ACTUALITATE
Proprietarii caselor aflate pe străzi private respectă avertismentul lui Boc
Fostele străzi private, Nichita Stănescu și Gheorghe Bibescu, intră în reparații, după ce au fost predate Primăriei Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc i-a avertizat pe proprietarii caselor aflate pe străzi private să le treacă în domeniul public, întrucât vor avea de plătit impozite majorate, dacă nu le vor asfalta.
„Astăzi, marți, 2 iunie 2020 singurele străzi private care au fost predate municipiului Cluj-Napoca intră în reparații. Lucrările se desfășoară pe străzile Nichita Stănescu și Gheorghe Bibescu. Trecerea terenurilor proprietate privată cu destinația de drum deschis circulației publice, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, se poate face mult mai facil în baza hotărârii de Consiliu Local nr. 365 adoptată în luna aprilie 2019″, a anunțat, ieri, viceprimarul Dan Tarcea, pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Avertismentul lui Emil Boc pentru proprietarii de străzi private
Cristian Lungu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Aurel Codoban: Greșeala fatală este că presa și sistemul politic au început să vitupereze împotriva lui Georgescu
Cluj24 încheie ciclul de dialoguri despre isteria din aceste zile premergătoare turului 2 al alegerilor prezidențiale cu profesorul și filozoful Aurel Codoban, membru corespondent al Academiei Române, invitatul lui Florin Danciu la podcastul Contraste. Este o perspectiva mai detașat-optimistă pe care profesorul Codoban, cu farmecul și erudiția sa, ne îndeamnă să o adoptăm.
Mai jos o parte dintre afirmațiile domniei sale.
„În lumea în care noi trăim, comunicarea depășește extrem de mult cunoașterea. Adică lumea noastră, diferit de ceea ce a fost lumea modernității, o lume care era legată de cunoaștere, de triumful științei, triumful cunoașterii, ok? Lumea noastră este triumful comunicării și a mijloacelor de comunicare. Cunoașterea are nevoie de timp ca să o poți elabora. Trebuie să experimentezi, să testezi, să elaborezi o teorie. Ori noi trăim o viață foarte rapidă.”
„Mesajele pe care le vedem sunt mesaje care oferă numai certitudini. Oamenii știu ei precis de undeva, de la cineva anume. Ori, era întrebarea aia veche din Moromeții, pe ce te bazezi?”
„Cum ziceam, pentru cunoaștere trebuie timp, trebuie răbdare, dar cine să mai aibă răbdare în graba de astăzi? De ce să ai răbdare?”
Gândirea critică nu funcționează
”Incredibil cum fiecare o ține pe-a lui fără să știe măcar de unde știe povestea, fără să fi controlat sursele, fără să știe dacă e așa. Trăim într-o lume în care inteligența artificială poate produce oricând mesaje.
„Pentru lumea noastră lucrurile au devenit mult mai pedestre și mai lipsite de dimensiunea metafizică pentru că lumea în care trăim noi e o lume în care simbolurile s-au erodat.”
„Gândirea critică oricum nu funcționează. E obositor să gândești. Ți se furnizează gata-produs mesajul și atitudinea și tu o urmezi.”
”Omul, ca ființă biologică, e o ființă care stă sub legile economiei”.
Îndârjirea celorlalți
„Voi merge la vot. Dar n-am niciun fel de preferințe, din păcate. Mi-aș fi dorit să fi avut alte alegeri. O să spun ceva ce o să sună foarte urât și probabil că lumea o să mă blameze o să mă facă pesedist: cred că în calitate de președinte Ciolacu ar fi fost mai bun decât cei doi competitori de astăzi.”
„Greșeala fatală este că dintr-o dată, întreaga presă, sistemul politic, au început să vitupereze împotriva lui Georgescu. Asta n-a făcut decât să crească îndârjirea celorlalți. E reacția negativității.”
„Acest tip de atitudine nu a negat atât poziționarea lui Georgescu, cât a negat alegerea alegătorilor. Și omul s-a simțit stânjenit și afectat în faptul că subiectivitatea lui e tratată cu dispreț. Și reactivitatea s-a întărit.”
Pariu pe o sticlă de votcă
„Hai să punem pariu pe o sticlă de vodcă Absolut, să nu fie vodcă rusească, că lucrurile, îndată după alegeri, vor curge cum trebuie și România nu va ieși din UE și din NATO! Indiferent cine va câștiga.”
„Cred că unele nuanțe se vor schimba în România dacă câștigă unul sau celălalt. Fundamental România va rămâne un stat NATO, bag mâna în foc, și rămânând stat NATO va rămâne și în comunitatea europeană.”
„Războiul din Ucraina este oribil. Îmi pare rău că doi conducători zăluzi, Putin și Zelenski, își toacă popoarele în astfel de operațiuni și acțiuni. Lucrurile stau puțin mai complicat și pentru că Ucraina și-a tratat minoritățile cu o duritate de neimaginat.”
„Nu, nu sunt optimist, pentru că omenirea a trăit excesiv de mult în avans consumând resurse, consumând posibilități, evoluând în direcții absolut haotice și că pentru asta vor exista costuri. Aceste costuri trebuie să le plătească cineva. În lumea reală nu e ca în virtualitatea comunicării, în care poți să spui alte vorbe și gata, s-a schimbat. Realitatea aceea reală nu se schimbă cu vorbe.”
România nu iese din NATO și UE
„Oamenii ar trebui să se liniștească. Mi-ar face plăcere dacă și acest dialog i-ar face să liniștească puțin. Lucrurile vor rămâne la fel. România nu poate ieși din NATO în clipa de față și neputând ieși din NATO nu va ieși niciodată din Europa”
„Trăim într-o manieră foarte plină de larghețe și de pierdere, ca să zic așa. Sunt pierderi foarte mari. În sistemul în care producem și distribuim hrana și tot felul de alte resurse, pierderile sunt foarte mari.”
Un bărbat de 47 de ani din jud. Alba a fost reținut de polițiștii clujeni la data de 4 decembrie 2024, pentru furt din locuințe. Paguba se ridică la 18.000 de lei.
„La data de 4 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 47 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată (3 acte materiale).
Bărbat de 47 de ani din Alba, reținut de polițiștii clujeni pentru FURT din locuințe
Din activitatea de investigații efectuată de polițiști a reieșit faptul că, în perioada 20 – 30 noiembrie a.c., bărbatul de 47 de ani, din județul Alba, ar fi intrat prin efracție în trei imobile amplasate în comuna Râșca.
În cauzele menționate a fost creat un prejudiciu total de aproximativ 18.000 de lei, fiind recuperat parțial de polițiști până în prezent.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliţiei Române, s-a constatat că bărbatul figurează ca fiind dispărut de pe raza județului Alba.
În baza probatoriului administrat, bărbatul fost reținut pentru 24 de ore, iar la data de 5 decembrie a.c., față de acesta s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările au fost derulate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Bătaie într-un cămin de studenți din Hașdeu. Doi tineri din Republica Moldova au fost reținuți de polițiști
Bătaie într-un cămin de studenți din campusul Hașdeu.
Un tânăr de 19 ani s fost fost agresat de alți doi și a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale.
Bătaie într-un cămin de studenți din Hașdeu. Doi tineri din Republica Moldova au fost reținuți de polițiști
Joi, 5 decembrie, polițiștii din cadrul Biroului de Poliție pentru Centrul Universitar au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de doi tineri de 19 ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovirea sau alte violențe.
Polițiștii au fost sesizați că în dimineața zilei de 29 noiembrie a.c., în jurul orei 4.00, un tânăr de 19 ani, care se afla într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca, ar fi fost bătut de două persoane. Tânărul este din municipiul Dej.
Bătut de doi tineri, tot de 19 ani
În urma verificărilor efectuate de polițiștii clujeni, a reieșit faptul că doi tineri de 19 ani, din Republica Moldova sunt cei care l-au agresat fizic pe cel din Dej, ulterior acesta prezentându-se la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Cercetările sunt continuate de către polițiști sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Din informațiile Cluj24, a fost vorba de un conflict spontan.
EVENIMENT
DNSC: Atenție la reduceri FALSE și investiții miraculoase! Evitați CAPCANELE în sezoul cadourilor
Tentativele de fraudă online ating cote maxime în perioada sărbătorilor. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB) trag un semnal de alarmă și oferă sfaturi esențiale pentru o vacanță liniștită, fără incidente financiare sau de securitate.
Campania Siguranța Online le oferă utilizatorilor informații clare și utile despre cele mai comune tipuri de fraudă și cum pot fi prevenite.
DNSC: Atenție la reduceri FALSE și investiții miraculoase! Evitați CAPCANELE în sezoul cadourilor
Ghid de prevenire a fraudelor: recunoaște tipologiile periculoase
1.Frauda „Reduceri false”
• Exemplu: Reducerile exagerate sau ofertele care par „prea bune pentru a fi adevărate” sunt adesea capcane. Accesarea linkurilor sau efectuarea plăților prin aceste platforme poate duce la furtul datelor personale și financiare.
• Recomandare: Acordați o atenție sporită site-urilor de cumpărături și evitați mirajul ofertelor prea bune ca să fie adevărate!
2. Frauda de tip „Investiții miraculoase”
• Exemplu: Dacă cineva îți oferă o oportunitate „unică” de investiție cu „zero riscuri” și „venituri garantate” într-un timp scurt, fii sigur că este o fraudă.
• Recomandare: Nu există surse de îmbogățire rapidă! Nu instalați aplicații legate de investiții la cererea unor consultanți financiari și, înainte de a investi, verificați dacă oferta este reală.
3. Frauda de tip Spoofing (preluarea identității altei instituții/persoane)
• Exemplu: Indiferent de numărul/denumirea instituției afișat/ă pe ecranul telefonului, rețineți că niciun angajat al Băncii, Poliției sau altei autorități nu va cere să faceți un transfer, să accesați un credit sau să oferiți datele cardului bancar.
• Recomandare: Nu vă lăsați manipulați! Evitați să faceți orice plată sub presiune! Infractorii pot să folosească orice pretexte, datoria dumneavoastră este să faceți toate verificările înainte de a acționa. Spre exemplu, sunați la bancă apelând numărul de telefon de pe site-ul băncii, dacă primiți un telefon suspect legat de conturile bancare.
4. Frauda „Phishing” (e-mailuri sau mesaje suspecte)
• Exemplu: Mesajele care solicită actualizarea urgentă a datelor contului sau confirmarea plății prin linkuri suspecte pot redirecționa utilizatorii către pagini false care colectează informații sensibile.
• Recomandare: Actualizați datele personale prin canalele oficiale puse la dispoziție de banca la care aveți cont. Nu furnizați niciodată datele de conectate la Internet/Mobile Banking și nici datele de pe fața și spatele cardului. Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia când efectuează plăți pe site-uri securizate și nu atunci când este conectat la o rețea WI-FI public, ci trebuie să fie securizată.
5. Frauda „Social Media Giveaway”
• Exemplu: Concursurile false de pe rețele sociale care solicită date personale sau plăți „pentru revendicarea premiului” pot fi capcane pentru furtul identității sau accesarea conturilor financiare.
• Rămâneți vigilenți la tentativele de fraudă online.
Autoritățile oferă și alte recomandări pentru sărbători liniștite: „Folosiți metode sigure de plată prin platforme recunoscute. Protejați-vă dispozitivele cu software actualizat și cu soluții antivirus. Nu partajați niciodată datele sensibile, cum ar fi PIN-ul cardului sau parolele, prin e-mail sau telefon. Fiți vigilenți la orice ofertă „<prea bună pentru a fi adevărată>”.