Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Proiecte imobiliare uriașe, inclusiv lângă Hoia, respinse pe bandă rulantă la Primăria Florești

Publicat


Consilierul local Marius Todoran a prezentat, miercuri, v𝒐𝒕𝒖𝒍 𝒄𝒐𝒎𝒊𝒔𝒊𝒆𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒃𝒂𝒏𝒊𝒔𝒎 𝒂 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒊𝒍𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒍 𝑭𝒍𝒐𝒓𝒆ș𝒕𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒅𝒐𝒄𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂țiile 𝑷𝑼𝒁 𝒅𝒆 𝒑𝒆 𝒐𝒓𝒅𝒊𝒏𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒛𝒊. Proiectele au fost respinse pe bandă rulantă.

La sedința comisiei au fost invitați reprezentanții investitorilor ale căror proiecte au fost analizate.

Ce s-a dezbătut

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea “ELABORARE P.U.Z.- CONSTRUIRE ANSAMBLU DE LOCUINTE COLECTIVE CU REGIM DE INALTIME S(D)+P+3E, AMENAJARI EXTERIOARE, BRANSAMENTE LA UTILITATI, OPERATIUNI NOTARIALE” Sat Florești, Str. Șesul de Sus fn, Jud. Cluj; Proiectul propune realizarea a 138 apartamente și un spațiu de servicii;

𝑅𝑒𝑧𝑜𝑙𝑢ț𝑖𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒: î𝑛 𝑢𝑟𝑚𝑎 𝑣𝑜𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑅𝐸𝑆𝑃𝐼𝑁𝑆.

𝑀𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑟𝑒: 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑑𝑒 î𝑛ă𝑙ț𝑖𝑚𝑒 𝑎𝑙 𝑖𝑚𝑜𝑏𝑖𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑢𝑠𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑒𝑙 𝑎𝑙 vecinilor; 𝑎𝑛𝑠𝑎𝑚𝑏𝑙𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑜𝑧𝑖ț𝑖𝑜𝑛𝑎𝑡 î𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑧𝑜𝑛ă 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑛 𝑎𝑟𝑒 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑙𝑒𝑚e 𝑑𝑒 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑢𝑙𝑎ț𝑖𝑒 𝑎𝑢𝑡𝑜 (𝑑𝑎𝑟 ș𝑖 𝑝𝑖𝑒𝑡𝑜𝑛𝑎𝑙ă 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑙𝑖𝑝𝑠𝑎 𝑡𝑟𝑜𝑡𝑢𝑎𝑟𝑒𝑙𝑜𝑟) 𝑑𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡ă 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑛𝑔𝑢𝑙𝑎ț𝑖𝑒𝑖 𝑟𝑢𝑡𝑖𝑒𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝐶𝑎𝑟𝑡𝑖𝑒𝑟𝑢𝑙 𝑇𝑒𝑟𝑟𝑎; 𝑖𝑛𝑑𝑖𝑐𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑢𝑟𝑏𝑎𝑛𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐𝑖 𝑠𝑜𝑙𝑖𝑐𝑖𝑡𝑎ț𝑖 (𝑃𝑂𝑇, 𝐶𝑈𝑇) 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑑𝑒𝑝ăș𝑒𝑠𝑐 𝑖𝑛𝑑𝑖𝑐𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑧𝑜𝑛𝑒𝑖;

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea “ELABORARE P.U.Z.- CONSTRUIRE HALA DEPOZITARE SI BIROURI CU REGIM DE INALTIME PARTER SI 2 ETAJE, CABINA POARTA, ACCES AUTO, IMPREJMUIRE, AMENAJARI EXTERIOARE, RETELE EDILITARE” situate în Comuna Florești, Sat Luna de Sus, fn, DN1/E60 KM 8, Jud Cluj;

𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑟𝑒𝑡𝑟𝑎𝑠 𝑑𝑒 𝑝𝑒 𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑧𝑖.

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea “ELABORARE P.U.Z.- CONSTRUIRE UN IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE CU REGIM DE INALTIME D+P+5E CU FUNCTIUNI MIXTE LA PARTER, SI UN IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE CU REGIM DE INALTIME D+P+3E+ER, IMPREJMUIRE TEREN, RACORDURI SI BRANSAMENTE LA UTILITATI” sat Florești , str Teilor, fn, Jud Cluj: Proiectul propune realizarea a 70 apartamente și spații de servicii la parterul imobilului de la stradă.

𝑅𝑒𝑧𝑜𝑙𝑢ț𝑖𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒: Î𝑛 𝑢𝑟𝑚𝑎 𝑣𝑜𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑅𝐸𝑆𝑃𝐼𝑁𝑆.

𝑀𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑟𝑒: 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑑𝑒 î𝑛ă𝑙ț𝑖𝑚𝑒 𝑎𝑙 𝑖𝑚𝑜𝑏𝑖𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑢𝑠𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑒𝑙 𝑎𝑙 𝑣𝑒𝑐𝑖𝑛ă𝑡ăț𝑖𝑙𝑜𝑟;

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea “REACTUALIZARE PUZ APROBAT PRIN HCL NR. 149 DIN 02.07.2008 SI CONSTRUIRE ANSAMBLU DE LOCUINTE COLECTIVE, RACORDURI SI BRANSAMENTE LA UTILITATI” Florești, Dealul de Jos, zona 2: Propune edificare a 44 de imobile cu regim de înălțime de S+D(S)+P+4E+2ER.

𝑅𝑒𝑧𝑜𝑙𝑢ț𝑖𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒: Î𝑛 𝑢𝑟𝑚𝑎 𝑣𝑜𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑅𝐸𝑆𝑃𝐼𝑁𝑆.

𝑀𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑟𝑒: 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑢𝑠 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡 î𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑧𝑜𝑛ă 𝑏𝑙𝑜𝑐𝑎𝑡ă 𝑎𝑐𝑡𝑢𝑎𝑙𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡 𝑑𝑒 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑎𝑙 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑢𝑡𝑜 ș𝑖 𝑝𝑖𝑒𝑡𝑜𝑛𝑎𝑙; 𝑧𝑜𝑛𝑎 𝑛𝑢 𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑡ă 𝑐𝑢 𝑖𝑛𝑓𝑟𝑎𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑟𝑢𝑡𝑖𝑒𝑟ă, 𝑑𝑒 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑡ăț𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖;

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentatiei pentru lucrarea “REACTUALIZARE PUZ-PUD APROBAT PRIN HCL NR. 238 DIN 15.11.2007 PENTRU CONSTRUIRE ANSAMBLU LOCUINTE CU REGIM DE INALTIME D+P+E+M, FUNCTIUNI COMPLEMENTARE SI SERVICII, IMPREJMUIRE TEREN, RACORDURI SI BRANSAMENTE LA UTILITATI” Sat Tauți, fn: Propune realizarea unui ansamblu de 150 case și imobile de servicii și funcțiuni diverse;

𝑅𝑒𝑧𝑜𝑙𝑢𝑡𝑖𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒: î𝑛 𝑢𝑟𝑚𝑎 𝑣𝑜𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑖𝑠𝑖𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑅𝐸𝑆𝑃𝐼𝑁𝑆.

𝑀𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑟𝑒: 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑢𝑠 𝑠𝑜𝑙𝑢ț𝑖𝑖 𝑣𝑖𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑙𝑎 ș𝑖 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑙𝑜𝑐𝑎ț𝑖𝑒 𝑎𝑡â𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 𝑑𝑒 𝑒𝑥𝑒𝑐𝑢ț𝑖𝑒 𝑐â𝑡 ș𝑖 𝑢𝑙𝑡𝑒𝑟𝑖𝑜𝑟 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑡𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑎𝑛𝑠𝑎𝑚𝑏𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖; 𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡 𝑠ă 𝑟𝑒𝑣𝑖𝑛ă 𝑐𝑢 𝑠𝑜𝑙𝑢ț𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑙𝑒𝑚ă ș𝑖 𝑐𝑢 𝑢𝑛 𝑠𝑜𝑛𝑑𝑎𝑗 𝑑𝑒 𝑜𝑝𝑖𝑛𝑖𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑇ă𝑢ț𝑖 𝑣𝑖𝑠 𝑎 𝑣𝑖𝑠 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡.

„Ne dorim un Florești care să ofere condiții de viață decente pentru locuitori, iar acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă investitorii din noile ansambluri imobiliare vor înțelege la rândul lor că trebuie corelate nevoile comunității cu interesele investitorilor”, declară consilierul local Marius Todoran.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Boc, despre depunerea candidaturii: Aici sunt și aici m-am DEDICAT. Trebuie să CONTINUĂM lucrurile bune care sunt la Cluj

Publicat

emil boc1

Prezent, joi, prin telefon la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a precizat de ce a ales candidatura la primăria Clujului în detrimentul altor variante vehiculate în presă, cum ar fi la Europarlamentare sau chiar și la președinție.

„Acesta este farmecul democrației, dreptul fiecăruia de a emite opinii, păreri… Președintele partidului mi-a făcut onoarea de a deschide lista PNL la Europarlamentare, în 2022 am avut și opțiunea de a candida la funcția de judecător la Curtea Constituțională, le-am mulțumit tuturor, dar am spus de fiecare dată, pe mine inima mă trage la Cluj.

Boc, despre depunerea candidaturii: Aici sunt și aici m-am DEDICAT. Trebuie să CONTINUĂM lucrurile bune care sunt la Cluj

Aici vreau să-mi duc mandatul, să continui lucrurile  importante pe care le-am început și  care sunt acum la un moment de răscruce și trebuie duse mai departe.

Aici sunt și aici m-am dedicat. Trebuie să continuăm lucrurile bune care sunt la Cluj, trebuie să menținem în continuare Clujul pe primul loc, pentru că e greu de ajuns acolo dar și mai greu e de menținut pe acea poziție.

În acest moment se joacă viitorul Clujului, anii 2030-2050, prin viziune în materie de proiecte, prin capacitatea de a aduna toți oamenii buni să lucreze la viitorul orașului și să implementeze aceste proiecte”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 68 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Băișoara. Sunați la 112

Publicat

112

La data de 24 aprilie 2024, în jurul orei 17.40, Secția 9 Poliție Rurală Turda a fost sesizată despre faptul că Corlat Maria, în vârstă de 68 de ani, în cursul dimineții de 24 aprilie a.c. a plecat de la imobilul din localitatea Băișoara, fără a se cunoaște direcția de deplasare, iar până în prezent nu a mai revenit.

„SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,65 m, 67 de kilograme, păr alb, ochi căprui, ten deschis.

La momentul plecării aceasta purta un tricou de culoare mov, bluză de culoare albastru, pantaloni negri și pantofi îmblăniți de culoare închisă.

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 68 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Băișoara. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de CIRCULAȚIE pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă

Publicat

autostrada transilvania reparatii (3)

Din cauza efectuării unor lucrări de reparații sau asfaltare, CNAIR anunță restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, dar și la Arad și București-Pitești.

Restricții de circulație

A1 Sebeș-Sibiu, km 283+990 – 285+200 Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos, până la ora 19.00 se execută lucrări de reparații la partea carosabilă, scrie Alba24.ro. Banda 1 și banda de urgență sunt restricționate, pe calea 2 (sens Sebeș – Sibiu); se circulă îngreunat, pe banda 2, a căii 2 (sens Sebeș-Sibiu)

Atenție, ȘOFERI! Restricții de CIRCULAȚIE pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă

A1 Pecica (Arad) – km 550-559 – până la ora 21.00, lucrări pe calea 2 – frezat și asfaltat; banda unu și cea de urgență, restricționate, se circulă pe banda doi

A1 București-Pitești, km 92+500 – 110, până la ora 17.00 calea 1, sens București-Pitești, banda 1 restricționată. Se fac lucrări în garanție covoare asfaltice. Se circulă pe banda 2.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sute de mii de lei aruncați la Cluj pe eutanasierea câinilor. Fără programe de sterilizare, județul se va umple de patrupede

Publicat

eutanasierea câinilor

Primăriile din județul Cluj cheltuie, anual, sute de mii de lei pentru eutanasierea câinilor fără stăpân. Sumele cresc de la an la an, deși omorârea câinilor nu este o soluție pentru a reduce numărul acestora. 

Banii ar trebui băgați în sterilizare pentru că, altfel, județul Cluj riscă să de umple de câini comunitari, potrivit reprezentanților Federației pentru drepturile animalelor Transilvania.

Sute de mii de lei aruncați la Cluj pe eutanasierea câinilor. Fără programe de sterilizare, județul se va umple de patrupede

Iresponsabilitatea cetățenilor proprietari de câini, nesterilizarea, nerespectarea legilor de protecție a animalelor, și utilizarea ineficientă a banului public pentru ecarisarea câinilor comunitari sunt doar o parte din factorii care duc la cheltuirea de către consiliile locale a unor sume tot mai mari, care cresc exponențial, de la un an la altul.

„Cauza principală a numărului mare de câini, prezenți pe domeniul public, care sufocă adăposturile publice și private și care atrag sume din ce în ce mai mari cheltuite de către primării pentru gestionarea animalelor este necunoașterea sau refuzul respectării legilor de protecție a animalelor.

Un câine nesterilizat, cu proprietar, se înmulțește continuu și necontrolat, fiind sursa care alimentează străzile cu animale abandonate, care ajung să producă accidente și incidente pentru care primăriile sunt responsabile.

Sterilizarea este singura metodă eficientă prin care se reduce efectivul de câini, nu eutanasierea.

Sumele cheltuite până acum de către primării au fost alocate eutanasiei, dar problemele nu s-au rezolvat, din contră, s-au înmulțit”, a declarat Ana Maria Nemeș, vicepreședintele Federației pentru drepturile animalelor Transilvania.

Soluție ineficientă

eutanasierea

Sumele cheltuite de unele consilii locale din judeţul Cluj pentru eutanasierea câinilor sunt în continuă creștere, arătând clar că aceasta nu este o soluție eficientă.

Mai mult, se încalcă și Convenția europeană pentru protecția animalelor de companie, semnată la Strasbourg la 23 iunie 2003, adoptată de Camera Deputaților, în ședința din 17 februarie 2004, la art. 12 b și art. 13 s-au acceptat următoarele:

  • să fie luate măsuri de reducere a numărului de animale prin metode care nu cauzează dureri, suferințe sau temeri evitabile;
  • reducerea reproducției neplanificate a câinilor şi pisicilor şi încurajarea sterilizării acestora;
  • încurajarea persoanelor care au găsit un câine sau o pisică fără stăpân să semnaleze acest lucru autorităţii competente;
  • sacrificarea animalelor să fie admisă doar în cadrul programelor guvernamentale de control al bolilor.

Câinii plătesc cu viața, cetățenii cu bani grei lipsa acțiunilor eficiente

Majoritatea administrațiilor locale sunt interesate doar să scape de câini fără să le intereseze ce se întâmplă cu aceștia după capturare și fără să accepte soluții care, pe termen lung, ar rezolva problema acestora.

”Din păcate animalele plătesc cu viața, iar noi, indiferent dacă reprezentăm instituții publice, private sau suntem simpli cetățeni, plătim cu bani grei lipsa acțiunilor eficiente de până acum”, a precizat Nemeș.

Din sumele prezentate, care sunt publice pe site-ul SICAP – platforma de achiziţii publice, se observă cum tot mai multe primării aleg să dea bani pentru ecarisarea câinilor fără să investească bani în programe de sterilizare. Majoritatea câinilor fără stăpân provin tocmai din aceste zone rurale unde proprietarii de câini nu îşi permit sau nu sunt interesați de sterilizarea câinilor pe care îi dețin.

În anul 2023, unele primării din județul Cluj au plătit către ”Adăpostul Meu Alba” (din localitatea Lancrăm, județul Alba) peste 600.000 lei, iar în primele patru luni ale acestui an deja s-au alocat, pentru același adăpost, peste 500.000 lei.

 

Sursa: www.sicap.ai

Adăpostul din Lancrăm

”Adăpostul Meu Alba” din Lancrăm este unul care eutanasiază câini.

De-a lungul timpului s-a scris mult în presă despre modul în care asociația tratează câinii și s-au făcut o mulțime de sesizări cu privire la suferințele și la condiţiile în care acești câini își trăiesc aici ultimele zile de viață.

Adăpostul nu are pagină web, nu are pagină de Facebook cum e normal să aibă orice adăpost care da câini spre adopție.

 Câinii de la Lancrăm sunt promovați de Florina Diana Steau de la Asociația ”Prieteni cu lăbuțe” (https://www.facebook.com/horiaciprian.steau) în scopul adoptării. Oricine dorește să ajute la salvarea câinilor din adăpost, să adopte sau chiar să caute un câine pierdut, o pot face vizitând contul de Facebook de mai sus.

Câinii, duși în fostere

Împreună cu alte asociații din afara țării, Florina reuşeşte să salveze și să trimită spre adopție o parte din câinii aduși în ecarisaj.

„Uneori reușim să scoatem câte 20 câini pe săptămână, dar tot cam atâția aduc înapoi. Sunt săptămâni, ca aceasta, când nu reușim să scoatem mai nimic din lipsa de fonduri, locuri etc.

Câinii salvați merg în fostere unde sunt pregătiți pentru adopție. Foster-ul (plasament) este 50 euro/câine, plus vaccinuri, teste”, a spus Steau. 

 Îngrijiți bine la Cluj

Câinii capturați pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt gestionați de Centrul de Gestionare Câini fără Stăpân, un serviciu al RADP, singurul centru din județ care nu eutanasiază câinii și îi îngrijesc cât pot de bine până când reușesc să îi dea spre adopție.

„Animalele astea de rasă comună merită o șansă în plus față de cele de rasă, care sunt căutate de toată lumea. Aceștia, săracii, sunt mai năpăstuiți.

Aici la centru sunt foarte bine îngrijiți. E curățenie, primesc mâncare, apă, afecțiune, au de toate. Dar dacă îi adoptăm au ceva în plus și vom avea și noi un câștig“, spune dr. Mioara Macrinici, șefa centrului, în articolul publicat de Cluj24.ro care poate fi citit aici.

În 5 ani, numărul de câini fără stăpân ar putea fi gestionabil

În județul Cluj există 191.061 de câini cu microcip, dar numărul patrupedelor este mult mai mare având în vedere că, în zonele rurale, mai puțin de 50% dintre câini sunt microcipați.

Din aceștia, doar 16% sunt sterilizați rezultând astfel un număr de 160.278 de câini nesterilizați din care 62.508 femele canine nesterilizate.

Dacă în urma împerecherii a doi câini, într-un an pot rezulta alți 16, iar în doi ani 128 câini, la un calcul simplu putem să aflăm și câți câini pot să vină pe lume, anual, în județul Cluj, urmând să ne întrebăm unde sunt aceștia: în adăposturi, abandonați sau omorâți pe bani publici.

Diminuarea înmulțirii câinilor

„Ceea ce se vede acum, în realitate, sunt efectele nesterilizării și a încălcării legilor, respectiv: animale neîngrijite, abandonate, omorâte, câini care atacă oameni, traficul de animale, suprapopularea adăposturilor publice și private, epuizarea asociațiilor de protecție a animalelor, nevoia de a investi în infrastructuri de adăpostire a animalelor, cheltuieli cu îngrijirea acestor animale, sancțiuni aplicate cetățenilor și eutanasia.

Doar prin sterilizare putem să diminuăm numărul de câini ce se înmulțesc, iar în cel mult 5 ani, dacă acțiunile se efectuează concomitent, în toate primăriile din județ, vom ajunge la un număr de câini gestionabil”, a conchis Ana Maria Nemeș, vicepreședinte Federația pentru drepturile animalelor Transilvania.

Alina Ciupei

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax