ADMINISTRAȚIE
Primarul Turzii, amendat de Curtea de Apel Cluj pentru că i-a refuzat unui jurnalist dreptul să participe la ședințele CL

Curtea de Apel Cluj a dispus în 10 noiembrie în Dosarul 844/117/2022, sancționarea primarului municipiului Turda, Cristian Octavian Matei cu o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere iar municipiului Turda i-a impus plata unei penalități de 100 de lei pe fiecare zi de întârziere, pentru ne-executarea unei sentințe definitive a Tribunalului Cluj, ce prevedea accesul nemijlocit al unui jurnalist local la ședințele Consiliului Local Turda.
Seria de două procese distincte a fost inițiată de către jurnalistul turdean Horea Hudrea, după ce municipalitatea a început organizarea, în pandemie, a unor ședințe online, în sistem de videoconferință.
Ca urmare a faptului că în transmisiile prin videoconferință, ședințele Consiliului Local erau întrerupte neașteptat în momente cheie (spre exemplu când consilierii locali din opoziției aveau intervenții) și pentru că au existat cazuri în care ședințele Consiliului Local nu erau înregistrate complet, jurnalistul a solicitat în anul 2021 accesul direct în sala videoconferință a ședinței pentru realizarea de înregistrări audio-video și accesul pe platforma de video-conferință pentru a înregistra video ședințele Consiliului Local.
Administrația locală a refuzat accesul și i-a indicat jurnalistului să urmărească ședințele publice ale Consiliului Local pe Facebook. În iunie 2021, Tribunalul Cluj a pronunțat Hotarârea 1774/2021 prin care obliga autoritățile să îi permită jurnalistului accesul nemijlocit la şedinţa Consiliului Local al municipiului Turda, în sala de şedinţe, în locul amenajat special, potrivit prevederilr Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local Turda.
Penalități de întârziere
Invocarea dreptului de acces nemijlocit al juralistului a fost făcut în baza HG 123/2002 privind normele de aplicare ale Legii 544/2001. Deși exista o sentință definitivă, Municipiul Turda, prin primar, a refuzat în două rânduri executarea voluntară a sentinței și a continuat să mențină indicația ca jurnalistul să urmărească ședințele Consiliului Local pe platformele sociale.
Jurnalistul a solicitat întărirea titlului executoriu cu aplicarea sancțiunilor legale prevăzute de Legea contenciosului administrativ, respectiv amendarea cu 20% a primarului și stabilirea unor penalități pe zi de întârziere, aplicabile Municipiului Turda, dar cererea a fost respinsă în primă instanță de Tribunalul Cluj.
În final, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat la data de 10 noiembrie 2022 și a aplicat primarului municipiului Turda o amendă ce se face venit la bugetul de stat, în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere şi penalităţi de întârziere de 100 lei/fiecare zi de întârziere.
Trei ani de procese
”A fost o dispută juridică dificilă ce a durat aproape trei ani, cu presiuni și șicanări din partea autorităților locale, unele dintre ele prostești altele de-a dreptul frustante. Spre exemplu imi dădeau interdicție pe pagina de Facebook a Primăriei Turda, ca să nu pot urmări de pe contul propriu ședințele Consiliului Local.
Ca să nu permită accesul au ajuns până acolo încât au depus dovezi că șefii de servicii stau la coadă la ușa sălii de ședințe iar aceștia intră pe rând în ședință pe măsură ce se discută ordinea de zi.
Cred că vă imaginți ridicolul cu funcționarii publici ce stau la coadă la ședința Consiliului Local. Decizia Curții de Apel Cluj, la fel ca și decizia Tribunalului Cluj din primul proces sunt extrem de importate, deoarece respectă și apără jurisprudența CEDO privitoare la dreptul presei de a primi și a transmite informații într-un mod nemijlocit.
În această dispută am fost ajutat de o poziției exprimată de lector.dr Viorel Nistor de la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, care a semnat o scrisoare de susținere profesională și a pledat pentru necesitatea apărării dreptului jurnaliștilor de a asista nemijlocit la evenimentele publice”, a precizat Horea Hudrea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervin pompierii

O țeavă de gaz a fost ruptă în urma unui accident care a avut loc pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, un șofer a ajuns cu mașina pe trotuar, unde a rupt țeava.
O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, care s-au deplasat de urgență la locul accidentului, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri asigură, zona, fiind închisă o bucată din stradă.
La fața locului este așteptată o echipă a companiei de gaz, pentru a remedia situația.
Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj Napoca

Joi, 17 aprilie, înaintea Sărbătorilor de Paști, se plătesc bursele școlare aferente lunii martie, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro.
Este prima lună din anul școlar 2024-2025 când bursele de merit și reziliență se acordă integral, adică cuantumul minim stabilit, scrie Alba24.
Când primesc elevii BURSELE în aprilie
În unele județe s-a decis ca, pe 17 aprilie, elevii să primească integral bursa de merit sau bursa socială. Apoi, vor fi completări pentru plata în întregime. Bursele plătite pe 20 martie au fost completate cu plăți la începutul lunii aprilie, în unele județe.
Cuantumul minim al burselor în anul școlar 2024 – 2025:
– bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
– bursa de merit – 450 lei/lună;
– bursa de reziliență – 300 lei/lună;
– bursa socială – 300 lei/lună;
– bursa tehnologică – 300 lei/lună;
– pentru mamele minore – 700 lei/lună.
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
– sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
– alte venituri obținute potrivit legii.
EVENIMENT
FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Un accident de circulație, în care au fost implicate o motocicletă, o mașină și o autoutilitară, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca.
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.
Motociclist rănit la Cluj-Napoca
Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate un autoturism, o motocicletă și o autoutilitară, care a fost avariată ușor. Motociclistul a primit îngrijiri medicale la fața locului. Acesta a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.
Strada Frunzișului a fost blocată din cauza accidentului.
ADMINISTRAȚIE
Boc: Putem semna contractul centurii metropolitane. HG privind actualizați indicatorii tehnico-economici, în Monitorul Oficial

Primarul Emil Boc a anunțat, joi, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.
”Avem centură metropolitană. Azi noapte a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern prin care sunt actualizați indicatorii tehnico-economici la centură, deci putem semna contractul și să ne apucăm de treabă.
Avem o centură metropolitană de 42,13 km, cu 32 de km drumuri de legătură, 20 de noduri rutiere, 35 de km de piste de biciclete, o lucrare cu 5 tuneluri în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.
Întotdeauna reușim împreună”, a spus Boc.
Centura, gata în 8 ani
În ședința de miercuri a Guvernului a fost aprobată HG pentru reaprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj.
”Finanțarea obiectivului de investiți se realizează din fonduri externe nerambursabile Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în HG.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) în prețuri la 15.01.2025/ la un curs de 1 euro – 4,9750 lei este de 9.393.663.000 lei
”Faza 1 – Valoarea totală a investiției: 6.870.109.000 lei cu TVA, din care C+M 4.753.961.000 lei cu TVA Faza II – Valoarea totală a investiţiei: 2.523.554.000 lei cu TVA, din care C+ M 1.736.485.000 lei cu TVA”, se mai arată în documentul citat.
Cine a câștigat licitația
Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.
Conform datelor disponibile pe portalul SEAP și informațiilor Asociației Pro Infrastructură, marți, 18 februarie, a fost desemnat câștigătorul pentru proiectarea și execuția tronsonului cuprins între nodurile 5 și 18 al Centurii Metropolitane Cluj-Napoca.
Adrian
noiembrie 14, 2022 la 2:47 pm
În momentul în care un politician încercă să închidă gura presei, atunci începe abuzul și dictatura.