EDUCATIE
Principele Edward, fratele REGELUI Charles al III-lea, vine la Cluj. Boc: Este o mare SĂRBĂTOARE a tineretului

Fundaţia Duke of Edinburgh International Award se pregăteşte să îl găzduiască pe ASR Principele Edward, Contele de Wessex şi Forfar pentru cel de-al 14-lea Forum Internaţional.

activitate sportiva
Săptămâna viitoare, Fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award România este mândră să găzduiască cel de-al 14-lea Forum al Asociaţiilor Internaţionale Duke of Edinburgh International Award, de marţi 11 octombrie pana vineri, 14 octombrie 2022. Având loc la Cluj-Napoca în luna educaţiei, evenimentul trienal al conferinţei va reuni lideri internaţionali pentru a discuta şi planifica viitoarea creştere a programului Award la nivel mondial.

Aspiraţia globală a programului Award este ca fiecare tânăr de 14-24 de ani să aibă oportunitatea de a participa în program şi de a înfrunta provocările, de a dezvolta abilităţile universale care îi vor ajuta atât pe ei cât şi pe comunităţile lor în următorii ani.
Tema evenimentului, „Sprijinirea potenţialului infinit al tinerilor”, va analiza provocările şi oportunităţile cu care se confruntă tinerii în ziua de astăzi şi va examina modul în care programul Award poate lucra cu şi alături de participanţii săi, astfel încât să asigure o echipare completă a acestora, care să-i ajute să facă faţă atât lumii, cât şi viitorului lor.

ready for adventure
Forumul global 2022 începe oficial cu Ceremonia de deschidere în data de 11 octombrie, în cadrul căreia Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române şi ASR Principele Radu al României; ASR Principele Edward, Contele de Wessex şi Forfar, în calitatea sa de preşedinte al Fundaţiei The Duke of Edinburgh International Award; ASR Principele Guillaume de Luxemburg; The Rt. Hon. Lord Boateng, Administrator Internaţional şi Preşedinte al Consiliului Internaţional al Programului Award şi Viceprimarul, Dan Tarcea, Cluj-Napoca se vor adresa delegaţiilor şi invitaţiilor speciali.
„Delegaţii internaţionali ai programului Award vor vizita cinci Unităţi Award din Cluj-Napoca”
Pe parcursul acestui eveniment de patru zile, ASR Principele Edward, Contele de Wessex şi Forfar va întâlni, de asemenea, tineri finalizatori ai nivelului de Aur din întreaga Europă şi va afla direct despre impactul pozitiv pe care programul Award l-a avut asupra vieţii lor. ASR va participa şi la un eveniment al donatorilor, cu susţinătorii mondiali şi naţionali ai programului Award pentru a discuta despre importanţa luării deciziilor de către tineri în viitorul nostru colectiv.
Delegaţii internaţionali ai programului Award vor vizita cinci Unităţi Award din Cluj-Napoca, unde vor discuta despre experienţele variate şi diverse cu participanţii din cadrul Award, dar şi cu voluntari adulţi dedicaţi.
În cele din urmă, educaţia formală şi non-formală se vor reuni într-o ceremonie internaţională a nivelului de Aur, la Auditorium Maximum a Universităţii Babeş Bolyai unde 600 de persoane vor sărbători realizările a 70 de deţinători ai nivelului de Aur, provenind din şapte ţări din Europa, în prezenţa Majestăţii Sale Margareta, Custode al Coroanei Române, Principele Radu al României, ASR Principele Edward, Conte de Wessex şi Forfar, şi Principele Guillaume de Luxemburg.

free to find your path
Domnul Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca, se bucură să aibă un astfel de eveniment global găzduit la Cluj.
Declaraţia sa: „Le urăm bun venit în oraşul nostru întregii comunităţi de tineri şi educatori ai reţelei mondiale Duke of Edinburgh International Award. Curajul, flexibilitatea, deschiderea pentru învăţare şi testarea limitelor care permit creşterea sunt valori atât de importante pentru viitorul omenirii. Comunitatea clujeană se bazează pe aceste valori care stau la baza a tot ceea ce reprezintă programul Award. Este o mare sărbătoare a tineretului şi a speranţei, a prieteniei şi a colaborării şi suntem atât de mândri să o găzduim la Cluj-Napoca, inima Transilvaniei.”
„Sunt încântat de prezenţa noastră în frumosul oraş Cluj pentru acest eveniment istoric”
John May, secretarul general al Fundaţiei Duke of Edinburgh International Award, subliniază importanţa evenimentului: „Tinerii din ziua de astăzi se confruntă cu o serie complexă de provocări; multe necunoscute de generaţiile anterioare. Tema din acest an: „sprijinirea potenţialului infinit al tinerilor” sintetizează încrederea noastră neclintită în oportunităţile extraordinare pe care tinerii de pe tot globul le pot oferi societăţii, precum şi dăruirea neîncetată a voluntarilor noştri care lucrează pentru a-i susţine în realizarea acest lucru.”

May continuă: „Forum 2022 reuneşte, pentru prima dată în patru ani Asociaţiile Award din întreaga lume şi sunt încântat de prezenţa noastră în frumosul oraş Cluj pentru acest eveniment istoric. Aşteptăm cu nerăbdare să vizităm tinerii participanţi la programul Award din România şi să vedem în mod direct activităţile inspiraţionale pe care le întreprind.”
Shajjad Hadier Rizvi MBE, preşedintele The Duke of Edinburgh’s International Award România a declarat: „Sunt extrem de mândru că oraşul Cluj a fost ales să găzduiască Forumul Global Award pentru Tineret, cu participanţi delegaţi din fiecare colţ al lumii. Sunt preşedintele programului Award în România de 10 ani, iar în acea perioadă programul a crescut şi a devenit disponibil tinerilor din toate categoriile sociale şi din toată ţara.

Clujul a găzduit în trecut numeroase evenimente adresate tineretului, majoritatea fiind europene, şi cred că acesta este primul eveniment cu adevărat global pentru tineret care va fi găzduit la Cluj, întărind convingerea că acest oraş este de clasă mondială. Îi vom duce pe delegaţii regali, VIP şi alţi delegaţi ai forumului la o serie de licee din Cluj şi la academia de fotbal pentru tineret, având ocazia ca ei să cunoască tineri din Cluj, să discute şi să descopere ce este important pentru tinerii de astăzi care trăiesc în această parte a lumii. „
Sursa: Ambasada Marii Britanii la București
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Pieton mort la Turda, după ce a fost lovit de o mașină pe zebră. Ce au constatat polițiștii

Polițiștii au fost sesizați, luni dimineață, despre un accident rutier produs pe strada Clujului, din municipiul Turda în urma căruia un pieton a murit.
Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 50 de ani, din municipiul Turda, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.
”Pietonul a fost identificat ca fiind un bărbat de 68 de ani, din același municipiu.
Echipajul medical prezent la fața locului a acordat măsurile de prim ajutor, însă, din nefericire, bărbatul a decedat.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, au spus polițiștii
EVENIMENT
FOTO. La 17 ani, pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică cu un Aston Martin

Clujeanul Luca Savu, multiplu campion naṭional atât la karting, cât şi la automobilism va concura în Supercars Iberian Championship și Campionatul Portughez de Viteză, cu un Aston Martin Vantage AMR GT4.
Luca Savu va concura alături de Henrique Ventura Oliveia în divizia GT4 Pro pentru RACAR Motorsport – AMR Partner Team.
Pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică
Echipa din Odivelas, Lisabona, a prezentat deja duo-ul pentru prima sa mașină, respectiv Mathieu Martins și Roberto Faria, cu care intenționează să lupte pentru victorii în toate cursele, după care a convocat, pentru al doilea său Aston Martin, un duo care îi oferă garanții de viitor, fiind vorba de Luca Savu și Henrique Ventura Oliveira.
La 17 ani, Luca Savu este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari talente ale României. Este multiplu campion naṭional, atât la karting cât şi la automobilism și a participat în anul 2023 în cadrul Campionatului Francez de F4, unde și-a arătat potențialul cu câteva rezultate bune într-un domeniu competitiv, printre cele mai importante locuri fiind cinci și nouă, din douăzeci și șase de piloți, obținute în etapa de la Nogaro.
”Luca ne-a impresionat din primul moment”
În 2024, Luca a participat la 2 etape ale Campionatului FIA Central European Zone F4, cel mai bun loc obṭinut fiind locul 2 la clasa Rookie la etapa de la Red Bull Ring.
”Luca ne-a impresionat din primul moment de când a ajuns la volanul Aston Martin-ului nostru. Condițiile atmosferice au fost foarte dure, cu ploaie şi vânt, pe un circuit pe care nu îl cunoștea și cu o mașină foarte diferită de cele cu care era el obișnuit (Formula 4). Cu toate acestea, a scăzut timpii de la un tur la altul, astfel încât, la sfârșitul sesiunii de antrenamente, a ajuns să facă timpi similari cu piloții experimentați autohtoni. De asemenea, feedback-ul său tehnic este foarte valoros.
Am semnat cu el fără să stăm pe gânduri pentru Iberian Supercars, unul dintre cele mai competitive campionate de GT4 din Europa, pentru că noi credem că, atunci când se va simți confortabil cu noua mașină, cu competiṭia și circuitele, va fi capabil să lupte pentru podiumuri. Va avea posibilitatea de a lucra cu ingineri de la Aston Martin Racing și suntem convinși că îi va impresiona și pe aceștia, la fel cum ne-a impresionat și pe noi”, a declarat Gonçalo Antunes, RACAR Motorsport CEO.
Luca: Trebuie să mă adaptez rapid la Aston Martin
Luca Savu, care este susṭinutîn această nouă aventură motorizată și de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, are obiective ambițioase.
”Totul este nou pentru mine, tipul de mașină, echipa, campionatul, circuitele, așa că trebuie să mă adaptez rapid. Cu toate acestea, echipa RACAR Motorsport – AMR Partner m-a făcut să mă simt parte din familia lor și mă adaptez din ce în ce mai mult la Aston Martin, care este foarte diferit de tot ceea ce am condus până acum. Aceasta este o mare oportunitate pentru cariera mea și sunt hotărât să lupt pentru podiumuri și victorii”, a spus Luca.
După o scurtă carieră în karting, portughezul Henrique Ventura Oliveia, care are 16 ani, și-a făcut debutul în motorsport anul trecut, concurând în Campionatul Brazilian de Viteză și în Iberian Supercars ca parte a FPAK Junior Team. La sfârșitul anului, a avut două triumfuri în TC în palmares, ceea ce i-a adus locul al doilea în divizia iberică a competiției și al treilea în portugheză.
Foto: Gonçalo Vilardebó
EDUCATIE
UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.
Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea la facultate.
UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri în vederea admiterii
Concursurile sunt destinate în principal elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și au devenit deja o tradiție, arată reprezentanii Universității Babeș-Bolyai.
„UBB este una dintre cele mai căutate universități de către liceeni, indiferent de domeniu sau specializare/program de studii. De aceea, pe de o parte dorim să menținem standarde de calitate cât mai ridicate, dar, pe de altă parte, ȋncercăm să ne apropiem liceenii performanți care ar putea fi tentați altfel să plece în străinătate, la facultăți care organizează examene de admitere mai devreme și care îi declară admiși încă din timpul liceului. Prin aceste concursuri nu doar că le oferim elevilor foarte buni un avantaj competitiv, dar pe unii îi chiar ajutăm să decidă să rămână în țară pentru a-și continua studiile”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.
Informații despre toate cele 23 de concursuri găsiți AICI.
EDUCATIE
FOTO. Echipa de studenți a UTCN intră în luptă în concursul de simulare a cutremurelor din SUA. Macheta prezentată, una specială

Echipa de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) intră, luni, în competiția Seismic Design Competition 2025, una dintre cele mai prestigioase competiții de inginerie seismică din lume, găzduită în acest an de Universitatea Berkeley din California (SUA).
”Anul acesta, provocarea este proiectarea unei clădiri rezistente la cutremure pentru un sit din Kobe, Japonia, o zonă cu risc seismic ridicat. Integrarea unui gol central în structură a adus un plus de complexitate și le-a testat creativitatea la maximum.
Macheta este pregătită, echipa este motivată, iar spiritul de competiție e la cote maxime! Suntem aici să demonstrăm că munca, dedicarea și inovația noastră pot face față oricărei provocări”, au transmis reprezentanții echipei clujene.
Reprezentare ”excelentă” a României
Aceștia au mulțumit UTCN pentru sprijinul constant și pentru că le oferă cadrul ideal pentru a se dezvolta profesional și a reprezenta cu mândrie instituția la competiții de prestigiu.
”Suntem recunoscători profesorilor noștri, advisorilor și sponsorilor care au fost alături de noi în această aventură și care ne-au susținut în fiecare etapă a pregătirii. Fără voi, acest drum nu ar fi fost posibil!
Și nu în ultimul rând, mulțumim familiilor noastre pentru sprijinul necondiționat, înțelegerea și răbdarea lor. Fără încurajările lor, nu am fi ajuns până aici”, au mai spus studenții UTCN.
Prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei UTCN, a declarat că are încredere că studenții clujeni ”vor reprezenta excelent România la Berkeley”.
Echipa UTCN 2025
Studenți:
Cosmin Chiforescu – Team Captain
Horațiu Arion
Ștefan Barabulă
Diana Derșidan
Petra Marcu
Miruna Maxim
Stefania Oltianu
Eduard Pînzaru
Shamaiel Shamal
Andreea Șoplea
Ioana Trisciuc
Maria Trușcă
Adviseri:
Andrei Mureșan
Bianca Bologa
Paula Bosi
Robert Teodorescu
Victor Mitea
Profesori coordonatori:
Ovidiu Prodan
Paul Moldovan
La competiție participă 53 de universități din SUA, Europa sau Asia.