ADMINISTRAȚIE
Radu Moisin: Dezvoltarea RURALĂ și administrația publică în viziunea PNL 2024-2028 (PE)
În perioada 2024-2028, Partidul Național Liberal (PNL) își propune să transforme România printr-un plan ambițios pentru dezvoltarea rurală și modernizarea administrației publice. Radu Moisin susține că acest plan urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață în comunitățile rurale, concentrându-se pe incluziunea socială, reducerea sărăciei și îmbunătățirea infrastructurii, pentru a contribui la o Românie mai prosperă și sustenabilă.
Creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei
PNL își propune să sprijine 2.000 de comunități rurale marginalizate, vizând 450.000 de persoane din grupuri vulnerabile, cum ar fi vârstnici, etnia romă, copii și tineri, dar și persoane cu. dizabilități. Dezvoltarea unor servicii integrate de asistență socială, sănătate și educație va facilita accesul la servicii esențiale pentru persoanele vulnerabile, contribuind astfel la o dezvoltare sustenabilă în zonele rurale.
Programul pentru gestionarea apei potabile
Având în vedere schimbările climatice și de mediu, PNL pune un accent deosebit pe asigurarea accesului populației la apă potabilă de calitate. Radu Moisin a subliniat că, în prezent, există un acces limitat la apă și canalizare în multe zone, iar diferențele între mediul urban și rural sunt semnificative, cu 59% dintre cetățenii din mediul rural fără apă potabilă și 84% fără canalizare.
Radu Moisin: Dezvoltarea RURALĂ și administrația publică în viziunea PNL 2024-2028 (PE)
PNL va implementa Strategia Națională pentru Gospodărirea Apelor 2023-2035, pentru a asigura un management eficient al resurselor de apă și prevenirea deteriorării acestora.
Obiective și rezultate anticipate până în 2026:
• 1.282 km de rețele de distribuție a apei și 2.003 km de rețele de canalizare în orașe și comune mari.
• 12.900 de sisteme individuale și 320 km de rețele de canalizare în localități mici.
• 70.851 gospodării conectate la apă și canalizare prin programul „Prima conectare la apă și canalizare”.
• Reabilitarea a 408 km de diguri și a 13 baraje și poldere.
• Dotarea administrațiilor de bazine cu echipamente pentru prevenirea inundațiilor și intervenții rapide.
• Extinderea rețelei naționale de stații meteorologice, pentru prognoza vremii și prevenirea fenomenelor extreme.
Obiective strategice ale SNDDR 2030:
Radu Moisin subliniază importanța asigurării accesului universal la apă, adaptarea infrastructurii urbane și rurale la schimbările climatice și utilizarea durabilă a resurselor de apă.
PNL va urmări implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), cu scopul de a conecta 90% dintre gospodării la rețelele de apă potabilă și canalizare până în 2030.
Aceste măsuri reflectă angajamentul PNL față de dezvoltarea rurală și modernizarea administrației publice, pentru a contribui la o Românie mai echitabilă, sustenabilă și prosperă pentru toți cetățenii săi.
CMF: 11240002
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Efectul războiului comercial declanșat de Donald Trump: dolarul a crescut într-o săptămână cu 12,9 bani
Războiul comercial declanșat de administrația Trump, la sfârșitul săptămânii trecute, când a impus taxe vamale de 25% la importurile din Mexic și Canada și de 10% pentru cele din China și a promis că va impune taxe și pentru bunurile provenind din Europa, va afecta întreaga economie mondială, arată analistul econimic Radu Georgescu.
Atenția arătată de BNR leului, principalul său instrument în lupta cu inflația, a asigurat, însă, un parcurs calm pentru cursul euro.
Dolarul a crescut într-o săptămână cu 12,9 bani
Tranzacțiile de luni se realizau în culoarul 4,976 – 4,977 lei, iar media monedei unice a fost stabilită la 4,9766 lei, față de 4,9748 lei, marțea trecută, arată Radu Georgescu.
„Mult mai agitată a fost evoluția monedei americane al cărei curs a urcat la începutul acestei săptămâni la 4,8595 lei, față de 4,7306 lei, la începutul celei precedente. Spectrul creșterii taxelor vamale la bunurile europene exportate în SUA a afectat piața acțiunilor, în special a celor din domeniul auto”, arată analistul economic.
Euro s-a depreciat lunea aceasta la 1,0211 – 1,0271 dolari, față de 1,0362 dolari, la închiderea pieței americane de vinerea trecută, și 1,0519 dolari, la începutul săptămânii trecute.
Crește din nou prețul la gramul de aur
Aprecierea monedei americane a provocat creșterea prețului gramului de aur de la maximul de 430,9044 lei, atins în prima ședință din februarie la noul record de 437,1590 lei. Metalul galben se tranzacționa sub maximul istoric de 2.823,10 dolari/dolari, atins vineri, și se tranzacționa între 2.766,10 și 2.817,90 dolari/uncie, arată Radu Georgescu.
ROBOR la trei luni a stagnat
Piața monetară a fost calmă, în condițiile în care aceasta s-a obișnuit cu nivelul mai scăzut al lichidității.
Astfel, arată Radu Georgescu, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6 la 6,01% iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,11%.
Ministerul de Finanțe vrea să împrumute 8,4 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor și-a propus să se împrumute luna aceasta cu cel puțin 8,4 miliarde lei, cu 2,27 de miliarde de lei mai mare decât cea care a fost programată în ianuarie.
Lunea aceasta, arată analistul economic Radu Georgescu, Trezoreria s-a împrumutat 799 de milioane de lei, valoare aproape identică cu cea programată inițial, cu scadența în august 2025 pentru care a acceptat o dobândă anuală de 6,47%, apropiată de cea referință a BNR, care este de 6,5%.
Finanțele au mai atras încă 590,1 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei, printr-o emisiune cu scadența în aprilie 2029, la un randament mediu anual de 6,30%.
Cresc costurile la împrumuturi
Trezoreria, arată Radu Georgescu, se va împrumuta în perioada următoare din piețele internaționale, prin emisiuni de obligațiuni cu scadența la 5 ani, în 2030 și 9 ani, în 2034, denominate în euro și cu o emisiune la 12 ani, scadentă în 2037, denominată în dolari.
Costurile pentru aceste împrumuturi vor fi însă mult mai mari decât la precedentele emisiuni, în condițiile în care marile agenții de rating au semnalizat creșterea riscurilor pentru România.
Scade prețul la bitcoin
Deprecierea monedei unice față de cea elvețiană a ridicat cursul francului la 5,2985 lei, față de 5,2655 lei, la începutul săptămânii trecute. La rândul ei, lira sterlină a urcat la 5,9826 lei, lunea trecută. Media monedelor din regiune se deprecia la 4,2305 zloți/euro, respectiv 409,30 forinți/euro.
Aprecierea monedei americane a afectat piața cripto. După o săptămână în apropierea recordului de 109.024 dolari, atins în 20 ianuarie, bitcoin a scăzut lunea aceasta la 91.252 – 97.696 dolari. Ethereum s-a prăbușit față de sfârșitul săptămânii trecute de la 3.420 dolari la 2.176 dolari.
EVENIMENT
Concursul afumăturilor, marea prăjeală de clișă, muzică și vinuri bune la SlanăFest Cluj 2025. Unde are loc
SlanăFest revine la Cluj-Napoca, iar evenimentul va fi organizat în trei locuri distincte, timp de patru zile.
În fiecare zi, în perioada 6-9 februarie, la târgul SlanăFest aduce degustări de bucate, dar și de vinuri sau pălinci.
SlanăFest Cluj 2025, degustări de bucate și băuturi timp de patru zile
Strasa Potaissa va găzdui, între 6 și 9 februarie, între orele 10.00 și 20.00, Târgul micilor producători. Vor fi peste 20 de vânzatori care aduc afumături, siropuri, vinuri alese, pălinci, Kurtos, pâine de casa, dar și multe alte produse.
În 9 februarie, de la ora 15.00, aici va avea loc jurizarea concursului afumăturilor. Clujenii sunt așteptați în juriu să deguste cele mai bune bucate și să le puncteze. Tot pe strada Potaissa va fi pregătită masa festivă pentru concurenți.
Folk Center la SlanăFest
La Heltai Folk Center, pe str. Clinicilor nr. 18, în 7-9 februarie, între orele 10.00-20.00 va avea loc Târgul micilor producători, dar și Marea prăjeală de clișă, Aici clisa cumpărată din târga va putea fi prăjită permanent. Tot aici va avea loc, vineri seara, serată de dansuri populare, dar vizitatorii sunt așteptați cu jumări prăjite la ceaun și gulaș unguresc și muzică lăutărească.
Sâmbătă, 8 februarie, de la ora 19.00 va avea loc o degustare de vinuri din zona viticolă Șamșud, iar duminică, de la ora 12.00, pomana porcului.
Degustare de vinuri selectate
La Cafe Bulgakov, pe strada Inocentiu Micu Klein 17 evenimentul SlanăFest va fi doar găzduit parțial, din cauza lucrărilor de renovare, dar clujenii și turiștii sunt așteptați cu două degustări de vinuri.
Pe 7 februarie, vineri seara, de la ora 20:00 va avea loc un eveniment de degustare de vinuri, în limba maghiară, cu vinuri din România și Ungaria. Pe 8 februarie, sâmbătă seara, de la ora 20:00 va fi o degustare de vinuri, în limba română, tot cu vinuri din România și Ungaria.
În timpul degustărilor, András Varga va adăuga un plus de atmosferă cu muzica sa la chitară. Vinurile selectate vor fi asigurate de Borsarock, iar dicționarul de vinuri va fi disponibil sub îndrumarea lui László Vincze. Vor fi și gustări, cu slănină, brânzeturi și minciunele (cirighele).
EVENIMENT
Temperaturi scăzute în primele două săptămâni din februarie. Când sunt așteptate precipitații?
Începând cu 3 februarie și până pe 16 februarie, vremea se va încadra în regimul termic normal pentru această perioadă a anului, conform prognozei de specialitate emisă luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Regimul termic se va încadra în jurul mediei multianuale a perioadei din calendar, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitațiilor devine mai accentuată pe tot parcursul următoarelor două săptămâni (3 – 16 februarie), conform prognozei de specialitate, publicate luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Temperaturi de până la -9 grade
În Transilvania, în această săptămână, valorile termice diurne nu vor avea variații semnificative și se vor menține în jurul normelor perioadei, cu o medie regională de 2 – 4 grade.
În a doua jumătate a intervalului, maximele termice vor avea ușoare variații, cu tendință de creștere spre medii de 5 – 6 grade. Valorile nocturne vor oscila pe tot parcursul intervalului. În primele nopți din interval, acestea vor scădea de la medii de -1 grad, spre -7 grade.
Precipitații pe tot parcursul
Ulterior, până la finalul primei săptămâni, minimele vor oscila între medii de -6 și -4 grade, iar până la sfârșitul intervalului mediile vor fi de -9…-7 grade, cu valorile mai scăzute în jurul datei de 12 februarie.
Vor fi condiții pentru precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, dar probabilitatea mai mare va fi jurul datelor de 3, 7 și 15 februarie.
EVENIMENT
FOTO. Accident cu trei mașini la Gherla, urmat de un incendiu. Doi tineri au fost transportați la spital
Un accident rutier, în care au fost implicate trei mașini, a avut loc în urmă cu pțin timp la Gherla. Una dintre ele era parcată
Pompierii de la Punctul de Lucru Gherla sunt cei care au intervenit la accidentul de pe DN1C, în urma căruia a izbucnit și un incendiu.
Accident cu trei mașini la Gherla, urmat de un incendiu
În accident au fost implicate trei autoturisme, dintre care unul era parcat. O femeie și un bărbat de aproximativ 20 de ani au fost transportați la spital de către echipajul SAJ.
La o primă evaluare, ambii prezentau afecțiuni ușoare. Pe de altă parte, atunci când au ajuns la fața locului, forțele noastre au constatat faptul că, în urma impactului, izbucnise un incendiu la unul dintre autoturismele avariate. Drept urmare, s-a acționat imediat pentru lichidarea flăcărilor.
La misiune a luat parte și SVSU Gherla.