Connect with us

EVENIMENT

Radu Moisin (PNL), sfaturi pentru deputatul ”pe stil HaiHui”, Sărmaș: Apropierea alegerilor îi stârnește interesul pentru județ

Publicat


moisin 1

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, îi oferă câteva sfaturi de călătorie pentru deputatul ”pe stil HaiHui”, Sabin Sărmaș, care a anunțat că va străbate tot județul Cluj într-o campanie electorală mascată.

”Inspirat probabil de succesul vloggerilor de călătorie de la ʺHaiHui în doiʺ, fostul meu coleg din PNL, domnul deputat Sabin Sărmaș, după ce a aruncat fumigene panicarde în spațiul public privind soarta proiectului metroului clujean (proiect la care nu știu să fi contribuit în lunga sa activitate de consilier local PNL și prim-vicepreședinte PNL Cluj-Napoca), a luat-o la pas prin județul Cluj.
Îi recomand fostului meu coleg să treacă și pe la primarii din zona montană, în primul rând să-i cunoască pe acești oameni, care au numeroase probleme administrative și de relaționare cu birocrația sufocantă de la București. O mână de ajutor în plus nu strică niciodată!

Să treacă și prin Gilău

De asemenea, dacă tot a trecut sau urmează să treacă prin Gilău (comună sufocată de tranzitul traficului greu spre și dinspre Oradea) și, conform propriei sale declarații postate pe pagina sa când a anunțat debutul călătoriei, în trecut s-a întâlnit cu numeroși miniștri și alte oficialități de la nivel central, poate reușește să le reamintească acestora faptul că anul acesta ʺsărbătorimʺ 20 de ani de la începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania iar, în afară de Guvernul Emil Boc care a dat în circulație 52 de km din această autostradă (secțiune care, împreună cu Centura Vâlcele-Apahida realizată de același guvern, a eliminat aproape tot traficul greu de tranzit prin Municipiul Cluj-Napoca), celelalte guverne nu au prioritizat-o la fel de mult.
Pentru mine, Autostrada Transilvania este o prioritate urgentă nu doar a regiunii noastre, ci și a întregii țări, iar demersurile publice repetate pe care le-am făcut în acest sens sunt toate publice pe pagina mea de la Camera Deputaților.

E obositor să fii primar din umbră

În altă ordine de idei, după 3 ani și 8 luni de mandat în care eu am participat ca parlamentar PNL la numeroase evenimente publice din Gilău, Mărișel, Călățele și Săcuieu (comune mari de pe traseul HaiHui) și am bătut străzile comunelor, iată că altor parlamentari apropierea următoarelor alegeri le stârnește în mod brusc interesul cunoașterii propriului județ!
A fi ʺprimar din umbrăʺ la Cluj-Napoca este foarte ʺobositorʺ, mai ales dacă ești și ʺinvizibilʺ, așa că ai oricând la îndemână soluția parlamentarului pe stil HaiHui!”, a spus Moisin.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Reacția „U” Cluj după ce trei copii au fost bătuți de suporteri: „FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Publicat

meci

Reprezentanții „U” Cluj se delimitează de suporterii echipei care au luat la bătaie trei minori după derby-ul Clujului, exprimându-și regretul față de cele întâmplate și făcând apel la fair-play.

FC Universitatea Cluj a reacționat, miercuri, față de incidentul petrecut luni seară, după meciul cu CFR, când niște suporteri au bătut trei minori de 14-17 ani, din care unul a ajuns la spital.

Clubul regretă incidentul și condamnă violența

Clubul și-a exprimat regretul față de cele întâmplate, reafirmând angajamentul pentru principiile fair-play-ului, spiritul universitar și împotriva oricărei forme de violență.

„Clubul nostru își exprimă regretul față de incidentele petrecute în spațiul public după meciul din 31 martie 2025, dintre FC Universitatea Cluj și CFR.

FC Universitatea Cluj susține ferm principiile fair-play-ului, spiritul universitar și respinge orice formă de violență. Clubul consideră că astfel de comportamente nu își au locul într-o comunitate responsabilă”, a transmis „U” Cluj.

„FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Clubul și-a exprimat speranța că autoritățile îi vor identifica pe cei vinovați, arătând că a promovat constant, din 2016 încoace, valori precum integritatea, corectitudinea și respectul.

„Avem încredere că autoritățile competente vor clarifica situația și vor aplica măsurile necesare. Așteptăm ca același lucru să se întâmple și în legătură cu alte incidente care au avut loc în ultima perioadă.

Din 2016, am promovat constant valori precum integritatea, corectitudinea și respectul, pe care continuăm să le susținem ca principii etice fundamentale pe baza cărora clubul poate continua să se dezvolte sustenabil.

FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură și reafirmă angajamentul clubului față de valorile fair-play-ului și ale respectului reciproc”, a mai transmis clubul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Publicat

De

Bătăi între suporterii U Cluj și CFR Cluj

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.

Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.

Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

”Inacceptabil!! Tineri maghiari au fost bătuți, luni seara la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mă adresez ministrului de Interne și îi cer ferm: dați un exemplu! Sancționați ultrașii care au agresat tinerii maghiari!

După ultimul meci dintre CFR 1907 și Universitatea, mai mulți tineri maghiari au fost atacați de ultrașii echipei “U” la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mai mulți dintre aceștia au suferit răni grave în urma atacurilor, fiind agresați în timp ce se întorceau pașnic acasă.

Nu accept argumentul că acestea sunt doar cazuri izolate. Nu! Atâta timp cât maghiarii sunt atacați doar pentru că sunt maghiari, pentru că vorbesc în limba maghiară, comunitatea noastră nu este în siguranță. Asta este consecința faptului că partidele extremiste, antimaghiare, pot instiga liber, în timp ce statul, adesea, închide ochii.

Orice discurs instigator la ură trebuie sancționat, indiferent de cine îl rostește – fie că este politician sau reprezentant al mass-media. Le doresc însănătoșire grabnică tinerilor agresați! Familiilor lor le transmit putere și rezistență în această situație tulburătoare. Suntem pregătiți să le oferim tot sprijinul necesar”, a transmis președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Un tănăr de 14 ani, suporter al CFR Cluj, a ajuns la spital cu răni la cap. Potrivit surselor Cluj24.ro, și ceilalți doi tineri cu care acesta se afla pe stradă au fost loviți de ultrași.

Polițiștii clujeni contunuă cercetările în acest caz, iar cei implicați în bătaie și identificați pănă acum de oamenii legii sunt chemați la audieri.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cât câștigă un funcționar public la Cluj-Napoca? Salariile angajaților Primăriei, de la primar la muncitori necalificați

Publicat

De

primaria cluj napoca foto primarie

Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat lista salariilor angajaților pentru luna martie 2025. Cel mai mare venit îl are primarul, cu un salariu brut lunar de 32.603 lei.

În comparație cu luna septembrie 2024, când lista a fost actualizată ultima dată, salariile au rămas aceleași. Singura excepție o constituie salariul muncitorilor necalificați, care a crescut de la 3.717 lei la 4.051 lei, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.

Lista publicată de Primărie include salariile de bază brute pentru diferite funcții administrative, conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Documentul prezintă veniturile pentru funcții precum primar, viceprimari, directori, inspectori și muncitori.

Cele mai mari salarii din Primăria Cluj-Napoca

  • Primar: 32.603 lei brut/lună
  • Viceprimari: 28.980 lei brut/lună
  • Secretarul general al municipiului: 19.215 lei brut/lună
  • Salarii pentru funcții cheie din administrație
  • Director general: 18.932 lei brut/lună
  • Director general adjunct: 18.806 lei brut/lună
  • Arhitect-șef: 18.932 lei brut/lună
  • Director executiv: 17.798 lei brut/lună
  • Director adjunct, contabil șef, inginer șef, șef sector, director executiv adjunct: 17.672 lei brut/lună
  • Șef serviciu: 17.262 lei brut/lună

Alte salarii din administrația locală

  • Auditor (Clasa I): 6.300 – 9.513 lei brut/lună
  • Consilier, consilier juridic, consilier achiziții publice, inspector, polițist local (Clasa I): 4.473 – 9.009 lei brut/lună
  • Referent de specialitate, polițist local (SSD) (Clasa II): 4.190 – 7.151 lei brut/lună
  • Referent, polițist local (Clasa III): 4.095 – 5.828 lei brut/lună
  • Agent agricol (Clasa I): 4.536 lei brut/lună
  • Șef depozit (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Casier, magaziner: 5.418 lei brut/lună
  • Portar, paznic, pompier, guard, agent de securitate intervenție, bufetier, manipulant bunuri, curier: 4.631 lei brut/lună
  • Șofer (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Muncitor calificat: 4.410 – 5.513 lei brut/lună
  • Muncitor necalificat: 4.051 – 4.095 lei brut/lună

Sporuri și indemnizații suplimentare

Angajații Primăriei Cluj-Napoca beneficiază și de diverse sporuri și beneficii financiare, în funcție de condițiile de muncă și specificul activităților desfășurate. Printre acestea se numără:

  • Spor pentru muncă de noapte: 25% din salariul de bază
  • Spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare: până la 15% din salariul de bază
  • Indemnizație de hrană: 347 lei/lună pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei
  • Vouchere de vacanță: 1.600 lei anual pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei

De asemenea, angajații care dețin titlul științific de doctor primesc o indemnizație suplimentară echivalentă cu 50% din salariul minim brut pe economie. Persoanele implicate în proiecte finanțate din fonduri europene pot beneficia de o majorare salarială de până la 50%, proporțional cu timpul alocat activităților specifice proiectului. În plus, există sporuri speciale pentru persoanele cu handicap (15%) și pentru cei care desfășoară activitate de control financiar preventiv (10%).

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Publicat

Rareș Bogdan, europarlamentar

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.

”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.

Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump

”După cum se știe, președintele SUA e gata să anunțe noi bariere comerciale – a numit 2 aprilie <<Ziua Eliberării>>, iar întreg sistemul comercial al planetei ar putea fi răsturnat. După tarifele pentru China, Canada și Mexic, Donald Trump are în cătare Uniunea Europeană, mai precis excedentul comercial al acesteia față de SUA: 198,2 miliarde de euro”, arară europarlamentarul.

”Mai jos, alte câteva cifre care arată tabloul anului 2024.

  • Schimburile comerciale SUA – UE – 1,3 trilioane de euro
  • deficitul comercial total al SUA pe 2024: 1,2 trilioane dolari, jumătate fiind în relația cu China (295 mld), Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Vietnam
  • SUA au deficit comercial cu majoritatea țărilor europene, însă există și excepții: 56 mld. dolari excedent cu Olanda datorită exporturilor de petrol și gaze și 12 mld. cu UK, datorită exporturilor de aur și avioane.
  • Totodată, SUA au surplus comercial pe servicii în relația cu UE, peste 120 mld euro. Aici avem marii giganți digitali americani, ale căror servicii n-au fost prinse acum 7 ani, când Donald Trump a făcut primele mutări în materie de tarife
  • în 2024, UE a exportat în SUA bunuri de 531 mld euro și a important de 333 mld; comparativ cu 2023, exporturile UE au crescut cu 5,5%, iar importurile au scăzut cu 4%
  • cele mai exportate în SUA: medicamente și produse farma (22,5%), vehicule (9,6%, 821.000 de bucăți), mașini și echipamente industriale (6,4%), mașini electrice, aparate și piese electrice (6%), mașini pentru diverse industrii (5%)
  • exportul de mașini fabricate în SUA către UE: 75 miliarde;
  • exportul de mașini fabricate în UE către SUA: 35 miliarde;
  • cele mai multe mașini exportate în SUA: Volkswagen 237.000 de bucăți, Mercedes 207.000, BMW 157.000, Volvo 110.000 – grupul chinez Geely, dar produse în Europa;
  • În 2024, SUA devin cel mai important partener comercial al Germaniei, devansând China; volumul comerțului – 255 mld. euro
    BMW produce și în Carolina de Nord de 10 ani și e cel mai mare exportator din SUA – 10 mld dolari doar în UE
  • companiile europene produc în SUA cca 3 milioane de autovehicule anual, peste 25% din producția auto a SUA, ceea ce înseamnă peste 100.000 de angajați americani
  • UE a exportat în SUA oțel, aluminiu și derivate în valoare de 26 mld. euro
  • deficit de 87 mld. față de Irlanda, din care 50% bunuri farmaceutice
  • deficit de 85 mld. cu Germania, din care 68 din vehicule și echipamente industriale;
  • analiștii Deutsche Bank consideră că tarifele forfetare de 10% față de UE ar putea reduce cu până la 0.9% PIB-ul UE”.

Europa și-a pus singură tarife vamale

”Ce spune Mario Draghi, fost președinte BCE, într-un editorial: Uitați de SUA! Europa și-a pus singură tarife vamale. Tot el: Barierele comerciale interne ridicate și obstacolele de reglementare din UE sunt mult mai dăunătoare pentru creșterea economiei europene decât orice taxe vamale ar putea impune America asupra bunurilor UE. Și tot el: barierele interne ale UE, echivalente cu tarife vamale de 45% pentru industria manufacturieră și de 110% pentru servicii, sunt mult mai dăunătoare decât orice măsuri ar putea lua SUA. Aceste bariere reduc piața internă europeană: comerțul total între țările UE este mai mic decât jumătate din cel dintre statele americane.

Încă ceva:

  • companiile europene au investiții de 4 miliarde de euro în SUA
  • În SUA lucrează 10 milioane de europeni

Câteva întrebări puse de eurparlamentarul Rareș Bogdan

Rareș Bogdan are și câteva întrebări care privesc Uniunea Europeană:

  • Este corect ca mașinile exportate de Germania către SUA să fie taxate cu 2,5%, iar mașinile exportate de SUA către Germania cu 10%, cum a subliniat Peter Navarro, consilierul comercial al lui Donald Trump?
  • Are Uniunea Europeană furnizori alternativi pentru ce importă acum din SUA, pentru ca fluxurile să nu fie afectate?
  • Vor exista derogări, excepții, ca acum 7 ani, negociate de Franța sau Germania?
  • Cum vor reacționa companii emblematice, precum Mercedes, care sunt expuse la presiuni și oferte financiare teoretic de nerefuzat (reduceri de impozite) pentru a se muta în SUA?
  • Cum rămâne cu vehiculele electrice, carnea de porc, cognacul, șampania, pe care au mai existat taxe, la care s-a renunțat după reacția UE?
  • Cum rămâne cu 10% taxă europeană pe mașinile electrice din China, în timp ce mașinile Tesla construite în China sunt scutite de taxe?
  • Ce urmează pentru comerțul digital, care nui a făcut parte din vechile înțelegeri? Vor fi și aici negocieri individuale? Va permite asta Comisia? Pentru cine va permite și pentru cine nu?
  • Cum va suna pachetul de retaliere anunțat de Ursula von der Leyen?
  • va juca UE cartea de a cumpăra mai mult gaz natural lichefiat din SUA?

Ce spun americanii: regulile fitosanitare au fost puse de UE tocmai ca să împiedice accesul pe piață, taxele sunt nejustificate la produse alimentare, taxele sunt disproporționate la autovehicule, reglementarile sunt excesive, mai ales pe materialul lemnos și industria farma, toate nedreptățind SUA în ultimii ’70 de ani, schimburile prin Canalul Suez sunt de 10 ori mai profitabile pentru UE

Ce spun europenii: cetățenii americani știu că vor plăti mai mult pentru autoturisme și șampanie? Cum rămâne cu faptul că au participat la misiuni militare doar pentru că sunt buni parteneri, în conflicte care nu erau ale Europei? De ce să nu existe contingente comune de oțel, etc, pentru a face față asaltului Chinei? Mai ales că Republica Populară Chineză a anunțat că ridică toate interdicțiile pentru actuali și foști deputați și jurnaliști, deci joacă pe toate planurile, atacând în forță.

Rareș Bogdan: Cum va fi afectată România

Europarlamentarul PNL arată și câteva date privind schimburile comerciale dintre țara noastră și SUA.

”CUM STĂ ROMÂNIA

  • în 2024 (primele 11 luni) România a exportat în SUA de 2,1 mld euro și a importat de 1,2 mld
  • am exportat aparate electrice și electronice și piese componente de 480 mil. Euro; articole din fier, fontă și oțel de 400 mil euro – este domeniu unde vom fi afectați; vor fi probleme la oțel – am exportat aproape 500.000 de tone, creștere cu 27% față de 2023; industria RO de oțel este dependentă de exporturi; RO este pe locul 11 între furnizorii globali
  • exportul de aluminiu – valoarea totală de 11 milioane euro;
  • anvelope 168 mil euro, mașini și echipamente 216 mil euro
  • cele mai multe importuri – sisteme de rachetă și muniție, aeronave de luptă”, arată Rareș Bogdan.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate