Connect with us

ACTUALITATE

Profesorul Constantin Dulcan, invitat la Cluj la conferința ”Inspire Movement Freedom” dedicată formelor de libertate

Publicat


dulcan

În 10 noiembrie 2023, va avea loc la Cluj-Napoca Conferința Inspire Movement Freedom, eveniment care îl va avea ca invitat special pe prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Alături de profesorul Dulcan, la eveniment vor fi prezenți ca și speakeri dr. Cristian Andrei (psihoterapeut), Mihaela Liliana Stroe (analist comportamental), prof. dr. Dafin F. Mureșanu (neurolog) și dr. Mirela Codilă (psiholog).

Fie că vorbim despre libertatea individuală și integrarea acesteia în mediul familial sau social, despre libertatea în cuplu, libertatea de exprimare prin percepția stimei de sine în ceea ce privește corpul fizic, statutul social, educația, locul de muncă, vârsta, libertatea mentală exprimată într-o societate bazată pe competitivitate, libertatea de mișcare sau despre libertatea de a alege și de a fi autentic, fiecare formă a libertății ne impactează viața în mod constant.

Participanții la Conferința Inspire Movement Freedom vor avea oportunitatea de a interacționa cu câteva subiecte de maxim interes: înțelegerea valorilor, normelor și așteptărilor sociale, impactul stresului asupra libertății individuale, impactul elementelor emoționale asupra ființei umane, patologii cu impact asupra libertății individuale etc.

Libertatea individuală

”Am creat proiectul Inspire Movement din dorința de a  aduce în fața publicului speakeri renumiți care pot contribui la o îmbunătățire sau chiar la o schimbare reală a vieții celor prezenți la aceste evenimente prin experiența practică pe care aceștia o împărtășesc.

În acest an, tema conferinței Inspire Movement este libertatea individuală, văzută și abordată din mai multe unghiuri, tocmai pentru că, de multe ori, putem fi prizonierii propriilor noastre convingeri, așteptări, etichete, comparații, fără să realizăm ce ne blochează cu adevărat în ceea ce dorim să facem sau să fim”, spune Camelia Lung, fondatoarea Inspire Movement.

Seria de evenimente Inspire Movement invită oamenii să se reconecteze la sine, să își găsească echilibrul, să își răspundă la întrebări din sfera medicală de interes.

Despre speakeri

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan este cunoscut mai ales pentru lucrările cu conținut eseistic și filosofic: Inteligența Materiei, Somnul rațiunii, Creierul și Mintea Universului, Mintea de dincolo. Sinteza și semnificația experențelor morții clinice, În căutarea sensului pierdut, Somnul rațiunii, Către noi înșine, Gândirea omului modern. Culmi și limite.

De asemenea, domnia sa a participat la reuniuni științifice naționale și internaționale cu peste 300 de comunicări, a elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate și note de curs în domeniul neurologiei, dedicându-se studierii domeniului conștiinței, iar cărțile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare.

D-na Mihaela Stroe este doctor în sociologie şi singurul analist comportamental din România (business profiler) antrenat de către Joe Navarro (fost agent FBI, criminal profiler şi unul dintre fondatorii departamentului de analiză comportamentală din FBI). În plus, Mihaela Stroe este life & business coach, speaker motivaţional, trainer internaţional, antreprenor, autor, soţie şi mamă.

A scris până în prezent două cărţi de dezvoltare personală: În Armonie cu Mine! şi Fii pe primul loc în viaţa ta! Ghid practic de autocunoaştere, un Caiet de Lucru pentru creşterea performanţei personale și a realizat două audiobook-uri: În Armonie cu Mine! şi Momente de luciditate – Şapte paşi spre armonia interioară.

Neurologul clujean Dafin Mureșanu

Dl. Dafin F. Mureşanu, MD, PhD, MBA, este specialist în leadership şi management al sistemelor de sănătate şi de cercetare, cartea de vizită cuprinzând titulaturile de: Profesor de Neurologie, Director al Departamentului de Neuroştiinţe din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, Preşedinte al European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), Preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România și Membru corespondent al Academiei Române.

La Cluj-Napoca dl. Dafin F. Mureșanu a pus bazele Institutului RoNEURO – Centru de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice – unic în România.

Dr. Mirela Rodica Codilă este terapeut din 2006. Parcursul profesional al domniei sale este unul interesant: după câțiva ani petrecuți în învățământ și în companii multinaționale, a simțit că trebuie să meargă mai departe, că omul este mai mult decât ceea ce se vede în viața de zi cu zi, că vrea să se descopere și să învețe și despre latura nevăzută a oamenilor. Așa a început studiul psihologiei. După absolvirea studiilor în psihologie, și-a îndreptat atenţia spre terapiile alternative.

Dr. Cristian Andrei, supranumit și „doctorul de suflete”, este medic, psihoterapeut, trainer și autor. Mereu a fost preocupat de problemele de cuplu, de dezvoltarea, adaptarea și consilierea relațiilor interumane. De asemenea, Dr. Cristian Andrei este specializat și în psihiatria copilului și adolescentului și susține ”Programul de Educație pentru Sănătate” în Școala Românească, fiind totodată și președintele fondator al Institutului de Relații Umane din București.

𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞: bit.ly/3PkSnnV

Informații: www.inspiremovement.ro

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

FOTO. Autostrada Transilvania: Segmente între Nădășelu și Topa Mică, în ASFALTARE. Viaductele, încă în STAGNARE

Publicat

autostrada transilvania

Spre finalul anului 2025 s-ar putea circula pe segmentul din Autostrada Transilvania cuprins între  Zimbor și Poarta Sălajului, anunță Asociația Pro Infrastructură. Porțiunea Nădășelu – Topa Mică intră în asfaltare după Paște dar, deși ar putea fi gata până la final de an, va rămâne la stadiul de muzeu, din cauza viaductelor care nu sunt încă în lucru.

„Așa cum vă spuneam în urmă cu o lună, „dacă UMB alocă suficiente forțe și dacă autoritățile rezolvă birocrația necesară în nodul Poarta Sălajului (Românași) și la conexiunea provizorie A3-DN1F la sud de Topa Mică, atunci spre sfârșit de 2025 putem circula pe aproximativ 27 kilometri ai Autostrăzii A3 între aceste două localități.”

autostrada transilvania

FOTO. Autostrada Transilvania: Segmente între Nădășelu și Topa Mică, în ASFALTARE. Viaductele, încă în STAGNARE

Am vizitat din nou șantierele și putem spune că finalul anului 2025 este încă în cărți. Dar pentru asta cei de la UMB trebuie să aducă de urgență suficienți muncitori între Topa Mică și Zimbor unde sunt în urmă pe mai multe structuri. Momentan sunt doar câteva echipe răzlețe.

Pe sectorul Zimbor-Poarta Sălajului antreprenorul este bine mobilizat și pare-se că vrea să scape de această bucată în 2025. Mai este însă de lucru și trebuie să termine cât mai rapid proiectarea ca să se emită autorizația de construire în nodul Românași (Poarta Sălajului).

autostrada transilvania

„Vorbim de întârzieri foarte mari”

Singura noutate majoră din ultima lună este avansul pe unele zone unde se anunță startul campaniei de asfaltări, după pauza de Paște. Din păcate, cele mai multe astfel de segmente sunt între Nădășelu și Topa Mică. Tronson care, chiar dacă ar fi gata de inaugurare în 2025, va fi muzeu (inutilizabil) în lipsa viaductelor executate de Ozaltin pe traseul deviat care nu au fost începute încă.

În opinia noastră, constructorul dar și CNAIR ar trebui să depună toate eforturile tehnice și birocratice pe Topa Mică-Zimbor-Poarta Sălajului ca să deschidă cei 27 de kilometri la final de 2025.

autostrada transilvania

Mai ales că vorbim de întârzieri foarte mari, o pată pe blazonul celor de la UMB: contracte semnate în iulie, respectiv decembrie 2020, cu lucrări demarate în trombă în 2021, iar acum am ajuns să ne rugăm să fie date în trafic (parțial!) la sfârșit de 2025”, scrie pe pagina de Facebook a Asociației.

Foto: Facebook Asociația Pro Infrastructură

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate

Publicat

lapusan

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj, a susținut, marți, o declarație politică în plenul Camerei Deputaților. Subiectul declarației au fost noile resurse într-o Europă mai competitivă, unită prin diversitate.

„Așa cum bine știm, ne aflăm într-o perioadă de răscruce în istorie, în politică și în economie, în care marile provocări ne obligă la măsuri inteligente și ferme pentru a ne apăra interesele. Două dintre cele mai importante provocări actuale sunt cursa pentru resurse de materii prime strategice și menținerea competitivității economice.

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate

Așa cum am declarat și în Parlamentul European în timpul unei vizite de lucru din luna februarie, consider că trebuie să consolidăm Piața Unică europeană în primul rând prin creșterea competitivității față de terți și prin stimularea producției interne, reducând dependența de materii prime din afara Uniunii, ceea ce va oferi ocazia tuturor țărilor membre (deci și României) să își valorifice resursele materiale și umane.

Spuneam atunci că România deține un capital impresionant: avem bogății minerale, avem un potențial agricol de excepție și o forță de muncă foarte bine pregătită. Prin valorificarea toate acestor avantaje comparative și competitive, țara noastră poate contribui consistent la dezvoltarea comunităților locale, naționale și europene, acționând principiul subsidiarității.

La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat o listă de 47 de proiecte strategice pentru producția internă de materii prime critice, vitale pentru economie, cu o valoare totală a investițiilor de circa 22.5 miliarde de euro. Proiectele au fost selectate în urma răspunsului statelor membre la o cerere de propuneri din partea Comisiei și sunt amplasate în 13 state europene: Franța, Italia, Spania, Belgia, Germania, Finlanda, Portugalia, Polonia, Cehia, Estonia, Grecia, Suedia și România. Țara noastră figurează pe această listă cu trei investiții: proiectul minier Rovina pentru cupru, proiectul de la Baia de Fier pentru grafit și cel de la Budureasa pentru magneziu.

lapusan

„Am pledat ca procedurile birocratice să fie simplificate”

Contextul în care s-au decis aceste investiții este dat de obiectivul ca, până în 2030, să crească gradul de acces la materii prime strategice din surse proprii (utilizând resursele din statele membre).

Iată deci că s-a dovedit că viziunea noastră este cea corectă.

În declarația mea din februarie, am pledat de asemenea ca procedurile birocratice să fie simplificate astfel încât barierele administrative care împiedică dezvoltarea economică a Uniunii să fie înlăturate. Iată că acum, tot Comisia Europeană a decis ca proiectele strategice din listă să beneficieze de un circuit de avizare fluent, astfel încât obținerea avizelor să nu dureze mai mult de 27 de luni pentru proiectele de producție și nu mai mult de 15 luni pentru restul proiectelor, în loc de 5-10 ani cum se întâmpla până acum.

Doamnelor și domnilor deputați,

Salut această decizie extrem de oportună a Comisiei Europene, dar vreau să mai adaug că sunt absolut convins că putem face și mai mult, așa cum am mai spus și cu alte ocazii.

„Trebuie să creăm mai multe oportunități”

Spre exemplu, să nu uităm că România are un capital uman valoros. Universitățile noastre tehnice și de medicină pregătesc absolvenți foarte apreciați pe piețele de profil. De asemenea, ecosistemele locale de inovație și hub-urile IT&C din orașe precum Cluj-Napoca au devenit puncte de referință în Europa.

Trebuie să creăm mai multe oportunități pentru ca acești tineri să își valorifice cunoștințele și competențele în țară, prin parteneriate strategice cu investitori europeni!

UE trebuie să prioritizeze creșterea bugetului pentru inovare și digitalizare, asigurând statelor membre o finanțare echitabilă pentru proiecte tehnologice și de inteligență artificială.

România poate deveni un centru european pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe AI și automatizare, dar acest lucru necesită politici de susținere și parteneriate strategice la nivel european. Prin colaborare, putem dezvolta programe de formare profesională adaptate noilor cerințe tehnologice și economice.

Pentru ca Europa să fie un actor puternic în economia globală, trebuie să lucrăm împreună! Fiecare stat membru are puncte forte prin care poate contribui la dezvoltarea și consolidarea Pieței Unice, iar România este pregătită să își asume un rol activ în această direcție!

Dragi colegi,

Vă invit să colaborăm pentru a găsi soluții concrete care să stimuleze inovația, să reducă birocrația spre o bună guvernanță și să ofere locuri de muncă mai bine plătite tuturor cetățenilor. Împreună, putem transforma provocările de azi în oportunitățile de mâine”, a spus Remus Lăpușan în plenul Camerei Deputaților.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță că va implementa în 2026 o primă soluție REVOLUȚIONARĂ pentru TRAFICUL din Cluj-Napoca

Publicat

De

Emil Boc, soluție trafic Cluj-Napoca

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că administrația pregătește o “mutație” importantă în traficul din oraș.

Practic, anul viitor, Primăria vrea să implementeze o linie dedicată pentru transportul în comun din Florești și până la Ira.

Soluție revoluționară pentru traficul din Cluj-Napoca

Emil Boc a precizat că, după ce vor fi finalizate lucrările la primul tronson al centurii metropolitane, care prevede lărgirea drumului Florești – Cluj-Napoca la 6 benzi, Primăria va implementa o “soluție revoluționară” pentru traficul din oraș. “Va fi o linie dedicată ‘ață’ din Florești și până la Ira. Va fi o mutație importantă în trafic”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Primarul spune că acest proiect, care este o primă soluție pentru traficul din Cluj, următoarele fiind metroul și centura metropolitană, este deja în lucru și se fac simulări împreună cu universitățile clujene.

“În iunie, vom intra în Comisia de circulație cu o analiză preliminară, pentru a avea timp să reflectăm, astfel încât la începutul anului viitor să implementăm acest proiect care, cred eu, va avea un impact major pentru decongestionarea traficului”, a mai spus Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poziția UTCN după incidentul de pe strada Observatorului: Problema, identificată la un coș de fum. Muncitorul este conștient

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis o poziție oficială în urma incidentului petrecut marți într-o clădire a instituției de pe strada Observatorului, unde un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, iar pompierii au evacuat zeci de persoane.

Potrivit UTCN, incidentul a fost cauzat de o problemă apărută la un coș de fum al clădirii. Doi muncitori ai unei firme au intrat marți dimineață în clădire pentru verificările zilnice desfășurate de către personalul tehnic.

Muncitorul este conștient și cooperant

În timpul verificărilor, unuia dintre muncitori i s-a făcut rău, motiv pentru care colegii au apelat serviciul de urgență 112. Bărbatul a fost preluat de un echipaj SMURD, fiind conștient și cooperant, iar starea sa generală este bună, conform UTCN.

Revizia coșului de fum, în termen

UTCN precizează că revizia coșului de fum este realizată anual, de către o firmă autorizată, iar în prezent instituția se află în termenul legal cu verificarea precedentă. Cu toate acestea, în urma incidentului de marți, universitatea va solicita efectuarea reviziei în regim de urgență, ca măsură de precauție.

„Se ventilează în acest moment spațiul, iar revizia va fi făcută în regim de urgență, chiar dacă suntem în termen cu ultima verificare”, se arată în comunicatul UTCN.

Peste 150 de persoane s-au autoevacuat

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, în urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat o concentrație de monoxid de carbon peste limitele normale. Ca urmare, 20 de persoane au fost evacuate de către pompieri, iar aproximativ 150 de persoane s-au autoevacuat preventiv. Nicio altă persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate