Connect with us

CULTURA

Profesorul Victor Bercea, Cetățean de Onoare al municipiulul Cluj-Napoca

Publicat


victor bercea

Prof. Victor Bercea, președintele de onoare al Societății Avram Iancu, va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca.

Consilierii locali au votat, joi, în unanimitate acordarea acestui titlu profesorului Victor Bercea, o inițiativă a primarului Emil Boc.

„Este o personalitate de referință, care contribuie încă activ la ceea ce este dimensiunea culturală și educativă a orașului”, a spus Emil Boc.

A ispirat generații întregi de tineri

Victor Bercea a inspirat generații de tineri în cadrul casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, al cărei director a fost între anii 1989-2002. A susținut ansamblul artistic studențesc „Mărțișorul”, al instituției și a participat alături de acesta la mari festivaluri internaționale de pe toate continentele.

De asemenea, a susținut mișcarea studențească de teatru, trupele de limbă română și maghiară„Magma și Imago”, care a obținut locul I la un festival din Maroc. S-a ocupat și de dezvoltarea cercurilor noi, cum ar fi Corul Intermezzo, Ochiul Muntelui, Majorete, Clubul de Speologie,Clubul Radio sau Clubul TV.

Mai mult, a stăruit și pentru înființarea unui nou cenaclu literar, „Vox Napocensis”, se arată în referatul depus în sprijinul acordării acestui titlu.

Victor Bercea s-a născut la 12 septembrie 1949 în satul Vidolm, comuna Ocoliș din județul Alba.

Foto: Societatea Cultural Patriotică AVRAM IANCU Filiala Cluj/ Facebook

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Mare rupere de nori la Cluj în anul 1929

Publicat

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Vineri, imediat după terminarea solemnităților Unirii, o rupere de nori, strașnică, s-a abătut asupra orașului. În câteva minute toate străzile erau pline de apă cu grindină și pe alocuri adâncimea apei a atins 25 cm.

Pe strada Regina Maria, colț cu strada Baba Novac, s-au format șiroaie, cari au luat schelele unei clădiri noi. Pivnițele și prăvăliile din această parte a orașului au fost inundate și a trebuit să vină pompierii ca să le golească. Furtuna a trecut însă repede. Se crede că grindina nu a făcut stricăciuni prea mari”. (În „Universul”, Anul XLVII, nr.106, București, 13 mai 1929).

348355240 907269007025421 3267241988825180126 n

O groaznică rupere de nori deasupra Clujului

„În ziua de 10 mai, pe la ceasurile 12 și jumătate, deasupra orașului Cluj s-a întunecat deodată cerul și în mijlocul unor tunete și fulgere înfiorătoare a început să cadă o ploaie puternică, de parcă ar fi turnat-o cineva cu găleata.

În mai puțin de o jumătate de ceas pe străzile orașului au început astfel a curge șiroaie de apă, de era peste putință să mai treacă cineva peste ele. Canalurile neputând cuprinde toată apa de pe străzi, aceasta a început în curând a se revărsa în locuințele mai joase ale caselor și astfel au fost umplute cu apă o mulțime de case și de ateliere. Apa intrată prin case a făcut astfel în întreg orașul pagube de sute de mii de lei.

Între altele, apa a umplut și pivnițele casei domnului ministru de interne, Vaida, unde a făcut de asemenea ceva pagubă.

Ruperea de nori nu a ținut vreme îndelungată și cam după un ceas ploaia a încetat și a început să bată iar soarele. Datorită acestui fapt nu s-au întâmplat nenorociri mai mari și astfel și pagubele n-au fost prea simțitoare.

Furtuna s-a întins nu numai deasupra orașului Cluj, ci și deasupra mai multor sate din apropierea lui, unde a pricinuit de asemenea pagube însemnate”. (În „Lumea și Țara”, Anul VII, nr.20, Cluj, 19 mai 1929)

348355441 215229494605745 5057270902548441346 n

Citește mai departe

EVENIMENT

Codul GALBEN de instabilitate continuă în Cluj și în alte județe

Publicat

ANM a emis, duminică, o atenționare cod galben de vreme rea valabilă pentru  jumătate din țară, inclusiv jud. Cluj, scrie Mediafax.

harta

Potrivit ANM, codul galben este valabil de la ora 12.00 până la ora 23.00.

În acest interval, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, în vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, nordul Dobrogei și în sudul Moldovei.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Gheorgheni, în Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, duminică dimineața, pe raza localității Gheorgheni din jud. Cluj. O mașină s-a răsturnat. Un bărbat a primit îngrijiri pe loc, fără a mai fi transportat la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Gheorgheni. La fața locului s-a deplasat un echipaj ce încadrează o autospecială cu modul de descarcerare, unde au găsit un autoturism răsturnat pe partea laterală cu ocupanții ieșiți din acesta.

A fost consultat un bărbat la locul accidentului care a refuzat transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor bateriei, precum și alte măsuri privind siguranța persoanelor implicate în accident”, a comunicat ISU Cluj.

Update:

„În această dimineață, 28 mai a.c., polițiștii au fost sesizați pentru a interveni la un accident rutier produs în localitatea Gheorgheni, comuna Feleacu.

Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea autoturismul înspre Cluj-Napoca, după un viraj ușor la stânga, la ieșire din localitatea Gheorgheni, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, izbindu-se de o zona din proximitatea acostamentului, ulterior răsturnându-se pe partea carosabilă.

În urma evenimentului au fost înregistrate doar pagube materiale.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, fiindu-i înregistrată concentrația de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 40 de ani ELECTROCUTAT în Depoul Dej-Triaj. A fost transportat cu elicopterul la SPITAL

Publicat

smurd2

Un bărbat de 40 de ani a fost electrocutat, duminică dimineața, în Depoul Dej-Triaj. ISU Cluj a intervenit cu un elicopter pentru a-l transporta la spital în Cluj-Napoca.

„În aceste momente pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin alături de un echipaj SAJ și elicopterul SMURD Jibou pentru a acorda asistență medicală de urgență unui bărbat, în vârstă de aproximativ 40 de ani, electrocutat în Depoul Dej-Triaj.

Bărbatul prezintă arsuri grave și este preluat de către elicopterul SMURD pentru a fi transportat la UPU-SMURD Cluj”, a transmis ISU Cluj.

Bărbatul era angajat la depoul de locomotive.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax