Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

Primăria Florești, locul trei în ROMÂNIA la cheltuieli pentru iluminatul de sărbători. Vezi cât e suma prin achiziție directă

Publicat


floresti iluminat

Primăriile din România au cheltuit peste 27 de milioane de lei prin achiziție directă pentru iluminatul festiv din acest an, potrivit datelor încărcate în sistemul electronic de achiziții publice. Comunele care au cele mai mari contracte pentru iluminatul festiv, prin achiziție directă sunt: Florești (Cluj) – circa 378.000 lei, Plugari (Iași) – 151.000 lei și Cața (Brașov) – 139.000 lei. Orașele cu cele mai mari achiziții directe pentru iluminatul festiv sunt: Drobeta Turnu Severin, Târgu Mureș și Mangalia.

Potrivit datelor agregate din sistemul electronic de achiziții publice, în perioada 15 mai 2021-13 decembrie 2021, am găsit peste 750 de contracte de achiziții directe pentru iluminatul festiv în valoarea totală de peste 27 milioane lei.

Contracte de sute de mii de lei

Cel mai mare contract atribuit prin achiziție directă pentru iluminat festiv este la Mehedinți – Palatul Culturii Teodor Costescu. Valoarea acestuia este de 450.000 lei, iar câștigătorul procedurii este firma RC Energo Install.

Pe locul doi este Primăria Drobeta Turnu Severin, cu un contract de circa 400.000 lei atribuit firmei Luxten Lighting Company pentru iluminat festiv pe străzi.

Pe locul trei este comuna Florești din Cluj cu un contract de circa 378.000 lei atribuit companiei NEON LIGHTING pentru lucrări de instalare echipamente iluminat festiv.

Pe locul patru este Primăria Târgu Mureș cu un contract de circa 352.000 lei atribuit firmei INTRASERV S.R.L. pentru lucrări de montare și demontare ornamente de iarnă în principalele locații din oraș.

Pe locul cinci este Primăria Mangalia cu un contract de 338.000 lei atribuit firmei EURO-AUDIT SERVICE pentru lucrări de iluminat ornamental-festiv.

Pe locul șase se află Consiliul Județean Prahova cu un contract de circa 228.000 lei atribuit firmei MK ILLUMINATION pentru lucrări aferente „Iluminat festiv de sărbatori la Palatul Administrativ Ploiești”.

Pe locul șapte se află Comuna Plugari din Iași cu un contract de circa 151.000 lei atribuit firmei BELMAR PROD.

Pe locul opt se află comuna Cața din Brașov cu un contract de circa 139.000 lei atribuit firmei SC HUMAN CAPITAL RESOURCES SRL.

Pe locul nouă se află Comuna Valu lui Traian din Constanța cu un contract de circa 135.000 lei atribuit firmei D&F ELECTRIC LINE pentru servicii de montare și demontare iluminat festiv.

Pe locul zece se află Primăria Balș din Olt cu un contract de circa 135.000 lei atribuit firmei STYLE LIGHTING CONSTRUCT pentru servicii de închiriere, montaj, demontare și transport produse de iluminat festiv.

Firme bănoase

Firmele care au câștigat cei mai mulți bani din contractele pentru iluminatul festiv sunt, potrivit datelor încărcate în sistem:

ILNIC ELECTRIC – circa 1.805.296 lei – 29 contracte, majoritatea în Maramureș și Satu Mare

Potrivit platformei de verificare a firmelor confidas.ro, firma din județul Maramureș, satul Merișor, a fost înființată în 2006 și are un singur acționar – Ilie Ureche. Firma a avut 449 de contracte cu statul. În 2020, a raportat o cifră de afaceri de 5,3 milioane lei și un profit de aproape 1 milion lei. Firma are mai multe contracte cu Primăria Baia Mare, condusă de primarul Cătălin Cherecheș.

NEON LIGHTING – 1.208.447 lei – 14 contracte, majoritatea în Cluj

Potrivit platformei de verificare a firmelor confidas.ro, firma din județul Cluj a fost înființată în 1994 și are următorul acționariat: Cosma Augustin Dorinel (50%) și Nemeth Ioan (50%). Firma a avut 2002 contracte cu statul. În 2020 a raportat o cifră de afaceri de peste 42 milioane lei și un profit net de 3,1 milioane lei.

MK ILLUMINATION – 1.054.012 lei – 13 contracte, în toată țara

Potrivit platformei de verificare a firmelor confidas.ro, firma din Hunedoara a fost fondată în 2003 și are următorul acționariat: MK IMMO TRUST GMBH (75 %) și BABA HOREA MIHAI (25%).În 2020 a raportat o cifră de afaceri de peste 25 milioane lei și un profit de circa 800.000 lei. Firma a avut 128 de contracte cu statul.

RECOLIGHT DECOR – 880.204 lei – 26 contracte

Potrivit platformei de verificare a firmelor confidas.ro, firma din Buzău a fost fondată în 2017 și are doi acționari: Sorin Lucian Burlacu (95%) și Mariana Burlacu. În 2020 a raportat o cifră de afaceri de peste 1,4 milioane lei și un profit de circa 500.000 lei. Firma a avut 51 de contracte cu statul.

AMINTAS TRADING – 863.110 lei – 14 contracte

Potrivit platformei de verificare a firmelor confidas.ro, firma din București, Sectorul 2, a fost fondată în 2014 și are un singur acționar – Elena Marencu. În 2020 a raportat o cifră de afaceri de peste 1,8 milioane lei și un profit de circa 920.000 lei. Firma a avut 28 de contracte cu statul.

Analiza a fost făcută în baza achizițiilor directe încărcate în sistemul electronic de achiziții publice sub denumirea de iluminat festiv sau ornamente pentru iluminatul festiv, deci este posibil să nu fie chiar toate, dacă autoritatea locală a încărcat achiziția sub o altă denumire. În plus, sunt autorități locale care au delegat acest serviciu în contractul care vizează iluminatul public, fiind parte a acestuia. Din analiză nu fac parte licitațiile organizate pentru iluminatul festiv și care au valori mai mari de 450.000 lei.

Sursa: Hotnews.ro

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de casă pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Pompierii spun care este cauza probabilă

Publicat

incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a afectat o casă situată pe strada Oașului. Apelul de urgență a venit în jurul orei 00.45, iar la misiune au luat parte două autospeciale, alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.

Până la sosirea pompierilor, un bărbat a reușit să se autoevacueze.

Intervenție de 2 ore a pompierilor

”Pe de altă parte, accesul pompierilor în zonă s-a realizat cu dificultate din cauza străzii înguste și a autoturismelor parcate. Incendiul s-a manifestat în interiorul casei, pe o suprafață de aproximativ 30 de mp, distrugând mobilierul și diverse bunuri.

De asemenea, focul a afectat și acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 20 de mp. Pompierii au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, iar cauza probabilă de izbucnire a fost neglijența privind fumatul.

După aproximativ 2 ore, forțele au revenit la bază”, au spus pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. TIFF dă petrecere în grădina Castelului Bánffy din Răscruci, cea mai nouă atracție din județul Cluj

Publicat

De

Ediția de anul acesta a festivalului TIFF aduce un eveniment care îmbină muzica, filmul și tradiția într-un loc cu totul inedit: Castelul Bánffy din Răscruci, inaugurat recent de Consiliul Județean Cluj.

Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală proaspăt renovată, își deschide larg porțile pentru cea de a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Domeniul de lângă Cluj-Napoca va găzdui Garden Party la Castel, un eveniment care îmbină filmul cu muzica și tradiția.

Marți, 18 iunie, după ora 18:00, oaspeții sunt așteptați la o seară care va include un tur al castelului, un concert simfonic și proiecția celui mai recent film în care joacă Sir Anthony Hopkins – O viață remarcabilă / One Life (R. James Hawes, 2023, Marea Britanie). Dress code: garden party chic.

Biletele pentru eveniment au fost puse în vânzare online

Construit în secolul XVIII, Castelului Bánffy din Răscruci și-a recăpătat strălucirea anul acesta în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare. Înconjurat de un parc care include un lac cu ponton, Castelul va fi cadrul perfect pentru Garden Party TIFF.

Seara va fi deschisă de un tur al castelului urmat de un cocktail și un târg cu produse tradiționale.

Evenimentul va continua cu un concert al ansamblului PlaCello, din care fac parte unii dintre cei mai talentați violonceliști ai țării.

La inițiativa muzicianului Răzvan Suma, PlaCello propune publicului proiectul UVERTURA, un concept cu o idee repertorială unică: artiștii interpretează uverturi ale celor mai mari compozitori ai lumii precum Tchaikovsky, Mozart, Rossini, Verdi, Händel şi Charpentier.

După concert, publicul va fi invitat la premiera celui mai nou film în care joacă Sir Anthony Hopkins. În O viață remarcabilă / One Life (r. James Hawes, Marea Britanie, 2023),  Hopkins joacă rolul unui bărbat care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat aproape 600 de copii, preponderent evrei, din Cehoslovacia ocupată de naziști, dar care a trăit tot timpul apăsat de povara celor pe care nu i-a putut salva în acei ani negri. O emisiune TV din anii ’80 îi va schimba destinul. Filmul este inspirat din viața lui Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton.

Programul serii

  • 18:00 – 18:30 – Sosirea participanților
  • 18:30 – 19:00 – Tur Castel Bánffy
  • 19:00 – 20:30 – Cocktail & târg produse tradiționale
  • 20:30 – 21:30 – Concert PlaCello
  • 21:45 – 23:35 – Proiecție film

Festivalul va pune la dispoziția participanților microbuze tur – retur Cluj-Napoca – Răscruci. Mai multe detalii despre orele de plecare vor fi anunțate în curând. Prețul călătoriei nu este inclus în prețul biletului de participare la eveniment și se va achita separat. Pe domeniul Castelului Bánffy vor fi amenajate și parcări pentru autoturismele personale.

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Inflația rămâne MARE în 2024

Publicat

salarii bani lei teancuri

Miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că, la sfârșitul anului, prețurile vor crește cu 4,9%, de la 4,7% la estimarea precedentă, față de decembrie 2023, ceea ce va influența momentul „când şi cu cât vom reduce rata de politică monetară”. Inflația ar putea scade la 3,5% la sfârşitul lui 2025 și ar intra astfel în culoarul țintă al BNR de 2,5%±1 punct procentual.

Tot miercuri, INS a anunțat o încetinire a creșterii economice a României. PIB-ul din primul trimestru a crescut cu 0,5%, comparativ cu ultimele trei luni din 2023, însă avansul față de perioada similară a anului trecut s-a redus la 0,1%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Inflația rămâne MARE în 2024

Încetinirea a fost observată deja de FMI, care în raportul „World Economic Outlook” din aprilie a revizuit în jos estimările sale privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8%, cât estima în octombrie, la 2,8%.

Cu toate acestea, Mugur Isărescu a precizat că „noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi. Toţi indicatorii cu putere de prognoză, cum se spune în terminologia de specialitate, arată o revenire şi mai ales consumul”.

Nivelul ridicat al dobânzii de referință continuă să atragă fonduri străine care vor să profite de randamente cât mai bune, influențate și de stabilitatea cursului euro. Acesta a revenit miercuri la valoarea de luni de 4,9765 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,976 – 4,977 lei.

Segmentul monetar a fost la fel de calm, fără ca indicii ROBOR să cunoască modificări, însă guvernatorul BNR a atras atenția asupra costurilor ridicate la care se împrumută România. „Avem prima de risc cea mai mare din UE şi nu coboară. Investitorii nu se uită numai la deficit, se uită şi la discuţiile din ţară, respectiv modul de luare a deciziilor. Împrumuturile rămân scumpe chiar dacă noi facem eforturi să avem lichiditate în piaţă. Corecţia fiscală este absolut necesară”.

„Scăderea inflației din SUA a apreciat bitcoin”

Indicele prețurilor de consum din Statele Unite a scăzut de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și au înmulțit plasamentele în euro, care a urcat la 1,0813 – 1,0869 dolari. Această evoluție a fost înglobată în previziunile pieței, după ce Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a declarat că inflația nu a încetinit, motiv „de a menţine politica la ritmul actual mai mult decât se credea”. În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,6109 la 4,5960 lei.

Media francului elvețian a scăzut de la 5,0812 la 5,0773 lei, însă cea a lirei sterline a crescut de la 5,7827 la 5,8018 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 350,0728 lei, efect al aprecierii metalului galben la 2.355,20 – 2.380,20 dolari/uncie.

Monedele din regiune au profitat de evoluția celei unice iar mediile lor s-au apreciat la 4,2635 zloți/euro, respectiv la 386,30 forinți/euro.

Scăderea inflației din SUA a apreciat bitcoin la 61.346 – 64.032 dolari, iar ethereum a crescut la 2.865 – 2.955 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Câine ținut FLĂMÂND și neîngrijit la Turda. Proprietarul a fost amendat cu 8.000 de lei

Publicat

caine

Un câine ținut flămând și neîngrijit de către stăpân a fost descoperit la Turda de către polițiștii de la Protecția Animalelor Cluj. Proprietarul acestuia a fost amendat cu 8.000 de lei.

„În cursul zilei de ieri, 14 mai, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la un caz apărut în mediul online despre un câine aflat într-o situație critică în Turda, fără mâncare și apă.

Câine ținut FLĂMÂND și neîngrijit la Turda. Proprietarul a fost amendat cu 8.000 de lei

La fața locului, polițiștii au identificat proprietarul și au constatat că animalul era subnutrit. De asemenea, câinele nu era microcipat și nici sterilizat.

Astfel, proprietarul a fost sancționat cu o amendă de 8.000 de lei pentru nerespectarea legislației privind protecția animalelor.

Exemplarul canin a fost preluat și predat unei asociații de profil.

Protejarea și îngrijirea corespunzătoare a animalelor sunt responsabilități esențiale pentru fiecare dintre noi. Haideți să fim cu toții atenți și să acționăm când vedem animale în suferință”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax