun pântru reomatism”, a arătat lelea Aurelia.

“Țuica de poame e ca un medicament”

Dar nu doar din prune se face jinars.

,,Se mai face țuică de poame, de mere, de pere, de dreță cum storci struguri, aceasta preparându-se la fel ca cea de prune, doar că iese cantitate mai mică.
Țuica de poame îi ca un medicament”, spune lelea Aurică, dar băută cu măsură, așă câte un păhărel.

Deci nu ca să te îmbeți, spune ea.

„Șî doctoru’ zâce că îi bună câte-o-ngițâtură să omoare microbii din corp, da nu să bei să gânești că te-mbeț’, c-atunci te-ai îmbătat cu tătu’. O vreme nu mai poț’ be”.

Foto: Foto: Strânsul prunelor/Șigău, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

EQUILIBRIUM Fest, ediția a 10-a, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca

Publicat

equilibrium fest

Sub motto-ul SĂNĂTOS ÎȚI STĂ MAI BINE!, Equilibrum Fest, cel mai complex TÂRG-FESTIVAL de medicină integrativă, terapii complementare, alternative și stil de viață sănătos, a traversat 5 dintre orașele țării noastre, iar la finalul lunii septembrie revine pentru a 2-a oară la Cluj Napoca.

„Evenimentul, aflat la a 10-a ediție, se va desfășura în perioada 27 – 29 septembrie 2024, la Casa de Cultură a Studenților Cluj și va fi deschis vineri și sâmbătă între orele 10:00 – 20:00 și duminică între orele 10:00 – 18:00.

equilibrium fest

EQUILIBRIUM Fest, ediția a 10-a, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca

Conceput din dorința de a crește gradul de informare a publicului larg asupra acestui vast domeniu
al medicinei integrative și a terapiilor complementare și alternative, Equilibrum Fest invită
publicul să petreacă trei zile în compania specialiștilor în domeniu, să descopere și să
experimenteze secretele unei vieți sănătoase și echilibrate prin nutriție, medicină holistică, terapii
complementare, cristale și multe altele.

Pe lângă cele peste 45 de standuri de unde pot fi achiziționate produse variate, organizatorii vin în întâmpinarea celor interesați cu un program amplu de informare. Astfel, vizitatorii pot participa
la peste 50 de conferințe, workshopuri, dar și sesiuni demonstrative, evaluări sau terapii.

Mai multe detalii despre expozanti sau conferentiari, dar si despre programul complet al
conferințelor, sunt disponibile pe pagina de Facebook Equilibrumfest sau la nr. de telefon 0758
236 700.

Accesul publicului la festival se face pe bază de bilete la prețul de 20 lei/zi sau de abonament la
prețul de 50 lei/3 zile. Biletele și abonamentele sunt disponibile online de pe site-ul iabilet.ro,
secțiunea Festivaluri.

equilibrium fest

equilibrium fest

equilibrium fest

equilibrium fest

Abonamentul include:

• Acces la festival pe tot weekendul;
• Acces la peste 50 de conferințe;
• Posibilitate de testare diverse terapii prezenteate în cadrul târgului;
• Testare produse cosmetice;
• Discuții cu specialiști la standurile de prezentare;
• Networking și stabilirea de conexiuni noi.

Brandul Equilibrum Fest s-a născut la Sibiu, iar în ultimii 2 ani au fost organizate mai multe ediții,
în 5 orașe diferite: Sibiu, Brașov, Oradea, Cluj, și București, unde au participat peste 10.000 de
vizitatori.

La edițiile din cele 5 orașe au fost prezenți peste 500 terapeuți, medici, farmaciști, specialiști,
producători și artizani din țară și străinătate și au fost susținute peste 300 de conferințe valoroase,
acestea fiind disponibile pentru publicul larg, în mod gratuit, și pe canalul de Youtube –
EquilibrumFest.

Banii încasați în urma abonamentelor vândute au fost donați către structuri care sprijină copiii
bolnavi, după cum urmează:

Hospice Karl Wolff Sibiu: 2500 lei;
Hospice Casa Speranței Brașov: 6500 lei;
Asociația Piticot Oradea: 3700 lei;
Fundația Polisano Sibiu: 8700 lei;
Căminul Speranța Sibiu: 3 imprimante.

Alte peste 600 de premii, oferite de către expozanți, în valoare de peste 25.000 euro, au fost
acordate vizitatorilor la extragerile la tombolă în cele 9 ediții ale festivalului.

Vă așteptăm începând de Vineri 27.09.2024 până Duminică 29.09.2024, la Casa de Cultură a
Studenților Cluj”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

POLITICA

VIDEO. George Simion: Am găsit teren. Începem construcția primelor case pentru sinistrații din Pechea

Publicat

Președintele AUR, George Simion, a anunțat că a achiziționat, printr-o asociație, terenul pe care vrea să construiască opt case pentru sinistrații din comuna Pechea, județul Galați.

„ Aici, dragi prieteni, împreună cu Marius Buleac, șef de șantier, cu Marius Lulea și colegii noștri, o să construim opt case pentru familiile cu copii. Vom face trei dormitoare, am cumpărat noi terenul, pe o asociație, cu 30 de mii de euro, ca să nu mai prelungim la nesfârșit. Gata cu corturile, că nu suntem popor nomad. Dacă pentru ucraineni s-a putut să îi ducă la hoteluri, noi în trei săptămâni terminăm primele case pentru familiile cu copii, de aici din Pechea”, a afirmat George Simion.

Liderul AUR vrea să repare 400 de case și să construiască de la zero cel puțin 20 de locuințe, pentru sinistrații de la Pechea. De altfel, George Simion și-a donat indemnizația de parlamentar până la finalul anului pentru această cauză.

Aproximativ 200 de voluntari AUR se află de duminică seară în comuna Pechea, județul Galați. Ieri, aceștia au ajutat la curățarea străzilor, alături de pompieri, dar și la scoaterea nămolului din casele oamenilor. Tot ieri au ajuns la sinistrați și primele materiale de construcții, dar și primele electrocasnice.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

30 septembrie, ultima zi pentru plata impozitelor aferente semestrului II al anului fiscal. Se pot plăti și online

Publicat

30 septembrie este ultima zi în care clujenii pot achita impozitele locale aferente semestrului al II-lea al anului fiscal 2024. După această dată, se vor percepe majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună.

Până în prezent, 84% dintre persoanele fizice și 88% dintre firmele din oraș și-au achitat integral impozitele pe anul în curs.

„84% dintre persoanele fizice și 88% dintre firmele din oraș au achitat integral impozitele de la începutul anului și până la această dată. Le mulțumesc clujenilor pentru contribuția lor la proiectele și dezvoltarea orașului!”, a transmis primarul Emil Boc.

Impozitele pot fi achitate și online

Primăria Cluj-Napoca recomandă clujenilor să utilizeze variantele online pentru plata taxelor și impozitelor: www.e-primariaclujnapoca.ro (prin e-cont, cu autentificare) sau www.ghiseul.ro.

Spre deosebire de persoanele fizice, reprezentanții persoanelor juridice pot achita taxele și impozitele locale doar după autentificarea în contul de utilizator.

Majorări de întârziere

Conform legii, după data de 30 septembrie se percep majorări de întârziere la impozitele locale aferente semestrului II al anului fiscal 2024, respectiv 1% pentru fiecare lună de întârziere.

În conformitate cu Codul Fiscal, cetățenii au obligația ca până la sfârşitul lunii martie să achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul lunii septembrie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax