EVENIMENT
Radarele fixe din Cluj-Napoca, în teste. Primul radar, montat deja pe strada Dorobanților
Zece radare fixe se află la acest moment în testare pe mai multe străzi intens circulate din Cluj-Napoca. Primul radar fix a fost deja montat pe strada Dorobanților.
Echipamentele de acest gen sunt destinate montării pe străzile unde au loc frecvent depășiri ale vitezei legale. Unul dintre acest locuri este strada Dorobanților, primul radar fiind montat la al doilea semafor de pe stradă, în direcția de deplasare dinspre Teatrul Național.
„Radarele fixe vor fi utile pe toate străzile și bulevardele principale din Cluj-Napoca. Lucrurile se află la acest moment în test, cum puteți observa și pe Dorobanților, acea cameră care este montată acolo are un indicator adițional „ echipament în test”. La momentul în care toate detaliile tehnice vor fi puse la punct, cu siguranță vor fi date în funcțiune”, a spus, pentru EBS Radio șeful Biroului Rutier al Poliției Cluj-Napoca, Sergiu Dan Iurian.
Narcisa Corina Bud
Foto: Ziarul Unirea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc: Dacă Inteligența Artificială ajunge pe mâini greșite, pune în pericol inclusiv existența vieții pe Pământ
Primarul Clujului, Emil Boc, a prezentat, miercuri, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, un raport despre Inteligența Artificială, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Boc a declarat, într-un interviu pentru Cluj24, că IA face parte din viața noastră și nu o mai putem ocoli și a avertizat asupra riscurilor privind utilizarea acestei tehnologii în scopuri distructive. ”Cei care vor controla IA vor controla lumea”, a spus acesta.
”IA poate fi folosită pentru lucruri bune sau mai puțin bune și de aceea trebuie să ne asigurăm de utilizarea etică și în interesul și folosul omului.
De asemenea, trebuie să oferim IMM-urilor, start-up-urilor din UE posibilitatea de a avea acces la supercomputerele de mare viteză și putere pentru a putea genera lucruri bune pentru umanitate, pentru oameni, deoarece au o capacitate fabuloasă de lucru.
De exemplu, dacă un om doar ar citi 24 de ore din 24 toată viața lui, ar putea citi 8 miliarde de cuvinte. Dar un supercomputer poate procesa într-o lună 8 trilioane de cuvinte, ceea ce demonstrează o putere uriașă de lucru.
Pe de altă parte, Inteligența Artificială ne va aduce beneficii în domeniul sănătății, urmând să fie descoperite medicamente pentru boli care, în prezent, nu pot fi tratate, va putea preveni boli, precum cancerul sau schizofrenia, pentru că supercomputerele au o capacitate uriașă de prelucrare a datelor, vor putea pune diagnostice mai precise și mai mult mai rapide, fiind instrumente ajutătoare pentru medici pentru a salva vieți”, a spus Boc.
IA nu vrea concediu
Potrivit acestuia, de asemenea, în domeniul educației, IA va produce mutații uriașe, în sensul că fiecare va avea șansa să aibă un asistent personal de IA, un profesor 24 de ore din 24, care să îl învețe în ritmul lui, după capacitatea lui pentru a atinge potențialul educațional, nu cum se întâmplă astăzi, când ne adresăm tuturor elevilor și studenților la fel.
”IA lucrează 24 de ore din 24, nu-ți cere odihnă, concediu, nu face grevă, dar dacă ajunge pe mâini greșite poate pune în pericol inclusiv existența vieții pe pământ.
IA trebuie să o utilizăm etic, în concordanță cu interesele omului.
Să dau un alt exemplu despre ce poate face IA. O dronă care costă 5000 de euro poate distruge un tanc de 5 milioane de euro. Astăzi, războaiele se pot purta de către soldați care servesc o cafea în timp ce se joacă pe calculator și poartă un război de drone.
Potențialul pe care care această tehnologie îl are este uriaș, dar dacă nu este controlată în interesul omului, ne poate aduce pericole uriașe pentru viitor”, a precizat primarul Clujului.
Reglementare la nivelul UE
Acesta a afirmat că UE este prima entitate de pe planetă care are un regulament referitor la utilizarea IA și care spune că IA nu poate compromite viața privată.
”În Europa nu este permis să utilizezi camere de supraveghere pentru angajați, pentru identificare facială, să faci o clasificare a cetățenilor în funcție de lucrurile bune sau proaste pe care le fac și să înregistrezi tot ce face un cetățean și să ai o societatea care poate duce la o dictatură.
Viitoarele dictaturi nu vor vor fi cum eram obișnuiți cu dictatorii din trecut, ci vor fi dictaturi digitale.
IA pune în mâna oamenilor politici două instrumente pe care dictaturile au tânjit atât de mult să le pună în practică, primul fiind supravegherea. Nu vei mai avea nevoie de sute agenți KGB să supraveghezi populația, ci vei avea camere care să supravegheze ce face fiecare.
În Iran, de exemplu, unde femeile nu au voie să meargă cu capul descoperit ci să poarte văl, nu mai au nevoie de polițiști să le amendeze, ci utilizând camerele cu recunoaștere facială în cazul în care unele nu respectă aceste prevederi, sunt identificate și sancționate.
Al doilea instrument este centralizarea și capacitatea de a lua decizii centralizate mai ușor, deoarece regimurile comuniste au căzut și din cauza centralizării. IA îți dă capacitatea de a centraliza decizia, iar dacă este folosită în scopuri greșite, poate duce la viitoare dictaturi digitale mult mai periculoase decât cele umane pentru că nu ai control asupra IA care nu face diferența între bine și rău, fiind setată să-și atingă obiectivul stabilit.
E bine că UE a început să reglementeze folosirea IA”, a menționat Emil Boc.
Sprijin pentru inovație
Primarul Clujului a arătat că este important ”să nu facem din IA o carapace în care să nu poată pătrundă nimeni, pentru că înseamnă să omori inovarea, ceea ce se întâmplă într-o UE cu prea multe bariere”.
”În SUA, nu este niciun fel de barieră și atunci inovarea merge mult mai repede, astfel că trebuie găsită o cale de mijloc.
Pe de-o parte avem nevoie de inovare, să o dezvoltăm, dar nu scăpată de sub control. Anumite limite trebuie impuse IA pentru a nu ajunge pe mâini nesăbuite.
Cei care vor controla IA vor controla lumea, așa cum cei care au controlat petrolul au controlat lumea o perioadă de timp, iar cei care controlează acum datele, vor controla lumea din punct de vedere politic.
E important ca IA să nu ajungă la băieții răi, pentru că aceștia o pot folosi contrar democrației, contrar valorilor în care trăim”, a mai declarat primarul Clujului.
Un exemplu de IA a fost oferit chiar la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor unde a fost pe ecran traducere simultană, instant, în limba engleză, a intervențiilor, ceea ce nu era până acum.
Viteza de dezvoltare a IA este amețitoare
”Vom ajunge să putem accesa toate ziarele din lume care să fie traduse instant.
Apare și discuția dacă IA ar putea avea, în viitor, o conștiință independentă, de sine stătătoare față de cea umană, dar sper să nu ajungem niciodată acolo pentru că, așa cum spunea cineva, când observi că un computer vorbește o limbă pe care nu o înțelegi sau nu îți ascultă ordinele, scoate-l din priză imediat.
Ca orice lucru nou în tehnologie, IA are și părți pozitive, dar și negative, și poate fi folosită pentru a face bine sau rău. Dacă nu o ținem sub control, nu mai putem îndrepta lucrurile.
Viteza de dezvoltare a IA este una amețitoare, suntem în fața unui tsunami al IA, iar în timp, epoca noastră de astăzi va fi considerată epoca de piatră a IA pentru că evoluția va fi ascendentă.
Dacă nu se face la nivel universal o strategie pentru a o ține sub control și fiecare va încerca să câștige competiția cu IA, atunci viața pe Pământ va fi în pericol pentru că nu va putea fi ținută sub control.
IA va afecta locurile de muncă, unele vor dispărea, dar vor apărea altele noi care, astăzi, nu există”, a mai arătat Boc.
Roboți pe stradă
Acesta a oferit și o previziune asupra viitorului IA: ”Fiți pregătiți să vedeți roboți pe stradă, pentru momentul în care cel mai bun prieten al unui copil nu va fi o ființă umană, fiți pregătiți pentru a avea un asistent personal de IA în educație, sănătate, care să îți planifice o vacanță, sau să facă plata unei facturi sau închirierea unei mașini.
În medicină vor fi salturi uriașe și oamenii vor avea o viață mai bună datorită acestor supercomputere care vor procesa milioane de cazuri.
Este o aplicație care pătrunde în analiza proteinei, în cazul unui cancer, iar în timp ce unui cercetător i-ar lua 30 de ani să cerceteze, IA are nevoie de o lună pentru a găsi care proteină are probleme”
ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea la podcastul Contraste: Pseudo-specialiști care nu știu dacă au fost cu metroul vreodată critică metroul
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a fost invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.
Prezent în cursul zilei de marți, 8 octombrie, la podcastul „Contraste”, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a avut câteva intervenții legate de marile proiecte de infrastructură ale orașului.
Redăm mai jos o parte din afirmațiile domnului Tarcea. Nu am ocolit subiectele politice, domnia sa fiind și liderul PNL Cluj-Napoca. Dialogul complet îl puteți găsi pe canalul de YouTube al cluj24.ro.
Critici la adresa „pseudo-specialiștilor”
Viceprimarul Dan Tarcea a criticat „pseudo-specialiștii” care au pus la îndoială viitorul proiectului de metrou și a reafirmat determinarea Primăriei de a continua acest proiect major ale orașului, indiferent de schimbările politice.
„Dați-mi voie să am niște rezerve asupra acestor specialiști, pseudo-specialiști, că așa se erijează în specialiști ca și cum sunt mari constructori de metrou în condițiile în care nu știu dacă au fost cu metroul vreodată în viața lor. Deci de aici ar trebui să pornim situația. Și aș vrea doar ca să dau așa exemplu și pentru cei care ne ascultă de-a lungul timpului care au fost, să spun așa, lucrurile pe care acești specialiști sau pseudo-specialiști le-au dus în discuție și de fiecare dată au spus gata, s-a terminat proiectul, că nu se va merge mai departe”, a arătat viceprimarul Dan Tarcea.
Criticii proiectului au răspândit zvonuri de-a lungul timpului
Dan Tarcea a criticat în mod direct persoanele care se erijează în specialiști și care, în trecut, au susținut că proiectul metroului nu va avansa. Tarcea a arătat că, de-a lungul anilor, acești critici au răspândit zvonuri că proiectul nu va primi acordul de mediu sau că nu va fi semnat contractul de finanțare.
„Deci de-a lungul anilor au apărut o felul de zvonul genul acesta că proiectul nu o să primească niciodată acordul de mediu. Ia uitați că s-a trecut și peste acordul de mediu. După care s-a spus că niciodată statul român nu o să semneze contractul de finanțare. Iată că s-a semnat și contractul de finanțare. Niciodată nu o să fie aprobați indicatorii tehnico-economici. Au fost aprobați și indicatorii tehnico-economici. După care că nu există contract de finanțare pentru metrou că s-au pierdut banii din PNRR. Am clarificat și acest aspect că s-au pierdut banii din PNRR și nu s-au pierdut banii din PNRR. Astăzi metroul are finanțare și din PNRR și are finanțare și din certificate verzi”, a mai declarat Dan Tarcea.
Finanțare diversificată pentru proiect
Viceprimarul a subliniat faptul că proiectul metroului din Cluj are o finanțare solidă, provenind din multiple surse.
„Finanțarea poate să fie din PNRR, poate să fie din certificate verzi, poate să fie din împrumuturi, poate să fie din granturi, poate să fie din bugetul național, adică acolo sunt trecute toate sursele de finanțare. Acum când a apărut această oportunitate cu certificatele verzi s-a mai introdus încă o sursă în contractul de finanțare pentru că s-a făcut un act adițional la contractul de finanțare în care s-a mai adăugat încă o sursă de finanțare” a explicat Tarcea.
Viceprimarul i-a îndemnat pe cetățeni să aibă încredere în Primăria Clujului, menționând că aceasta este singura instituție care are responsabilitatea directă pentru realizarea proiectului: „Lucruri de genul acesta se vor mai întâmpla și eu îi rog pe oameni să aibă încredere în Primăria Municipiului Cluj-Napoca, pentru că dintre toți cei care sunt implicați în acest proiect, singurii care au responsabilități suntem noi, cei de la Primărie. Restul, cei care sunt în societatea civilă sau în alte părți, n-au niciun fel de responsabilitate.”
Provocări și soluții pe piața muncii
Dan Tarcea a discutat și despre dificultățile întâmpinate în găsirea forței de muncă pentru proiectele mari ale orașului, menționând că au fost necesare angajări din străinătate.
„Am ajuns să aducem oameni din India, să aducem oameni din Pakistan, să aducem oameni din alte țări ale lumii pentru că, din păcate, nu mai găsim forța de muncă necesară pentru amplitudinea proiectelor pe care le avem la noi în țară. Trăim și situații de genul acesta. Eu sunt optimist și sper că această ofertă este conformă, dar ce pot să spun?”, a mai spus viceprimarul.
„Metroul și spitalul regional trebuie să meargă mai departe”
Tarcea a afirmat cu tărie că proiectele de infrastructură, inclusiv metroul și spitalul regional, trebuie să continue indiferent de schimbările politice.
„Metroul trebuie să meargă mai departe, indiferent dacă rămâne PSD la guvernare sau nu rămâne PSD la guvernare, sau vine altcineva. Spitalul regional trebuie să meargă mai departe, centura trebuie să meargă mai departe, pentru că pe oameni prea puțin interesează, la final, cine a fost la guvernare, este, cred că, mai important că aceste proiecte se meargă mai departe. Asta este cel mai important lucru pe care au reușit oamenii politici de azi să-l facă, să dea dovadă de responsabilitate”, a mai arătat Dan Tarcea.
„Pentru că această colaborare a fost între, dacă ne aducem aminte, între domnul Ciucă, domnul Grindeanu, domnul Ciolacu, primăria municipiului Cluj-Napoca, evident, domnul primar Boc, și aceste lucruri, să știți că s-au întâmplat și în alte părți ale țării. Ce este corect, este corect și să vă spunem, mulțumesc ministerului transporturilor, pentru că ar fi putut foarte bine să mai amâne luarea unor decizii, să mai faulteze, să mai pună niște virgule în anumite părți și nu au făcut acest lucru, asta înseamnă responsabilitate, la fel cum și miniștrii PNL au dat dovadă de responsabilitate, pentru că în acest proiect, să știți că nu sunt implicați doar miniștrii PSD. Aici sunt implicați miniștrii Fondurilor Europene, este Ministerul de Finanțe, care este cheia în această zonă, evident, ministerul transporturilor, deci, practic, discutăm aici de o colaborare interministerială sub coordonarea primului ministru, care a fost una funcțională. Eu cred că asta au vrut românii de la noi!”, a spus viceprimarul.
Proiecte de mare anvergură, la Cluj-Napoca
Referindu-se la amploarea proiectelor, viceprimarul a subliniat dimensiunea uriașă a acestora, menționând că doar contractele de supervizare pentru metrou și centură sunt în valoare de 50 de milioane de euro.
„Aceste lucrări mari de anvergură au nevoie de aceste contracte de supervizare. Și doar contractele de supervizare de la centură și de la metrou sunt de aproximativ 50 de milioane de euro o valoare fără TVA. Gândiți-vă că alte orașe le ajung banii ăștia să facă două mini-centuri dacă discutăm de un oraș cum este Câmpia Turzii, de exemplu, sau cum este Huedinul. Ca să înțelegeți anvergura și complexitatea acestor lucrări. Sunt lucrări de foarte mare anvergură, lucrări pe care le-am asumat și știm foarte bine că vin cu foarte multe provocări”, a conchis Dan Tarcea.
ADMINISTRAȚIE
Exproprieri pentru școală în Bună Ziua. Despăgubiri de peste 17 milioane de lei pentru șase proprietăți
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, în ședința de vineri, 11 octombrie, un proiect de hotărâre privind aprobarea coridorului de expropriere și a sumelor necesare exproprierii unor imobile pentru realizarea unei școli în cartierul Bună Ziua.
Potrivit proiectului de hotărâre, va fi expropriată o suprafață de 16.640 metri pătrați de teren, necesari pentru construirea unei școli cu învățământ primar și gimnazial, pe strada Bună Ziua.
Despăgubiri de peste 17 milioane de lei
În acest sens, Primăria Cluj-Napoca alocă, din bugetul local al municipiului, suma de 17.792.938 lei reprezentând valoarea aferentă despăgubirilor individuale.
Procedura de expropiere pentru cauză de utilitate publică de interes local a imobilelor proprietate privată poată fi declanşată după aprobarea hotărârii consiliului local.
Documentul prevede expropierea a șase imobile – terenuri, în suprafață de 16.640 mp și a unei construcții cu suprafața de 40 ml. Valoarea despăgubirilor pentru terenuri este de 17.745.190 lei, iar pentru construcție – de 47.748 lei.
Școală cu 27 săli de clasă, în Bună Ziua
Primăria Cluj-Napoca va construi în cartierul Bună Ziua o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă, cu o capacitate de circa 675 de elevi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a intrat în dezbatere în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură Arhi Box.
Accesul la școală se va face prin strada Bună Ziua, una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din municipiu. Din strada principală va fi amenajată o cale de acces cu câte o bandă pe sens, care va duce până în fața clădirii, unde va fi amenajată o zonă de drop-off.
EDUCATIE
Elev de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, medalie de aur la Târgul Internațional de Invenții din Turcia
Bogdan Bora, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” a câștigat medalia de aur la ISIF’24 cu o stație electromagnetică avansată.
Bogdan Bora, un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Emil Racovită”, din Cluj-Napoca, îndrumat de profesorul Gabriel Teodorescu, a reprezentat Romania la cea de-a IX-a ediție a Târgului Internațional de Invenții (ISIF’24) din Turcia.
Elevul clujean a prezentat o invenție remarcabilă
Elevul clujean a obținut medalia de aur pentru invenția sa inovatoare: o stație electromagnetică avansată pentru prelucrarea datelor folosind modele de matematică.
Târgul este recunoscut drept cel mai mare festival de inovație din lume, atrăgând peste 4.000 de invenții din 56 de țări. Dispozitivul lui Bogdan, care prelucrează date pe baza unui model Gaussian din Danemarca, s-a remarcat în competiție, demonstrând talentul său excepțional pe scena globală.
Inovația, recunoscută la nivel internațional
Invenția lui Bogdan a impresionat juriul internațional în timpul procesului intens de evaluare. Stația sa electromagnetică este concepută pentru a revoluționa prelucrarea datelor si a ajuta la înțelegerea fenomenelor electromagnetice din atmosfera, gestionând eficient cantități mari de informații și modelându-le prin tehnici matematice avansate.
Pe lângă medalia sa de aur, invenția lui Bogdan a atras atenția investitorilor și experților în tehnologie la eveniment, care a inclus ateliere, sesiuni de mentorat și o „Demo Day” unde proiectele selectate au fost prezentate potențialilor susținători.
Peste 4.000 de invenții din 56 de țări
ISIF’24, găzduit de TEKNOFEST și organizat de Oficiul Turc pentru Brevete și Mărci (TURKPATENT), a reunit atât inventatori locali, cât și internaționali. Târgul servește ca o platformă esențială pentru inventatori de a se conecta cu antreprenori și investitori. Târgul este recunoscut drept cel mai mare festival de inovație din lume, atrăgând peste 4.000 de invenții din 56 de țări.