EVENIMENT
Rafila: Nu vor fi introduse niciun fel de RESTRICȚII



Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat, miercuri, că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în ţara noastră în contextul noului val de COVID-19 din China.
Rafila a fost întrebat la TVR Info dacă există riscul reintroducerii de restricţii, în contextul discuţiilor legate de China şi de cei care călătoresc din această ţară în Europa.
„Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii (de coronavirus – n.r.) şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări. (…) Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient.
La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a explicat ministrul.
El a amintit că autorităţile române nu au declarat epidemie de gripă în această iarnă, având în vedere că acest demers ar duce la impunerea unor restricţii ca urmare a prevederilor legale adoptate în 2020.
„Nu am declarat epidemie de gripă. Dacă eram în urmă cu patru ani declaram epidemie. Între timp, a apărut un act normativ, la începutul anului 2020, o lege, 136, care introduce, atunci când se declară stare de epidemie, o serie întreagă de restricţii, cum ar fi izolarea obligatorie, carantina. Nu cred că sunt măsuri potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social”, a menţionat Alexandru Rafila.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Trei cai au fost furați din comuna Florești, din grajdul unui clujean. Prejudiciul este estimat la 10.000 de euro

Hoții de cai au dat lovitura în comuna clujeană Florești.
Persoane încă necunoscute au furat două iepe și un mânz dintr-un grajd din localitatea Luna de Sus.
Trei cai au fost furați din comuna Florești
Proprietarul spune că cei trei cai au fost furați în noaptea de 27 spre 28 aprilie, din grajd, din satul Luna de Sus, comuna Florești. Clujeanul, în vârstă de 41 de ani a anunțat imediat Poliția.
Polițiștii clujeni au deschis o anchetă. Aceștia au precizat, la rândul lor, că persoane necunoscute au furat trei cabaline, respectiv două iepe și un mânz. Prejudiciul cauzat a fost estimat la aproximativ 10.000 de euro.
“În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Programul Rabla 2025: Fără diesel și cu înscrieri exclusiv online pentru persoanele fizice. Ghid VIDEO pentru producători

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță deschiderea sesiunii de înscriere în vederea validării producătorilor auto în cadrul Programului Rabla Auto 2025. Perioada de înscriere este cuprinsă între 30 aprilie 2025, ora 10:00 și 7 mai 2025, ora 23:59.
O noutate majoră a ediției din acest an este digitalizarea completă a procesului de înscriere pentru persoanele fizice. Acestea vor aplica exclusiv online, prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul AFM, fără implicarea directă a producătorilor auto.
Rabla Auto 2025: Fără diesel și cu înscrieri exclusiv online pentru persoanele fizice
De asemenea, programul Rabla 2025 exclude complet de la finanțare autovehiculele echipate cu motoare diesel. „Una dintre modificările importante este prelungirea perioadei de monitorizare la 18 luni, ceea ce ne va permite să urmărim mult mai atent îndeplinirea obiectivelor programului”, a declarat Florin Bănică, președintele AFM.
Valoarea ecotichetelor acordate în 2025 este următoarea:
- 37.000 lei pentru autovehicule noi pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
- 15.000 lei pentru plug-in hibride noi sau motociclete electrice;
- 12.000 lei pentru autovehicule noi hibride;
- 10.000 lei pentru autovehicule noi cu motor termic (inclusiv GPL/GNC) sau motociclete;
- 120.000 lei pentru autovehicule electrice sau plug-in hibride achiziționate de instituții publice și autorități locale.
Ce trebuie să conțină dosarul
Pentru validarea producătorilor, dosarul trebuie să conțină:
- cererea de validare completată și semnată electronic;
- acte de identitate și documente de reprezentare legală;
- certificate fiscale și de înregistrare;
- documente care atestă calitatea de constructor, importator sau reprezentant autorizat;
- dovada contului deschis la Trezoreria Statului.
Validarea se face exclusiv prin aplicația disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.
AFM a publicat un ghid video
Administrația Fondului pentru Mediu a publicat și un material video pentru producătorii auto interesați să participe la Programul Rabla Auto 2025.
Ghidul video, oferă informații detaliate și clare privind fiecare pas necesar pentru înscrierea în cadrul programului, care va începe pe 30 aprilie 2025, la ora 10:00.
Ghidul video, arată reprezentanții AFM, este un pas semnificativ pentru asigurarea unei proceduri transparente și eficiente.
ADMINISTRAȚIE
CJ Cluj anunță că va asfalta drumul Coasta – Tăușeni. Lucrări de întreținere și pe Ciucea – Vânători, limita cu județul Sălaj

A fost încheiat contractul de execuție a lucrărilor de întreținere care vizează drumul județean DJ 109Z (DJ 109D) Coasta – Tăușeni – DJ 161K, în baza Programului anual de lucrări de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene, anunță Consiliul Județean Cluj.
Alte două drumuri județene intră în lucrări de reparații.
CJ Cluj anunță că va asfalta drumul Coasta – Tăușeni
Lucrările la drumul Coasta – Tăușeni vizează, în ansamblu, un sector în lungime de aproape cinci kilometri, cuprins între km 0+000 și km 4+765, și se vor finaliza cu asfaltarea integrală a acestuia.
„Dorim să îmbunătățim condițiile de circulație pe toate drumurile aflate în administrare, cu atât mai mult pe cele care constituie legături directe între drumurile județene importante, cum sunt, în acest caz, drumurile județene DJ 109D și DJ 161K”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Operațiunile vor consta în:
- așternerea mecanică a unui strat de balast,
- reprofilarea drumurilor laterale cu cilindrare cu adaos de piatră spartă,
- refacerea terasamentelor deteriorate,
- aducerea la profil și completarea acostamentelor,
- lucrări de asigurare a scurgerii apelor din zona drumului prin curățarea șanțurilor și a rigolelor,
- lucrări de asigurare a esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din vecinătatea căii carosabile, precum și
- așternerea de strat de balast stabilizat și de covor asfaltic.
Lucrări de întreținere pe alte două drumuri județene
De asemenea, Consiliul Județean Cluj a încheiat alte două contracte de execuție de lucrări de întreținere care vizează drumurile județene DJ 108A (DN 1) Ciucea – Vânători – limită cu județul Sălaj, de la km 0+000 la km 7+392, și DJ 191D (DJ 108A) – Vânători – limită cu județul Sălaj, între pozițiile kilometrice 31+330 și 39+060.
Lucrările care vor fi executate pe aceste două drumuri județene vor consta în:
- frezarea zonelor de carosabil deteriorat,
- înlăturarea criblurii de pe carosabili,
- colmatarea rosturilor,
- tratarea burdușirilor și a tasărilor,
- aducerea la profil a acostamentelor,
- asigurarea scurgerii apelor prin curățarea și desfundarea șanțurilor și rigolelor și decolmatarea camerelor de cădere,
- asigurarea siguranței circulației prin înlocuirea parapetelor metalice deteriorate și montarea de butoni și plăcuțe reflectorizante pentru stâlpi și parapete.

Loteria Română anunță suplimentarea fondurilor de câștiguri pentru tragerile speciale Loto organizate de 1 Mai.
Fonduri suplimentare vor fi la principalele jocuri, respectiv Loto 6/49, Joker și Loto 5/40.
Miza crește de 1 Mai: Loteria Română suplimentează fondurile de câștiguri
Astfel, pentru categoria I, fondurile vor fi majorate cu 100.000 de lei la Loto 6/49, 50.000 de lei la Joker și 25.000 de lei la Loto 5/40.
Înaintea acestor trageri speciale, duminică, 27 aprilie, Loteria Română a acordat peste 24.200 de câștiguri, însumând peste 3,08 milioane de lei.
În plus, jucătorii au șansa de a câștiga reporturi impresionante: peste 6,91 milioane de lei (aproximativ 1,38 milioane de euro) la Loto 6/49, peste 17,33 milioane de lei (peste 3,48 milioane de euro) la Joker și un report cumulat de peste 14 milioane de lei (aproximativ 2,81 milioane de euro) la Noroc.
Șanse suplimentare de câștig se regăsesc și la Noroc Plus, cu un report de peste 525.900 de lei, la Loto 5/40, cu peste 151.700 de lei la categoria a II-a, dar și la Super Noroc, cu un report de peste 4.300 de lei.