Connect with us

EVENIMENT

PSD Cluj a stabilit cine deschide listele pentru parlamentare. Vezi candidații eligibili

Publicat


PSD

PSD Cluj a stabilit cine va deschide listele pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, dosarele de candidatură urmând să fie depuse azi la ora 11 la Biroul Electoral Județean (BEJ).

Potrivit unor surse social-democrate, locul 1 la Senat este ocupat de secretarul executiv al filialei județene, Alexandru Cordoș, iar lista pentru Camera Deputaților este deschisă de actualul senator Răzvan Ciortea, fost subprefect de Cluj, urmat de Remus Lăpușan, ambii fiind prim-vicepreședinții PSD Cluj.

Cele trei locuri sunt considerate eligibile.

La alegerile din 2020, PSD Cluj a trimis în Parlament un senator și un deputat.

Listele au fost avizate personal de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Joi, până la ora 00, este ultima zi în care se mai pot înregistra candidații pentru alegerile parlamentare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bani de la Guvern pentru servicii de consultanţă privind modernizarea Palatului de Justiţie Cluj

Publicat

Palatul de Justiție

Palatul de Justiție Cluj va fi modernizat cu peste 67 de milioane de euro. Guvernul a aprobat recent alocarea din fondul de rezervă a sumei necesare acoperirii serviciilor de consultanță pentru investiție.

Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei cu peste 2,8 milioane lei pentru continuarea proiectelor în curs. Printre ele se numără și suma necesară acoperirii serviciilor de consultanță pentru modernizarea Palatului de Justiție din Cluj-Napoca.

„Toate investiţiile aflate în desfăşurare sunt pentru ca cetăţenii plătitori de impozite şi taxe să beneficieze de un serviciu public de calitate, de sedii de instanţe spaţioase, moderne. În plus, este vorba despre asigurarea unor condiţii de lucru corespunzătoare pentru magistraţi şi pentru personalul auxiliar. Suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei era mai mult decât necesară pentru că avem multe proiecte în desfăşurare, inclusiv dintre cele care vizează asigurarea încălzirii corespunzătoare în perioada de iarnă. Îi mulţumesc ministrului Boloş pentru înţelegere şi suport”, a declarat Gorghiu, citată de Agerpres.

Palatul de Justiție Cluj-Napoca va fi reabilitat

Asocierea Bog’Art (lider) – Athenaeum Construct – Popp & Asociatii, ACI Cluj – UTI Construction and Facility Management – Electroproiect, alaturi de Schindler Romania, ca subcontractant, a castigat contractul de modernizare a clădirii Palatului de Justitie Cluj-Napoca, în urma licitației organizate de Curtea de Apel Cluj.

Valoarea de atribuire a lucrarilor de proiectare si executie este de 333 milioane de lei (circa 67 milioane de euro), iar durata de implementare este stabilita la 36 de luni.

Proiectant general este compania Popp & Asociatii, proiectant de specialitate – Architecture & Art Studio, ambele din Bucuresti, iar societatea Geocam Test & Drill, din Cluj-Napoca, a elaborat studiul geotehnic.

Ce lucrări se desfășoară?

„Conform Caietului de sarcini, vor fi realizate lucrari de desfacere a peretilor existenti si realizarea unora noi, modificarea dimensionala/ umplerea/ deschiderea unor noi goluri pentru ferestre si usi, reamenajarea zonelor de acces in cladire, realizarea unor noi scari de circulatie interioare, montarea unor instalatii suplimentare de lifturi, schimbarea de destinatie a zonei de Penitenciar in zona de Birouri, refacerea integrala a acoperisului, reamenajarea curtilor interioare, precum si demolarea extinderilor ulterioare constructiei initiale, cu regim de inaltime P (Parter)”, se arată în document.

De asemenea, este necesara realizarea tuturor masurilor de siguranta la incendiu, pentru intreg ansamblul Palatului de Justiție, iar din punct de vedere energetic si al sustenabilitatii, se impune realizarea unui audit energetic, in urma caruia sa fie luate masuri de reducere a consumului de energie.

Citește mai departe

ECONOMIE

Construction & Infrastructure Summit – un eveniment important pentru industria construcțiilor și a infrastructurii, la Cluj

Publicat

business

În 7 noiembrie, la Cluj-Napoca se va desfășura un eveniment de maximă importanță pentru industria construcțiilor și a infrastructurii. Este vorba de Construction & Infrastructure Summit, organizat de Intelglobalis Consulting prin platforma X Party & Networking (XPN).

„Acest eveniment reunește manageri, antreprenori și profesioniști din domenii esențiale precum construcțiile, instalațiile, proiectarea și arhitectura, infrastructura, dezvoltatori imobiliari si alti furnizori pentru acest domeniu. De asemenea prin prezenta reprezentantilor mediului academic de profil dar si reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor implicate sub diverse forme in activitatea acestor industrii oferim o oportunitate unică de networking și de a încheia parteneriate strategice.

X Party & Networking

Construction & Infrastructure Summit – un eveniment important pentru industria construcțiilor și a infrastructurii, la Cluj

Evenimentul se bucură de sprijinul unor parteneri importanți. Parteneri principali: M Install, Aquaserv și Co Invest. Parteneri platinum: Stadt și MOD. Parteneri gold: Montegra și Electrica Furnizare.

Construction & Infrastructure Summit este o oportunitate de neratat pentru toți cei care doresc să fie la curent cu cele mai noi tendințe din domeniu și să își extindă rețeaua de parteneri de afaceri. Acest summit promite să fie punctul de întâlnire ideal pentru cei care vor să rămână competitivi într-o industrie în continuă schimbare”, au anunțat organizatorii.

Bilete, AICI.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Prognoze sumbre: Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei, după alegeri

Publicat

euro

La jumătatea acestei săptămâni s-a observat o creștere a aversiunii față de risc, înainte de ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europene, astfel că monedele de la marginea zonei euro au cunoscut deprecieri marginale.

Cotațiile monedei unice au crescut la 4,975 – 4,976 lei, astfel că media urcat de la 4,9755 la 4,9758 lei. Evoluția cursului este urmărită cu atenție de BNR, acesta fiind principalul instrument în lupta cu creșterea prețurilor.

Prognoze sumbre: Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei, după alegeri

Presiunea pe leu se va menține, în condițiile în care PSDNL intenționează să majoreze datoria României până la 60% din PIB în 2026, pentru a acoperi cheltuielile cu salariile administrației locale și centrale, a pensiilor și ajutoarelor sociale. O astfel de măsură ar putea determina marile agenții de rating să decidă retrogradarea ratingului de țară, care se află în prezent la limita de jos a recomandărilor pentru investiții.

Pe de altă parte, un raport recent al UniCredit Bank anticipează menținerea inflației în jurul pragului de 5%, nivel dublu față de ținta de inflație a BNR, care este de 2,50%± 1 punct procentual, în timp ce cursul euro ar urma să urce la începutul anului viitor la 5 – 5,1 lei.

La jumătatea săptămânii, indicii ROBOR se mențineau la valori comparabile cu cele din mai 2022. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,59% iar cel la 12 luni la 5,64%.

„Trei noi recorduri pentru prețul gramului de aur”

Joi, se va desfășura ședința de politică monetară a BCE, unde ar urma ca dobânda pentru facilitatea de depozit, care este cea de referință, să fie redusă cu un sfert de punct procentual, de la 3,5 la 3,25%. În aceste condiții, euro se tranzacționa între 1,0875 și 1,0898 dolari, iar media monedei americane a urcat de la 4,5603 la 4,5675 lei.

Scăderea inflației din Marea Britanie sub pragul de 2% în septembrie a provocat deprecierea lirei sterline, iar cursul acesteia a coborât de la 5,9644 la 5,9452 lei. Media francului elvețian a crescut de la 5,2951 la 5,3002 lei.

Primele trei ședințe ale acestei săptămâni au adus trei noi recorduri pentru prețul gramului de aur. Miercuri, prețul a crescut de la 389,2309 lei la 393,9593 lei, după aprecierea monedei americane iar metalul galben a atins un nou maxim istoric de 2.682,90 dolari.

Media monedelor din regiune se deprecia marginal la 400,58 forinți/euro, respectiv 4,2955 zloți/euro.

Bitcoin a scăzut joia trecută sub pragul de 59.000 dolari, dar a urcat la jumătatea acestei săptămânii la peste 67.770 dolari, iar ethereum de la 2.350 dolari la peste 2.630 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Radu Georgescu

Citește mai departe

POLITICA

George Simion îi dă peste nas lui Mircea Geoană: Construiesc case la Pechea. Tu nu vei ajunge PREȘEDINTE

Publicat

simion

George Simion îi dă peste nas lui Mircea Geoană, după ce acesta a spus că liderul AUR nu va construi niciodată case pentru români. Simion s-a filmat în această după-amiază la Pechea, în județul Galați, acolo unde, cu ajutorul voluntarilor și a donațiilor, construiește case pentru sinistrați.

„Am un mesaj pentru Mircea Geoană, pentru cel care a fost președinte o noapte. Te-am auzit ieri, la Pro TV, că nu voi construi niciodată case, că nu este real. Te salut de la Pechea, domnule Geoană! Vezi? Asta e cărămidă, ăsta e polistiren. Sunt materiale de construcții. Noi ne ținem de cuvânt. Nu suntem escroci cum ești tu, cum e Marian Vanghelie și cum sunt ceilalți susținători care vor să te facă președinte. Nu ai ajuns în 2009, nu o să ajungi nici acum.

George Simion îi dă peste nas lui Mircea Geoană: Construiesc case la Pechea. Tu nu vei ajunge PREȘEDINTE

Din salariul ăla baban de la NATO, nici acum nu știm cine te-a trimis pe tine la NATO, domnule Geoană, puteai să vii aici și să nu acuzi românii. Nu ai venit aici, cum nu a venit nici Lasconi, cum Ciucă sau Ciolacu au făcut poze și au plecat. Vine iarna, nu aveți grijă de români, nu sunteți oamenii cărora să le pese de semenii lor. Sunteți oameni interesați de funcția de președinte. Nu o să îi păcăliți pe români”, a spus George Simion, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Liderul AUR susține că 25 de oameni muncesc nonstop pe șantierul de la Pechea, pentru a finaliza casele pentru sinistrații, înainte de venirea iernii.

Reacția lui George Simion vine după ce Mircea Geoană a spus într-o emisiune TV că liderul AUR nu va construi niciodată case.

„Domnului Simion i-aș pregăti un set de chei de la casele care nu se vor construi niciodată, ca să rimeze cu domnul Ciolacu. Adică fiecare oferă cât un apartament la o construcție care nu se va livra niciodată destinatarului”, a spus Mircea Geoană, în cadrul unei emisiuni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax