Connect with us

ACTUALITATE

Primăria deschide vistieria. Clujenii pot depune proiecte în domeniul cultural, social și de tineret până în 7 iunie 2021

Publicat


Primăria Cluj-Napoca

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca anunţă acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale, sociale și de tineret în anul fiscal 2021.

Alocaţia financiară directă din fonduri publice se acordă în vederea desfăşurării de către
persoanele fizice sau persoanele juridice fără scop patrimonial a unor activităţi nonprofit, care să
contribuie la realizarea unor acţiuni sau programe de interes public general, regional sau local.

Bugetul pentru această sesiune la domeniile culturale, artistice, educaţionale, de tineret, regionale și locale este de 9.000.000 lei. Pentru proiectele de la linia de program socială este de 500.000 lei.

Finanţarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din
bugetul total al proiectului.

Proiectele culturale depuse spre a fi selectate vor contribui la îndeplinirea următoarelor obiective generale:

încurajarea creaţiei artistice şi a producţiilor culturale inovatoare, interdisciplinare, participative, a celor care contribuie la dezvoltarea socială şi urbană; sprijinirea dezvoltării sectorului cultural clujean; dezvoltarea sinergiilor între domeniul cultural şi alte domenii ale vieţii publice clujene – educaţie, cercetare, coeziune socială etc; promovarea dialogului intercultural şi punerea în valoare a diversităţii etnoculturale; încurajarea iniţiativelor experimentale, inovatoare, originale; păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului, a valorilor culturale tradiţionale; încurajarea schimburilor culturale, a coproducţiilor, creşterea mobilităţii creatorilor şi a produselor culturale;

dezvoltarea cooperării locale, regionale, naţionale şi internaţionale; dezvoltarea publicului şi creşterea accesului la actul de cultură, sprijinirea educaţiei culturale pe întreg parcursul vieţii; dezvoltarea cercetării în domeniul cultural şi în domeniile de intersecţie dintre cultură şi alte domenii, elaborarea de studii, rapoarte şi strategii în domeniul cultural; creşterea vizibilităţii şi notorietăţii municipiului Cluj-Napoca şi a scenei culturale clujene; sprijinirea tinerelor talente, creşterea expertizei şi profesionalismului sectorului cultural, sprijinirea dezvoltării organizaţionale a operatorilor culturali clujeni.

Depunerea proiectelor de finanţare nerambursabilă se face în perioada 07.05.2021 –
07.06.2021, la Registratura Primăriei municipiului Cluj-Napoca, într-un exemplar precum și
electronic (CD/stick) sau online pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație –
Servicii online – Depune cereri – Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive sau
www.edirect.e-guvernare.ro.

Data limită de depunere a proiectelor de finanțare nerambursabilă este 07.06.2021 până la ora 16.30 la Registratura Primăriei municipiului Cluj-Napoca, strada Moților nr. 7 și până la ora 24.00 pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație – Servicii online – Depune cereri – Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive sau www.edirect.e-guvernare.ro.

Evaluarea şi selecţia dosarelor depuse se va efectua de către Comisia de analiză și selecție a proiectelor în perioada 08.06.2021 până în 25.06.2021.

Decizia comisiei de analiză și selecție va fi publicată pe site-ul primăriei, urmând ca în
perioada 28.06.2021 – 30.06.2021, solicitanţii să aibă posibilitatea depunerii de contestaţii.
Soluţionarea contestaţiilor depuse se va face de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor, în
condiţiile legii.

Documentaţia pentru elaborarea proiectelor şi informaţii suplimentare se pot obţine de la
Direcţia Generală comunicare, dezvoltare locală şi management proiecte – Serviciul Management
proiecte sociale, culturale și sportive din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Calea Moţilor,
nr. 1-3, cam. 66, tel. 0264.596.030, interior 5192, de pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA la Cluj, în prima jumătate a lunii iulie

Publicat

De

Vremea la cluj până la jumătatea lunii iulie

Se schimbă vremea la Cluj în primele zile ale lunii iulie.

Temperaturile scad, dar numai pentru câteva zile, după care vor ajunge din nou la valori de 30 de grade.

VREMEA la Cluj, în prima jumătate a lunii iulie

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în primele zile ale lunii iulie media maximelor termice va fi în scădere semnificativă.

Astfel, de la 34 de grade temperaturile vor scădea până spre 23 – 24 de grade, urmând să crească treptat începând din 4 iulie.

Până la finalul intervalului, respectiv 14 iulie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 30 – 31 de grade.

Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 13 și 16 grade, potrivit meteorologilor.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în primele zile din interval, iar până la finalul acestuia condițiile pentru averse și descărcări electrice vor fi reduse.

Citește mai departe

CULTURA

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre prețurile de la Cluj-Napoca: 17 lei o cafea flat white față de 13 în București

Publicat

Tudor Giurgiu

Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a făcut un bilanț la o săptămână după eveniment, spunând că a fost un ”TIFF mai altfel decât toate celelalte, diferit, dar foarte bun și consistent”.

Acesta a lăudat, printre altele, echipa festivalului desfășurat în perioada 14-24 iunie la Cluj, a deplâns moartea criticului Ioan Pavel Azap și s-a bucurat că a fost vreme călduroasă pe întreaga durată a festivalului, cu o singură excepție, ploaia consistentă, de 15 minute, din timpul proiecției documentarului ”Nasty” din Piața Unirii.

”Clujul. Nu o fi locul perfect, o ştiu mai bine cei care locuiesc acolo (un flat white în centru e 17 lei față de 13 în Bucureşti) dar, pentru invitații străini care (mulți) vin an de an la TIFF, revederea oraşului, post-încheierea lucrărilor din centru, a fost un şoc.

Mi-au spus că arată fantastic, contribuie la o atmosferă unică de festival iar energia tinerilor, care au luat în posesie străzile recent pietonalizate, e incredibilă”, a spus Giurgiu.

Laudele lui Giurgiu

Acesta a lăudat și proiecția de la Castelul Banffy din Răscruci, dar și Cinema Mărăști, un cinema de cartier, reabilitat de Primărie în urmă cu mulți ani, care la TIFF a fost mai tot timpul plin.

”Am fost la un film japonez (era sold out), am găsit o proiecție impecabilă tehnic, totul confortabil şi plăcut. O dovadă că investiția în infrastructura culturală merită făcută. Mai ales în cartiere.
Festivalul e (şi) despre ospitalitate şi prietenie”, a precizat Giurgiu.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Piața așteaptă ședința BNR de vineri

Publicat

De

Piața așteaptă ședința BNR de vineri

La finalul acestei săptămâni se va desfășura ședința de politică monetară a BNR.

Piața așteaptă o primă reducere a ratei de referință, începând cu ianuarie 2023, de la 7 la 6,75%, și pe cea a facilității de depozit, care a devenit de la începutul anului principala dobândă, urmare a lichidității excedentare, de la 6 la 5,75%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Piața așteaptă ședința BNR de vineri

Până vineri, nu sunt de așteptat schimbări în valoarea indicilor ROBOR.

La începutul acestei săptămâni, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,1%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04% iar cel la 12 luni la 6,05%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Indicele IRCC a scăzut

Prima zi din iulie a adus o scădere a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) de la 5,9% în trimestrul al doilea, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Finanțele și-au propus să se împrumute luna aceasta cu 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive.

Statul s-a împrumutat lunea aceasta cu aproape o treime din suma planificată.

Trezoreria a atras 1,387 miliarde lei cu scadența iunie 2025, la un randament mediu anual de 6,01%, iar valoarea programată a emisiunii a fost de 800 milioane lei.

Finanțele s-au mai împrumutat cu 943,2 milioane lei cu scadența octombrie 2033, la un randament mediu de 6,87%/an, în timp ce valoarea programată a fost de 300 milioane lei.

Fondurile străine dețin 25% din titlurile de stat

La sfârșitul primului trimestru, fondurile străine dețineau 25% din titlurile de stat, fondurile de pensii private aveau o expunere de 23,9%, iar băncile una de 40,6%.

Leul a avut o evoluție apreciativă, în ton cu cea a monedei unice și a valutelor de la marginea zonei euro.

Piețele așteaptă runda a doua a alegerilor parlamentare anticipate din Franța, care ar putea atenua câștigurile din primul tur obținute de extrema dreaptă și cea stângă.

Cursul euro a scăzut marginal

Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9771 la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au limitat la culoarul 4,9765 – 4,9775 lei.

Presiunea pe leu se va menține în condițiile în care deficitul bugetului de stat a crescut în primele cinci cu 3,4% din PIB, comparativ cu perioada similară din 2023.

Euro fluctua între 1,0732 și 1,0776 dolari, pe fondul incertitudinilor legate de alegerile din Franța, astfel că media monedei americane a scăzut de la 4,6489 la 4,6263 lei.

Cursul francului elvețian a coborât la 5,1349 lei iar cea a lirei sterline la 5,8622 lei.

A scăzut și prețul gramului de aur

Prețul gramului de aur a scăzut la 346,1836 lei.

Evoluția a fost determinată de depreciere monedei americane, care redus efectul creșterii metalului galben la 2.317,40 – 2.338,90 dolari/uncie.

Bitcoin s-a menținut pe creștere și se tranzacționa între 62.515 și 63.726 dolari. Ethereum a urcat la 3.428 – 3.515 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

POLITICA

Petrișor Peiu, analist economic, despre Planul lui George Simion: „Este suficient de realist!”

Publicat

Analistul economic Petrișor Peiu a spus despre Planul Simion, pe care președintele AUR l-a prezentat săptămâna trecută, că este cât se poate de actual și suficient de realist.

„Trebuie spus de la început că toate campaniile electorale din România de după 2004 au fost inundate de zeci și sute de promisiuni făcute de partidele principale care, mai apoi, s-au dovedit simple lozinci. Ultimele vin chiar din campaniile din 2019 (alegerile prezidențiale), respectiv din 2020 (alegerile parlamentare).

„Politica noastră din ultimele decenii este un lung șir de promisiuni neonorate”

În 2019, atât Klaus Iohannis, cât și Viorica Dăncilă, candidații PNL și PSD, au avut ca punct principal în programele lor tocmai combaterea sărăciei, sau, cum plastic spunea doamna Dăncilă: „să nu lăsăm niciun român în urmă”. Iată că, după trei ani de guvernare a PSD, avem, în continuare, cea mai mare pondere a populației în risc de sărăcie din UE.  Cât despre Iohannis, acesta deplângea erodarea puterii de cumpărare prin scumpiri, iar mandatul său ulterior a adus în țară cea mai mare rată a inflației din UE”, a spus Petrișor Peiu.

Acesta arată că „politica noastră din ultimele decenii este un lung șir de promisiuni neonorate”, dar că asta nu înseamnă că orice promisiune electorală „este doar o vorbă și că nu va fi reapectată”. „Am vrut doar să arăt cât de mult au mințit alegătorii cei care astăzi conduc țara și care îl acuză pe Simion de nerealism”, a spus Petrișor Peiu.

Simion vrea să construiască 100.000 de locuințe la prețuri accesibile

Planul Simion” cuprinde un program îndrăzneț prin care George Simion își propune construirea a 100.000 de locuințe pe an pentru români la un preț standard de 35.000 de euro pentru apartamentele de 50 mp.

În momentul de față, potrivit datelor din industria imobiliară, prețul de construcție medie, doar al clădirii, fără infrastructură și teren, variază între 500 și 600 euro/mp suprafață desfășurată. Suprafața utilă minimă pentru un apartament cu un dormitor, conform Legii Locuinței, este de 52mp. Astfel, pentru un apartament cu 2 camere, prețul vehiculat de candidatul AUR la alegerile prezidențiale este unul fezabil.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax