Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Primăria vrea să dărâme pasarela pietonală de pe Oașului – Răsăritului. A solicitat acordul de mediu

Publicat


pasarela oasului rasaritului

Primăria Cluj-Napoca anunță că a depus o solicitare pentru emiterea acordului de mediu pentru desființarea pasarelei pietonale care leagă stăzile Oașului și Răsăritului. Pietonii vor circula pe noul pod, aflat încă în contrucție.

Reprezentanții Primăriei au precizat că cei interesați pot consulta proiectul la sediul Agenției pentru Protecția Mediului și tot acolo pot depune eventuale observații.

Primăria vrea să dărâme pasarela pietonală de pe Oașului – Răsăritului. A solicitat acordul de mediu

Circulație pietonilor se va face pe noul pod, care încă se află în contrucție.

Citește și: FOTO. Podul Oașului-Răsăritului din Cluj-Napoca, gata în proprție de 70%. Costă 5,5 milioane de euro

Noul pod peste Someșul Mic, aflat aproape de pasarela pietonală, va avea avea 4 benzi de circulație și o lungime pe structură metalică de aproape 58 de metri.

Podul va avea trotuare, dar și pise de biciclete pe fiecare parte. Acesta a costat 5,5 milioane de euro, fiind fiind finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Foto: Primăria Cluj-NapocaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Flori, regenerare urbană, comunitate și o atmosferă FEERICĂ pe strada Potaissa din Cluj-Napoca

Publicat

dsc06336

Strada Potaissa a revenit la viață. În 1 iunie a început a șaptea ediție a unui eveniment care, dincolo de a aduce mai aproape de comunitate producătorii locali, își propune să promoveze ideea de transformare urbană. E momentul din an în care o mică stradă uitată se metamorfozează într-un tărâm de poveste, iar zumzetul ce acaparează întregul loc oferă o atmosferă cu adevărat specială. Ba mai mult, e pentru prima dată când proiectul pieței de flori depășește granițele străzii.

dsc06375

„La Piața de flori altfel sunt prezenți 17 expozanți din întreaga regiune, fiecare cu propria poveste. Unii au adus cu ei flori de sezon precum mușcate sau begonii, alții ne prezintă beneficiile “aurului mov”. Unii pun spre vânzare plante aromatice deosebite cum ar fi oregano picant, iar alții mizează pe aranjamente cochete sau plante numai bune de pus în grădină. Ba mai mult, cel mai iute ardei din lume a revenit pe frumoasa stradă din Cluj.

dsc06364

“Fiecare trecător are ceva de descoperit pe Strada Potaissa. E un loc al comunității, al poveștilor, al oamenilor. E exemplul perfect că niște schimbări atât de mici pot avea un impact atât de mare. Îmbrăcată în culori puternice și învăluită de parfumul florilor, zona își dezvăluie, cu mult curaj, adevăratul potențial”, spune Andi Daiszler,
inițiatorul proiectului.

dsc06353

Conexiune și acțiune

Pe Strada Potaissa ideile îndrăznețe au loc să înflorească. Așa că în niciun an nu ratăm discuțiile despre urbanism, soluții creative în comunitate și modele de bune practici.

Sâmbătă, de la ora 16, arhitecții Udo Weilacher (decanul Facultății de Peisagism Industrial și Arhitectural din München) și Șerban Țigănaș (decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism UT Cluj-Napoca) vin pe cea mai frumoasă stradă din oraș pentru un dialog deschis despre modul în care percepem spațiile publice.

dsc06314

De altfel, discuția încheie prima săptămână a unui grup de 24 de studenți români și germani în Cluj-Napoca, inițiativă facilitată de Asociația Daisler și Raiffeisen Bank. E pentru prima dată când depășim granițele străzii pe care o iubim cu toții, cu mici evenimente satelit organizate alături de partenerii noștri de la Universitatea Tehnică
din München, Universitatea Tehnică din Cluj, respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

“Nu uităm să privim și înspre viitor. Încă de la început ne-am dorit ca acest eveniment temporar să fie o inspirație, în speranța de a vedea cât mai multe schimbări pozitive în comunitate. Tocmai de asta ne bucurăm să avem alături specialiști din domeniu și, cu un strop de imaginație și pasiune, să trasăm direcții clare în zona regenerării urbane.

Mai exact, studenții prezenți la Cluj lucrează în echipe mixte pentru a pune în scenă 5 instalații formate din scaune pliabile, instalații care vor funcționa ca niște „vehicule de transformare urbană”, spune Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului.

dsc06333

Masa Bunei Vecinătăți: De la necunoscuți, la prieteni

Timpul stă pe loc preț de două ore pe Strada Potaissa. Duminică, 4 iunie, activitatea comercială ia o mică pauză între orele 13 și 15. Vendorii și trecătorii se pun împreună la Masa Bunei Vecinătăți, o oportunitate unică de a sărbători comunitatea și a ne bucura de timp de calitate.

Clătite pufoase, limonadă cu lavandă, salată cu legume proaspăt culese din grădină, dulceața de căpșuni, gogoși rostogolite în zahăr pudră sau, de ce nu, o tradițională slănină servită cu pâine de casă. Toate își vor găsi loc pe masa pe care o întindem împreună. Ne așezăm la masă necunoscuți, însă ne ridicăm prieteni.

kmt 2427 2

Dansul și muzica bună, nelipsite de pe Strada Potaissa

Seară de seară DJ-ul rezident Digitalove va da startul ritmurilor urbane de la ora 18, în vreme ce de la ora 20, trupe locale vor performa în format acustic. E a doua oară când Wolfpack Digital se alătură demersului Strada Potaissa – Piața de flori, astfel că în 2023 compania clujeană prezintă întregul line-up de pe cea mai frumoasă stradă din România.

kmt 2456

De asemenea, ne bucurăm să anunțăm că toate băuturile de pe Potaissa vor fi comercializate în pahare reutilizabile care pot fi folosite în schimbul unei garanții. Vinul, de exemplu, este servit în pahare de sticlă”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între Livada și Băița. Intervine elicopterul SMURD

Publicat

De

elicopter 1

Pompierii de la Detașamentul Dej intervin vineri la un accident rutier petrecut între localitățile Livada și Băița.

„Din primele informații, în accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism. Salvatorii lucrează pentru descarcerarea unei victime, conștiente.

La fața locului acționează două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ. În sprijin a fost trimis și elicopterul SMURD de la Jibou”, arată ISU Cluj.

Pompierii au precizat că victima a fost extrasă și predată echipajului de la ambulanță. Potrivit ultimelor date, este inconștientă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi mai MICI decât normalul perioadei, în prima parte

Publicat

În prima săptămână, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru începutul verii, apoi vremea devine obișnuită pentru această perioadă. Precipitațiile sunt normale pentru luna iunie, transmite Administrația Natională de Meteorologie, citată de Mediafax.

5 – 12 iunie

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, dar și deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

12 – 19 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

19 – 26 iunie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

26 iunie – 3 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. România-Galatasaray. Gică Popescu: Să nu aveți mari așteptări. Atunci când intrăm în teren ne uităm și în BULETINE

Publicat

conferinta 2

Meciul dintre Romania All Stars și Galatasaray Legends de vineri seara, din cadrul Sports Festival aduce în teren legende ale fotbalului românesc, dar și ale clubului din Turcia. În cursul zilei de vineri a avut loc și conferința de presă premergătoare meciului, conferință la care au participat Gică Hagi și Gică Popescu, dar și Mario Jardel și Umit Davala, scrie Sport.ro

conferinta 1

Gică Popescu, președintele Farului, a fost primul care a luat cuvântul la conferință și a cerut să nu existe așteptări legate de forma lor fizică pentru meciul de diseară. Totodată, Gică Popescu a precizat cât de important este tricoul echipei naționale pentru ei, transmițând astfel un mesaj puternic și pentru viitoarele generații.

„Pentru mine și Gică (n.r. Hagi) e emoționant pentru că vom juca la ambele echipe. Prima repriză la echipa națională, în repriza a doua la Galatasaray. De fiecare dată când îmbrăcăm tricoul echipei naționale simțim o bucurie aparte și întodeauna echipa națională va rămâne vitrina noastră de lux, însă o însemnătate la fel de importantă are și atunci când punem tricoul lui Galatasaray pe noi, pentru că este vorba de o istorie de patru ani de zile, cât am îmbrăcat tricoul Galatei, și această perioadă cred că coincide cu cea mai bună perioadă din istoria clubului.

Acum, vorbind despre meciul de diseară, să nu aveți mari așteptări. Atunci când intrăm în teren ne uităm și în buletine. Faptul că îmbrăcăm tricourile pe care le îmbrăcam acum 25 de ani nu înseamnă că avem aceeași viteză ca atunci, mulți dintre noi ne-am urcat și pe cântar și din păcate arată mult diferit decât acum 30 de ani.

Așa că, ușor cu așteptările pentru diseară, ne bucurăm că suntem aici, că vom pune din nou ghetele de fotbal în picioare, aceste tricouri de o însemnătate incredibilă pentru noi și să ne bucurăm cu toții de o seară, sper, memorabilă”, a declarat Gică Popescu.

Echipele

Echipa All Stars Romania: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Adrian Mutu, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu, Ciprian Marica, Ionel Ganea, Marius Niculae, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu, Răzvan Raț, Gheorghe Mihali, Iulian Filipescu, Bănel Nicoliță, Constantin Gâlcă, Răzvan Prodan – fiul regretatului Didi Prodan, Cristian Dulca, Bogdan Stelea, Florin Prunea.

Echipa Galatasaray Legends: Mario Jardel, Bulent Korkmaz, Hakan Unsal, Ümit Davala, Ergun Penbe, Fatih Akyel, Kerem Inan, Suat Kaya, Hamit Altintop, Capone (Carlos Alberto de Oliveira), Ayhan Akman, Umit Karan, Hasan Kabze, Cihan Haspolatu, Faruk Atalay.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax