EVENIMENT
Protecția Consumatorului propune amânarea cu 90 de zile a plăţii ratelor bancare pentru români
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai, în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Paul Anghel, directorul general al ANPC.
“În prezent, propun din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului luarea în calcul a unei amânări de plată pentru 90 de zile a ratelor bancare pentru românii care au credite imobiliare, şi nu numai, bineînţeles cu respectarea contractelor, a legislaţiei privind creditarea, precum şi a normelor Băncii Naţionale a României”, a spus Paul Anghel.
În prezent, ANPC supraveghează piaţa financiar-bancară din România, pentru a preîntâmpina orice neregulă în domeniu, venind şi cu recomandări pentru clienţii băncilor.
“Fiecare operator financiar-bancar trebuie să pună la dispoziţia consumatorilor un număr de telefon pentru reclamaţii, astfel evitându-se în anumite situaţii deplasarea la sediul băncii sau să se adreseze prin poşta electronică. În contextul actual dorim să informăm consumatorii că pentru orice situaţie întâmpinată privind produsele şi serviciile bancare să apeleze la numerele de telefon puse la dispoziţie de bănci pentru a evita deplasarea la sediul acestora. În situaţia în care răspunsul operatorului financiar- bancar vă nemulţumeşte, vă puteţi adresa instituţiei noastre cu o reclamaţie doar prin poşta electronică, prin formularul on-line pe site-ul ANPC sau prin fax”, afirmă directorul general al ANPC.
Acesta recomandă consumatorilor să evite pe cât posibil deplasarea la sediul băncilor, să efectueze tranzacţii on-line sau prin intermediul cardului la bancomat (ATM)/multifuncţionale (MFM) şi să evite utilizarea banilor cash, pentru protejarea sănătăţii.
Potrivit sursei citate, cea mai sigură metodă de plată, atât pentru consumatori cât şi pentru operatorii economici, sunt plăţile electronice, fie la distanţă în cazul comerţului online cât şi în mediul fizic: carduri contactless, telefoane şi alte dispozitive de plată. În cazul în care clienţii s-au adresat personal la sediul băncii din diverse motive, inclusiv semnare de documente, ei trebuie să se asigure că orice aspect solicitat a fost lămurit sau orice document necesar a fost semnat, pentru a evita deplasarea în timp scurt din nou la bancă.
“În cazul consumatorilor aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu, operatorii financiari trebuie să aibă deschidere în vederea unor soluţii pe cale amiabilă”, a adăugat Paul Anghel.
În actualul context, Banca Transilvania a anunţat deja că prelungeşte perioada de graţie pentru cardurile de credit, primele obligaţii de plată pentru clienţi fiind doar în luna mai.
“Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1-25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont”, scrie în mesajul trimis de echipa BT clienţilor săi.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă seara că a avut discuţii cu sistemul bancar şi a cerut reprezentanţilor acestuia să găsească soluţii pentru amânarea, timp de două-trei luni, a plăţii ratelor.
“Am vorbit vineri cu sistemul bancar. Am avut discuţii informale. Şi asta a fost cerinţa mea către sistemul bancar: să găsească soluţii pentru amânarea, două- trei luni de zile, a ratelor. Bineînţeles, aici se va face în corelare cu regulamentul Băncii Naţionale. Dar sunt optimist că această soluţie va fi adoptată”, a spus Cîţu, la Digi 24.
Întrebat dacă această măsură va fi valabilă pentru toată lumea sau doar pentru cei aflaţi în carantină sau în izolare la domiciliu, ministrul a răspuns că nu cunoaşte detaliile, dar speră să fie extinsă la cât mai multe persoane.
Din cauza epidemiei de coronavirus, plata ratelor la creditele ipotecare a fost suspendată pe întreg teritoriul Italiei.AGERPRES
Citește Protecția Consumatorului propune amânarea cu 90 de zile a plăţii ratelor bancare pentru români pe Romania24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naţionale, atrage atenția asupra faptului că trebuie oprit declinul industriei naționale și crima monstruoasă împotriva industriei de care se fac vinovate PSD și PNL.
“PSD a condus România între 2016 și 2019 și, din nou, între 2021 și 2024. Aproape șapte ani din ultimii 10 ani. PNL, la rândul său, a condus România din 2019 încoace, după ce a participat, împreună cu PSD , la guvernarea Cioloș din 2016.
În anul 2016, ponderea industriei în PIB era de 24%, așa cum arată datele Institutului Național de Statistică.
Astăzi, ponderea industriei în PIB a mai rămas doar 17,5%. Cu alte cuvinte, industria ș-a comprimat în România cu o treime ca pondere în economie de când PSD și PNL consuc țara separat și împreună. Din 2021 până acum, industria s-a comprimat de la peste 21% din PIB cu 4 puncte procentuale.
În perioada 1.I – 31.VII.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.VII.2023, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-1,8%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,4%).
Performanța lui Ciolacu
În ultimul an calendaristic, performanța industrială a guvernului PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu este următoarea:
– Total industrie: – 1,4%
– Industrie extractivă:-0,6%
– Industrie prelucrătoare: -0,9%
– Industrie energetică:-6%
Și, în aceste condiții, după ce ani de zile au distrus industria națională, acum în prag de campanie electorală, ambele partide anunță „mari ” planuri de re-industrializare.
PNL pregătește planul pentru reindustrializarea României. Acest plan se numește „România produce”
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat miercuri, 18 septembrie 2024, că Planul Naţional pentru Marea Industrie este cel mai important pachet de susţinere a economiei, de circa două miliarde de euro, axat pe trei mari piloni principali.
Plagiat al proiectelor AUR
Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns, dar PSD și PNL se grăbesc să copieze inițiativa AUR de re-industrializare, de teama votului popular din noiembrie și decembrie.
Cum să fie credibile aceste două partide că vor relansa industria țării, după ce au redus-o cu aproape o treime? Cum de mai au tupeul să vorbească despre industrie cei care o reduc an de an în ultimii 8 ani? Nu mai departe de anul trecut, principalul producător de îngrășăminte, Azomureș, a lucrat doar 2 luni din 12 din cauza prețurilor la gaze naturale și guvernanții au curaj să mai vorbească despre industrie?
PSD și PNL nu ar trebui să mai aibă nici măcar dreptul să rostească vreodată cuvântul industrie în fața poporului român.
Români, opriți minciuna! Români, opriți declinul industriei naționale și opriți crima monstruoasă împotriva industriei de care se fac vinovate PSD și PNL.
Și nu uitați, AUR este singurul partid care are un plan coerent pentru re-industrializare. Toate celelalte partide au fost la guvernare până acum și au avut posibilitatea să salveze industria țării, dar au ales să o distrugă”, spune Petrișor Peiu.
Primăria Cluj-Napoca anunță că începând de luni, 23.09.2024 vor fi puse în funcțiune instalațiile de semaforizare din următoarele zone:
– Strada Donath-zona intersectiei cu strada Hateg;
– Strada Donath-nr. 15 (zona la coloane);
– Strada Fantanele-zona intersectiei cu strada Petuniei;
– Strada Fabricii-zona intersectiei cu strada Sobarilor;
– Strada Oasului-zona intersectiei cu strada Cosminului;
Atenție, ȘOFERI! De luni se dau în funcțiune noi SEMAFOARE în Cluj-Napoca
Pentru a traversa, pietonii trebuie să acționeze butoanele pietonale prin care solicită culoarea verde a semaforului.
Recomandăm conducătorilor auto și pietonilor să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație.
EVENIMENT
VIDEO. Pompierii clujeni au început misiunea în județul Galați, devastat de inundații. Cum îi ajută pe localnici
Cei 32 de pompieri clujeni au plecat în misiune în județul Galați. au ajuns joi seara, iar vineri, de la primele ore ale dimineții și-au început misiunea.
Aceștia acționează în comuna Cuza Vodă.
Pompierii clujeni au început misiunea în județul Galați, devastat de inundații. Cum îi ajută pe localnici
2 ofițeri, 16 subofițeri și 14 soldați de la toate detașamentele ISU Cluj au fost trimiși spre zonele afectate de inundații din județul Galați.
Vineri, încă de dimineață, pompierii clujeni au început să lucreze la curățarea gospodăriilor, îndepărtarea aluviunilor și la refacerea drumurilor.
Aproximativ 1.000 de salvatori, proveniți din unitățile subordonate IGSU, au fost mobilizați în 12 localități gălățene.
Pompierii acționează la Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cudalbi, Vameș, Băneasa, Valea Mărului – Mândrești, Măcișeni, Corni, Urlești și Frumușița.
Pompierii intervin deja de mai multe zile, după ce inundațiile au făcut prăpăd în județul Galați.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
FOTO. 25 fluturi tropicali și-au început zborul la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Expoziție de neratat
A început magia fluturilor tropicali la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.
Nu mai puțin de 200 de exemplare de fluturi din 17 specii fascinante vor incânta vizitatorii la expoziția care s-a deschis vineri.
25 fluturi tropicali și-au început zborul la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Expoziție de neratat
Nici nu s-a deschis bine expoziția că 25 fluturi și-au început zborul, arată reprezentanții Grădinii Botanice.
Originari din zone tropicale, respectiv Amazon, Africa, și Asia, acești fluturi minunați ies acum din pupe și oferă un spectacol de neuitat.
Care sunt “vedetele” expoziției
La Grădina Botanică din Cluj-Napoca pot fi văzuți fluturi precum Monarhul american (Danaus plexippus), faimos pentru migrarea sa de 4.000 de kilometri, Morfo amazonian (Morpho peleides), strălucitor prin nuanțele sale metalice albastre, Monarhul african (Danaus chrysippus), adaptat zonelor calde din Africa, Hamadryas feronia, cunoscut ca „pocnitorul” datorită sunetelor de apărare, și Cethosia biblis, cu o colorație intensă care semnalizează toxicitatea sa naturală.
Expoziția are loc în perioada 20 septembrie – 6 octombrie 2024, între orele 10-16, în sera de lângă Institutul Botanic.
Foto: Grădina Botanică din Cluj-Napoca