EVENIMENT
Rafila: În următoarele 90 de zile, ar fi bine să vaccinăm 3 milioane de persoane
Epidemiologul Alexandru Rafila a declarat la Aleph News că trebuie recâştigată încrederea populaţiei și profesioniştii să fie în prim plan. El a făcut o comparație tristă în legătură cu pandemia în România: „A murit un Parlament pe zi sau câteva avioane s-au prăbuşit”.
„Trebuie să schimbăm rapid modul de comunicare. Mesajul anti-vaccinare nu trebuie să devină dominant. Vaccinul nu ne oferă imunitate de turmă.
Vaccinaţii nu fac forme grave şi nu decedează. Trebuie să discutăm deschis de eventualele efecte adverse. Trebuie să încetăm să fim promotorii persoanelor care spun lucruri neadevărate. În următoarele 90 de zile, ar fi bine să vaccinăm 3 milioane de persoane. Rezistenţa la îmbolnăvire trebuie să fie suficient de mare ca valul 5 să fie mult mai uşor”, a declarat Alexandru Rafila, la Aleph News, în emisiunea OFF/OnTheRecord.
Rafila a spus că în Europa de Vest, valul 5 deja se manifestă. România este în descreşterea rapidă a valului 4, dar după 15 ianuarie 2022, o nouă creştere importantă este posibilă.
În acest context, „trebuie recâştigată încrederea populaţiei. Profesioniştii trebuie să fie în prim plan. Trebuie să existe mai puţină demagogie. Populaţia trebuie să fie pregătită pentru măsuri mai puţin populare”, spune medicul Rafila, deputat PSD.
„Certificatul verde trebuie utilizat în funcţie de evoluţia pandemiei. Germania nu este printre campioni, are spre 70% vaccinaţi. Deciziile în această situaţie trebuie luate în mod participativ. Oamenii trebuie să fie parte a măsurilor, nu împotriva măsurilor. OMS recomandă participarea societăţii în deciziile luate. Din 5 iulie a fost o creştere permanentă a infecţiilor de 16 săptămâni. Măsurile în România au fost luate în săptămâna 13-15, foarte târziu.
Măsurile se iau după 3-4 săptămâni, nu în vârf pandemic. Noi discutăm abia acum de certificat, când scăderea cazurilor este rapidă. Oamenii se vor întreba acum de ce mai avem nevoie de certificat. Este o defazare, o lipsă de asumare politică. Trebuie oprită creşterea când ea este la un nivel scăzut. Creşterea nu se opreşte când eşti la apogeu”, afirmă parlamentarul.
Medicii de familie, parte a efortului național
Alexandru Rafila crede că politicienii trebuie să asculte de specialişti atunci când iau decizii pe situaţia pandemică.
„La noi, politicienii nu înţeleg iar rolul ministerului Sănătăţii s-a erodat. România nu are un sistem de sănătate rezilient. Oamenii din sănătate sunt puşi să răspundă la deciziile pe care nu le-au luat ei. Este un paradox: unii iau decizii şi instituţiile din sănătate trebuie să răspundă. Abordarea României este total ineficientă. Recomandările INSP au fost respinse de oameni care nu aveau nicio legătură cu sănătatea publică. Ce-ar fi ca bugetul de stat să fie întocmit de şcoala de management sanitar?
Trebuie respectată hotărârea de guvern care reglementează responsabilitatea fiecărui minister. Eu o să spun în Guvern lucrurilor pe nume. Generalul Ciucă cred că va înţelege că fiecare piesă are un rol în acest angrenaj. Funcţionarea sistemului de sănătate este responsabilitatea ministerului. Sunt 20.000 de oameni morţi pentru că au fost blocate spitalele şi nu sunt nişte cifre. În comunele României nu există centre de testare. Medicii de familie trebuie să fie parte din efort”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Despre controversa – „cine infectează mai mult, un nevaccinat sau un vaccinat?” – Alexandru Rafila a declarat: „Proporţia de persoane vaccinate şi nevaccinate este diferită. Unii vaccinaţi nu mai fac boala. Acum însă există o tulpină care se transmite mult mai uşor. Proporţia celor care fac forme grave din rândul vaccinaţilor este mult mai mică decât în cazul nevaccinaţilor. Ca să încetineşti transmiterea, vaccinarea trebuie combinată şi cu alte metode. Dacă oamenii au forme clinice manifeste, probabil că transmit în mod similar. Modalitatea de transmitere nu este diferită între vaccinaţi şi nevaccinaţi. La noi, din numărul de decese, 90% erau nevaccinaţi.
Sunt şi persoane cu afecţiuni la care răspunsul imun nu există. Noi am avut 500-600 de morţi pe zi, la o populaţie de 18 milioane de locuitori. Noi am fot pe locul 1 în lume câteva săptămâni la rând. A murit un Parlament pe zi sau câteva avioane s-au prăbuşit. Din cauza celor care fac propagandă imorală împotriva vaccinării, multe mii de oameni au murit. Mai sunt şi decesele indirecte, oamenii nu au loc în spitale. Anul trecut am avut 20.000 de oameni decedaţi în 3 luni”.
„Certificatul verde va conţine dovada vaccinării, dovada trecerii prin boală sau dovada testării. Dovada pe baza testelor de anticorpi nu poate fi pusă în practică. La anticorpi nu există un test de referinţe. Comisia Europeană caută un standard de referinţă la testele pe anticorpi.
Ar trebui să existe 11 teste gratuite pe lună, suportate de stat. Cîţu întotdeauna are alte păreri, important este să fie consecvent. Dacă introduci certificatul, trebuie să oferi oamenilor să aibă certificat. Nu punem oamenii să plătească testele când ei nu au acces la vaccin. Noi vrem un certificat în funcţie de situaţia epidemiologică. Vrem să introducem certificatul după o creştere de 4 săptămâni. Iar când situaţia revine la normal, scoţi certificatul. Este ilogic să bagi în vârf de val certificatul verde. Nimeni nu va înţelege de ce bag certificatul verde când lucrurile revin la normal. Certificatul verde trebuie să prevină creşterea infecţiilor”, spune Rafila, vorbind pe Aleph News despre conţinutul certificatului verde”, a mai spus Rafila.
Perioada dificilă, ianuarie 2022
Despre rata de vaccinare din România, Rafila atrage atenţia că doar 22% din populaţia vulnerabilă este vaccinată, iar vaccinarea acestora ar trebui să fie o prioritate: „80% din medici sunt vaccinaţi şi 60% din personalul medical este vaccinat.
Sunt diferenţe foarte mari între urban şi rural. La nivel naţional, avem 40% dintre persoane vaccinate. Doar 22% sunt vaccinaţi din oameni de peste 80 de ani. În România cei mai vulnerabili sunt cei mai puţin vaccinaţi. Trebuie întărit parteneriatul cu Biserica şi autorităţile locale. La nivel naţional, 67% din profesori sunt vaccinaţi. Eu n-am fost de acord cu suspendarea contractului de muncă. Eu trebuie să-i dau timp omului să se vaccineze. După 60 de zile, va exista o opţiune personală a omului în privinţa vaccinării. După 60 de zile este posibil să nu mai avem nevoie de certificat”.
„Perioada dificilă în România va începe la jumătatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5. În Ianuarie 2022 va trebui să luăm măsuri. OMS va face public raportul pe România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem cu copiii noştri. Primul lucru: părinţii să se vaccineze ei.
Trebuie să se încurajeze testarea în şcoli. Accesul la vaccinare trebuie să existe şi la copii. Copiii însă fac forme uşoare ale bolii. Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate. Ca să vaccinezi copiii, primul lucru trebuie să convingi părinţii. Doza 3 este recomandată pentru că după 6 luni de la vaccinare imunitatea este redusă. Prioritatea trebuie să fie a celor care n-au primit acum vaccin”, spune Rafila, vorbind de valul 5.
Alexandru Rafila a mai declarat că nu este de acord ca testarea şi spitalizarea să fie plătită de pacienţi bolnavi de noul coronavirus: „Credeţi că o urgenţă, o persoană cu boală transmisibilă, nu va fi primită în spital? Nu se poate lucrul acesta decât în imaginaţia iniţiatorilor. Toţi cetăţenii au acces la servicii de sănătate. I-am explicat domnului Cîţu că asta va mări mortalitatea. Eu nu sunt de acord cu programul încurajării deceselor la domiciliu”.
Certificatele false, infracțiune
„Medicamentele de la Merck şi Pfizer vor fi autorizate repede. Românii trebuie să ştie că medicaţia nu ţine loc de vaccinare. Toate medicamentele antivirale sunt toxice. Medicamentele anti-COVID nu se iau preventiv. Noi vom încuraja ca aceste antivirale să fie disponibile în sistem ambulatoriu”, avertizează Rafila, vorbind despre medicamentele companiilor Merck şi Pfizer.
Despre „vaccinarea la chiuvetă” şi certificatele false de vaccinare, Alexandru Rafila susţine că fenomenul ar trebui oprit şi prin implicarea altor instituţii: „Sunt infracţiuni, sunt reglementate de Codul Penal. Cadrele medicale sunt puse să nu facă rău, ori aceşti oameni fac rău. Poate ar trebui să ajute şi Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali. Cine face o astfel de faptă ar trebui să-şi piardă dreptul la liberă practică”.
Alexandru Rafila a vorbit și despre reformele pe care le pregăteşte la Ministerul Sănătăţii, chiar dacă România se află într-o situaţie pandemică: „Politica nu este profesiunea mea. Vreau să dezvolt serviciile de asistenţă primară. Politicile preventive trebuie să fie integrate în toate nivelurile. În Sănătate, costurile cred mai repede decât PIB-ul. Vreau să introducem în şcoli – Educaţia pentru Sănătate.
Dacă ţii lucrurile la secret pe incendiile spitalelor, neîncrederea este mai mare. Contractele pe vaccin au fost încheiate de Guvernul României. Sistemul sanitar din România şi-a protejat cetăţenii în măsură mai mare decât sistemul politic”.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ce trebuie să faci ca să soliciți indemnizaţia de creştere a copilului și alocația de stat în același timp. Acte necesare
Părinții pot să solicite indemnizaţia de creştere a copilului și alocația de stat în același timp.
Conform Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj, indemnizația de creștere a copilului până la vârsta de 2 ani este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate. Minimul este de 1.651 de lei pe lună, iar maximul este de 8.500 de lei pe lună.
Ce trebuie să faci ca să soliciți indemnizaţia de creştere a copilului și alocația de stat în același timp. Acte necesare
Astfel, se pot face solicitări, invlusiv online pentru a primi, în același timp, atât indemnizația, cât și alocația de stat.
Documentele necesare sunt următoarele:
- Cererea către angajator, de intrare în concediul de creştere a copilului
- Decizia angajatorului prin care se suspendă contractul de muncă pe perioada concediului de îngrijire a copilului
- Dovada încetării / suspendării altor contracte de muncă existente pe perioada celor 12 luni anterioare naşterii copilului, precum şi adeverinţă tip completată de către acei angajatori (dacă este cazul)
- Certificate de naştere ale tuturor copiilor
- Cărţi de identitate parinţi
- Extras de cont (pe numele solicitantului) – în lipsa unui extras de cont, plata se efectuează prin Poșta Română.
- Certificat de căsătorie / Declaraţie tip pentru alocaţia de stat (în cazul părinţilor necăsătoriţi, se va completa Declarația tip)
- În cazul părinţilor necăsătoriţi se va face anchetă socială de la Serviciul Autoritate Tutelară (doar dacă tata solicită concediu pentru creşterea copilului).
Documente suplimentare solicitate pentru cei care au PFA sau au fost/sunt într-o formă de învățământ
Trebuie Cerere tip completata si semnata OBLIGATORIU de ambii parinti.
De asemenea, documente suplimentare trebuie oferite în cazul solicitanților care au un PFA, în secțiunea de „Documente Suplimentare”:
- Autorizaţie PF/ Înscriere în Barou.
- Declaraţie unica ANAF pentru anul nasterii copilului si pentru anul anterior nasterii copilului.
- Suspendarea autorizaţiei în vederea intrării în concediul de creştere a copilului de la autoritatea emitentă + dovada suspendării de la ANAF (apare pe declaraţia unică).
- Adeverinţă CAS/CAA cu perioada concediului de maternitate sau dupa caz, cu neplata acestuia.
Documente suplimentare sunt solicitate și pentru persoanele care 24 luni anterioare naşterii au fost ELEVI/STUDENŢI/ MASTERANZI/ DOCTORANZI:
- Adeverinţă de la facultate / școală cum că beneficiarul, în ultimii 2 ani anterior nașterii copilui a frecventat la zi forma de învățământ la care a fost înscris.
- Declaraţie pe proprie răspundere, că la data solicitării indemnizaţiei nu realizează venituri profesionale impozabile.
Adeverinţele de elev sau student trebuie să conţină CNP-ul beneficiarului, numele şi prenumele decanului, directorului, secretarului; se eliberează pentru a-i servi la AJPIS. Pentru doctoranzi, se va elibera şi adeverinţă emisa de facultate, cu cuantumul lunar net al bursei de doctorat.
Ce acte sunt necesare dacă drepturile sunt solicitate de tată
În cazul în care oricare din drepturile mai sus menţionate sunt solicitate de către tatăl copilului, este necesară:
- Declaraţie pe proprie răspundere (tip) în cazul în care mama copilului nu este îndreptăţită la concediu de maternitate (pre şi postnatal).
- O adeverinţă de la locul de muncă al mamei cu perioada concediului de maternitate (pre şi postnatal) şi data reluării activităţii, dacă aceasta este salariată.
- Dacă mama copilului realizează venituri din activităţi independente, se va aduce o adeverinţă eliberată de către CAS cu plata ori neplata concediului de maternitate (pre şi postnatal).
- Dacă părinții sunt necăsătoriți, se atașează Anchetă Socială de la Serviciul Autoritate tutelară.
Aflat în ultimele 6 luni de contract cu UTA Arad, mijlocașul slovac Andrej Fabry (27 ani) a semnat un contract cu FC Universitatea Cluj valabil din această vară, anunță clubul.
Născut la 1 martie 1997 în Topolcany (Slovacia), Andrej Fabry a început fotbalul la vârsta de zece ani și a trecut pe la mai multe echipe de juniori, printre care Velkek Ripnany, Zbehy și FC Nitra. Ultima dintre acestea e și cea pentru care a debutat în fotbalul profesionist, în 2015, pe când formația evolua în liga a doua a Slovaciei. Chiar dacă juca în mod obișnuit pentru echipa de seniori, în stagiunea 2016-2017 a bifat două meciuri în UEFA Youth League pentru cei de la Nitra.
În prima ligă a Slovaciei
În aceeași stagiune (2016-2017), Nitra, cu Fabry strângând 30 de prezențe și opt goluri, a reușit promovarea în prima ligă a Slovaciei. Mijlocașul ofensiv a rămas la echipa din țara natală până la jumătatea sezonului 2018-2019, când a făcut pasul la formația cehă Jablonec, pentru care a evoluat în șapte meciuri în partea a doua a campionatului.
Vara lui 2019 a adus pentru Fabry revenirea în Slovacia, fiind împrumutat la Dunajska Streda, echipă care l-a achiziționat definitiv la sfârșitul lunii ianuarie 2020. În tricoul formației din orașul cu același nume, a strâns 31 de prezențe în toate competițiile pe parcursul sezonului 2019-2020, marcând și trei goluri.
Următorul sezon l-a început tot la Dunajska, însă în iarna lui 2021 a fost cedat sub forma de împrumut la o altă echipă din campionat, Sered, în tricoul căreia a jucat în 16 partide. Întors la Dunajska Streda, a repetat traseul din stagiunea precedentă, împărțindu-și sezonul între această formație și Sered.
Cel mai bun sezon din Slovacia i-a adus transferul la UTA
Revenit după a doua perioadă petrecută la Sered, Fabry a semnat cu Skalica, unde a dat cel mai bun randament. Tot în prima liga slovacă, în stagiunea 2022-2023, a reușit 11 goluri și cinci pase decisive în 30 de meciuri.
Parcursul bun din sezonul menționat a atras atenția celor de la UTA, care l-au convins pe Fabry să semneze cu formația din Arad în vara anului 2023. În sezonul precedent din Superligă, acesta a evoluat în 33 de partide, contribuind cu șase goluri, alături de patru pase decisive. Stagiunea în curs i-a adus până acum slovacului alte 19 prezențe în tricoul UTA-ei, timp în care a mai înscris o dată și a oferit trei assist-uri.
Patru prezențe la naționala de tineret a Slovaciei
Andrej Fabry a evoluat în patru meciuri pentru reprezentativa U21 a Slovaciei, dintre care trei în preliminariile Euro U21 2019.
EVENIMENT
ALERTĂ. UPDATE. Tânăr de 19 ani, în sevraj, dispărut în zona Tăuți, aproape de Florești. Este căutat de Poliție și de voluntari
Un adolescent de 19 ani, îmbrăcat sumar, aflat in sevraj, este dat dispărut in zona Tăuți, aproape de Florești, și este căutat, marți seara, de Poliția Cluj, inclusiv cu ajutorul unor drone, dar și de mai multe grupuri de voluntari.
La căutări participă și membrii Grupului ”Persoane dispărute Cluj – Căutări Alerte CMC”.
”Daca il observați, anunțați imediat 112 apoi grupul de căutări”, se arată într-un apel al celor care îl caută.
De asemenea, la căutări participă și reprezentanții CERT, care au mașini de terene cu tracțiune 4X4, terenul fiind accidentat.
UPDATE. Elicopter Black Hawk, în ajutor
La căutarea tânărului dispărut participă, potrivit informațiilor Cluj24, și un elicopter Black Hawk pentru situații de urgență, care a fost alocat la sfârșitul anului județului Cluj.
Acesta este dotat cu echipamente de urmărire cu termoviziune și pe timp de noapte.
EVENIMENT
VIDEO. Trotinetă nouă pentru un vârstnic din Cluj. Cadoul unui tânăr care l-a văzut în troleibuz: Mare e puterea lui Dumnezeuzeu
Ovidiu Vreme, clujeanul care anunța, luni, că este în căutarea unui bătrân pe care l-a văzut într-un troleibuz pentru a-i dărui o trotinetă, l-a găsit și a reușit să îi facă o mare bucurie. Apelul la găsirea acestuia a fost făcut inclusiv prin intermediul Cluj24.
”Am văzut că are probleme de mers și m-am gândit să îi fac cadou o trotinetă nouă.
Am cumpărat trotineta pentru mine, dar când am văzut că domnul în vârstă are mai mare nevoie și a lui era stricată, Dumnezeu m-a pus pe inimă să îi fac un cadou.
Dl. Sergiu mi-a spus că partea electrică la trotineta lui s-a ars și a încercat să o repare, dar nu a reușit.
Eu mă bucur că Dumnezeu lucrează prin oameni”, a spus Ovidiu, care este un student creștin la Cluj-Napoca.
Acesta s-a întâlnit, marți, cu clujeanul în vârstă căruia i-a înmânat trotineta.
A salvat un copil de la înec
”Mare este puterea lui Dumnezeu”, a exclamat bătrânul când a auzit că primește un cadou la care nu se aștepta.
Acesta a lucrat ca profesor de liceu de limba și literatura română și muzică în Republica Moldova, iar problemele de sănătate le are după ce, student fiind, a sărit în apă după un copil de 9 are care era pe cale să se înece.
”Mi-am fracturat coloana, dar am avut noroc că părinții copilului erau amândoi medici și m-au dus la spital, după care mi-am revenit.
Am rămas cu probleme la coloană. Am făcut și un AVC și am fost operat la Cluj”, a spus vârstnicul, pensionat pe caz de boală și care se sprijină de trotinetă când se deplasează.