ACTUALITATE
Puck online a prelungit timpul de vizionare a programelor și aduce noutăți

Așa după cum ne-a obișnuit, teatrul Puck continuă seria spectacolelor online. Spectacolele de teatru pot fi vizionate de la ora 10:00 în timpul săptămânii, iar în weekend de la ora 18. Programul de vizionare s-a prelungit de la două ore la patru.
De mâine, copiii pot viziona online spectacolul „Țara lui Împreună”, de Ovidiu Pecican, în regia lui M. Chris Nedeea. Spectacolul a fost creat special pentru celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, iar premiera a avut loc în 2018, de Zilele Clujului. Povestea redă frumusețile si valorile românești. Sebastian Hamburger, artistul lansat prin trendul Subcarpați, a adus un plus acestei forme de manifestare a artei, ilustrația muzicală. Este un spectacol plin de metafore și simbolistică a Unirii. Textul ilustrează povestea a trei tinere fecioare: Silvana Transilvana, Oltiţa Munteniţa şi Moldovioara Vioara. Fiice ale lui Românaş, acestea sunt răpite de trei mari împăraţi, dar salvate, în cele din urmă, de alţi trei feciori voinici şi neînfricaţi.
„Am transpus sărbătoarea noastră din acest an, Centenarul Unirii, într-o metaforă în care provinciile româneşti sunt nişte fete frumoase care sunt răpite de împăraţii din jur. Cred că e o metaforă care îi va amuza şi îi va bucura pe copii. Nu are nicio tentă duşmănoasă, ci pune în valoare virtuţile de frumuseţe şi de curaj ale poporului nostru. Teatrul de păpuşi poate reflecta o conştiinţă civică, poate să aibă semnificaţii ample”, a declarat Ovidiu Pecican.
„E un spectacol făcut cu multă bucurie, iar lucrul acesta se va simţi. Am apelat la un filon muzical repartizat cumva pe cele trei regiuni etnografice mari ale României. Am luat nişte repere pe care, ca să le putem livra unui public care trăieşte astăzi şi are acces la internet şi televizor, le-am regândit şi remixat, cu ajutorul lui Sebastian Hamburger. Muzica sună senzaţional şi actorii se simt foarte bine cântând, aşa că sunt lucruri de văzut şi de auzit”, a precizat M. Chris Nedeea, regizorul spectacolului.
Distribuţia este formată din Frunzina Anghel, Iulian Lungu, Călin Mureşan şi Angelica Pamfilie. Ilustraţia muzicală este semnată de Sebastian Hamburger, scenografia de Elena Ilaş, iar sculptura de Florin Marin.
Spectacolul este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de trei ani. Va fi redat și duminică, 19 aprilie, de la ora 18.00.
Tot miercuri, 15 aprilie și duminică, 19 aprilie, de la orele 10.00, respectiv 18.00 va avea loc transmisiunea în regim de live a spectacolul „Ciobănașul cu ochi de stele”după o poveste populară, în regia și scenariul lui Szabó Attila. Este vorba despre o polemică între un rege și un ciobănaș care trebuia confruntată. Putem oare să privim în ochii celui care tocmai deoache fără să amețim? Se pot oare stinge acei ochi, se pot oare întuneca acei ochi de stele?. Lumea e bună câtă vreme căile vieții sunt ghidate de astfel de ochi de stele.
Muzica este semnată de Csernák Zoltán Samu, iar păpușile, costumele și decorul de Miareczky Edit. Asistent de regie: Urbán Nikolett. Coregrafie: Fosztó András. Distribuție: Domokos Szabolcs, Urmánczi Jenő, Erdei Emese, Pünkösti Laura, Balogh Dorottya, Bondár Tibor și Kötő Áron. Vârsta minimă recomandată este de patru ani. Spectacolul se joacă în limba maghiară.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Șofer de autoutilitară cu semiremorcă, pe contrasens pe Autostrada Transilvania. A fost amendat de polițiști

Polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi A3 au depistat zilele trecute un șofer de 54 de ani care circula pe contrasens pe Autostrada Transilvania (A3), la volanul unui ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă.
”Conducătorul auto a fost imediat interceptat și oprit pentru verificări, fiind sancționat cu o amendă de 1.822 de lei și având dreptul de a conduce suspendat pe o perioadă de 120 de zile”, arată IPJ Cluj.
EDUCATIE
Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a câștigat cea de-a 29-a ediție a competiției internaționale de studii de caz în economie intitulată „NIBS Worldwide Case Competition”.
Etapa finală a competiției s-a desfășurat în perioada 16-21 martie 2025 în orașul Nanchang din China la Jiangxi University of Finance and Economics.
Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE
Evenimentul a reunit 16 echipe universitare din 13 țări, calificate în urma selecției globale din 2024. Echipa clujeană a avut o performanță excepțională la competiție, calificându-se de pe primul loc al diviziei în faza eliminatorie, câștigând ulterior atât semifinala, cât și finala competiției. UBB obține astfel titlul de campioană mondială a ediției din 2025, surclasând pe podium echipa belgiană EPHEC, respectiv echipa olandeză de la Rotterdam Business School.
Echipa studențească de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB a concurat în divizie cu echipele de la LAB University of Applied Sciences (Finlanda), Universidade de Brasília (Brazilia) și St. Mary’s University (SUA).
După calificarea în semifinala competiției, studenții clujeni au reușit să învingă echipa de la Technological University Dublin (Irlanda). În finală, echipa UBB s-a confruntat cu echipe de la Heilbronn University (Germania), Rotterdam Business School (Olanda) și EPHEC (Belgia). Pe baza evaluării juriului, echipa UBB a avut cea mai bună performanță în finala competiției, obținând astfel titlul de campioană a celei de-a 29-a ediții a NIBS Worldwide Case Competition.
„Echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale”
Membrii echipei din Cluj-Napoca au fost Boros Richard (anul II, Management), Fazakas Boglárka (anul II, Informatică Economică), Kolozsi Gergő (anul III, Marketing) și Kozma Krisztina (anul II, Management). Pregătirea echipei a fost coordonată de dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel și dr. Rácz Béla-Gergely. Echipa a fost însoțită la competiție de doctoranda Izsák Réka.
În cadrul competiției, echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale, abordând teme precum expansiunea globală a unui brand african de modă pentru femei; dinamizarea turismului chinez în Arabia Saudită; dezvoltarea culturii organizaționale și a resursei umane la compania Seams and Stitches; plan de franciză și de expansiune pentru ChopValue, o companie specializată în reciclarea bețișoarelor chinezești; respectiv, în finală, elaborarea unei strategii pentru compania Tencent Games pentru valorificarea oportunităților de afaceri în categoria de jocuri „survival, open world and crafting”.
Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați acest link”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

În funcție de vechimea vehiculului, inspecția tehnică perioadă (ITP) se efectuează la un anumit interval de timp. La ce trebuie să fie atenți șoferii astfel încât mașina lor să primească aprobarea de circulație pe drumurile publice.
Care sunt pașii de urmat ca să treci ITP-ul în anul 2025
Șoferii care au mașini mai vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la ITP în fiecare an. Toți conducătorii auto din România trebuie să respecte anumite lucruri înainte de a ajunge la o astfel de stație, în anul 2025, scrie Fanatik.
Printre lucrurile pe care trebuie să le analizeze toată lumea pentru a trece inspecția tehnică se află verificarea autoturismului. Specialiștii din domeniul auto recomandă oamenilor să fie atenți la unele aspecte de ordin tehnic.
ITP 2025: Vrei să primești APROBAREA de circulație? Fii atent la următoarele PROBLEME
E foarte important să se verifice uleiul și filtrele de ulei, aer, carburant și polen. Acestea ar fi bine să se schimbe pentru a fi sigur că primești aprobarea pentru circulația pe drumurile publice. De asemenea, se completează sau se înlocuiesc lichidele esențiale, cum ar fi de frână și de răcire.
În plus, experții recomandă șoferilor să fie atenți la plăcuțele de frână. Ele trebuie să fie în stare bună de funcționare, la fel și frâna de mână. Înainte de a merge la ITP se verifică gradul de uzură al ambreiajului și se scanează computerul de bord pentru eventuale erori.
Conducătorii auto trebuie să inspecteze starea anvelopelor, înainte de ITP, pentru a nu fi prea uzate. Mai mult decât atât, e bine să se asigure că filtrul de particule funcționează optim sau că parbrizul nu este crăpat. Acesta se înlocuiește neapărat.
În aceeași notă, experții recomandă să se repare orice problemă electrică, înainte de a te prezenta la o stație ITP, în 2025. În această categorie intră farurile, stopurile și semnalizarea, care trebuie să funcționează și becurile să nu fie arse.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan. Investiția este de 20 de milioane de euro

Drumul de la Sfântul Ioan va fi reabilitat și modernizat, a anunțat, luni, primarul Emil Boc, care a precizat că lucrarea va fi scoasă la licitație.
Se vor amenaja inclusiv trotuare și piste de biciclete.
Emil Boc, anunță scoaterea la licitație a reabilitării drumului Sfântul Ioan
Reabilitarea drumului a Sfântul Ioan, care are 5,3 kilometri, este o investiție de 20 de milioane de euro. Drumul va fi reabilitat până la intersecția cu strada Făgetului. “Vrem să extindem rețeaua de piste de biciclete, de pe Observator, pe Calea Turzii, Făget și Sfântul Ioan, și de a spori confortul acelor care lociuesc în zonă”, a spus Emil Boc.
Acesta a mai anunțat că termenul de depunere a ofertelor este 28 aprilie. Lucrările vor dura 12 luni, după adjudecarea licitației, cu eventuale prelungiri în cazul în care nu se va putea lucra pe perioada iernii.