Connect with us

EVENIMENT

Rafila: Cel mai rău scenariu, să avem peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi

Publicat


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că scenariul cel mai rău posibil estimat este ca, până la data de 14 februarie, România să ajungă la peste 70.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

„Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie – n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, (…) iar la decese între 60 şi 360”, a spus Rafila.
Ministrul a prezentat evoluţia pandemiei şi impactul răspândirii variantei Omicron, citând date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Astfel, datele INSP arată că există încă pericolul atingerii capacităţilor maxime din planurile de rezilienţă în prima jumătate a lunii februarie.
„Astea sunt ipoteze de lucru. Ce s-a întâmplat în ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%, iar cazurile la ATI sunt relativ puţine, iar situaţia este sub control în momentul de faţă”, a menţionat Rafila.

Crește capacitatea spitalelor

În context, el a explicat că autorităţile au un plan de mărire a capacităţii de asistenţă medicală spitalicească.
„În momentul de faţă sunt alocate 25.000 de paturi din (…) peste 120.000 disponibile, deci 20% din capacitatea de asistenţă medicală spitalicească, şi avem un plan de mărire a acestei capacităţi cu încă 10%, până la 30%, cu păstrarea însă a funcţionării spitalelor şi pentru celelalte categorii de pacienţi care sunt cel puţin la fel de importante ca şi controlul acestei pandemii”, a afirmat el.
Conform statisticilor referitoare la evoluţia pandemiei, în România au fost înregistrate 1.964.021 cazuri de îmbolnăvire şi 59.428 de decese asociate COVID-19.
Din totalul deceselor, 8,8% s-au înregistrat în Bucureşti, iar pe locul al doilea s-a situat judeţul Prahova cu 4,5%.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Sistem hibrid în învățământ. Ministrul Educației: Universitățile vor putea să aibă activităţi în sistem online

Publicat

De

student online pixabay

Universităţile româneşti vor putea să deruleze, începând cu anul universitar 2022 – 2023, o bună parte din activităţi în sistem online, beneficiind de mijloace digitale, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată, joi, de Guvern.

Sistemul hibrid de învățământ, respectiv clasic și online, adoptat în pandemie, va putea fi folosit în învățământul superior în continuare, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sistemul hibrid în învățământ: Activități online pentru studenți

„Până acum, Legea Educaţiei definea spaţiul universitar prin prezenţa nemijlocită, simultană a studenţilor şi cadrelor didactice.

Prin această schimbare de paradigmă aprobată astăzi de către Guvernul României, universităţile, pe baza respectării unor standarde de calitate care vor fi elaborate imediat după publicarea acestei ordonanţe în Monitorul Oficial de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii, vor putea, încă din toamna acestui an, în funcţie de domeniu, să organizeze aceste activităţi şi în regim online”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

El a mai anunţat că Ministerul Educaţiei a lansat joi un apel în valoare de 234 de milioane de euro pentru susţinerea proceselor de digitalizare din universităţi.

„Este vorba despre finanţarea unui număr de peste 60 de proiecte cu o valoare minimă de peste 2 milioane de euro şi o valoare maximă de circa 8 milioane de euro”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Salvator pe motocicletă în timpul liber. A ajutat un bărbat prăbușit pe trecerea de pietoni

Publicat

De

fb img 1653575452849

Acum câteva zile sergentul major Cotuț Florin, de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca, se afla cu motocicleta la semafor, când a observat că un bărbat își pierde echilibrul și cade pe trecerea de pietoni.

Fără să stea pe gânduri, Florin s-a dat jos de pe motocicletă și a sărit în sprijinul bărbatului.

Acesta a suferit un traumatism cranian și sângera abundent, pierzându-și imediat cunoștința.

Pompierul și-a dat seama că victima e în pericol și s-a grăbit să-i dea primul ajutor. I-a îndemnat pe trecători să sune la 112, în timp ce-l aducea în poziția de siguranță. Un șofer i-a adus o trusă medicală din mașină, iar personalul de la o shaormerie din apropiere i-a dat o pereche de mănuși din latex.

Absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești și instruit în acordarea primului ajutor medical, Florin a menținut capul bărbatului în ax și i-a compresat cu un pansament rana, până la sosirea ambulanței.

Treptat, acesta a început să dea semne de revenire și a fost transportat la spital.

Florin este felicitat de către colegii săi salvatori, la fel și cei care s-au unit pentru a face bine.

Citește mai departe

EVENIMENT

60 de elevi nevăzători din Cluj, inițiați în tainele caiacului. Sportul, folosit și ca terapie pentru acești copii

Publicat

De

caiac caiac smile facebook

Asociaţia Caiac SMile din Satu Mare, lansează un nou program, „Caiacul – terapie pentru nevăzători”, care este destinat elevilor Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.

Astfel, 60 de elevi ai Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca vor fi iniţiaţi în tainele acestui sport de către antrenori şi voluntari ai asociaţiei Caiac SMile

Copiii, care vor fi împărţiţi în trei grupe, vor învăţa bazele acestui sport sâmbătă, 28 mai, pe apele lacului Chios din Parcul Central din Cluj-Napoca, începând cu ora 10.00.

Reprezentanţii asociaţiei îi vor prelua pe tineri de la internat şi îi vor transporta înapoi după terminarea activităţilor.

„Pe toată durata programului, îi vom ghida, îi vom însoţi şi ne vom adapta nevoilor lor, oferindu-le cea mai bună experienţă în formarea lor ca viitori sportivi amatori sau de performanţă”, a declarat Gabi, unul dintre voluntarii care va participa la activităţi. Echipei Caiac SMile li se vor adăuga voluntari de la trei companii care au decis să sprijine financiar proiectul.

Caiac de probă, adus în sala de sport

Pentru a-i familiariza pe copii cu ambarcaţiunea şi cu vâslele, săptămâna trecută organizatorii au adus un caiac chiar la liceu, în sala de sport, şi i-au lăsat pe tineri să-l descopere, să-l simtă și să se urce în el.

„Pentru un tânăr nevăzător, sau cu probleme grave de vedere, senzaţia pe care o are înainte de a se urca într-un caiac şi de a pluti apoi pe lac poate fi greu de acceptat. Este important ca ei să capete încredere în ei înşişi, dar şi în antrenorii noştri”, a spus Ionuţ Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac SMile.

Scopul proiectului „Caiacul – terapie pentru nevăzători” este de a le asigura elevilor nevăzători un mediu sigur şi propice dezvoltării personale, oportunitatea de socializare şi diminuarea semnificativă a sentimentului de excluziune socială.

Terapia prin mișcare combate anxietatea

Asociaţia sătmăreană continuă astfel seria de proiecte dedicate persoanelor cu diferite deficienţe, cărora le oferă acces la o arie largă de activităţi sportive.

„Printre valorile pe care le insuflăm sportivilor şi beneficiarilor proiectelor noastre se numără echitatea, egalitatea de şanse, disciplina, perseverenţa şi autodepăşirea. Prin activităţile oferite dorim să oferim şansa oricărei persoane, indiferent de nivelul de abilităţi sau statut social, de a se bucura de beneficiile terapiei prin sport.

Pentru că acesta este adevărul: terapia prin mişcare este una dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietăţii şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii la nivel fizic şi psihic. Persoanele cu deficienţe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie! Însă, în România, o recunoaştem sau nu, nivelul de accesibilizare este scăzut, iar persoanele cu nevoi speciale nu reuşesc să devină membri activi ai vieţii sociale şi, mai ales, sportive”, a adăugat Ionuţ Stancovici.

Acţiunea de acum reprezintă şi o avanpremieră a proiectului mai amplu „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, care urmează să se desfăşoare, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, în perioada august – octombrie 2022.

Caiac SMile, din Satu Mare via Cluj, în toată ţara!

Reprezentanţii asociaţiei sunt la cel de-al treilea proiect desfăşurat în Cluj-Napoca. În vara anului 2021, antrenorii şi voluntarii au derulat programul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret. SMile 2 Sport”, în cadrul căruia sute de copii şi tineri speciali au fost iniţiaţi atât în caiac, cât şi în baschet, tenis şi tenis de masă.

Printre cei care au răspuns „prezent” la activităţi au fost jucători ai echipei de baschet UBT, jucătoarea de tenis Ana Bogdan, Alex Benchea, alpinistul nevăzător care a escaladat Elbrus, Mont Blanc şi Kilimanjaro, şi Alexandru Bologa, judoka nevăzător medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Odată cu venirea iernii, antrenorii şi voluntarii Caiac SMile au ajuns pentru a doua oară la Cluj, de data aceasta pe pârtia Feleacu, unde, în cadrul proiectului naţional „Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze” au îndeplinit visul de a schia pentru zeci de persoane cu dizabilităţi.

Citește și: FOTO VIDEO. Peste 25 de clujeni cu DIZABILITĂȚI au schiat pe pârtia de la Feleacu

Feleacului i s-au adăugat alte 9 pârtii din ţară, dotate, prin acest program, cu monoschiuri speciale.

Vara aceasta, Caiac SMile vine cu un proiect „în oglindă”: accesibilizarea lacurilor din ţară pentru persoane cu dizabilităţi. Ele vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte.

O viață mai bună pentru cei cu dizabilități

Asociaţia „Club Sportiv Caiac Smile” a fost înfiinţată în anul 2018 și are sfera de activitate în domeniul sportului. Pe lângă promovarea caiacului la nivel de sport de performanţă, misiunea membrilor asociației este de a îmbunătăţii calitatea vieţii membrilor comunităţii aflaţi în dificultate prin implicarea activă în proiecte sociale.

Egalitatea de şanse şi respectarea drepturilor omului sunt doar două dintre valorile pe baza cărora s-a fondat Asociaţia Caiac SMile.

Proiectele sociale, precum accesibilizarea lacurilor şi pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilităţi, au luat naştere tocmai din dorinţa reprezentanţilor asociaţiei de a promova aceste valori şi de a sublinia beneficiile pe care sportul şi terapia prin mişcare le au în rândul persoanelor defavorizate.

Foto: Caiac SMile/Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Molnar Beata va fi înmormântată sâmbătă. UCIGAȘUL ei este negăsit

Publicat

De

bea 3

Molnar Beata, femeia de 30 de ani, dispărută sâmbătă din Cluj și găsită moartă în județul Bihor, va fi înmormântată sâmbătă în comuna natală Livezeni din județul Mureș.

Părinții femeii s-au prezentat joi la Primăria comunei Borod, pe raza căreia a fost găsit cadavrul, pentru a scoate certificatul de deces, după care au venit la IML Cluj.

Surse au precizat că s-a stabilit cauza morții, și anume strangularea.

Citește și Femeia dispărută din Cluj, OMORÂTĂ de prietenul ei. Acesta este dat în urmărire. Cadavrul, găsit în Bihor

Înmormântarea Beatei Molnar va avea loc sâmbîătă de la ora 13 în comuna natală Livezeni din județul Mureș.

Bărbatul în compania căreia s-a aflat sâmbătă Molnar Beata, Bone Ferenc, este, în continuare căutat de polițiști, aceștia neavând prea multe indicii privind locul în care s-ar afla.

Nici mașina sa, o Dacie Logan de culoare gri cu numere de Arad, nu a fost găsită.

bone 1

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate