Connect with us

CULTURA

Profesorul Ovidiu Pecican își lansează miercuri, la FICT, trilogia Istoria românilor și a României

Publicat


Ovidiu Pecicsn, Istoria românilor

Trilogia Istoria românilor și a României, de Ovidiu Pecican, va fi lansată miercuri, 25 septembrie, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania.

Lansarea trilogiei are loc la ora 13.00, iar scriitorul Ovidiu Pecican se va întâlni cu cititorii săi.

Profesorul Ovidiu Pecican își lansează miercuri, la FICT, trilogia Istoria românilor și a României

Trilogia a apărut la editura Cuantic, unde Ovidiu Pecican a lansat până acum cărțile: Istoria românilor de la origini și până astăzi, în două volume.

”E o poveste autentică, scrisă de un istoric neînregimentat politic, unul dintre puținii autori de sinteze aparținând
generației ’80, cea care a făcut Revoluția Română”, arată cei de la editura Cuantic.

Volumul 1 cuprinde prima parte dintr-o istorie românească urmărită pe o diversitate de planuri, recuperând cele mai variate aspecte, unele lăsate în trecut deoparte; de la obiceiuri populare la schimbări de mentalitate, de la eșecuri și erori la aspirații și izbânzi.

O istorie cu domnitori, bătălii și succese diplomatice, dar și una atentă la modificările structurale dintr-o societate policentrică, trăind în mai multe state. Este o istorie a civilizației și culturii românești, din care nu lipsesc nici femeile,
nici obiceiurile locului.

Volumul 2 tratează perioada modernă și contemporană, punctând, printre altele, căderea sub dominație otomană, războaiele ruso-austro-turce, grecizarea și levantinizarea la vârf, intrarea Bucovinei în sistemul statal austriac, pierderea Basarabiei și ocupația militară rusească, criza politică interbelică, dictaturile extremiste. Toate acestea nu au anihilat forța regeneratoare a națiunii române, permițându-i să se reconstruiască, să se redefinească și să fie, cu bune și cu rele, ceea ce este astăzi.

Retrospectivă unică

Al doilea volum al Istoriei românilor a lui Ovidiu Pecican nu face concesii, ci prezintă lucrurile cât mai aproape de ceea ce au fost, într-o retrospectivă unică, fără precedent, adusă până la zi, din care nu lipsesc nici conaționalii minoritari, nici românii risipiți în largul lumii, arată cei de la editura Cuantic.

România – Stat și Cultură (1866 – 2018) reprezintă o interpretare sintetică a istoriei românești de la apariția statului român până recent, insistând asupra curentelor de gândire și a celor artistice, manifestate în acest interval de timp.

Ovidiu Pecican este doctor în istorie (1998) şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994). Este realizator de emisiuni la TVR Cluj.

În 2020, a înființat la Cluj revista culturală independentă Avalon. Din iulie 2021, devine directorul revistei Steaua. Este autor al unor volume de eseuri, studii şi monografii istorice, a publicat mai multe lucrări
de europenistică și a îngrijit ediţii din Yves Ternondin, B.P. Hasdeu, Geoffroy de Villehardouin,Robert de Clari,Simion Dascălul sau George Coşbuc.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Casa Verde Fotovoltaice” 2024 pentru persoane fizice. Când încep înscrierile la Cluj. Noutăți în program

Publicat

De

Casa Vede Fotovoltaice Cluj

Încep înscrierile pentru sesiunea 2024 de finanţare pentru persoane fizice, în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Vor fi etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni.

„Casa Verde Fotovoltaice” 2024 pentru persoane fizice. Când încep înscrierile la Cluj

În acelaşi timp, unităţile de cult se vor putea înscrie în program pe data de 9 octombrie 2024, de la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului. În cazul acestora, alocarea bugetară se ridică la valoarea de 20,1 milioane de lei.

Solicitanţii se vor înscrie personal în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024” prin intermediul aplicaţiei informatice.

La Cluj înscrierile încep în 27 septembrie.

Județul Cluj face parte din Regiunea Nord Vest, alături de judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pentru care a fost alocat un buget de peste 274 de milioane de lei.

Buget record

„În anul 2024, Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei.

Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanţarea oferită prin acest program.

Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care îşi vor reduce costul facturii la energie electrică şi care vor utiliza energie verde”, arată preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Noutăți importante în program

Președintele AFM a mai precizat că sesiunea din 2024 aduce noutăţi deosebit de importante.

“Este vorba despre finanţarea instalaţiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esenţială pentru maximizarea eficienţei şi independenţei energetice a gospodăriilor.

Totodată, am crescut considerabil subvenţia, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde”, a declarat Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Cum se fac înscrierile

Conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, ceea ce le va permite acestora să se familiarizeze cu aplicaţia şi să fie pregătiţi în avans.

Astfel, în ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate.

Documentele pe care solicitantul persoană fizică trebuie să le încarce în aplicaţie sunt:

  • actul de identitate, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie;
  • copia cărţii funciare colective, dacă este cazul.

ATENȚIE! Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil, iar proiectul se
  • implementează la adresa menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.

Documentele necesare pentru unitățile de cult

Şi în acest caz, unitatea de cult se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.

Pentru unităţile de cult, documentele solicitate la înscrierea în program sunt:

  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie.

AFM precizează că aplicaţia informatică nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de către solicitant.

Citește mai departe

EVENIMENT

Milionarul clujean Sever Mureșan a murit la vârsta de 75 de ani. Era internat într-un spital din Franța

Publicat

Sever Mureșan

Sever Mureșan, fost președinte al Băncii Dacia Felix, a murit la vârsta de 75 de ani.

Acesta se afla într-un spital din Franța, unde a fost dus de familie în cursul acestei luni.

Milionarul clujean Sever Mureșan a murit la vârsta de 75 de ani. Era internat într-un spital din Franța

Născut în 23 octombrie 1948 la Câmpia Turzii, fostul om de afaceri se afla în stare gravă după ce în luna iulie a acestui an a suferit un atac cerebral.

Sever Mureșan a fost cofondator al Băncii Dacia Felix și nu a fost străin de scandaluri de corupție și acuzații de fraudă.

Sever Mureșan este și cel care l-a adus în vizită în România, în 23 noiembrie 2002, pe președintele SUA, George W. Bush.

Foto: Fundația Andrei Mureșanu

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi peste media lunii

Publicat

nori

Meteorologii au anunțat în prognoza pentru o perioadă de 4 săptămâni, până în data de 21 octombrie, temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru luna octombrie. 

Până în 30 septembrie

Valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordice și centrale și în general deficitar în restul teritoriului, cu precădere în sud-est.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi peste media lunii

30 septembrie – 7 octombrie

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână în regiunile vestice, în timp ce în restul teritoriului vor fi excedentare.

7 – 14 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

14 – 21 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, exceptând vestul și nord-vestul teritoriului, unde regimul pluviometric va fi ușor excedentar.

Citește mai departe

POLITICA

VIDEO. George Simion CONSTRUIEȘTE case pentru sinistrații de la Pechea

Publicat

simion

Un nou transport cu ajutoare și materiale de construcții a ajuns în această dimineață în localitatea Pechea din județul Galați, unde sute de oameni au rămas fără case în urma inundațiilor. AUR a instalat încă de duminică seară un punct de lucru pentru a-i ajuta pe sinistrați.

Pe parcursul întregii zile de luni, sute de voluntari au mers în casele localnicilor pentru a curăța dezastrul lăsat în urmă de inundații. La rândul său, George Simion a pus mâna pe lopată și i-a ajutat pe oameni să scoată nămolul din casă.
La finalul zilei de luni, voluntarii AUR au făcut o listă cu materialele de construcții de care oamenii au nevoie pentru a-și repara locuințele. Acolo unde nu se pot repara, George Simion a anunțat că le va reconstrui locuințele.

VIDEO. George Simion CONSTRUIEȘTE case pentru sinistrații de la Pechea

Voluntarii AUR au împărțit alimente de bază, saltele, și alte produse care să vină în sprijinul oamenilor amărâți afectați de inundații.

La punctul de lucru al AUR se află și Caravana Medicală, unde asistenții medicali voluntari îi consultă pe localnici și le asigură medicamentele de care au nevoie.

Încă de duminică, liderul AUR a oprit campania electorală. Toți parlamentarii, consilierii locali și județeni aleși, candidații AUR, dar și alți voluntari, se află de duminică seară în județul Galați.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax