Connect with us

ACTUALITATE

Rafila: În toamnă vom avea UN NOU VAL de infectări dar mai redus, datorită vaccinării

Publicat


Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, a decarat că cel mai probabil se va repeta scenariul de anul trecut, când în vară au scăzut mult cazurile de COVID-19 şi nu exclude ca din toamnă să avem un nou val al pandemiei, însă mai mic, datorat vaccinării populaţiei. Rafila a adăugat că vaccinarea, în România, are nevoie de noi căi de comunicare şi de atragere a oamenilor, mai ales în mediul rural.

„Se repetă, probabil, scenariul de anul trecut, doar că cifrele sunt mult mai mici pentru că deja o parte din populaţie este imunizată, chiar dacă România nu este printre ţările cu un procent important, vedeţi că avem vreo patru milioane şi ceva de persoane care au fost vaccinate până în momentul de faţă. Comparaţi, de exemplu, cu Franţa care are 30 de milioane din 60 vaccinate, jumătate din populaţie a fost deja imunizată.

În mod evident trebuie să ne pregătim şi să continuăm campania de vaccinare până în toamnă şi dacă se va atinge acel prag psihologic de 10 milioane cu atât mai bine, dar din ce văd eu nu cred că aderenţa la vaccinare nu va fi extraordinară în continuare, dacă nu se găsesc noi căi de comunicare, de atragere a oamenilor să se vaccineze, mai ales în mediul rural”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24, potrivit news.ro.

Rafila nu exclude un nou val de Covid, începând din toamna acestui an

”Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri apropo de termene şi cifre, trebuia să păstrăm cadenţa vaccinărilor. În mediul rural trebuie insistat şi găsit parteneriatul cu autorităţile locale, care să genereze interes general pe de-o parte, iar pe de altă parte tot acest festivism legat de performanţele campaniei ar trebui să înceteze pentru că descurajează oamenii care au impresia că lucrurile au intrat în normal.

Chiar dacă o să avem o acoperire vaccinală de 30-40% cel mult, în toamnă, atunci s-ar putea să ne gândim să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu pot să exclud nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutaţiile. Pot fi mutaţii care să se transmită mai uşor sau să fie mai puţin respondente la vaccin”, a declarat reprezentantul României la OMS.

Întrebat dacă va exista o a treia doză de vaccin, Rafila a declarat că deocamdată nu există o recomandare în acest sens. ”Comisarul pentru sănătate, într-un răspuns pentru Parlament, a spus că în prezent nu există nicio recomandare de la nivelul Centrului European pentru Controlul Bolilor pentru a treia doză şi nu se exclude necesitatea în timp, dar în momentul de faţă nu se pune această problemă”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a anunţat, totodată, că mandatul României în cadrul OMS va înceta în aceste zile, când are loc Adunarea Mondială a Sănătăţii, locul ţării noastre urmând să fie luat de un alt stat.

Sursa: Hotnews



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Gramul de aur a atins un nou record

Publicat

De

aur pixabay.com

Tendința de majorare a prețului unciei, care s-a manifestat săptămâna trecută, s-a amplificat luni, iar cotația a atins un nou maxim istoric de 2.135,39 dolari, la aproape doi ani și jumătate de august 2020 când metalul galben a urcat până la 2075,47 dolari.

Această evoluție la care s-a adăugat aprecierea monedei americane a ridicat prețul gramului de aur la un nou record de 303,8212 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Gramul de aur a atins un nou record

Creșterea cotațiilor se datorează perspectivei ca Rezerva Federală americană să decidă o scădere a dobânzii de referință în prima parte a anului viitor dar și a menținerii la un nivel ridicat a tensiunilor din Orientul Mijlociu. În astfel de perioade, plasamentele în aur se majorează, acesta fiind considerat drept un „refugiu”.

Cursul leu-euro

Nivelul mai scăzut al aversiunii față de risc a permis monedei naționale să înglobeze evoluția apreciativă care s-a manifestat la nivel regional. La redeschiderea pieței, după minivacanța prilejuită de Ziua Națională, cursul euro a scăzut de la 4,9726 la 4,9678 lei, în timp ce cotațiile s-au mișcat între 4,967 și 4,97 lei.

Cursul euro/leu este folosit de BNR drept principală armă împotriva inflației. Pentru a preîntâmpina eventuale perioade de presiune asupra cursului, banca centrală are de la sfârșitul lui noiembrie la dispoziție o rezervă valutară record de 58,894 miliarde euro, în timp ce rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au urcat la 65,081 miliarde euro.

Dobânzile interbancare s-au menținut la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a început decembrie la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,21% iar cel la 12 luni la 6,39%.

La prima licitație din decembrie, Trezoreria s-a împrumutat cu 1,334 miliarde lei, față de o valoare inițială a emisiunii de obligaţiuni de stat de tip benchmark de 500 milioane lei. Bonurile au o maturitate de 42 de luni iar statul va plăti o dobândă medie de 6,57%/an.

Finanțele vor să atragă în decembrie, prin împrumuturi, 4 miliarde lei, sumă care poate fi majorată cu 525 milioane lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive.

Cursul dolarului a crescut

Evoluția mai bună a economiei americane a stabilizat cotațiile euro la 1,0850 – 1,0895 dolari. În piața locală, cursul dolarului a crescut de la 4,5313 la 4,5710 lei.

Afirmațiile referitoare la dobânda de referință făcute la sfârșitul săptămânii trecute de oficiali ai Băncii Angliei, au ridicat cotațiile lirei sterline, analiștii anticipând că instituția va întârzia să taie rata, comparativ cu BCE și Fed. Astfel, media monedei britanice a urcat de la 5,7463 la 5,7886 lei. La rândul ei, cea elvețiană a crescut la 5,2353 lei.

În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,3337 zloți/euro iar a celei maghiare la 379,67 forinți/euro.

Bitcoin a crescut luni la 42.125 dolari iar ethereum la 2.273 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Cel mai mare aisberg din lume, de 3 ori cât New York, s-a pus în mişcare şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic

Publicat

De

Cel mai mare aisberg din Lume, A23a, s-a pus în mişcare după o pauză de peste trei decenii şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic, au anunţat vineri oamenii de ştiinţă, relatează Reuters, transmite Agrpres.

Cu o suprafaţă de aproape 4.000 de km2, acest aisberg antarctic, denumit A23a, are o mărime de aproximativ trei ori mai mare decât cea a oraşului New York.

De când s-a desprins de platforma de gheaţă Filchner-Ronne din vestul Antarcticii în 1986, aisbergul A23a, care a găzduit în trecut o staţie de cercetare sovietică, a fost în mare parte „captiv” după ce baza lui a rămas blocată pe fundul Mării Weddell.

Cel mai mare aisberg din lume, de 3 ori cât New York, s-a pus în mişcare şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic

Însă acest lucru nu mai este valabil în prezent. Imaginile obţinute recent din sateliţi au dezvăluit că muntele de gheaţă, ce are o greutate de aproape un trilion de tone, pluteşte de acum în derivă şi se deplasează rapid pe lângă extremitatea nordică a Peninsulei Antarctice, ajutat de vânturi puternice şi de curenţi marini.

„Este rar să vezi un aisberg de această mărime în mişcare”, a declarat glaciologul Oliver Marsh de la British Antarctic Survey, potrivit căruia oamenii de ştiinţă îi vor urmări îndeaproape traiectoria.

Pe măsură ce îşi va lua avânt, colosalul munte de gheaţă va fi purtat cel mai probabil spre Curentul Antarctic Circumpolar. Acesta îl va direcţiona spre Oceanul Antarctic, pe o traiectorie cunoscută sub numele de „aleea aisbergurilor”, unde pot fi întâlniţi şi alţi munţi de gheaţă de acest fel care plutesc în ape întunecate.

Motivul care a făcut ca aisbergul A23a să înceapă să se deplaseze rămâne deocamdată necunoscut.

„De-a lungul timpului, probabil că s-a subţiat uşor şi a căpătat acea mică flotabilitate suplimentară care i-a permis să se ridice de pe fundul oceanului şi să fie împins de curenţii oceanici”, a spus Oliver Marsh. A23a se numără, de asemenea, printre cele mai vechi aisberguri din lume.

Este posibil ca A23a să eşueze din nou şi să rămână blocat pe fundul oceanic de lângă insula Georgia de Sud. Acest lucru ar reprezenta o problemă pentru animalele sălbatice din Antarctica. Milioane de foci, pinguini şi păsări de mare se înmulţesc pe insulă şi se hrănesc în apele din jur. Monstruosul aisberg A23a ar putea bloca accesul vieţuitoarelor spre zonele de hrănire şi de reproducere.

În 2020, un alt aisberg gigantic, A68, a stârnit îngrijorări legate de posibilitatea unei ciocniri cu ţărmul insulei Georgia de Sud, zdrobind vieţuitoarele de pe fundul oceanic şi blocând accesul la hrană. O astfel de catastrofă a fost în cele din urmă evitată după ce aisbergul s-a fărâmiţat în fragmente mai mici, un posibil sfârşit şi pentru A23a.

Însă „un aisberg de această mărime are potenţialul de a supravieţui pentru o perioadă destul de lungă de timp în Oceanul Antarctic, chiar dacă este mult mai cald, şi ar putea ajunge mai departe spre nord, până în Africa de Sud, unde ar putea perturba transportul maritim”, a declarat Oliver Marsh.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Generalul-maior Bogdan Cernat, comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, înaintat în grad

Publicat

De

Luni, 4 decembrie, la sediul marii unități din Cluj-Napoca, a avut loc o ceremonie militară în cadrul căreia comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat a fost înaintat în grad.

Bogdan Cernat este acum general-maior, cu două stele, prin Decret Prezidențial.

FOTO. Generalul-maior Bogdan Cernat, comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, înaintat în grad

Luni, locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Cristian Dan, a prezentat Decretul Prezidenţial de înaintare în gradul de general-maior, cu două stele, a comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat.

La ceremonie au participat personalul comandamentului și comandanții marilor unități și unități.

În discursul său, generalul-maior Cristian Dan a felicitat nu doar pe comandantul diviziei ci și întreg personalul comandamentului prezent la activitate.

„Suntem ceea ce suntem datorită mentorilor pe care îi alegem, iar succesul domnului comandant se datorează întregii echipe pe care o conduce. Înaintarea în grad reprezintă recunoașterea muncii depuse de-a lungul timpului și a profesionalismului dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”, a spus acesta, care l-a felicitat pe generalul-maior, cu două stele, Bogdan Cernat.

Foto: Divizia 4 Infanterie „Gemina”

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Rezultate REMARCABILE la Campionatul Mondial și European de dans obținute de Școala de DANS Step Up Dance Center din Cluj

Publicat

În perioada octombrie-noiembrie 2023, dansatorii talentați ai Școlii de Dans „Step Up Dance Center” din Cluj-Napoca au strălucit pe scenele internaționale la două dintre cele mai prestigioase competiții de dans din lume: Campionatul Mondial de dans Word Dance Championship 2023 și Campionatul European de Dans „European Grand Prix”.

„Elevii dedicați și talentați ai școlii au participat la Campionatul Mondial de dans Word Dance Championship 2023, organizat de World Artistic Dance Federation (WADF) în Republica Cehă. Acest triumf impresionant s-a concretizat în obținerea a 12 titluri de campioni, 8 titluri de vicecampioni și 6 locuri III, confirmând astfel excelența lor în lumea dansului.

FOTO. Rezultate REMARCABILE la Campionatul Mondial și European de dans obținute de Școala de DANS Step Up Dance Center din Cluj

Această competiție reprezintă un test de forță și abilitate pentru dansatori la nivel global, iar dansatorii școlii de dans „Step Up Dance Center” au demonstrat, încă o dată, că sunt la înălțimea așteptărilor. Performanțele lor s-au remarcat prin pasiune, precizie și grație, aducând onoare școlii și orașului Cluj-Napoca.

La Campionatul European de Dans „European Grand Prix”, dansatorii au triumfat obținând nu mai puțin de 14 locuri I, 10 locuri II și 4 locuri III. Aceste rezultate excelente confirmă nu doar calitatea instruirii oferite la „Step Up Dance Center”, ci și angajamentul și dedicarea dansatorilor de a atinge excelența în arta dansului.

Este demn de menționat faptul că aceste locuri fruntașe reprezintă un pas important în consolidarea reputației școlii ca un centru de excelență în dans.

„Este rezultatul muncii asidue, dedicării și talentului incontestabil al acestor tineri artiști”

Cu aceste rezultate impresionante, „Step Up Dance Center” își păstrează tradiția de a aduce acasă trofee și onoruri de la competițiile internaționale de dans pentru al doilea an consecutiv. Efortul susținut și pasiunea transmise de echipa de instructori au fost cheia succesului în formarea acestei generații de dansatori de excepție.

Coordonatoarea școlii, Pop Orsolya, a declarat cu mândrie: „Suntem extrem de recunoscători și mândri de performanțele extraordinare obținute de elevii noștri la aceste competiții de prestigiu. Este rezultatul muncii asidue, dedicării și talentului incontestabil al acestor tineri artiști.

Nu putem trece cu vederea contribuția substanțială a instructorilor noștri de dans, balet și gimnastică, ale căror merite în ghidarea și susținerea dansatorilor sunt de neprețuit. Cu pasiunea și abilitățile lor, acești profesioniști au creat un mediu propice dezvoltării artistice, contribuind la formarea viitorilor campioni în lumea dansului.

Vom continua să ne străduim să menținem acest standard ridicat pentru ca acești tineri să-și atingă întregul potențial artistic.”

„Aceste rezultate de excepție subliniază versatilitatea și nivelul înalt de pregătire”

Dansatorii au participat cu succes în mai multe stiluri de dans, evidențiindu-și abilitățile în mod remarcabil. În domeniul baletului, au strălucit prin eleganța și tehnica lor impecabilă. În cadrul dansului contemporan, au adus o notă de originalitate și expresivitate, demonstrând creativitate și adaptabilitate.

În dansul artistic, au impresionat prin îmbinarea reușită a elementelor teatrale și de dans, oferind un spectacol captivant. În acro dance, au demonstrat un control impresionant și o precizie remarcabilă în mișcările acrobatice.

În stilul lyrical, au transmis emoție și sensibilitate, creând momente pline de profunzime, iar prin jazz au adus energie și ritm, completând cu succes portofoliul divers al școlii de dans.

Aceste rezultate de excepție subliniază versatilitatea și nivelul înalt de pregătire oferit de „Step Up Dance Center” într-o varietate de stiluri de dans.

„Acești tineri artiști sunt o adevărată mândrie pentru orașul Cluj-Napoca”

Dansatorii care au obținut aceste rezultate remarcabile la cele două competiții internaționale sunt Aldea-Atzberger Andrada, Bodea Alexandra, Bolboacă Beatrice, Dezso Anna, Imecs Orsolya, Igna Stefania, Koszta Diana, Kurucz Anita, Kusai Sofia, Maghear Horea, Maris Giulia, Moldovan Marie-Sophie, Palyi-Kiss Emma, Petrovan Antonia, Pop Kiara-Amyra, Rusu Ana-Marisa, Simon Tara și Tirnavean Clara.

Acești dansatori reprezintă o sursă de inspirație și un model de urmat, dovedind cu fiecare performanță că munca și dedicarea conduc la succesul și poziția pe cele mai înalte podiumuri internaționale.

Acești tineri artiști sunt o adevărată mândrie pentru orașul Cluj-Napoca, reprezentând cu demnitate și excelență în lumea dansului. Prin aceste realizări impresionante, „Step Up Dance Center” confirmă poziția sa de lider în domeniul educației și promovării artei dansului și a baletului în Cluj-Napoca.

„Elevii se antrenează în medie cam 7-8 ore pe săptămână”

Felicitări tuturor dansatorilor și instructorilor pentru aceste succese remarcabile! Cu siguranță, acești copii talentați au un viitor strălucit în acest domeniu, iar realizările lor remarcabile vor rămâne un punct de referință pentru generațiile viitoare de dansatori”, au comunicat reprezentanții școlii.

Coordonatoarea școlii, Orsolya Pop, a declarat pentru Cluj24: „Toți dansatorii care au participat la aceste concursuri au între 10 și 16 ani, singura sub acest interval este o fetiță de 4 ani (care a obținut locul 1 la Europene și locul 2 la Mondiale).

Elevii se antrenează în medie cam 7-8 ore pe săptămână, predominant sunt fete dar avem și un băiat în echipă, Horea Maghear.

Ca stiluri de dans, au obținut rezultate la Balet, Dans Contemporan, Acro Dance, Lyrical și Jazz.  Avem mai mulți instructori care se ocupă de pregătirea copiilor în aceste stiluri de dans, este o echipă întreagă.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax