CULTURA
Prima expoziție Gustav Klimt prezentată în Cluj, la MINA Pop-Up, a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni, la Iulius Mall

„Gustav Klimt. The Immersive Show” este prima expoziție dedicată lucrărilor celebrului pictor austriac, cunoscut pentru operele sale simboliste și stilul Art Nouveau, prezentată la Cluj, în cadrul MINA Pop-Up, ediția itinerantă a muzelui imersiv al noilor arte.
Proiectul este prezentat de George. inovaţie BCR şi este organizat în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, aflându-se în proximitatea centrului comercial, în parcarea Hotelului Univers T.
Prima expoziție Gustav Klimt prezentată în Cluj, la MINA Pop-Up, a fost văzută deja de peste 3.000 de clujeni, la Iulius Mall
Expoziția este o producție multimedia, cu proiecții 360, care cuprinde peste 60 de opere ale artistului din întreaga sa activitate, expuse în muzee din toată lumea.
Lucrările artistului prind viață și înconjoară spectatorii prin animații realizate de studioul de video-mapping Aural Eye, acompaniate de o muzică originală semnată de Alexei Țurcan. Spectacolul imersiv audio-video a fost lansat prima dată la București, în toamna anului trecut și a fost vizionat de un public format din peste 180.000 de copii și adulți.
Klimt, unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena
Gustav Klimt a fost unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena și a fost influențat de stilurile bizantine și est-asiatice. Cele mai cunoscute lucrări ale sale includ „Sărutul”, „Portretul Adelei Bloch-Bauer – Femeia în Aur” sau „Doamna cu evantaiul”, cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitație în Europa (iunie 2023).
Lucrările sale sunt cunoscute pentru utilizarea intensă a aurului și a modelelor decorative complexe, precum și pentru reprezentarea femeilor într-o lumină simbolică.
Expoziţia face parte din selecția de show-uri imersive, cu proiecții 360, ce pot fi văzute în cadrul MINA Pop-Up până pe 2 iunie 2024, alături de Lumea Subacvatică și Inner Constellations, la Iulius Mall Cluj.
Avatarul AI și oglinda neurală
Asemeni spațiului de la București, și cel dedicat ediției itinerante cuprinde mai multe tehnologii inovatoare. La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de MINA, un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați.
MINA a fost dezvoltată pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real.
Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.
Neural Mirror este prima instalație interactivă artistică din România construită cu inteligența artificială.
„Oglinda” este concepută de către Alex Cioacă (dompro), cu ajutorul unor rețele neurale și al unui sistem de învățare aprofundat. Prin intermediul Neural Mirror, publicul poate experimenta un transfer în timp real a propriei imagini. Acest lucru înseamnă că, în timp ce vizitatorii îsi fac poză în oglindă, aceștia se vor vedea prin diferite stiluri grafice animate.
Proiectul itinerant marca MINA, Museum of Immersive New Art, prezintă arta digitală și noile tehnologii în trei mari orașe din România: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, până la finalul acestui an.
Biletele pentru spectacolele MINA Pop-Up sunt disponibile pentru achiziționare pe site-ul oficial al muzeului, iar pentru mai multe informații și detalii despre program, accesați acest LINK.
Despre MINA
MINA este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Muzeul combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele și are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România.
Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, extindem granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea. MINA este un proiect conceput de One Night Gallery și Le Petit.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clubul CFR 1907 Cluj își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea la cele veșnice a lui Andi Siladi sau Austriacu’, cum îl știau membrii Peluzei Vișinii, un mare suporter al echipei care a încetat din viață mult prea repede.
”Andi, ne vei rămâne mereu în suflet pentru devotamentul tău! Chiar și din ceruri, așa cum spuneai mereu, dar și în ultimul tău mesaj, împreună suntem CFR!
Condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis clubul din Gruia.
EDUCATIE
FOTO. Alphatronic, echipa Transylvania College din Cluj, a STRĂLUCIT la campionatul de ROBOTICĂ din SUA. Record mondial

Alphatronic, echipa de robotică a Transylvania College Cluj, a reușit să obțină un loc 2 și să bată un record mondial la Campionatul de Robotică FIRST 2025, care a avut loc chiar de Paști în Huston, Statele Unite ale Americii.
De altfel, România, reprezentată și de elevii de la Transylvania College, a scris istorie la robotică în acest an.
Echipa de robotică Alphatronic, record mondial de scor
Cei 14 elevi clujeni care formează echipa de robotică Alphatronic au reușit să se claseze pe locul 2 la divizia la care au concurat. De asemenea, alături de echipa TehnoZ Pitești, elevii clujeni au obținut un record mondial de scor într-un meci oficial.
Elevii de la Transylvania College s-au calificat la prestigiosul concurs de robotică pentru liceeni din SUA după ce au devenit primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât atunci și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.
Munca lor intensă, inclusiv nopțile petrecute la școală pentru a îmbunătăți robotul pe care l-au creat, a fost răsplătită. Ei au strălucit și la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025, care a avut loc în perioada 16-19 aprilie la Huston.
România a scris istorie în SUA
România a urcat pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025. Astfel, pe lângă rezultatele obținute de TehnoZ Pitești, locul 1 la diviia la care a participat și Aplhatronic, echipele CSH Timișoara & Eastern Foxes Ploiești au obținut locul 3 la nivel global, la alianță de excepție. Heart of RoBots Buzău a obținut locul 6 în divizie și Căpitan de Alianță. Practic, 4 echipe românești au câștigat locul 1 pentru un premiu de divizie, iar CSH Timișoara a mai obținut și locul 2 pentru un alt premiu.
La acest concurs au participat 256 de echipe din peste 30 de țări. Impresionant este faptul că toate echipele din România s-au clasat în top 10 în diviziile lor și au venit acasă cu premii.

UBB Cluj a lansat o serie de dezbateri individuale cu primii cinci candidați la alegerile prezidențiale, conform sondajelor. Prima întâlnire confirmată, cu George Simion, va avea loc miercuri, 23 aprilie, în Aula Magna.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate academică a țării, și ReThink România, un think tank al mediului socio-economic, dedicat politicilor publice și schimbării mentalității, au lansat recent o invitație celor mai bine plasați ȋn sondaje cinci candidați la funcția de Președinte al României de a participa la o serie de dezbateri individuale.
George Simion, invitatul primei dezbateri
Prima dezbatere individuală are loc, miercuri, 23 aprilie 2025, de la ora 15, ȋn Aula Magna a UBB, cu participarea candidatului George Simion. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a UBB.
Alte dezbateri vor fi anunțate în condițiile confirmării lor. Acest demers s-a făcut ȋn ideea de a oferi, pe de o parte, fiecărui candidat un spațiu critic pentru a-și prezenta propria viziune prezidențială și a răspunde la întrebările comunității academice și ale mediului socio-economic, iar pe de altă parte pentru a muta discuția din zona disputei între candidați spre dezbaterea aprofundată de idei și dialogul direct cu societatea civilă.
Toți cei cinci candidați și-au confirmat prezența
Toți cei cinci candidați invitați și-au exprimat intenția și disponibilitatea de a participa, în condițiile găsirii unor perioade disponibile și convenabile de comun acord. În contextul perioadei de sărbători și de vacanță academică nu am reușit să satisfacem solicitările inițiale ale unor candidați, dar pentru a flexibiliza perioadele disponibile am arătat ulterior deschidere de a organiza dezbaterile nu doar în Cluj-Napoca, ci și în București. De asemenea, explorăm și alte formate posibile de dezbatere, care vor fi anunțate în momentul stabilirii lor.
ACTUALITATE
Țânțarii și căpușele „fac legea” în cartierele Clujului. Locuitorii cer intervenții urgente: „Nu putem deschide geamurile!”

În timp ce Clujul se pregătește de vară, locuitorii mai multor cartiere se confruntă deja cu invazia de țânțari și căpușe.
Pe platforma MyCluj au fost înregistrate în ultimele zile mai multe sesizări privind lipsa dezinsecției, atât în zonele verzi, cât și în proximitatea locuințelor.
„De o lună tot așteptăm, nu putem deschide geamurile!”
Un locuitor de pe strada Lombului reclamă o situație devenită imposibil de suportat: „Am mai făcut o sesizare pentru o dezinsecție pe strada Lombului 2-4 lângă pârâul Nadăș. Este plin de țânțari pe balcoane și toate blocurile nou construite de lângă pârâu au această problemă. Nici măcar nu putem lăsa geamurile deschise. Chiar nu se poate trimite pe cineva să facă o dezinsecție? De o lună tot așteptăm, nu putem deschide geamurile!!”.
„Toată lumea se plânge că e dezastru cu căpușele”
Probleme similare sunt semnalate și în cartierul Zorilor, unde căpușele au devenit un pericol cotidian.
„Situația căpușelor din cartierul Zorilor cel puțin este alarmantă. De fiecare dată când ies cu câinele afară (îl plimb doar pe trotuar, nici macar nu îl las pe iarbă, tocmai ca să nu ia căpușe), vine acasă cu căpușe. Toată lumea se plânge că e dezastru cu căpușele pentru cei cu animale de companie, în oraș, pe trotuare, nu la munte. (…) Am facut și anul trecut aceeași sesizare și se pare că nu s-a îmbunătățit situația”, arată o clujeancă.
„În Hoia sunt multe căpușe care vor ajunge cu ușurință și în oraș”
Pădurea Hoia și alte spații verzi din oraș sunt și ele vizate: „În zona Hoia sunt multe căpușe care vor ajunge cu ușurință și în oraș, ar trebui o dezinsecție temeinică și în zonele verzi din oraș anti țânțari și căpușe”.
Clujenii cer de urgență intervenții pentru dezinsecție, cu acțiuni vizibile și constante. Sesizările figurează ca fiind în lucru pe platforma MyCluj.
Amintim că, săptămâna trecută, la Cluj-Napoca a avut loc o acțiune de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, dar și tratamente de delarvizare, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea. Dezinsecția a fost realizată în toate cartierele, pe spațiile verzi, dar și în parcuri, având în vedere că au fost sesizări din partea clujenilor privind apariția căpușelor. 19 echipe au fost prezente pe teren, acoperind întreg orașul. Potrivit viceprimarului, s-au făcut tratamente inclusiv în zonele verzi și în parcuri, acolo unde mai mulți clujeni au semnalat recent prezența căpușelor.