Connect with us

EVENIMENT

Prima zi cu CERTIFICAT verde UE la Cluj-Napoca. Ce AMENZI riscă cei care NU îl VERIFICĂ

Publicat


Cluj-Napoca și comuna Florești sunt, începând de vineri, în scenariul roșu. Odată cu depășirea ratei de infectare de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori a fost introdusă obligativitatea prezentării certificatului verde UE pentru anumite activități în interior, dar și în aer liber.

Începând de astăzi, 24 septembrie, clujenii vor trebui să prezinte obligatoriu certificatul verde UE, în forma digitală sau pe suport de hârtie, dacă vor să mearga la restaurant, la cafenea, în săli de spectacol, la sălile de sport sau la cele de jocuri de noroc.

De asemenea, acest certificat este obligatoriu la nunți, botezuri, festivaluri sau concerte, în interior sau exterior.

Copiii între 6 și 12 ani nu trebuie să prezinte un test Covid-19.

Cine verifică certificatul verde

Potrivit prefectului județului Cluj, Tasnádi István, agenții economici și organizatorii de evenimente vor fi cei care vor verifica certificatul verde UE. Acesta conține date privind vaccinarea împortiva Covid sau trecerea prin boală, ori existența unui test negativ la infecția cu SARS-Cov-2.

Află AICI cum poți intra în posesia certificatului verde UE

„Dacă un patron de restaurant vrea să funcționeze cu capacitate de 50%, atunci, în momentul în care cineva intră și dorește ia loc la o masă, trebuie să prezinte certificatul personalului”, a precizat prefectul Clujului.

Acest lucru se face prin scanarea, cu telefonul mobil, a codului QR de pe certificatul unei persoane.

„Este o aplicație prevăzută în Hotărârea de Guvern, pentru Android, care este dezvoltată de STS. Se scanează codul QR de pe certificatul digital UE. Nu se rețin niciun fel de date și informații de pe certificat”, a spus prefectul Clujului.

Ce amenzi sunt prevăzute dacă acest certificat nu este verificat

Cu aceeași aplicație a STS vor fi verificate aceste certificate și în cazul unui control al autorităților în restaurante, baruri, cafenele, săli de spectacole, la alte activități și eveninente cu public, dar și la nunți și botezuri.

Agenții economici și organizatorii de evenimente vor fi, la rândul lor, verificați de organele abilitate, respectiv jandarmi, polițiști și polițiști locali.

Amenzile pentru cei care nu verifică fiecare persoană, atunci când legea o cere, sunt cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Clujenii nevaccinați s-au aliniat în număr mare pentru prima doză

Publicat

De

Vineri, un număr important de clujeni s-au aliniat pentru a primi prima doză de vaccin anti COVID19. Au fost 1608 persoane, mult mai mulți decât în alte zile.

Cu doza a doua s-au vaccinat 443 de clujeni, iar cu doza a treia – 1555.

La centrul drive through de la Sala Polivalentă au fost 372 de persoane.

În total s-au administrat, până în prezent, 613.518 doze de vaccin, dintre care peste 30.000 sunt la doza a treia.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO Pereții unei școli din Cluj-Napoca, pictați de un artist stradal italian. Vezi cum arată

Publicat

De

monte 1

Un artist stradal italian a pictat pereții școlii Montessori din Cluj-Napoca, proiect realizat cu sprijinul consulului Italiei în oraș, Massimo Novali.

”La Montessori Transilvania l-am avut în ultima săptămână în acțiune pe Pao Bordino, artist stradal din Milano care a realizat The Blooming Bird.

monte

Îi mulțumim lui Massimo Costantini pentru inițiativa si coordonarea proiectului, consulului Massimo Novali pentru suport și grupului DeLonghi pentru sponsorizarea proiectului”, au spus reprezentanții școlii.

monte 2

Citește mai departe

ECONOMIE

Construirea liniei de metrou de la Florești încurcă planurile Kaufland cu ferma dezafectată, pe care au dat o avere

Publicat

De

Lanțul de magazine Kaufland a cheltuit o avere pentru achiziționarea fostei ferme de pui Amareto, aproape 7 milioane de euro. Proiectul metroului le pune însă piedici serioase în calea realizării unui hypermarket, chiar și după ce au obținut din partea autorităților locale un aviz de oportunitate.

Pe terenul lor nu va fi realizată vreo stație de metrou, însă aici va fi poziționată viitoarea organizare de șantier pentru stația Teilor.

Traian Mureșan, reprezentantul companiei, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii organizate vineri de către Primăria Cluj-Napoca și a cerut explicații pentru trecerea amplasamentului într-o zonă de interzicere a construirii de magazine mari.

”Ne expropriați pentru un provizorat, pentru organizarea de șantier”, a adăugat Mureșan.

Kaufland a obținut deja și un aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, pentru evacuarea de pe locație a 180 de tone de azbest, însă acum analizează dacă mai are rost să se apuce de lucru.

Ionel Oprea, șeful de proiect al metroului din Cluj, a explicat că orice modificare a soluției propuse de specialiști afectează negativ atât bugetul, cât și durata în timp a lucrării, întrucât pentru toate operațiunile s-au obținut deja avize din partea autorităților.

Organizarea de șantier din zona fermei de pui va fi activă cel mai probabil până în anul 2028.

Potrivit lui Ionel Oprea, pe aici se va alimenta traseul și cu șine de metrou și alte materiale de construcții.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doar 3 locuri mai sunt libere pe ATI în spitalele COVID din județul Cluj

Publicat

De

Doar 3 locuri mai sunt libere pe ATI în spitalele COVID din județul Cluj, anunță prefectul Tasnadi Szilard.

Potrivit acestuia, încă nu este în plan transformarea Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca în centru de tratare a bolnavilor COVID.

Potrivit ultimei raportări, 79 persoane sunt acum internate în ATI.

La nivelul județului sunt 1.242 de persoane decedate de COVID, dintre care 768 sunt clujeni.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate peste 500 de noi cazuri la Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate