Connect with us

ACTUALITATE

Prima zi de vacanță intersemestrială pentru elevi. Vezi aici calendarul semestrului doi și ce modificări aduce

Publicat


Licee Cluj

Conform Calendarului oferit de Ministerul Educației și Cercetării, luni, 1 februarie este prima zi de vacanță a elevilor din clasele I-XII și ultima vacanță a acestui semestru. Aceasta va dura până în data de 8 februarie, zi în care majoritatea elevilor ar trebui să se întoarcă fizic în bănci. Totuși, hotărârea luată în contextul pandemiei de coronavirus nu este încă oficială. Detalii noi cu privire la cursurile față în față vor transmite cei de la Minister, mâine, 2 februarie.

Ca măsură de prevenire, cadrele didactice și angajații din sistemul de învățământ au participat la campania de vaccinare, actual fiind vaccinate la nivel național peste 19.000 de persoane din domeniul educației.

Procedura prevede că atât copiii, cât și cadrele care vor avea simptome specifice infectării cu noul coronavirus vor fi testate în incinta școlii și ulterior, în funcție de rezultatul testului COVID rapid se vor lua decizii.

Modificări pentru semestrul II

La începutul semestrului al doilea urmează să fie publicată și noua programă pentru Evaluarea Națională 2021. Aceasta prevede o serie de modificări precum: eliminarea din program a textului dramatic și a câtorva capitole din gramatică. Mai mult, este prelungită perioada în care elevii își pot încheia situația școlară pe primul semestru cu până la 8 săptămâni de la revenirea în școală. 88

Semestrul al doilea, cu o durată de 17 săptămâni, se va încheia pe 18 iunie, cu excepția elevilor din clasa a XII-a, pentru care se va încheia pe 4 iunie. Sunt prevăzute vacanțe de primăvară în jurul Paștelui Catolic și a celui Ortodox, dar și câteva zile libere.

Structura semestrului II

Vacanța intersemestrială: luni, 1 februarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri: luni, 8 februarie 2021 –  joi, 1 aprilie 2021

Vacanța de primăvară: vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021 (include Paștele Catolic)

Cursuri: luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021

Vacanță de primăvară: vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021 (include Paștele Ortodox)

Cursuri: luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021

Vacanța de vară: sâmbătă, 19 iunie 2021 – 15 septembrie 2021

Scenariile luate în calcul la începerea școlilor

Scenariul verde – incidența sub 1 la mie:  toate școlile și grădinițele se redeschid fizic

Scenariul galben – incidența între 1-3 la mie: merg la școală elevii din ciclul primar (clasele I- IV) și cei din clasele terminale clasa a VIII-a și a XII-a.

Scenariul roșu –  incidența peste 3 la mie: continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar;

Rata de infectare peste 6 la mie:  localitatea se carantinează, iar școlile de închid.

Se repetă istoria?

Anul școlar 2020-2021 a început în format fizic în data de 15 septembrie, dar în urma deciziilor autorităților, la nici două luni, pe data de 5 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să anunțe faptul că toate clasele vor trece în mediul online.  Mutarea a fost programată inițial pentru 30 de zile, însă termenul a fost prelungit repetat de atunci. Elevii, profesorii și părinții speră că nu va fi nevoie și acum ca învățământul fizic să se întrerupă și că toți elevii vor putea să participe la cursuri.

Karla Fanea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

PROGRAMUL Sports Festival. Ce poți face la cel mai mare EVENIMENT sportiv al Clujului

Publicat

sports festival

Joi, 12 iunie, debutează cea de-a șasea ediție a Sports Festival, care va transforma Cluj-Napoca, pentru patru zile, în capitala sportului din România. Vor fi peste 100 de evenimente, 25 de sporturi și mii de participanți.

Printre cele mai așteptate momente este meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, un eveniment spectaculos și unic pentru fanii fotbalului. Legendarul brazilian revine pe teren alături de foști mari jucători internaționali, într-un show plin de emoție și execuții spectaculoase.

PROGRAMUL Sports Festival. Ce poți face la cel mai mare EVENIMENT sportiv al Clujului

Alături de acest moment de gală, Sports Festival 2025 aduce și competiții deschise publicului, inițiere în peste 25 de sporturi, activități dedicate familiilor, lansări de carte, discuții inspiraționale și multe alte surprize.

Iată, în continuare, programul pe zile:

program sf

program sf

program sf

program sf

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca

Publicat

CFR Cluj, meci cu Parod București

CFR Cluj a anunțat, miercuri, că va disputa patru partide amicale în stagiul de pregătire pe care îl va efectua în Austria, în perioada 21 iunie – 1 iulie.

Conform paginii oficiale de Facebook a clubului, formația condusă de Dan Petrescu va întâlni în 23 iunie pe Slovan Bratislava (Slovacia), în 26 iunie pe Grazer AK (Austria), în 28 iunie pe Ceske Budejovice (Cehia) și în 30 iunie pe Debrecen VSC (Ungaria).

Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca

Lotul echipei CFR Cluj a efectuat, miercuri, primul antrenament al perioadei de pregătire pentru noul sezon. Între 11 și 20 iunie, echipa se va antrena la Cluj-Napoca, urmând ca apoi să se deplaseze în Austria.

Primul meci oficial al vicecampioanei va avea loc la 5 iulie, când va întâlni FCSB în Supercupa României.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE

Publicat

tezaur

La începutul lunii trecute, după ce „piața” politică a fost zdruncinată de scorul obținut la primul tur al prezidențialelor de către candidatul suveranist, moneda națională s-a depreciat până la 5,0991 lei/euro.

Dorința românilor de a nu schimba parcursul european al țării a adus în fruntea statului un candidat antisistem proeuropean. Aceasta a calmat piața financiară, iar treptat leul a recuperat o parte din terenul pierdut.

Notă distinctă o face segmentul monetar, unde indicii ROBOR s-au apropiat de maximul de 7,50%, echivalentul ratei lombard la care se pot împrumuta băncile de la BNR. Principalul motiv al acestei evoluții este reprezentat de sterilizarea lichidității la care a recurs banca centrală pentru a scumpi achizițiile de lei. Totodată, dealerii bancari nu se așteaptă la o scădere rapidă a inflației, ceea ce face dificilă o decizie a BNR de a reduce rata de referință.

ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE

La jumătatea acestei săptămâni media euro a scăzut la 5,0251 lei, față de 5,0558 lei miercurea trecută, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,025 – 5,034 lei.

Piața monetară s-a stabilizat, evoluție la care a contribuit faptul că băncile comerciale s-au împrumutat marți de la BNR cu 18,2 miliarde lei, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența la începutul săptămânii viitoare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.

Statul s-a împrumutat marţi cu 805 milioane lei printr-o licitaţie de obligaţiuni, scadente în septembrie 2032, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,50%.

„Euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari”

Foamea de bani a Ministerului de Finanțe, care trebuie să asigure atât necesarul de bani al statului dar și să achite dobânzile la titlurile de stat emise anterior căre mediul bancar intern și extern, au ridicat dobânzile pentru titlurile de stat Tezaur şi Fidelis până la 6,5%/an pentru cele în euro (dobânda de referință a BCE este de 2%), respectiv până la 8,35%/an (rata de politică monetară a BNR este de 6,5%).

Decizia de săptămâna trecută a BCE de a reduce principala sa rată directoare de la 2,25 la 2% a fost primită bine de investitori, iar euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari.

Miercurea aceasta piețele așteptau publicarea datelor privind inflația din Statele Unite, în condițiile în care administrația de la Casa Albă nu a ajuns la un acord comercial cu guvernul de la Beijing.

„Prețul gramului de aur a scăzut miercuri”

Euro se tranzacționa în culoarul 1,1405 – 1,1446 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,4117 la 4,3941 lei.

Intrarea în teritoriu negativ a inflației din Elveția a redus plasamentele în franci iar cursul a scăzut de la 5,3995 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,3476 lei, miercurea aceasta. Media lirei sterline a scăzut în aceeași perioadă de la 6,0049 la 5,9332 lei.

Chiar dacă cotațiile metalului galben au urcat la 3.316 – 3.349 dolari/uncie, prețul gramului de aur a scăzut miercuri de la 472,0952 lei la 471,0407 lei, după ce la jumătatea săptămânii trecute prețul a crescut până la 482,1625 lei, la circa 5 lei de maximul istoric atins la începutul lunii trecute.

Bitcoin testează depășirea recordului de 111.862 dolari atins în 22 mai  și fluctua miercuri între 109.051 – 110.298 dolari. Ethereum a urcat la 2.756 – 2.834 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

ECONOMIE

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Publicat

aplicatie hidroelectrica e1678567308461 1024x641

Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.

„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.

Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.

Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.

Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.

Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate