CULTURA
Profesorul Ovidiu Pecican își lansează miercuri, la FICT, trilogia Istoria românilor și a României
Trilogia Istoria românilor și a României, de Ovidiu Pecican, va fi lansată miercuri, 25 septembrie, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania.
Lansarea trilogiei are loc la ora 13.00, iar scriitorul Ovidiu Pecican se va întâlni cu cititorii săi.
Profesorul Ovidiu Pecican își lansează miercuri, la FICT, trilogia Istoria românilor și a României
Trilogia a apărut la editura Cuantic, unde Ovidiu Pecican a lansat până acum cărțile: Istoria românilor de la origini și până astăzi, în două volume.
”E o poveste autentică, scrisă de un istoric neînregimentat politic, unul dintre puținii autori de sinteze aparținând
generației ’80, cea care a făcut Revoluția Română”, arată cei de la editura Cuantic.
Volumul 1 cuprinde prima parte dintr-o istorie românească urmărită pe o diversitate de planuri, recuperând cele mai variate aspecte, unele lăsate în trecut deoparte; de la obiceiuri populare la schimbări de mentalitate, de la eșecuri și erori la aspirații și izbânzi.
O istorie cu domnitori, bătălii și succese diplomatice, dar și una atentă la modificările structurale dintr-o societate policentrică, trăind în mai multe state. Este o istorie a civilizației și culturii românești, din care nu lipsesc nici femeile,
nici obiceiurile locului.
Volumul 2 tratează perioada modernă și contemporană, punctând, printre altele, căderea sub dominație otomană, războaiele ruso-austro-turce, grecizarea și levantinizarea la vârf, intrarea Bucovinei în sistemul statal austriac, pierderea Basarabiei și ocupația militară rusească, criza politică interbelică, dictaturile extremiste. Toate acestea nu au anihilat forța regeneratoare a națiunii române, permițându-i să se reconstruiască, să se redefinească și să fie, cu bune și cu rele, ceea ce este astăzi.
Retrospectivă unică
Al doilea volum al Istoriei românilor a lui Ovidiu Pecican nu face concesii, ci prezintă lucrurile cât mai aproape de ceea ce au fost, într-o retrospectivă unică, fără precedent, adusă până la zi, din care nu lipsesc nici conaționalii minoritari, nici românii risipiți în largul lumii, arată cei de la editura Cuantic.
România – Stat și Cultură (1866 – 2018) reprezintă o interpretare sintetică a istoriei românești de la apariția statului român până recent, insistând asupra curentelor de gândire și a celor artistice, manifestate în acest interval de timp.
Ovidiu Pecican este doctor în istorie (1998) şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994). Este realizator de emisiuni la TVR Cluj.
În 2020, a înființat la Cluj revista culturală independentă Avalon. Din iulie 2021, devine directorul revistei Steaua. Este autor al unor volume de eseuri, studii şi monografii istorice, a publicat mai multe lucrări
de europenistică și a îngrijit ediţii din Yves Ternondin, B.P. Hasdeu, Geoffroy de Villehardouin,Robert de Clari,Simion Dascălul sau George Coşbuc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Deputatul USR, Viorel Băltărețu, apel către parlamentarii PNL de Cluj să semneze moțiunea de cenzură: TERMINAȚI coaliția cu PSD
Anunțul vine în contextul în care declarațiile lui Nicolae Ciucă privind ruperea coaliției de guvernare cu PSD ar putea fi doar un exercițiu de imagine, nedublat de fapte.
„Moțiunea de cenzură USR e scrisă! Românii au nevoie de un guvern care să găsească soluții corecte la problemele pe care actualul guvern le-a creat: inflație, deficit uriaș, un aparat bugetar care consumă prea mulți bani și taxare incorectă a companiilor și salariilor mici. Acest guvern nu poate fi decât de dreapta.
Deputatul Viorel Băltărețu, apel către parlamentarii PNL de Cluj să semneze moțiunea de cenzură: TERMINAȚI coaliția cu PSD
PNL are acum ultima șansă de a demonstra că este un partid de dreapta și să voteze moțiunea anti PSD pe care am semnat-o, alături de colegii din USR. Fac un apel către parlamentarii PNL de Cluj: terminați, pe bune, coaliția cu PSD. Semnați moțiunea de cenzură!“ a transmis deputatul USR, Viorel Băltărețu.
“Atâta vreme cât veți fi în gașcă cu țeparii gen Vicol & co, care i-au furat și înșelat pe atâția români, sunteți hoți.
Semnați moțiunea de cenzură, ca act-simbol de reparare a tuturor dezamăgirilor pe care le-ați produs celor ce v-au votat acum patru ani: angajaților – peste 4 milioane de români – și angajatorilor din mediul privat pe care i-ați abandonat și furat prin taxe uriașe.
„Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie”
Așa că, mă adresez parlamentarilor PNL de Cluj, domnii Moisin și Moldovan, doamnei Burciu, dar și foștilor PNLiști, domnii Sărmaș și Oros: dați un vot de conștiință, după ani de derivă, votați moțiunea USR”, menționează deputatul de Cluj, Viorel Băltărețu.
Președinta USR, Elena Lasconi, solicită președintelui PNL, Nicolae Ciucă, dar și celorlalte forțe cu adevărat democratice din Parlament să semneze moțiunea de cenzură împotriva guvernului incompetent și corupt condus de Marcel Ciolacu, astfel încât să fie oferită românilor o guvernare predictibilă, democratică, în folosul lor și al țării.
“Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie! PNL și domnul Ciucă au acum șansa de a arăta tuturor dacă sunt cu românii sau sunt cu Ciolacu. Și atenție: nu poți fi și cu românii, și cu PSD în același timp”, a transmis președinta USR, Elena Lasconi.
EVENIMENT
FOTO. Ioan Aurel Pop: Filiala Cluj a Academiei Române și-a onorat spiritul academic. Președinții au fost savanți, nu politruci
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consideră că filiala din Cluj a Academiei Române și-a onorat întotdeauna spiritul academic și a avut tot timpul savanți la conducere, nu politruci, ceea ce înseamnă onoarea unei instituții și cartea sa de vizită.
Ioan Aurel Pop a declarat, vineri, la UBB Cluj-Napoca, la Zilele Academice Clujene, eveniment care marchează împlinirea a 75 de ani de la înființarea filialei Cluj a Academiei Române, că aceasta se prezintă ca o instituție salutară, ”folositoare și binevenită în peisajul cercetării românești”.
”Filiala s-a creat prin preluarea institutelor universitare de cercetare în cadrul Academiei Române. (…) Filiala din Cluj a Academiei Române și-a onorat întotdeauna spiritul ei academic. Dacă ne uităm la șirul președinților filialei, nu vedem niciun politruc, ci doar savanți.
Aceasta este onoarea unei instituții, cartea sa de vizită și garanția succesului său”, a spus Pop.
Acesta a oferit filialei Cluj a Academiei Române diploma ”Meritul Academic” pentru activitatea deosebită și contribuția adusă la îmbogățirea științei și culturii românești și universale.
Filiala Cluj, înființată în 1948, este cea mai mare din țară, având 12 institute de cercetare.
La eveniment au mai participat, printre alții, președintele Academiei Române Cluj, Doru Pamfil, subprefectul Florentin Burz, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, primarul Emil Boc, directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române Cluj, Ioan Bolovan, Ionel Haiduc, fostul președinte al Academiei Române, Ioan Așchilean de la UTCN.
Confederația Patronală Concordia și Banca Comercială Română continuă seria dezbaterilor „Industrii Inteligente” și organizează un nou eveniment cu public la Cluj, pe 15 octombrie, la Hotel Radisson Blu. Organizat sub forma unui summit de business, evenimentul reunește o suită de antreprenori și experți în Industria 4.0, economia circulară și fondurile europene. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în secțiunea dedicată de pe platforma Concordia.
În cadrul summit-ului Industrii Inteligente Cluj, Radu Ciorba, CEO Electroglobal, împreună cu Călin Văduva, Senior Vice President Engineering și Head of Romania GDU GlobalLogic, Ionuț Iacob, Deputy CEO Savini Due, Alin Ioaneș, CEO Rombat, Dragoș Cățoiu, Head of Go-To-Market NTT Data Romania și Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking BCR, vor discuta despre perspectivele reindustrializării, despre provocările și sinergiile dintre tranziția verde și cea digitală, dar și despre cum poate România să avanseze ca lider regional industrial.
Concordia și BCR aduc summit-ul de BUSINESS Industrii Inteligente la Cluj, pe 15 octombrie
De asemenea, Elena Birtoc, Co-fondatoare și CEO Carel Woodworks, Marius Bîcu, Fondator Ferma cu Omenie, Ioan Petruț, Fondator Grup PIM, Mihai Filip, CEO, Oves Enterprise și Oana Bâra, Coordonator programe de finanțare BCR, vor dezbate cum poate fi implementat un model de afaceri bazat pe circularitate, care susține consumul și producția durabilă, dar și cum pot fi utilizate fondurile europene pentru dezvoltarea afacerilor și stimularea competitivității.
În deschiderea evenimentului, Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia și fondator Mobexpert, va oferi perspectiva sa asupra contextului economic actual și asupra nevoii de a crește competitivitatea economiei românești prin inovație dar și prin schimbul de idei și conversația continuă între reprezentanții mediului de business.
Sergiu Manea, vicepreședinte Concordia și CEO Banca Comercială Română, va vorbi despre tendințele viitorului, anticipare și soluții pentru adaptarea business-urilor la schimbările societale.
„Prin fiecare interacțiune cu mediul de afaceri observăm că există dorință de consultare, de colaborare și scalare de business. De aceea, prin seria de evenimente „Industrii Inteligente” mergem în țară și aducem împreună comunitățile locale de antreprenori, printr-o abordare care încurajează schimbul de idei și expertiză, despre cum creăm produse și servicii cu valoare adăugată mare. Susținem conversația despre exportul de produs gândit și fabricat în România, despre relevanță și impactul modernizării tehnologice, cu toate resursele pe care le implică, inclusiv investițiile în resursa umană și nevoia de a crea competențe pentru prezent și viitor”, declară Sergiu Manea.
„Seria de evenimente „Industrii Inteligente” este în primul rând o platformă prin care facilităm schimbul de idei”
Radu Burnete, director executiv Concordia, va discuta alături de Mihai Matei, vicepreședinte Concordia și CEO Essensys Software, despre cum poate contribui sectorul IT la creșterea automatizării și digitalizării industriei românești.
„Suntem la un punct de cotitură în care succesul companiilor românești depinde tot mai mult de adoptarea rapidă a tehnologiilor și practicilor inovatoare. Trebuie să discutăm despre cum putem integra digitalizarea și automatizarea în procesele de producție pentru a crește competitivitatea, pentru a utiliza mai eficient resursele și pentru a genera, în consecință, mai multă valoare adăugată în economia românească.
Seria de evenimente „Industrii Inteligente” este în primul rând o platformă prin care facilităm schimbul de idei care ajută la impulsionarea mediului de afaceri. Confederația Patronală Concordia este dedicată acestui efort și ne punem la dispoziție expertiza, resursele și energia, cu convingerea că România nu va pierde acest tren important”, consideră Radu Burnete.
Industrii Inteligente este o inițiativă dezvoltată de Confederația Patronală Concordia în parteneriat cu BCR, ca un demers de a găsi soluții concrete menite să sporească productivitatea, complexitatea și competitivitatea economiei românești, într-un context marcat de tranziția la economia verde și digitală.
Sub această umbrelă, a fost dezvoltată o serie de dezbateri cu antreprenori, cu scopul de a identifica măsuri relevante atât la nivel sectorial, cât și transversal. Primul eveniment a avut loc în noiembrie 2023, în București, și a reunit peste 200 de antreprenori și lideri de business. În 2024, seria de evenimente Industrii Inteligente a continuat în țară, la Brașov și acum la Cluj.
Partenerul media al seriei de evenimente „Industrii Inteligente” este Ziarul Financiar.
Accesul la evenimentul Industrii Inteligente de la Cluj, din 15 octombrie, se face gratuit, în limita locurilor disponibile în sala Hotelului Radisson Blu, pe baza unei aplicații disponibile aici.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Utilajele RADP intră de luni pe drumul de legătură Borhanci – C-tin Brâncuși. Termenul de finalizare, 31 decembrie
Primarul Emil Boc a anunțat că, începând de luni, utilajele RADP vor intra în teren pentru lucrările la breteaua de legătură Borhanci – strada Constantin Brâncuși, termenul de finalizare fiind 31 decembrie 2024.
Emil Boc a declarat, vineri, la începutul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca, legat de acest subiect, că RADP ar putea termina acest proiect chiar mai repede față de sfârșitul anului.
”Am reușit să obținem autorizația de construcție pentru primul drum de legătură de la centura metropolitană a Clujului, fiind vorba de tronsonul care leagă strada Borhanciului de strada Contantin Brâncuși, cu o lungine de 380 de metri liniari, care va facilita ieșirea din Borhanci. De luni, utilajele RADP intră la lucru, termenul de finalizare fiind 31 decembrie.
Gata de Crăciun?
Lucrarea costă 2,3 milioane de lei cu TVA și sper ca brandul RADP, de oameni care își respectă termenele, să fie și de această dată. Dacă de Moș Crăciun se poate circula, nu ne supărăm.
Este un prim drum de legătură, mic, dar care face parte din proiectul mai mare al centurii metropolitane pe partea care revine administrației locale.
Va avea un impact major de decongestionare a traficului pe linia ieșirii din Borhanci spre strada Constantin Brâncuși.
La 1 ianuarie 2025 să ne găsim cu breteaua finalizată”, a explicat Boc.