Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Prima zi de Electric Castle: o AMENDĂ de 5.000 de lei, 6 consumatori de DROGURI și 71 de persoane asistate de ISU-SMURD

Publicat


electric castle 2022

Prima zi a festivalului Electric Castle a fost una fără evenimente negative. Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță.

„Pentru prevenirea incendiilor, specialiștii din cadrul inspecției de prevenire a ISU Cluj au desfășurat 11 controale și au aplicat o amendă în valoare de 5.000 de lei. Totodată, s-au aplicat 17 avertismente operatorilor economici”, spun autoritățile.

În prima zi a festivalului nu au fost înregistrate incidente de ordine publică. Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au constatat o faptă de natură penală – nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă – și au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale la regimul circulației autovehiculelor pe drumurile publice.

„În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare în zona de acces, au fost constatate 6 situații de deținere de droguri de risc pentru consum propriu (4 de către jandarmi și 2 de către polițiști din cadrul BCCO Cluj).

Precizăm că anterior festivalului, specialişti ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj – au desfăşurat 4 sesiuni de instructaj pe tematică antidrog, cu 173 de cadre ale Grupării de Jandarmi Mobilă ,,Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca şi 30 de cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj”, completează acestea.

Colonelul Drînda, șeful Centrului Operațional ISU Cluj, despre intervențiile SMURD: „Toată organizarea începe cu multe luni înainte”

În cursul primei zile de festival la Electric Castle, salvatorii ISU-SMURD au asistat medical 71 de persoane, dintre care una a fost transportată la spital. De asemenea, personalul SAJ a oferit sprijin medical pentru 21 de persoane.

Potrivit ISU Cluj, în incinta festivalului s-a creat o comunitate a salvatorilor. Pe durata Electric Castle, peste 600 de specialiști ISU-SMURD au misiunea de a oferi sprijin celor aflați în nevoie. Întregul scenariu a fost gândit de colonelul Gabriel Drînda, șeful Centrului Operațional al ISU Cluj

„Avem două puncte clasice în interiorul festivalului. În ultimii ani nevoia ne-a arătat că trebuie să împart festivalul în două zone distincte. De anul acesta a apărut o provocare suplimentară, și anume camping-ul, comasat într-o singură zonă. 15.000 de persoane stau în același loc, așa că am amenajat un punct medical acolo împreună cu colegii noștri de la SAJ.

Toată organizarea începe cu multe luni înainte, avem ședințe constructive cu organizatorii și celelalte autorități. Colaborarea este cea mai importantă. Deja ne cunoaștem între noi. Lucrăm foarte bine împreună.

Din fericire, raportat la numărul mare de participanți, incidentele nu sunt atât de multe. Sperăm să încheiem cu bine misiunea, deși se va acumula oboseală. Suntem pregătiți să gestionăm toate situațiile care pot să apară. Toate structurile și-au suplimentat forțele, s-a pus accentul pe prevenție. Sperăm să ne întoarcem cu toții sănătoși luni și festivalul să iasă bine”, a spus colonelul Drînda.

Acesta coordonează festivalurile clujene de amploare care au devenit celebre în toată Europa.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Pregătirea pentru Paști în satele clujene: Multă muncă, credință și rânduială

Publicat

De

Pregătiri de Paști în satele clujene din. vechime

Postul Paștilor era însoțit în satele din zona Clujului de o serie de obiceiuri care reflectau atât pregătirea spirituală, cât și cea din gospodărie.

Femeile țeseau haine noi pentru zilele de sărbătoare, iar bărbații se ocupau de curățenia din curți și livezi,  arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj

Muncă și rânduială

Această perioadă era una de muncă intensă, dar și de rugăciune și reflecție. Pe întreaga perioadă a postului, femeile torceau, țeseau și coseau, existând credința că de Înviere fiecare persoană trebuie să îmbrace haine noi.

Munca în godspodărie se intensifica în Săptămâna Mare, atunci când curățenia devenea o preocupare esențială. Specialiștii clujeni spun că era un moment de mare forfotă, pentru că fiecare familie se străduia să întâmpine sărbătoarea într-un mediu curat și primitor.

Obiceiuri străvechi pentru o casă primitoare

Hainele de sărbătoare erau scoase din lăzi și lăițere, aerisite la soare, apoi reașezate cu grijă, între ele fiind puse crenguțe de busuioc și alte plante aromatice, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Apoi, blidele de lut și icoanele de glajă erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. De asemenea, pavimentul casei, realizat din pământ galben, era reîmprospătat, adăugând un miros proaspăt și un aspect îngrijit gospodăriilor.

Această rânduială, transmisă din generație în generație, reflectă respectul și evlavia cu care oamenii din satele clujene se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. Dar chiar dacă multe dintre aceste obiceiuri s-au pierdut în timp, spiritul sărbătorii și al pregătirilor pentru Paști continuă să fie o parte importantă a identității locale.

Foto: CJCPCT – Casa familiei Cherhaț Simion și Haristina din Strâmbu, județul Cluj, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, demolată în 2004 – arhiva personală prof. Viorel Lăcătuș.

 

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională. Cum se va desfășura testarea

Publicat

De

Simulare Evaluare Națională Cluj

Luni, 17 martie, elevii de clasa a VIII-a din județul Cluj vor susține simularea examenului de Evaluare Națională.

Notele obținute la simulare se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui acestuia.

Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională

Elevii clujeni de clasa a VIII-a vor începe luni ultima verificare înaintea examenului de Evaluare Națională din vară. Simularea se va desfășura la fel ca examenul propriu-zis.  Mai jos sunt câteva informații importante:

  • Probele încep la ora 9:00.
  • Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
  • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Calendarul probelor

Luni, 17 martie, are loc simularea probei la Limba și literatura română, marți, 18 martie are loc proba la matematică, iar iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.

Vezi AICI informații utile despre REDACTAREA lucrărilor.

Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Important:

  • Rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare.
  • Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru adoptarea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
  • Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

De asemenea, Ministerul Educației precizează că subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, AICI.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șeful VIP Guard Security și agenții săi, amenințați după scandalul din fața BT Arena. Urmează plângere penală

Publicat

De

scandal

Administratorul firmei VIP Guard Security din Cluj-Napoca și agenții săi de pază care au fost implicați în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena au primit amenințări telefonice din partea a doi bărbați, unul fiind rudă cu tânărul recalcitrant care este cercetat penal pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.

Unul dintre bărbații care a trecut la amenință după incident, a spus despre agenți: ”Le rup coloana la fiecare pe rând, fi-mi-ar scârbă de viitorul lor și de sănătatea lor, dacă au copii și dacă nu au îi sechestrez” și ”Trecem peste Cristos și peste Dumnezeu trecem”.

Celălalt l-a amenințat direct pe șeful firmei, Lucian Bot: ”De pun mâna pe tine, fiecare oscior ți-l rup. Poți să suni și la Jandarmerie și la Poliție, tot osciorul ți-l rup. (…) De eram acolo numa caschete săreau în aer, făceam și pușcărie pentru niște grași”.

Lucian Bot a declarat pentru Cluj24 că va depune luni o plângere penală pentru amenințare, cerând instituțiilor abilitate să îi identifice pe cei doi bărbați și să îi tragă la răspundere.

Citește mai departe

EDUCATIE

Echipa de robotică de la Transylvania College s-a calificat la Campionatul Mondial din SUA. Elevii au nevoie de 35.000 de euro

Publicat

De

Echipa de robotică de la Transylvania College s-a calificat la Campionatul Mondial

Alphatronic, echipa de robotică de la Transylvania College Cluj-Napoca, va reprezenta România la Campionatul Mondial FTC din Houston, SUA.

Cei 14 elevi nu doar că s-au calificat, duminică, la acest campionat prestigios de robotică, dar au reușit și să doboare un record mondial.

Echipa de robotică de la Transylvania College s-a calificat la Campionatul Mondial din Houston

Elevii de la Transylvania College au devenit, duminică primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.

Recordul mondial l-au obținut alături de pertenerii lor din Alianța Roșie, Techno Z.

Elevii clujeni au nevoie de35.000 de euro pentru a merge la Huston

Elevii, spune, Anca Rusu, Director of Admissions and Alumni Relations la Transylvania College, s-au pregătit intens și au fost la școală să lucreze la robot, inclusiv nopțile, până la orele 1 sau 2. Ei sunt cei care au creat robotul cu care participă la competiții, de la zero, și i-au adus îmbunătățiri după fiecare competiție.

Roboții din concurs primesc, practic, niște “sarcini”, pe care trebuie să le îndeplinească mișcându-se cât mai rapid.

Pentru a participa la Campionatul Mondial din Houston, Statele Unite ale Americii, echipa Alphatronic, are nevoie de 35.000 de euro, bani pe car vor să îi obțină din sponsorizări. În SUA îi vor însoți și doi profesori și voluntari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate