ACTUALITATE
Primarul Bogdan Pivariu invită floreștenii la TIFF. Care sunt ultimele noutăți
TIFF-Florești va avea loc în perioada 23 iulie-1 august in Parcul Poligon.
„Publicul floreștean va trăi o experiență aparte într-o atmosferă relaxată, plăcută, neconvențională și va sărbători alături de TIFF 20 de ani de existență”, anunță primarul Bogdan Pivariu.
Programul proiectiilor de film: https://tiff.ro/sites/default/files/az_tiff_2021_148x206_program_preview_21.pdf si achizitionarea biletelor: https://tiff.eventbook.ro/?hall=parc-poligon-floresti.
Vă informăm că perimetrul amenajat pentru proiecțiile de film va fi în zona căsuțelor de lemn și ca accesul la parcarea amenajată aferentă evenimentului se face din strada Tăuțului, pe strada Sub Cetate (punct reper restaurant My Way).
*POLITICA DE ACCES: Accesul la eveniment se face prin scanarea biletului, fie printat, fie în format electronic, de pe dispozitivele mobile.
Accesul este posibil doar pe baza unui bilet valabil la proiecția respectivă (exceptând copiii sub 3 ani, care nu ocupă un loc individual).
Cu 5 minute înaintea începerii oricărei proiecţii, se va permite intrarea în sală/perimetru a deţinătorilor de acreditări TIFF care nu au reuşit să îşi procure BILETE DE INTRARE, cu condiţia să existe locuri libere. Locurile în perimetru sunt garantate până cu 5 minute înainte de începerea proiecției.
De asemenea, după începerea proiecției, accesul în perimetru este interzis!
Locurile nu sunt alocate și sunt disponibile la alegerea spectatorului.
Filmele din cadrul festivalului pot conține scene de sex, violență sau limbaj licențios, astfel că vă recomandăm să verificați descrierea acestora din programul oficial înainte de a cumpăra biletele.
ATENŢIE! Accesul spectatorilor la proiecțiile de film se va face cu obligativitatea purtării măștii pe toată durata evenimentului, conform Hotărârii de Guvern nr. 29 din 14.05.2021.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
A fost semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru pasajul de la Tetarom III. Investiție de 81 milioane de lei
CNAIR și Ministerul Transporturilor au semnat contractul de finanțare pentru realizarea pasajului de legatură dintre DN1C și parcul industrial Tetatrom III, cu bani din PNRR.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a anunțat semnarea contractului de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru pasajul de legatură dintre DN1C și parcul industrial TETAROM III.
„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, în calitate de beneficiar al finanțării, și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul național de redresare si reziliență, au convenit încheierea Contractului de Finanțare nr. 61/30.12.2024, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență Componenta 4 – Transport sustenabil, Reforma R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră/Investiția I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră”, a transmis miercuri dimineață Cristian Pistol, Director General CNAIR SA.
Investiție de 81 milioane de lei
Proiectul prevede realizarea unui pasaj între DN1C (zona km 23+465) și drumul de incinta Parc Industrial Tetarom III, în Zona Metropolitană Cluj – Napoca (UAT Jucu, respectiv UAT Bontida)
Valoarea totală a proiectului este de 81.419.886.62 lei din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 57.187.268.77 lei, cofinanțarea națională reprezintă 11.365.472.40 lei și TVA aferent reprezintă 12.867.145.45 lei.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- asigurarea unei circulații în deplină siguranță și confort;
- asigurarea scurgerii apelor de pe platforma drumului;
- desfășurarea traficului de mic gabarit și de mare tonaj în condiții optime;
- încurajarea dezvoltării economice zonale, dezvoltare bazată pe creșterea turismului si a investițiilor la nivel de județ;
- posibilitatea de acces în condiții optime a mijloacelor de intervenție rapidă în caz de nevoie (pompieri, ambulantă, poliție etc.), precum și a mijloacelor auto pentru transportul școlar și cel public.
Proiectul trebuie finalizat până la finalului anului 2026
Durata proiectului: Contractul de finanțare începe de la data semnării acestuia de către toate părțile și încetează la momentul implementării, în integralitate și conform obligațiilor asumate, a obiectivelor proiectului, dar nu mai târziu de data de 31.12.2026.
Amintim că, în toamna anului trecut, între DRDP Cluj si Județul Cluj a fost încheiat un protocol pentru realizarea etapei de proiectare în cadrul proiectului.
EVENIMENT
Remus Lăpușan (PSD): În orice variantă de reorganizare administrativă, Cluj-Napoca va fi centru regional. Capitala Transilvaniei
Reforma administrativă a României reprezintă un proiect fundamental pentru eficientizarea administrației publice și dezvoltarea comunităților locale, crede deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan. Premierul Marcel Ciolacu a demonstrat viziune și determinare, asumându-și inițiativa de a redacta proiectul de lege privind reorganizarea teritorială a țării, un demers privind reorganizarea teritorială a țării, un demers care răspunde necesităților stringente ale cetățenilor.
„Reorganizarea administrativă, prin regionalizare și descentralizare, este o inițiativă pe care PSD o susține de mult timp. Încă din 2013, am adus această propunere în dezbatere publică, dar, din păcate, nu am găsit sprijinul necesar din partea celorlalte forțe politice. Astăzi, este evident pentru toată lumea că actuala formă de organizare nu mai răspunde nevoilor societății și riscă să ducă administrația publică în colaps.
Cluj-Napoca, centru regional
Sigur, vor fi multe variante de reorganizare/comasare administrativă propuse de partide și de societatea civilă, însă, un singur aspect îl pot garanta, în orice variantă de reorganizare administrativă, Cluj-Napoca va fi centru regional, pentru că este capitala economică și culturală a Transilvaniei. Statutul Clujului, de cel mai important oraș al Ardealului, nu este discutabil, negociabil”, a declarat Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj.
Avantajele regionalizării
Reforma administrativă aduce cu sine multiple avantaje care vor contribui la modernizarea și eficientizarea statului:
Debirocratizare și descentralizare: Deciziile publice vor fi luate mai aproape de cetățeni, facilitând accesul rapid la fonduri pentru proiectele locale și regionale, fie ele din bugetul de stat sau din fonduri europene.
Implicarea cetățenilor în deciziile publice: Reforma va crea premisele unui dialog deschis între autorități și comunități, consolidând astfel democrația locală.
Reducerea cheltuielilor administrative: Economiile rezultate vor fi redirecționate către investiții în proiecte prioritare, precum infrastructura, educația și sănătatea.
Adaptarea serviciilor publice la nevoile locale: Fiecare comunitate va beneficia de soluții personalizate, țintind exact nevoile specifice.
Consolidarea identităților regionale: Reforma va respecta diversitatea economică, socială și culturală a regiunilor, sprijinind dezvoltarea echilibrată a întregii țări.
Atragerea investițiilor: O administrație eficientă și transparentă va crește încrederea investitorilor și va sprijini proiectele mari de infrastructură.
Creșterea încrederii în administrația publică: O administrație modernă, eficientă și transparentă va reduce risipa de resurse și va răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor.
Proiectul, în 6 luni
„Această reformă nu înseamnă fragmentarea sau pierderea unității naționale, ci, dimpotrivă, este o șansă de a construi o administrație eficientă și performantă, care să răspundă nevoilor reale ale comunităților.
Trebuie să corectăm exemplele de risipă din trecut, cum ar fi construirea sălilor de sport în comune îmbătrânite, unde era evident că prioritatea ar fi trebuit să fie serviciile medicale. Este timpul să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat pentru oameni”, a subliniat deputatul PSD de Cluj.
PSD și-a asumat ca, în următoarele șase luni, să prezinte public un proiect de reformă administrativă bazat pe principii de eficiență, performanță și adaptare la nevoile fiecărei comunități.
Va susține proiectul
„Cred cu tărie că această reformă este indispensabilă. Este momentul să construim o administrație publică modernă, care să lucreze pentru cetățeni, să ofere servicii de calitate și să susțină dezvoltarea echilibrată a regiunilor României.
Eu personal voi susține cu toată convingerea acest proiect, pentru că dezvoltarea comunităților locale este dezideratul numărul unu pe care mi l-am asumat ca și obiectiv major al mandatului meu de deputat. Am promis clujenilor că voi fi vocea lor la București, și mă voi ține de cuvânt!”, a concluzionat Remus Lăpușan.
EVENIMENT
Vlad Oargă, căpitanul Naționalei României U17, transferat la CFR Cluj. Tânărul clujean are 17 ani și e atacant
Echipa de fotbal CFR Cluj a anunțat, miercuri, transferul lui Vlad Oargă.
Tânărul fotbalist, care este clujean, a jucat și la Sampdoria.
Vlad Oargă, căpitanul Naționalei României U17, transferat la CFR Cluj. Tânărul clujean are 17 ani și e atacant
”Vlad Oargă, tânărul atacant clujean în vârstă de 17 ani, a semnat un contract de fotbalist profesionist cu CFR 1907 Cluj”, a anunțat clubul de fotbal.
Căpitan al Naționalei României U17 și un obișnuit al echipelor de juniori ale țării noastre, internaționalul român a avut un parcurs excelent la Sampdoria, echipă la care a jucat în sezonul precedent. În ultimele șase luni, Vlad a jucat pentru cei de la Viitorul Cluj.
Foto: CFR Cluj/ Facebook https://www.facebook.com/cfr1907
O mașină a fost mistuită de flăcări, în comuna Iara din județul Cluj. Incendiul ar fi fost provocat de un foc făcut pentru igienizare, care a fost lăsat nesupravegheat.
Pompierii din Turda au avut o intervenție pentru stingerea unui incendiu care a distrus un autoturism în comuna Iara. Flăcările de la un foc aprins pentru igienizare și lăsat nesupravegheat s-au extins la mașină.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism parcat în apropiere unei gospodării din localitatea Surduc, comuna Iara. Flăcările s-au manifestat generalizat, însă din fericire nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cel mai probabil, flăcările au izbucnit din cauza unui incendiu făcut în apropiere pentru igienizare și care a fost nesupravegheat. La fața locului a acționat un echipaj de la Garda Băișoara”, a transmis ISU Cluj.