Connect with us

EDUCATIE

Raport SAR și Școli curate: Praf în ochi pentru elevi. Primării din județul Cluj alocă burse sociale de 10 sau 20 de lei pe lună

Publicat


Raportul alternativ privind starea educației în județul Cluj în anul școlar 2019-2020 elaborat de Societatea Academică din România (SAR) și de proiectul Școli curate arată că doar 8% dintre primăriile din județul Cluj respectă legea și acordă toate tipurile de burse. Acestea sunt: Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin. Sunt și primării care alocă burse sociale în cuantum de 10 lei pe lună, nici măcar echivalentul unei mese calde într-o zi. 

Alte 21 de primării acordă selectiv trei, două sau un singur tip de bursă, adică doar bursă socială, de studiu și de merit; doar bursă de studiu și socială sau pur și simplu doar burse sociale.

Alocarea de bani din bugetul local pentru plata bursele școlare

Doar 60 (80%) dintre primăriile din județ au stabilit un buget destinat acestor cheltuieli pentru anul 2019.

De asemenea, 64 (86%) dintre primării au alocat sume necesare plății burselor școlare pentru anul în curs (2020), iar 13 (20%) primării în anul 2019 și 9 (14%) primării nu au alocat deloc fonduri pentru burse școlare în anul 2020.

Cadrul legislativ necesar reglementării acordării burselor lipsește în 39 de primării din județ

Șase primării din județul Cluj au o Hotărâre de Consiliu Local conform legii pentru acordarea tuturor tipurilor de burse (OMECTS 5776/2011: merit, sociale, studiu, performanță).

Peste jumătate dintre primăriile din județul Cluj se regăsesc în situația în care alocă bani pentru burse în lipsa unui HCL adoptat conform legii care obligă autoritățile să facă acest lucru.

În consecință, 39 (53%) de primării alocă bani pentru burse fără să stabilească cuantumul fiecărui tip de bursă și numărul acestora.

Care este valoarea burselor în județul Cluj?

 1. Bursa de performanță

 • Primăria Gherla a stabilit că valoarea unei burse de performanță să fie de 500 de lei acordată lunar;
 • Primăria Jucu și Primăria Luna acordă 350 de lei respectiv 300 de lei lunar drept burse de merit;
 •  „Performanța educațională” este egală cu 100 de lei pe lună sau 130 de lei în cazul municipiul Cluj-Napoca;
 • Cea mai mică sumă de bani este în cazul primăriilor Turda, Apahida și Săvădisla unde cuantumul bursei de merit este de 50 de lei pe lună.

2. Bursele de studiu

Ele lipsesc cu desăvârșire în județul Cluj, însă acolo unde sunt prevăzute în bugetele primăriilor, cuantumurile lor sunt cuprinse între 100 de lei/lună cum este în cazul comunei Cășeiu și 50 de lei pe lună la Săvădisla, cel mai mic cuantum fiind de 25 de lei pe lună în municipiul Turda.

În municipiul Cluj-Napoca valoarea bursei de studiu este de 85 de lei.

3. Bursele sociale

 • Primăria Jucu alocă burse în valoare de 300 de lei/lunar elevilor care provin din medii defavorizate;
 • Primăria Cluj-Napoca oferă 80 de lei/lună drept bursă socială
 • Primăria Mociu alocă 40 de lei/lună;
 • Primăria Fizeșu Gherlii oferă 25 de lei/lună iar Primăria Turda alocă 20 de lei pe lună;
 • Primăria Cuzdrioara oferă suma de 10 lei pe lună drept bursă socială, nici măcar echivalentul unei mese calde într-o zi.

Sursă: Raportul alternativ privind starea educației în județul Cluj în anul școlar 2019-2020

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” organizează cursuri gratuite de antreprenoriat social pentru tineri

Publicat

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” organizeazӑ în perioada 9-20 noiembrie 2020 cursul gratuit de antreprenoriat social pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 14 ṣi 20 de ani – „Provoacă viitorul: fii antreprenor!”.

Cursul urmărește dezvoltarea de abilităţi antreprenoriale la tineri încadrați sau nu într-o formă de învăţământ, prin familiarizarea cu domeniul antreprenoriatului, al antreprenoriatului social ṣi al managementului de proiect.

Ce vor învăța tinerii?

În acest sens, tinerii vor învӑṭa cum sӑ iniṭieze ṣi sӑ dezvolte o afacere ṣi sӑ se implice în viaṭa comunitӑṭii.

Finalizarea programului se va face prin elaborarea de către fiecare cursant a unui plan de afaceri individual și prin elaborarea împreună cu alți cursanți a unui proiect de îmbunătăţire a calităţii vieţii comunităţii.

Implementarea proiectelor de îmbunătăţire a calităţii vieţii comunităţii se va putea face în măsura în care contextul pandemic o va permite, în echipӑ sau individual.

Participanṭii vor primi o diplomӑ la încheierea programului de instruire, în urma prezentӑrii proiectelor elaborate.

Organizarea cursului

Cursul se va desfăşura online, în limba română, prin douӑ serii a câte 20 de locuri fiecare, desfășurate zilnic, de luni până vineri, în perioada 9-20 noiembrie 2020, orele 14.00-17.00 – seria I și 9-20 noiembrie a.c., orele 17.00-20.00 – seria a II-a.

Cum te înscrii?

Înscrierile se pot face pânӑ în data de 5 noiembrie 2020, prin completarea formularului urmӑtor: https://tinyurl.com/y56b6ont.

Informaṭii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0264-430323 (luni-vineri: 10.00-18.00) sau la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea Babeș-Bolyai este pe primele locuri între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education pe domenii

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă cele mai multe și mai bune poziții în ranking între universitățile românești incluse în prestigiosul clasament Times Higher Education (THE) pe domenii academice.

Din cele 11 domenii analizate în clasamentul Times Higher Education, UBB a fost inclusă în rankinguri în 9 domenii academice:

 • Psihologie – prima și singura universitate din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
 • Educație – prima și singura universitate din România, situându-se în intervalul 401-500 la nivel internațional;
 • Arte și Științe umaniste – prima universitate din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
 • Inginerie și Tehnologie – cea mai înaltă poziționare la nivelul universităților din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
 • Științe fizice – prima universitate din România, ocupând poziția 801-1000 la nivel internațional;
 • Științele vieții – prima universitate din România, alături de Universitatea din București, ocupând poziția 601-800 la nivel internațional;
 • Informatică – prima universitate din România, alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, situându-se în intervalul 601-800 la nivel internațional;
 • Științe economice și Business – prima poziție în România, alături de Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice, ocupând poziția 601+ la nivel internațional;
 • Științe sociale – a doua poziție în țară, alături de alte universități, și poziția 601+ la nivel internațional.

Cel mai recent clasament THE pe domenii nu include nicio universitate din România în domeniul Drept, în timp ce în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate apar trei universități medicale din România, pe poziția 601+ la nivel internațional.

Ce spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

„Mă bucur să văd că din 11 domenii academice, UBB intră în rankingurile internaționale în 9 domenii, din care în 8 pe prima poziție în țară, iar în 5 dintre acestea se află singură pe poziția 1 în țară, fără a partaja locul cu altă universitate. UBB rămâne astfel cea mai complexă universitate a țării, cu cea mai bună vizibilitate și cel mai mare impact în clasamentul THE pe domenii academice. Faptul că ocupăm prima poziție în țară în domeniul inginerie și tehnologie și 401-500 la nivel mondial arată că angajamentul UBB în această direcție, început programatic din 2016, începe să aibă recunoaștere internațională.

Deși nu suntem o instituție medicală, sper ca în viitor UBB să fie prezentă și în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate, prin noua școală academică de sănătate creată în acest an (School of Health). De asemenea, sper ca dreptul clujean să fie primul program de drept din România care accesează în viitor acest ranking de referință. Dincolo de prestigiu și de rolul informativ pentru (viitorii) studenți, rankingurile sunt importante pentru noi deoarece ne ajută să ne facem un diagnostic obiectiv și să gândim apoi, în baza lui, politici academice bazate pe dovezi, în beneficiul comunității academice și a competitivității orașului, Transilvaniei și țării”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive și  prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

Citește mai departe

EDUCATIE

OFICIAL: Situația infectărilor în instituțiile de învățământ din județul Cluj

Publicat

La data de 29.10.2020, situația infectărilor cu Covid-19 în unitățile de învățământ din județul Cluj se prezintă astfel:

– 143 de elevi din 70 unități de învățământ
– 100 cadre didactice din 74 unități de învățământ

Citește mai departe

EDUCATIE

OFICIAL: Situația infectărilor în unitățile de învățământ din județul Cluj

Publicat

Azi, 28.10.2020, situația infectărilor cu Covid-19 în unitățile de învățământ din județul Cluj se prezintă astfel:

– 139 de elevi din 69 unități de învățământ
– 92 cadre didactice din 69 unități de învățământ

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate