Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Primari din Cluj care au obținut peste 85% dintre VOTURI. Cum explică aceștia procentele

Publicat


UDMR-istul Ioan Mărginean a câștigat primăria Moldovenești

Alegerile locale s-au încheiat, iar rezultatele finale au relevat primari aleși cu 100% din voturi, în condițiile în care au candidat singuri. Clujul are trei asemenea primari, în Ciucea, Pălatca și în Recea Cristur. Pe lângă aceștia, încă 7 primari au obținut peste 85% din voturi, toți având mai multe mandate la activ.

Cluj24 a încercat să afle, direct de la sursă, care a fost secretul procentajelor atât de ridicate.

Iancu Mocean (Cămărașu – PNL – 85,29%): „Singura explicație e că oamenii apreciază ceea ce fac de 20 de ani. N-a contat partidul din spatele meu, am candidat și independent și tot m-au ales. Ei au votat omul. Când ești primar, ești mereu în centrul atenției, adică toți sunt cu ochii pe tine. N-ai făcut ce-ai promis, te-au taxat. Din moment ce m-au ales din nou înseamnă că au încredere în mine.”

Primari din Cluj care au obținut peste 85% dintre VOTURI. Cum explică aceștia procentele

Radu Abrudan (Ciucea – PNL – 100%): „În primul rând, procentul se datorează faptului c-am fost singurul candidat. Sunt la al cincilea mandat de primar, am fost și vice și în toți anii ăștia am făcut tot posibilul ca să nu mint oamenii. Nu m-am hazardat să promit marea cu sarea fără să știu în ce mă bag. În campanie se dă liber la promisiuni, puțini sunt cei care, însă, pot să le și îndeplinească. Numai eu știu cât m-am zbătut să obțin fonduri pe proiecte. Am reușit să asfaltez toată comuna, mai sunt doar câteva zeci de metri. Am făcut cămin cultural, parc de joacă, am schimbat iluminatul public, dar toate astea se uită dacă la un moment dat le promiți oamenilor ceva și nu te poți ține de cuvânt. De aceea am avut discuții cu ei pe fiecare proiect în parte și le-am explicat iar ei au înțeles. Datorită acestui fapt au și ieșit la vot într-un număr atât de mare.”

Emil Pârțoc (Iclod – independent – 86,66%): „După 12 ani de mandat, oamenii s-au lămurit cu ceea ce pot eu face. De aceea, probabil, numărul celor care s-au prezentat la vot a fost mai scăzut, pentru că au zis că ei au primar, ce să mai voteze? Am preluat o comună fără canalizare, fără asfalt, fără cămin cultural, acum are și asfalt, și casă de cultură, și alei, iluminat sau muzeu. Echipa cu ajutorul căreia am reușit toate astea este una serioasă și muncitoare iar oamenii au realizat asta și-au votat pentru continuitate”.

„Au votat pentru continuitate”

Mariana Secară (Borșa – PNL – 89,32%): „După 5 mandate, lumea și-a cam dat seama ce pot eu face pentru comună. Am încercat de fiecare dată să nu fac promisiuni deșarte, pentru că nimic nu e mai rău decât să-ți minți alegătorii. Mi-au cerut gaze, le-am explicat că voi face tot posibilul însă conductele din zonă sunt subdimensionate și înlocuirea lor va implica fonduri în plus și decizii care nu mai depind de mine. Fiind o comună mică, sub 2.000 de locuitori, nu prea prindem noi fonduri. Asta pentru că nu întotdeauna ne putem încadra în cele 3 minute în care se împarte turta. Atunci am apelat la programul Saligny de unde am reușit să ne mai asigurăm sumele necesare anumitor proiecte.”

Laurian Rus (Recea Cristur – PNL – 100%): „Fiind singurul candidat la primărie, am obținut acest procent. Oamenii știu că am experiență, fiind la al șaselea mandat. Am reușit să atrag peste 4 milioane de euro din PNRR pentru proiectele locale, proiecte care au ridicat standardele de viață ale locuitorilor, ca atare ei au votat pentru continuitate”.

Poka Andrei (Sâncraiu – UDMR – 92,26%): „Am avut un contracandidat din partea PSD, dar am primit 66% din voturile românilor din comună. Pentru mine, acest lucru a fost mai important decât faptul că am fost votat de maghiari.
Comunitatea noastră este una pentru care merită să muncim. Investițiile din comună se ridică la 25 de milioane de euro nerambursabili în ultimii 12 ani și cred că și-au spus cuvântul. La ora actuală, condițiile de viață din comuna Sâncraiu sunt cel puțin egale cu condițiile de confort din marile orașe, cu un plus, că la noi liniștea este mai mare, iar aerul este mai curat. Nu promitem mult, dar ce promitem facem întotdeauna întocmai și la timp”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

ATENȚIE. Rezolvarea subiectelor la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională, pe Cluj24

Publicat

evaluare

Rezolvarea subiectelor la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională va fi făcută din studioul TV al Cluj24, marți, de la ora 17 de către profesoara Manuela Galea de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca.

Aceasta va avea la dispoziție atât subiectele, cât și baremurile pentru probă.

Rezolvarea subiectelor va putea fi văzută pe site-ul Cluj24, pe YouTube – Cluj24 și pe Facebook – Cluj24.

evaluare

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro STAGNEAZĂ de jumătate de an la 4,97 lei

Publicat

Cursul euro leu

Creșterea economiei românești se datorează, în bună măsură, eforturilor făcute de BNR de a menține stabilitatea cursului euro/leu, care în ultimii zece ani a crescut cu numai 10%, de la 4,48 la 4,97 lei, în ciuda presiunilor de depreciere din ultimii ani.

Cursul euro a „fluctuat” săptămâna trecută în culoarul 4,9763 – 4,9771 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,974 – 4,977 lei. Nici minivacanța de Rusalii nu a fost însoțită de deprecieri pe piețele externe unde cotația era de 4,977 lei față de 4,9731 lei, în prima ședință din ianuarie.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro STAGNEAZĂ de jumătate de an la 4,97 lei

Analiștii BCR estimează pentru sfârșitul anului un curs euro/leu de „5,00 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”. În schimb, cei de la Libra Bank anticipează o valoare de 5,01 lei iar prognoza de primăvară a CNSP estimează pentru 2024 o medie anuală de 5 lei, respectiv una de 5,06 lei în 2025.

De la începutul acestui an, indicii ROBOR au avut o tendință ușor descendentă și s-au apropiat de pragul de 6%, identic cu cel al dobânzii facilității de depozit a BNR.

Evoluția poate fi pusă pe seama faptului că majoritatea dealerilor așteaptă din partea BNR o reducere a dobânzii de politică monetară, de un sfert de punct procentual, la 6,75%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încheiat săptămâna la 6,02%, față de 6,1% în ședința de miercuri. Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04% iar cel la 12 luni la 6,05%, valori stabilite la începutul săptămânii, comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

„Dolarul va avea o evoluție apreciativă până la sfârșitul anului”

Euro s-a consolidat în jurul pragului de 1,07 dolari, iar tranzacțiile de lunea aceasta se realizau în culoarul 1,0684 – 1,0729 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a fluctuat săptămâna trecută între 4,6356 și 4,6535 lei, medie stabilită vineri.

Dolarul va avea o evoluție apreciativă până la sfârșitul anului, cred o bună parte dintre analiști, beneficiind de reziliența economiei americane la dobânzile ridicate practicate de Rezerva Federală. În schimb, zona euro a evitat recesiunea în ultimul moment, motiv pentru BCE de a reduce rata de referință cu un sfert de punct procentual, la 4,25%, pentru prima dată în ultimii cinci ani.

Dovadă a slăbiciunilor arătate de Germania, motorul economic al Uniunii Europene, este creșterea minoră din această a indicatorului sentiment economic măsurat de Institutul ZEW, în timp indicele climatului de afaceri al institutului Ifo a scăzut iar indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, a scăzut în iunie 50,8 puncte, de la 52,2 puncte în mai.

„Gramul de aur a încheiat săptămâna cu un preț de 353,6146 lei”

Decizia Băncii Angliei de a menține rata de referință la 5,25%, maxim al ultimilor 16 ani, nu a impulsionat evoluție lirei sterline, înainte cu două săptămâni de alegerile anticipate care se vor desfășura în Marea Britanie, iar media a scăzut vineri de la 5,8945 la 5,8883 lei.

În schimb, Banca Națională a Elveției de a reduce dobânda de politică monetară cu 25 puncte de bază, la 1,25%, a temperat aprecierea francului față de euro, iar media a fost stabilită vineri la 5,2157 lei.

Gramul de aur a încheiat săptămâna cu un preț de 353,6146 lei, mai mult cu circa 8 lei față de începutul ei. Creșterea s-a datorat aprecierii monedei americane și a unciei la 2.369,80 dolari, cotația coborând apoi până la 2.314,20 dolari. Luni dimineață, uncia fluctua între 2.315,70 și 2.333,70 dolari/uncie.

Vânzările mari de bitcoin au coborât lunea aceasta cotațiile monedei digitale la 60.876 – 63.326 dolari. Evoluția a afectat și ethereum care a coborât la 3.270 – 3.431 dolari.

Analiza cuprinde perioada 17 – 24 iunie

Citește mai departe

EDUCATIE

Reguli și interdicții la Evaluare Națională. Obiectele INTERZISE în sala de examen

Publicat

corectare

Evaluarea Națională începe marți, 25 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Joi, 27 iunie, este proba la Matematică, iar vineri, 28 iunie, la Limba maternă. 

Pentru elevii claselor a VIII-a acesta este primul examen important din viața lor.

De aceea este esențial ca atât elevii, cât și părinții, să știe care sunt regulile din sălile de examen, ce au voie să facă, ce este interzis și care sunt consecințele încălcării regulamentului, scrie Alba24.ro.

Reguli și interdicții la Evaluare Națională. Obiectele INTERZISE în sala de examen

Elevii care susțin probele scrise la Evaluarea Națională nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să aibă asupra lor, în sălile de examen, telefoane mobile și căști audio.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă și elevul este eliminat din examen, conform ordinului privind organizarea EN VIII 2024.

Candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc regulile și mențiunea că știu că nerespectarea lor duc la eliminarea din sala de examen.

Elevii eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă, potrivit metodologiei.

Reguli și interdicții

„Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ – centru de examen în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.

„Elevii pot ieși din sala de examen după o oră”

Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Elevii pot ieși din sala de examen după o oră de la începerea probei scrise.

La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

Citește mai departe

CULTURA

ARTĂ populară autentică la Târgul de vară „Învie Tradiția”

Publicat

invie traditia

Arta populară s-a născut din aspiraţia spre frumos a omului, din nevoia sa de a transforma natura și de a exprima modul în care privește viața prin imagini și simboluri, ce reprezintă spiritul specific al unui loc, identitatea spirituală a unui popor.

Proiectul Învie Tradiția a apărut din dorința a proteja și promova arta populară românească și meșteșugurile, prin adunarea lor într-un concept unitar. Astfel, s-a născut Târgul de artă populară și cadouri tradiționale Învie Tradiția care se desfășoară, pe perioada verii, atât în format fizic, în București, la sediul din strada Mihai Eminescu, nr. 142, cât și în format online.

ARTĂ populară autentică la Târgul de vară „Învie Tradiția”

„Misiunea proiectului Învie Tradiția este de a susține și promova meșteșugurile născute la sat, în inima României, care sunt practic niște comori ascunse. Dacă luăm orice obiect meșteșugăresc în parte vom vedea că el este o operă de artă. Majoritatea culturilor lumii și chiar și cele europene, care, prin excelență, sunt caracterizate de artă și frumos au pierdut zona de meșteșug autentic. Este păcat să pierdem și noi acest tezaur unic în lume. Și cum îl putem salva? Cumpărând și valorificând cât mai mult obiectele meșterilor populari”, precizează Cosmin Cucoș, co-fondator Învie Tradiția.

Prețurile practicate sunt similare cu cele din atelierele meșterilor sau din fermele producătorilor, cu o marjă comercială minimă, care să permită buna funcționare a proiectului iar veniturile colectate să ajute la susținerea meșterilor populari, prin comenzi recurente și cât mai consistente.

„Zacuscă, gemuri și dulceață”

„Cei care sunt în căutarea unui magazin tradițional autentic sau a unui târg de artă populară reinterpretat, pot alege dintre sute de obiecte unice realizate de artiști populari de renume. Pe lângă produsele artizanilor, cumpărătorii au acces la o gamă largă de bunătăți tradiționale, realizate în zone de tradiție ale țării”, explică Cosmin Cucoș. În cadrul Târgului Învie Tradiția pot fi găsite obiecte din lut și ceramică (boluri, castroane și strachini), țesătură tradițională, port popular, cadouri tradiționale românești, dar și produse culinare originale.

Ștergarele sau lingurile de lemn, au atât valoare utilitară cât și decorativă sau în scop de cadouri, sunt printre cele mai căutate obiecte alături de cele din lut și ceramică.

Dintre bunătățile tradiționale pot fi amintite zacusca, gemuri și dulceață, de la o mare gamă de producători, cu sortimente de sezon, din fructe de pădure, cireșe amare și nuci verzi, murături și conserve.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax