Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

PROIECT. Peste 100 de tineri din Iara, Băișoara și Valea Ierii, implicați în luarea deciziilor care îi privesc. Ce proiecte au

Publicat


iara

Un proiect dedicat elevilor, profesorilor și reprezentanților instituțiilor publice din Iara, Băișoara și Valea Ierii este derulat de Asociația Ecologică Valea Arieșului în parteneriat cu Fundația World Vision România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este sporirea gradului de participare a 100 de copii și tineri din Iara, Băișoara și Valea Ierii la viata publica locala prin stimularea interesului si creativitatii lor de a initia actiuni civice pentru un spatiu comunitar și al scolilor mai atractiv.

Articolul 12 din Principiile fundamentale ale Convenției ONU cu privire la drepturile copilului face referire la dreptul copiilor de a participa în decizii și acțiuni care-i privesc și de a-șiexprima liber opinia asupra oricărei probleme care îi privește.

Proiectul ”Micul super erou pentru comunitatea mea” dezvoltat de Asociația Ecologică Valea Arieșului în parteneriat cu Fundația World Vision România abordează următoarea problem identificată în rândul copiilor și adolescenților, respective lipsa de implicare în fapt a participării acestora la procesul luării deciziilor în probleme care îi privesc.

Conform Studiului Bunăstarea copilului din mediul rural din România, 56% din adolescenţi afirmă că nu se implică în viaţa comunităţii acordând ajutor celor care au nevoie. De asemenea, 48% dintre aceștia simt că au controlul asupra lucrurilor din viața lor.

Campanii de ecologizare

Proiectul vizează trei comunități rurale din județul Cluj, respective Iara, Valea Ierii și Băișoara. Activitățile propuse de cei doi parteneri se adresează atât pregătirii cadrelor didactice, reprezentaților autorităților publice și ai societatii civile, cât și unui număr de peste 100 tineri și copii, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, pentru a îmbunătăți incluziunea participativă a copiilor și adolescenților la viața comunității.

Proiectul a început prin demararea unei campanii de conștientizare a autorităților publice locale din cele trei comunități pentru implicarea copiilor în procese decizionale referitoare la probleme de mediu și resurse locale. De asemenea, au fost începute discuții cu reprezentanții școlilor locale și ai primăriilor pentru organizarea unei campanii de ecologizare în zona de intervenție, ca parte a activităților din proiect, campanile în care să fie implicați s icopiii din școli.

În cadrul proiectului vor fi organizate ateliere de educație non-formală adresate elevilor din cele trei comunități rurale, formări pentru reprezentanții autorităților locale și cadrele didactice, axate pe dezvoltarea de instrumente care să crească implicarea participării copiilor la procesele decizionale. Activitățile planificate pentru copii vizează următoarele tematici: implicare civică, misiunea de cetățean, managementul resurselor locale privind accesul la educație și un mediu curat.

Concurs local

Pentru motivarea și încurajarea copiilor, cei doi parteneri și-au propus prin proiect organizarea unui concurs local prin care să premieze cele mai bune și inovatoare inițiative civice propuse de aceștia. Sustenabilitatea proiectului va fi garantată de crearea unui Shadow Board al copiilor din Iara, Băișoara și Valea Ierii.

Asociația Ecologică Valea Arieșului (Noi suntem IMPACT Iara) este o asociație de tineri care implementează de mai bine de 3 ani proiecte de dezvoltare comunitară în zona comunei Iara din județul Cluj

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară, dezvoltare şi advocacy, punând în central activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra serviciilor dedicate copiilor, familiilor şi comunităţilor, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, present în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 32 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilateral dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul REZISTĂ la turbulențele din piețele financiare

Publicat

bani lei pixabay

Leul a survolat cu bine turbulențele provocate de criza financiară care a început în Statele Unite (falimentul și preluarea de către stat a Silicon Valley Bank) și a traversat rapid Oceanul până în Țara Cantoanelor, unde a provocat dispariția Credit Suisse, care ar fi urmat să fie preluată de către USB, cea mai mare bancă elvețiană.

Vineri, acțiunile Credit Suisse scădeau la o zi după ce Banca Națională a Elveției (BNS) i-a acordat un împrumut (linie de creditare) în valoare de 50 miliarde franci. Moneda elvețiană a răspuns negativ la această evoluție și s-a depreciat la 0,984 – 0,991 franci/euro iar în piața locală cursul a scăzut la 4,9896 lei.

Conform unor informații apărute în presă, retragerile de la Credit Suisse s-au ridicat zilnic la 10 miliarde de franci elvețieni. Pentru a stopa acest exod, BNS și autoritatea locală de reglementare s-au implicat pentru a facilita preluarea de către USB, cea mai mare bancă locală, a Credit Suisse, până la deschiderea burselor de lunea aceasta.

Volatilitatea cursului monedei unice s-a restrâns în perioada analizată la culoarul 4,9155 – 4,9253 lei, media de vineri fiind stabilită la 4,92 lei, când transferurile s-au realizat între 4,915 și 4,923 lei, cu închiderea pieței locale la 4,921 lei.

Dobânzile interbancare au continuat ritmul lent de contractare, dar se mențineau la maxime ale ultimilor aproape 13 ani.

Vinerea trecută, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de acesta fiind calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,89 la 6,87%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 7,22 la 7,20%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a stabilizat la 7,58%.

Euro a început săptămâna trecută la 1,0737 dolari, a scăzut la jumătatea ei la minimul acestui an de 1,0523 dolari, iar vineri a urcat la 1,0615 – 1,0685 dolari, când piețele americane s-au închis la 1,0668 dolari.

„Criza financiară a înmulțit plasamentele în metalul galben”

Revenirea euro poate fi pusă pe seama deciziei BCE de majora rata de referință, cu 50 puncte bază la 3,50%, ceea ce a stimulat apetitul pentru risc, dar și a eforturilor autorităților elvețiene de a rezolva cât mai rapid criza bancară.

Implicarea guvernului britanic și a Băncii Angliei în cumpărarea, cu o liră sterlină, de către HSBC a filialei locale a Silicon Valley Bank și datele economice pozitive, au apreciat lira sterlina iar media stabilită de BNR a crescut de la 5,5536 la 5,6132 lei.

Criza financiară a înmulțit plasamentele în metalul galben care este considerat drept un „plasament sigur” iar cotațiile au urcat vinerea trecută de la 1.928 la 1.988 dolari. Prețul gramului de aur a crescut constant și a încheiat săptămâna la 287,2080 lei foarte aproape de maximul istoric de 293,9846 lei.

Intervenția promptă a autorităților americane cu scopul de a preveni extinderea crizei create de băncile implicate în domeniile IT și a criptomonedelor, a permis speculatorilor să declanșeze un raliu al prețurilor.

După de a coborât în urmă cu circa o săptămână aproape de 19.500 dolari, bitcoin a crescut vineri seară la aproximativ 27.800 dolari, un nou maxim al ultimelor 9 luni. La rândul său, ether care a atins, acum două vineri, un minim de 1.375 dolari, s-a apropiat de 1.840 dolari.

Analiza cuprinde perioada 13 – 17 martie

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj): Este rușinos! Dan Petrescu: E VICIERE de rezultat

Publicat

var

Scandal după ce CFR Cluj și Rapid au remizat, scor 2-2, în runda inaugurală a play-off-ului din Superligă. Campioana a reușit să trimită mingea în plasă prin Anton Maglica în prelungirile meciului. Reușita a fost anulată pentru un ofsaid neclar, după o analiză de aproape 3 minute în camera VAR, scrie GSP.

CFR Cluj a fost la câțiva centimetri de a obține cele trei puncte. Un corner executat în al doilea minut al prelungirilor l-a lăsat pe Maglica într-o poziție ideală. Moldovan a respins în față șutul lui Boateng, iar vârful croat a îndeplinit o formalitate, gol cu capul din 2 metri.

„Centralul” Andrei Chivulete a așteptat o decizie din camera VAR. Oficialii Sorin Costreie și Alexandru Vodă au analizat timp de 3 minute eventuala poziție de ofsaid a lui Maglica. Au decis că atacantul „feroviarilor” este în afara jocului, dar grafica oficială de la VAR prezentată de televiziuni atrage multe controverse.

Diferența dintre linia ultimului apărător și linia atacantului este imensă, arată un ofsaid de aproape un metru! Asta deși pe imagini distanța pare imposibil de demonstrat. Pe stop-cadru, Maglica apare cu ghetele la circa un metru de linia careului de 6, dar grafica VAR sugerează că era aplecat cu încă o jumătate de metru în interiorul careului mic, ceea ce sfidează și legile fizicii și logica!

„Este rușinos!”

Cristi Balaj, fost arbitru internațional, actualmente președinte la CFR Cluj, a contestat decizia. Spune că Maglica nu putea fi atât de mult în fața apărătorilor.

„Din punctul meu de vedere nu s-a tras linia bine. Uitați-vă la pozițiile lor. Acel apărător de lângă atacant are piciorul atât din spate încât nici nu îi vedem gheata. Atacantul nostru nu a fost atât de aplecat! Este rușinos! Pot să afirm că atacantul nostru nu este în poziție de ofsaid. Ar fi căzut dacă era așa de aplecat”, a spus Balaj.

„Se urmărește s-o curățe pe CFR! Dă-mi ce al meu! De unde a văzut el ofsaid? N-a fost niciun ofsaid! E viciere de rezultat. Cei de la VAR să plătească. Nu zic că meritam victoria, dar ăsta a fost gol. Restul e cancan! Nu mă așteptam ca la VAR să ni se anuleze un asemenea gol. Am zis să văd faza înainte să vin la interviuri, dar e ofsaid clar”, a ieșit la atac și antrenorul campioanei, Dan Petrescu.

Foto: GSP

Citește mai departe

EVENIMENT

Consilierul local Anca Ciubăncan, EXCLUSĂ din PSD Cluj după bătaia cu Angela Sacaliș. Ce alte SANCȚIUNI s-au dat

Publicat

PSD Cluj-Napoca a decis, duminică, excluderea din partid a consilierului local Anca Ciubăncan și a Angelei Sacaliș în urma scandalului de sâmbătă, se arată într-un comunicat al partidului.

Citește și: Bătaie între PSD-iste la sediul din Cluj. Una-i la urgenţe. „Mi-a dat cu picioarele în burtă”. Ce spune IPJ. Motivul bătăii

„Astăzi,19.03.2023, Biroul Permanent Municipal al P.S.D. Cluj-Napoca, în sedința extraordinară  a aplicat sancțiunile cuvenite persoanelor implicate în regretabilul eveniment, izolat, petrecut la data de 17.03.2023 la sediul organizației municipale.

Deciziile luate astăzi respectă în integralitate Statutul P.S.D. , fiind aplicate întocmai  prevederile  art. 31 aliniatul  1 , respectiv aliniatul 4.

Citește și: PSD Cluj le va sancţiona pe femeile bătăuşe. „Nu putem agrea asemenea abordări”

Astfel , au fost aplicate urmatoarele sancțiuni:

–          Excluderea din partid a doamnei Ciubăncan Anca ,conform  art 31. alin. 4 din Statutul P.S.D.

–          Excluderea din partid a doamnei  Sacaliș Angela,  conform  art 31. alin. 4 din Statutul P.S.D.

–          Aplicarea sancțunii cu ”Avertisment” pentru d-ra Milea Evelina , având în vedere încălcarea art. 31 alin. 1 din Statutul P.S.D.

–          Aplicarea sancțiunii cu ”Avertisment” pentru d-ra Neagu Luiza , având în vedere încălcarea art. 31 alin. 1 din Statutul P.S.D.

Hotărârea subliniază lipsa de toleranță în fața acestor derapaje și dorința de a nu perpetua astfel de    comportamente în cadrul echipei noastre”, se arată în comunicatul PSD Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Luni, 20 martie, începe SIMULAREA Evaluării Naționale 2023 pentru elevii din clasa a VIII-a

Publicat

Luni, 20 martie încep probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an la nivel național, clasa a VIII-a. Toate probele de la Simulare se vor da în perioada 20-22 martie, scrie Alba24.ro.

Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.

Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:

– limba și literatura română
– limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
– matematică.

Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la Simulare Evaluare Națională 2023 nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Simulare Evaluare Națională 2023 – CALENDAR

– 20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
– 21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
– 22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
– 29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Evaluare Națională 2023. Modele de subiecte publicate de minister pentru elevii de clasa a VIII-a

Evaluare Națională 2023 – modele de subiecte: Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru examenul de Evaluare Națională, clasa a VIII-a, 2023. Probele se vor desfășura în perioada 19-22 iunie, iar primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie.

Cursurile se vor încheia pentru elevii de clasa a VIII-a în 9 iunie, iar înscrierile se fac automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie.

CALENDAR Evaluare Națională 2023

6-9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională
9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax