Connect with us

EVENIMENT

Rata mortalității infantile în județul Cluj, cea mai scăzută din Regiunea de Nord-Vest

Publicat


foto salvati copiii (2)

În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Nord-Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro.

În interiorul regiunii, se remarcă o disparitate majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii, față de județul Cluj, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 3,9 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.

Rata medie a mortalității infantile în Regiunea Nord – Vest  este de 6.23 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, media pe țară.

Astfel, în interiorul regiunii sunt câteva disparități semnificative:

  • Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii
  • Maramureș – 7 la mia de copii născuți vii
  • Bistrița-Năsăud – 6,9 la mia de copii născuți vii
  • Bihor- 5,9 la mia de copii născuți vii
  • Cluj – 3,9 la mia de copii născuți vii
  • Satu Mare – 4,8 la mia de născuți vii

Din anul 2010, Organizația Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Nord-Vest a ţării cu 62 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 470.600 Euro, la maternitățile din Oradea, Bistrița, Cluj, Baia Mare, Zalău și Satul Mare.

Cauza mortalității infantile

foto salvati copiii (1)

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Date statistice

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

  • Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
  • Sălaj (8,9 la mie)
  • Neamț (8,2 la mie)
  • Călărași (7,6 la mie)
  • Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

Maternități dotate

foto salvati copiii (3)

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar”, a adăugat, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

3,5% pentru spitale

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizației se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Până în prezent, organizația Salvați Copiii România a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Despre mortalitatea infantilă

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în 118 țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujenii, revoltați de mizeria de pe străzi: „E o mâzgă constantă și un nămol pe toate străzile”

Publicat

noroi

Mai multe sesizări depuse pe platforma MyCluj denunță starea mizerabilă a străzilor din oraș, în special în contextul ploilor recente. Noroiul, praful transformat în mâzgă și lipsa curățirii străzilor este reclamată de clujeni în mai toate zonele din oraș.

Ploile recente au lăsat străzile din Cluj-Napoca pline de noroi, praf și mizerie, problemă reclamată de mai mulți locuitori prin sesizări pe platforma MyCluj. Situația a fost semnalată atât pe arterele principale, cât și în zonele periferice.

„Orașul de 5 stele” dezamăgește

Un exemplu concret vine din zona sensului giratoriu de la Big Mănăștur.

„Atașez niste poze de la Big (sens giratoriu și trecere de pietoni), așa cum se prezintă situația atunci când plouă și se vede cât de „bine” se spală străzile (adică NU se spală). Totuți, în orasul de 5 stele, n-ar trebui? Ca să nu mai zic că e vorba de o arteră principală, nu ceva străduță la periferie (nu că alea ar trebui să fie murdare). Ieșim afară și arătăm ca niște porci la întoarcere. Nicio diferență între oraș și drum neasfaltat de la țară”, a scris un locuitor.

Problemele, răspândite în întreg orașul

Strada Nicolae Titulescu este descrisă de un alt clujean ca „dezgustătoare” din cauza stratului constant de noroi. „Când plouă și e ud, strada Nicolae Titulescu e plină de noroi și arată dezgustător”, arată o altă sesizare.

Și pe Calea Mănăștur, sensurile giratorii sunt murdare și mașinile stropesc pietonii în zilele ploioase.

„Am observat de câteva zile că străzile din oraș sunt extrem de murdare. Ies cu copilul la plimbare și când ne întoarcem acasă parcă ne-am plimbat pe ulița neasfaltată din satul bunicii. Să nu mai menționez zilele ploioase ca azi când ețti stropit din cap până în picioare cu noroi de câte un vitezoman ce vine mai aproape de bordură. Au mai fost ierni în orașul nostru dar așa mizerie nu țin minte să fi văzut în ultimii zece ani … Străzile nu se mai spală decât în zona centrală în jurul primăriei? Totuși zilele astea sunt grade cu plus. Vă las cateva poze din sensul giratoriu Calea Mănăștur și cel de la Big Mănăștur”, mai arată o sesizare.

„Toate străzile sunt incredibil de mizerabile. Efectiv o mâzgă constantă și un nămol pe toate străzile. Înțeleg că e iarnă dar ar trebui spălate cumva, e inacceptabil să avem așa mizerie în oraș”, a mai semnalat un clujean.

De unde vine mizeria?

Problema este agravată de parcările ilegale pe spațiile verzi, care împrăștie apoi noroiul pe drumuri. Oamenii cer măsuri urgente, inclusiv înmulțirea controalelor pentru respectarea regulilor de parcare.

O astfel de situație a fost indicată pe strada Tazlău, unde noroiul provine din parcările improvizate pe un câmp din capătul străzii.

„Doresc să vă aduc la cunoștință o serie de probleme de pe strada Tazlău, care deși au fost sesizate telefonic la primărie respectiv poliția locală, nu s-a găsit înțelegere pentru a fi rezolvate. Cea mai gravă problema este legată de câmpul din capătul străzii pe care se parchează zeci de masini în mocirlă, iar dimineața când pleacă lumea la muncă tot noroiul se scoate pe strada .Datorita acestui fapt, firma de salubritate refuză să vină să facă curățenie (că oricum se murdărește înapoi).Curățenia nu se poate efectua și datorită faptului că strada plină de masini parcate neregulamentar (mai nou se smulg și stâlpișorii de pe trotuar ca să se poată parca ).Strada, deși este cu circulație în ambele sensuri ,o banda este blocată de jos până sus de mașini parcate .De multe ori șoferii se întâlnesc „bot în bot” nu se înțeleg care să dea înapoi circa 300 de metri și de aici un întreg scandal zi de zi. În speranța că totuși găsim înțelegere pentru rezolvarea acestor probleme va mulțumim anticipat”, arată o sesizare.

Sesizările redate au fost postate pe platformă vineri, 24 ianuarie, și se află „în lucru”.

Clujenii cer autorităților să intervină prompt pentru a curăța străzile și pentru a preveni acumularea de noroi și mizerie.

Foto: arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Evenimentele care au marcat anul 2024: anularea alegerilor și clasarea lui Georgescu la prezidențiale. Percepția publicului

Publicat

Anularea alegerilor și clasarea lui Georgescu pe primul loc la prezidențiale sunt evenimentele care au marcat România în anul 2024, în percepția populației, potrivit unui sondaj IRES. Rezultatele arată o polarizare a percepției în funcție de nivelul de educație, regiune și viziunea asupra direcției în care se îndreaptă țara.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a analizat percepția populației cu privire la cele mai importante evenimente ale anului 2024.

Evenimentele care au marcat anul 2024

Din lista de evenimente majore, patru au fost menționate frecvent de respondenți: anularea alegerilor prezidențiale, clasarea candidatului Călin Georgescu pe primul loc, intrarea României în Schengen și mărirea pensiilor.

Studiul a evidențiat însă variații semnificative în funcție de caracteristicile socio-demografice ale respondenților. O analiză pe baza unui model de regresie logistică a calculat probabilitățile percepției pentru fiecare categorie.

„Pentru a vedea dacă există diferențe în funcție de caracteristicile respondenților, am analizat variația răspunsurilor folosind un model de regresie logistică. Apoi, pe baza modelului am calculat probabilitățile prezise pentru fiecare dintre caracteristicile considerate. La modul general, citim datele astfel: «Celelalte caracteristici considerate fiind aceleași, categoria 1 (de exemplu bărbat) are o probabilitate mai mare/mică de a menționa evenimentul major M comparativ cu categoria 2 (de exemplu femeie)»”, se arată pe Doar un grafic să-ți mai spun.

Cum au perceput românii aceste evenimente?

Astfel, anularea alegerilor prezidențiale a fost percepută ca fiind un eveniment semnificativ mai ales de persoanele educate, care consideră că România merge într-o direcție greșită.

Clasarea controversată a lui Călin Georgescu pe primul loc a fost menționată mai frecvent de locuitorii din București și cei care cred că România merge într-o direcție greșit.

Un succes istoric, intrarea României în Schengen a fost semnificativ mai apreciată de persoanele cu studii superioare, respondenții din Moldova și cei care cred că România merge într-o direcție bună.

Nu în ultimul rând, mărirea pensiilor, un demers îndelung așteptat, a fost menționată mai des de femei, de persoanele în vârstă și de cei cu un nivel scăzut de educație.

Anul 2024 rămâne un punct de cotitură în istoria recentă a României, iar evenimentele majore au lăsat o amprentă puternică asupra conștiinței publice.

Foto: ccr.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu într-un garaj din Cluj-Napoca, folosit drept locuință improvizată. Un bărbat a murit

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un garaj situat pe Calea Dorobanților. Un bărbat și-a pierdut viața.

Pompierii clujeni au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui garaj de oe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Spațiul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat de fum.

Un bărbat a decedat

În interiorul garajului, echipele de intervenție au găsit un bărbat, în jur de 50 de ani, aflat în stop cardio-respirator. Pompierii au început imediat manevrele de resuscitare, însă, în ciuda eforturilor lor și ale echipajului Serviciului de Ambulanță Județean, bărbatul a fost declarat decedat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei garaj situat pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Garajul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat cu fum, iar forțele noastre au pătruns imediat în interior, de unde au evacuat un bărbat aflat în stop cardio-respirator.

Pompierii au început manevrele de resuscitare, care au fost ulterior preluate de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, a fost declarat decesul bărbatului de aproximativ 50 de ani”, a transmis ISU Cluj.

Totul a pornit de la o țigară

„Incendiul s-a manifestat doar în interiorul garajului de aproximativ 14 metri pătrați și a izbucnit cel mai probabil din cauza unei țigări nestinse. La misiune a luat parte o autospecială”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la anexele unei gospodării din Gilău. Au ars mai multe bunuri, inclusiv electrocasnice și mobilier

Publicat

Pompierii din Cluj-Napoca au avut o intervenție de lungă durată în cursul nopții trecute, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință din comuna Gilău.

Pompierii au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu care a cuprins anexele unei gospodării din comuna Gilău. Mai multe bunuri au ars, inclusiv electrocasnice și mobilier.

Din fericire, nu au fost persoane rănite.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au finalizat în urmă cu puține momente o amplă intervenție pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit într-o gospodărie din comuna Gilău. Mai exact, incendiul s-a manifestat la o casă din lemn de aproximativ 80 de metri pătrați, la o cameră tehnică cu o centrală, precum și la un garaj de aproximativ 30 de metri pătrați. Au ars diferite bunuri, printre care electrocasnice și elemente de mobilier. Din fericire, nu au existat persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale, iar la fața locului au acționat trei echipaje de la Garda de Intervenție Gilău, respectiv Punctul de Lucru Florești. Inițial, la intervenție a fost trimisă și autoscara de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui burlan izolat necorespunzător față de materialele combustibile”, a transmis ISU Cluj.

Intervenția pompierilor a durat circa șase ore, de la ora 2 până aproape la ora 8.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate