EVENIMENT
Puțin peste 100 de noi cazuri de infectare cu Covid-19 la nivel național în ultima zi
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 104 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.
În intervalul 22.07.2021 (10:00) – 23.07.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 2 decese (1 bărbat și 1 femeie).
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 277. Dintre acestea, 38 sunt internate la ATI.
Clujul a raportat 4 cazuri noi de infectare, rata de incidență staționând la 0,06 la mie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Clujenii își mai pot plăti taxele și impozitele locale aferente anului 2024 până în data de 23 decembrie, a anunțat primarul Emil Boc.
Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat oficial că marți, 23 decembrie, va fi ultima zi din acest an în care clujenii își pot achita impozitele, taxele, ratele și chiriile către Primărie.
13 ianuarie, prima zi din 2025 pentru încasarea taxelor
După vacanța de sărbători, activitatea la ghișee se va relua în 13 ianuarie 2025, care va fi prima zi pentru încasarea impozitelor și taxelor locale în noul an.
„Marți, 23 decembrie, este ultima zi pentru încasarea impozitelor, taxelor, ratelor, chiriilor, iar 13 ianuarie va fi prima zi din 2025 pentru încasarea impozitelor și taxelor locale. Rog să rețină lumea aceste două date: 23 decembrie – ultima, 13 ianuarie – prima”, a anunțat primarul Emil Boc, la Ziua Live.
Modalități de plată
Online:
- pe www.primariaclujnapoca.ro – plata impozitelor și eliberarea certificatului de atestare fiscală, cu autentificare, se poate efectua pe site-ul primăriei. În vederea autentificării este necesară înscrierea în sistemul electronic al Direcției Impozite și Taxe Locale a Primăriei Cluj-Napoca;
- prin ghiseul.ro – o altă metodă de plată online a impozitelor locale este această platformă națională.
se poate face virament bancar în conturile instituției deschise la Trezorerie.
Direct la ghișeu, plățile pot fi realizate la cele 7 primării de cartier, în Mănăștur, Mărăști, Grigorescu, Gheorgheni, Zorilor, Iris și Someșeni. În zona centrală acestea se pot face la sediul Primăriei de pe Bd. Eroilor – Direcția Taxe și Impozite sau sediul central al Primăriei de pe str. Moților nr.7 – Centrul de Informare pentru Cetățeni.
ECONOMIE
Grupul MVM din Ungaria achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al E.ON Energie România
Grupul MVM din Ungaria a semnat luni, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
Conform acordului, MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet, se arată într-un comunicat al grupului ungar, citat de Agerpres.
Tranzacția, finalizată în 2025
Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente. Cele două companii au decis nu au făcut publică valoarea tranzacţiei.
„Pasul de astăzi (luni – n.red.) reprezintă o etapă importantă pentru extinderea regională a Grupului MVM. Prin preluarea pachetului majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, ne consolidăm poziţia în Europa Centrală şi de Est, asigurând o bază solidă şi continuitate pentru clienţii noştri din România, care vor beneficia în continuare de servicii de cea mai înaltă calitate. Împreună cu echipa de management a viitoarei noastre companii membre, ne propunem să identificăm şi să valorificăm noi sinergii, care să sprijine dezvoltarea pieţei din România şi să întărească rolul Grupului MVM în regiune. Sunt entuziasmat să colaborez alături de colegii noştri din România şi am încredere că vom construi împreună un viitor de succes”, a declarat Karoly Matrai, CEO al Grupului MVM, citat în comunicat.
Activitățile vor continua în mod normal
Activităţile operaţionale ale E.ON Energie România şi E.ON Asist Complet vor continua să se desfăşoare în mod normal. Grupul MVM îşi propune să menţină stabilitatea operaţiunilor preluate şi să contribuie la dezvoltarea lor pe termen lung, se mai arată în comunicatul citat.
„E.ON îşi analizează constant portofoliul pentru a-şi susţine strategia axată pe sustenabilitate, digitalizare şi creştere. Decizia anunţată astăzi este rezultatul unei analize detaliate, care a luat în considerare impactul şi dinamica schimbărilor din sectorul energetic asupra operaţiunilor extinse ale Grupului E.ON. Această tranzacţie va permite companiei să se concentreze pe domeniile prioritare, aliniate obiectivului său de a deveni un catalizator al tranziţiei energetice în Europa”, a declarat Marc Spieker, director comercial al E.ON SE.
Statul român va evalua cu strictețe posibila tranzacţie MVM-E.ON
Statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a posibile tranzacţii prin care grupul ungar MVM va achiziţiona compania E.ON Energie România, deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, a anunţat luni seara Ministerul Energiei.
„Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON şi MVM, cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România. Deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii”, se precizează într-un comunicat.
Tranzacția trebuie să respecte interesele României
Potrivit Ministerului Energiei, vor fi analizate structura complexă a relaţiilor comerciale şi sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. De asemenea, vor fi realizate evaluări detaliate şi riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe, pentru a asigura că orice tranzacţie respectă interesele economice şi de securitate ale României.
Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deţinută 100% de stat, care ocupă locul şase în Europa Centrală. Cu o prezenţă activă în 23 de ţări, peste 19.000 de angajaţi şi un portofoliu de peste 11 milioane de clienţi, atât casnici, cât şi corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia şi România), grupul este un actor important în ecosistemul energetic al regiunii. În primul semestru al acestui an, compania a vândut o cantitate de 76 TWh de gaze naturale şi de 19 TWh de energie electrică.
Meteorologii informează că în zona montană din județul Cluj vor fi, marți, intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de 120-140 km/h.
ANM a emis încă o avertizare meteorologică Cod portocaliu valabilă marți, până la ora 16.00.
VÂNT puternic cu viteze de peste 120 km/h în zona montană a Clujului
Vor fi intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de 120-140 km/h.
Este vizată zona de munte de peste 1.800 de metri din județul Cluj.
EVENIMENT
Programul comemorării eroilor – martiri ai Revoluției din 1989 de la Cluj-Napoca. Să nu îi uităm niciodată!
Asociațiile de revoluționari și urmași ai eroilor – martiri organizează, sâmbătă, 21 decembrie, manifestări de cinstire și comemorare a celor morți în Revoluția Română din 1989 de la Cluj-Napoca.
Programul comemorărilor este următorul:
-ora 10 – Podul Astoria – depunere de coroane de flori
-ora 11 – Piața Unirii, la Monumentul Stâlpi Împușcați, depunere de coroane de flori
-ora 12 – Cimitirul Eroilor, de pe Calea Turzii. Slujbă religioasă de comemorare și depunere de coroane de flori cu onor military
Organizatorii manifestărilor anunță, de asemenea, că se vor mai depune coroane de flori în Cimitirul Mănăștur, pe Calea Moților nr. 102, la Troița din Piața Mărăști.
În Revoluția din decembrie 1989 de la Cluj-Napoca și-au pierdut viața 26 de persoane, care au fost împușcate în mai multe zone din oraș, iar alte zeci au fost rănite.