Connect with us

ACTUALITATE

Procesul de retrocedare a Palatului Bánffy din Cluj-Napoca ar putea fi RELUAT

Publicat


muzeul de arta aprilie 2021 22

Procesul de retrocedare a Palatului Bánffy din Cluj-Napoca ar putea fi reluat, pentru că au fost descoperite documente care pun sub semnul întrebării legalitatea retrocedării anterioare, scrie portalul maghiar de ştiri Maszol.ro, miercuri.

În 1999, mare pare din clădirea monument istoric aflată în centrul oraşului Cluj-Napoca a fost restituită de instanţă moştenitorilor antreprenorului român Nicolae Roşca, care au recuperat trei sferturi dintre încăperile palatului în baza testamentului scris şi a declaraţiilor de donaţie ale ultimului proprietar al edificiului, Dénes Bánffy. Potrivit acestora antreprenorul sibian l-a împrumutat adesea pe Dénes Bánffy care a avut probleme financiare, iar baronul şi-a rambursat datoriile prin transmiterea dreptului de proprietate asupra câte unui apartament din palat, prin testament lăsându-şi averea tot antreprenorului român.

În luna ianuarie, după ce a pierdut mai multe procese în instanţă, Consiliului Judeţean Cluj – administratorul Muzeului de Artă din Cluj, care funcţionează în acest edificiu – a decis să solicite o evaluare a imobilului, astfel încât documentaţia ce urma să fie întocmită să servească drept bază pentru retrocedare.

Recent, istoricul Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă încă din 2014, a descoperit documente de arhivă care ar indica ilegalitatea retrocedării. Şi asta întrucât legea retrocedării din România prevede restituirea proprietăţilor care au fost naţionalizate în timpul dictaturii comuniste, însă potrivit datelor din arhivă, imobilul a ajuns în proprietatea statului român mai devreme.

România a înfiinţat Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI) după 23 august 1944. Atunci, CASBI a decretat că proprietăţile tuturor aristocraţilor şi oamenilor de afaceri din Transilvania de Nord care în septembrie 1944 nu se aflau pe teritoriile recucerite reprezintă proprietăţi inamice.

Istoricul a amintit că proprietarul de dinainte de război al palatului, Albert Bánffy a murit la Viena, în timp ce soţia sa, Sarolta Montbach, respectiv fiul lor, Dénes Bánffy s-au întors la Cluj-Napoca în septembrie 1945. În 1946, aceştia au încercat să îşi recupereze bunurile, susţinând că nu au fugit în străinătate de teama autorităţilor române revenite în Transilvania de Nord, ci pentru a urma un tratament medical, însă cererea lor a fost respinsă.

Aceştia au fost acuzaţi de comportament antisovietic, iar proprietatea lor a rămas sub controlul CASBI. Au primit câte un apartament în palat, însă în 1949 au fost evacuaţi şi din acestea.

Lucian Nastasă-Kovács a subliniat că a susţinut întotdeauna retrocedarea proprietăţilor confiscate ilegal, însă dacă Dénes Bánffy nu a mai avut descendenţi, ar fi important ca Palatul Bánffy să rămână în slujba comunităţii. Directorul muzeului a declarat că a predat Consiliului Judeţean Cluj dosarul care conţine rezumatul cercetărilor sale, în baza acesteia putând fi iniţiată o revizuire a retrocedării.

Palatul Bánffy din Cluj-Napoca a fost construit între 1773 şi 1786, de către György Bánffy, guvernator al Transilvaniei, în baza unor planuri realizate de Johann Eberhard Blaumann, arhitect originar din Böblingen. În 1817, palatul a fost locul în care guvernatorul l-a primit pe împăratul Francisc I, care a vizitat Transilvania, şi pe soţia sa, Karolina Augusta. Împăratul şi regele Franz Joseph a fost oaspete al palatului atât în 1852, cât şi în 1887.

Imaginea actuală a palatului s-a format în timpul lucrărilor de restaurare din anii 1960 şi 1970. De la începutul anilor 1970 şi până astăzi, valoroasa clădire monument istoric găzduieşte Muzeul de Artă din Cluj.

Sursa: Hirado.hu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO. Clujenii au plajă la ei acasă! Nisipul de pe „Plaja Grigorescu” a fost curățat și nivelat

Publicat

Clujenii nu trebuie să plece din oraș ca să se bucure de nisip și apă. Pe malul Someșului din cartierul Grigorescu a fost amenjată plajă cu nisip pe o suprafață de 3.000 mp, anunță viceprimarul Dan Tarcea.

Plaja Grigorescu este locul portivit pentru petrecerea zilelor călduroase de vară, pe malul Someșului.

Nisipul de pe Plaja Grigorescu a fost curățat

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că cei 3000 mp de plajă au fost curățați și amenajați miercuri dimineață pentru a fi redată clujenilor.

Nisipul a fost nivelat și pregătit pentru cei care doresc să facă plajă sau să se răcorească pe malul Someșului.

Reamenajarea malurilor Someșului, pe fonduri europene

Plaja urbană Grigorescu face parte din proiectul amplu de reamenajare și revitalizare a malurilor Someșului, realizat cu fonduri europene și bazat pe un concurs internațional de soluții de arhitectură.

Această plajă, loc de tradiție pentru clujenii de zeci de ani, a fost redată comunității ca spațiu pentru recreere și socializare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin: Alegerile nu au ce căuta în 1 Decembrie, de Ziua Națională. E o decizie nefericită

Publicat

De

Moisin PNL de Cluj

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, consideră că alegerile nu au ce căuta în 1 Decembrie, de Ziua Națională, și a criticat decizia Guvernului, spunând că este vorba despre una ”nefericită”.

”Din punctul meu de vedere, alegerile nu au ce căuta de Ziua Națională, care este o sărbătoare a tuturor românilor. Din nou, Guvernul, fără nicio consultare cu Parlamentul a adoptat această hotărâre.

Eu sper că se va modifica, dacă nu, ne vom mobiliza și pentru data de 1 Decembrie. Dar nu este în regulă față de români, în loc să se bucure de Ziua Națională, cea mai importantă, trebuie să meargă la vot. A fost o decizie nefericită”, a spus Moisin.

Deputatul clujean a precizat că, de regulă, astfel de lucruri se întorc împotriva celor care le propun, pentru că cetățenii nu uită.

Guvernul Ciolacu a decis organizarea alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare timp de 3 duminici consecutiv: 24 noiembrie – primul tur al prezidențialelor, 1 decembrie – alegerile parlamentare și 8 decembrie – turul 2 al prezidențialelor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dealer de droguri arestat la Cluj. Procura și vindea canabis

Publicat

De

Dealer de droguri arestat la Cluj

Un dealer de droguri considerate de risc a fost arestat la Cluj. Polițiștii au găst canabis la perchezițiile efectuate.

Dealerul a ajuns 30 de zile după gratii.

Dealer de droguri arestat la Cluj. Procura și vindea canabis

Polițiști Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată pentru trafic de droguri de risc.

Din actele de urmărire penală efectuate a reieșit că, în luna martie 2024, aceasta ar fi procurat, deținut și vândut, cu 26.000 de lei, 1,3 kilograme de canabis, iar, la data de 9 iulie 2024, ar fi deținut, în scopul comercializării, aproximativ 2 kilograme de canabis.

Pungi cu droguri găsite la percheziții

Pe parcursul percheziției domiciliare efectuate la aceeași dată, au fost descoperite și ridicate două pungi vidate, conținând în total 2 kilograme de canabis.

De asemenea, au fost găsite obiecte purtând urme de substanță, un grinder, un cântar de precizie și un aparat de vidat, precum și alte mijloace de probă.

Reținut și apoi arestat

La data de 9 iulie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

În cursul zilei de miercuri, 10 iulie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Polițiștii clujeni au recuperat un portmoneu cu 15.000 de lei. Unde l-a pierdut proprietarul

Publicat

Trei polițiști de la Secția 2 Poliție Cluj-Napoca – Andrei – investigații criminale, Zoltan si Valentin – Ordine Publică, au recuperat un portmoneu cu 15.000 de lei pierdut de proprietar într-o benzinărie din cartierul Mărăști.

”Suntem mândri să anunțăm că, datorită muncii dedicate și profesionalismului colegilor noștri, un portmoneu pierdut într-o benzinărie, care conținea suma de 15.000 de lei, a fost recuperat și returnat proprietarului său.
Această realizare reflectă angajamentul nostru continuu de a asigura siguranța și bunăstarea comunității noastre.
Mulțumim tuturor pentru eforturile depuse și pentru devotamentul de care ați dat dovadă!”, arată conducerea IPJ Cluj.

Potrivit polițiștilor, proprietarul și-a refăcut traseul, știa ca a fost la benzinărie și, ulterior, și-a pus portmoneul în buzunarul pantalonilor de unde i-ar fi căzut.

”Cam într-o oră și jumătate/două ore polițiștii au refăcut traseul , au verificat și la benzinărie și au găsit portmoneul pe care l-au restituit proprietarului”, au precizat polițiștii pentru Cluj24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax