ACTUALITATE
Primii pași în școală, alături de ursul Fram. Psiholog: E important să vorbiți cu copiii voștri!

Luni începe școală. Pentru cei mici, care încep clasa 0, va fi o provocare din toate punctele de vedere. La fel și pentru părinți. Poate unii dintre ei au impresia că nu sunt pregătiți, dar trebuie să știe că au un ajutor. Ursul Fram.
O echipă de psihologi și ilustratori din Cluj și București a lansat de curând o carte de dezvoltare emoțională care îi ajută pe copii să se adapteze ușor și cât mai bine la școală. E o carte-ghid atât pentru părinți, cât și pentru copii.
Proiectul Lumea lui Fram îl aduce în prim-plan pe cel mai cunoscut urs polar, celebrul Fram, personajul creat de Cezar Petrescu, dar într-o reinterpretare modernă, cu o componentă puternică de dezvoltare emoțională.
Cu ajutorul poveștilor cu celebrul Fram, urs polar, dar și prin exerciții ușor de făcut acasă și tehnici validate de experți această trecere va fi mai ușor de făcut pentru copii.
Copiii trebuie ajutați să se adapteze
Psihologul Cristina Buja, autor al cărții Fram începe școala, spune că cei mici, care încep școala, vor trece într-o altă formă de organizare, puțin mai strictă față de grădiniță și pot fi ajutați să se adapteze.
„Ei trec la a sta mai mult în bancă cu un coleg și mâncând sandvici în pauză, învățând mai mult. Este un alt ritm, cu alte cerințe. Părinții pot vorbi cu copiii despre aceaste schimbări și le pot explica ce se întâmplă”, spune psihologul.
Un alt aspect important este partea de dezvoltare de abitități, spune aceasta: „Copiii trebuie să se descurce singuri, să se îmbrace singuri să se dezbrace singuri, pentru că vor avea ore de educație fizică, să manânce singuri, să se spele pe mâini, să folosească toaleta”.
Cartea este structurată din două perspective, una fiind pentru părinți, cu îndrumări acolo unde este important să existe o explicație.
Mici pași pentru adaptare, alături de Fram
Fram, care este un personaj foarte simpatic, îi ajută pe copii. Cartea are o grafică atractivă și are o parte amuzantă.
„Trece prin mai multe întrebări pe care Fram le are, care îi ajută pe copii să se identifice cu personajul și să zică <și eu mă întrebam oare cum mănânc pachețelul la școală, dacă mă împinge cineva ce fac, oare la ce oră veniți să mă luați de la școală>”, spune psihologul Cristina Buja.
Copiii trebuie să se ducă pregătiți la școală pentru că asta îi ajută să trecă prin acești mici pași de adapare.
Copiii în pandemie
Psihologul Cristina Buja spune că cei mici s-au adaptat bine în pandemie, inclusiv în ceea ce privește faptul că, de la o anumită vârstă și în colectivități, ei trebuie să poarte masca de protecție. Pentru unii, această perioadă a adus și temeri mai profunde și mai greu de gestionat.
„În ceea ce privește masca, intervine mediul în care copilul trăiește. În casele unde părintele a spus <nu există virusul acesta, nu are sens să porți masca pe năsuc, te sufoci, nu respiri bine>, copiii refuză să poate masca. În mediile unde părinții au spus <ne protejează, spălați-va pe mâini>, copiii o vor purta”, spune psihologul.
Dar lucrurile trebuie abordate întotdeauna echilibrat, iar totul se pot rezolva și pentru că invățătoarea sau învățătorul va deveni un personaj important în viața copiilor.
Bullyingul, tot mai prezent în primii ani de școală
Deși nu este o componentă principală, fenomenul de Bullyingul este abordat și în cartea Fram începe școala.
„Subiectul este abordat din perspectiva în care unii se pot purta mai răutăcios la școală. Și atunci trebuie să ne învățăm copiii ce să facă, că e important să spună unui adult, doamnei, la școală și apoi părintelui, acasa. Trebuie să știe că nu e în regulă ca cineva să se poarte insistent urât cu tine”, spune psihologul Cristina Buja.
Studiile arată că 1 din 4 copii e hârțuit la școală, fenomenul bullyingului e tot mai prezent, mai ales în primii ani de școală, și tot mai mulți copii ajung să urască școala sau să se trezească cu dureri de burtă din cauza stresului acomodării și agitatiei cauzate de schimbarea prin care trec.
Agresivitatea copiilor, spun psihologii, este de fapt un stigăt de ajutor.
„Sunt copii agresivi, care vorbesc urât cu alți copii, chiar și la grădiniță, dar nu pentru că au un fond de genul acesta, ci pentru că au trăit experiențe care i-au transformat. Și acest lucru este, de fapt, un strigăt de ajutor”, a mai spus psihologul Cristina Buja.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


CTP Cluj reamintește pensionarilor să-și reîncarce abonamentul anual pentru a putea călători gratuit cu transportul public.
„Vă anunțăm că Primăria Municipiului Cluj-Napoca susține cetățenii seniori cu vârstă de peste 70 de ani, pensionarii cu venituri sub plafonul aprobat, cetățenii de onoare, veteranii și văduvele de război, revoluţionarii și urmașii eroilor martiri pentru a călători gratuit cu transportul public și în anul 2025, numai pe baza abonamentelor reînnoite anual.
CTP Cluj: ATENȚIE, pensionari! Nu uitați să va REÎNCĂRCAȚI abonamentul anual
Dacă ați încercat să validați cardul și ați primit mesajul “Card Nevalidat” pe fond roșu, însoțit de un sunet neplăcut, înseamnă că nu aveți abonament valabil și este necesar să veniți la Centrele de vânzare CTP pentru reîncărcarea cardului.
Pensionarii cu venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” de până la 3600 de lei, persoanele peste 70 de ani indiferent de nivelul pensiei, cetățenii de onoare, veteranii și văduvele de război, revoluţionarii și urmașii eroilor martiri cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca, beneficiază de Abonament gratuit pe toate liniile.
Pensionarii cu venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” intre 3601 lei si 4500 de lei beneficiaza de Abonament gratuit pe 1 linie in Cluj-Napoca.
Documentele necesare la Centrele de vânzare carduri sunt următoarele, (fără copii):
– Carte de identitate ȋn original;
– Pentru pensionarii cu vârsta sub 70 de ani: Cupon de pensie sau Decizia de pensionare din luna curentă sau anterioară; Decizia medicală pentru pensionarii de boală; Decizie de pensie de urmaș;
– Dovada privind calitatea de cetăţeni de onoare ai Municipiului Cluj (desemnati conform Hotararii de Consiliu Local Cluj Napoca nr. 435/2006), veterani și văduve de război, revoluţionari și urmași ai eroilor martiri;
– Cardul de transport emis ȋn anii anteriori
Adresele Centrelor de vanzare si orarele se găsesc pe site-l nostru”, a comunicat CTP Cluj.

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe Bdul Muncii din Cluj-Napoca. O femeie de 59 de ani a fost lovită de o mașină condusă de un tânăr de 19 ani. Victima a traversat prin loc nepermis.
„În data de 14 martie a.c., în jurul orei 13.55, polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs pe B-dul Muncii din municipiul Cluj-Napoca.
Din primele cercetări a reieșit că, un tânăr de 19 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public prin loc nepermis.
ACCIDENT pe Bdul Muncii din Cluj-Napoca. Femeie LOVITĂ de mașină
Pietonul a fost identificat ulterior ca fiind o femeie de 59 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Exproprierile la Parcul Est sunt aproape de finalizare. Clujenii vor primi despăgubirile până în aprilie

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că exproprierile pentru Parcul Est, cel mai mare parc din oraș, vor fi încheiate până în luna aprilie.
Potrivit acestuia, mai sunt 10-12 parcele care trebuie clarificate din punct de vedere juridic, iar după finalizarea documentației, proprietarii își vor putea încasa banii.
„La Parcul Est vom finaliza exproprierile până în aprilie, vor fi gata toate exproprierile și oamenii vor putea să își încaseze banii. Mai sunt 10-12 parcele care trebuie să fie clarificate din punct de vedere juridic. Nu putem să facem plățile până când nu sunt făcute toate extrasele de carte funciară și toate planurile parcelare. Avem deja o finanțare de 10 milioane de euro pentru acel habitat pe care să îl păstrăm și vom merge mai departe cu lucrările”, a spus Dan Tarcea, la Ziua Live.
Cetățuia și Expo Transilvania mai așteaptă
În privința lucrărilor la Expo Transilvania și la Cetățuie, viceprimarul a arătat că municipalitatea nu dorește să înceapă proiectele fără a avea siguranța finanțării, pentru a evita situații în care lucrările rămân neterminate.
„La Expo Transilvania și la Cetățuia problema este una financiară, pentru că nu sunt linii de finanțare pentru aceste proiecte încă. Așteptăm să se deschidă și în momentul în care vor fi deschise call-urile, să putem aplica pentru fonduri europene. Doar în Mărăști vorbim de o investiție de 100 de milioane de euro, bani pe care nu îi avem. Nu am vrea să începem un proiect și să rămână în aer. Mai sunt și câteva probleme legislative acolo pe care urmează să le clarificăm în perioada următoare”, a mai afirmat Tarcea.
Deși bugetul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la un miliard de euro, viceprimarul atrage atenția că suma este insuficientă pentru toate proiectele aflate în desfășurare: „Pare că bugetul municipiului Cluj-Napoca este mare, și când ne gândim la un miliard de euro, ne gândim la foarte mulți bani, și așa este, dar este în același timp mic pentru proiectele pe care le avem în desfășurare”.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu în Jucu de Mijloc. S-au aprins deșeurile depozitate în curtea unui operator economic

Un incendiu a izbucnit vineri la un operator economic din localitatea clujeană Jucu de Mijloc.
Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru a stinge flăcările.
Incendiu în Jucu de Mijloc
Potrivit ISU Cluj, flăcările se manifestă la deșeuri depozitate în exterior, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.