EVENIMENT
Președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz, a MURIT

Președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz, a încetat din viață, marți 21 martie 2023, la vârsta de 79 de ani.
„Comunitatea Evreilor Cluj anunță cu adâncă tristețe încetarea din viață a președintelui său
ROBERT SCHWARTZ
(03.09.1944 – 21.03.2023)
Doctor în chimie și apreciat cercetător în domeniul farmaciei, Robert Schwartz a fost ales la conducerea Comunității Evreilor din Cluj în anul 2010 și a rămas în fruntea acesteia până în momentul decesului, răstimp în care au fost îndeplinite obiective importante precum ridicarea Monumentului Memorial al Martirilor Holocaustului, renovarea Templului Memorial al Deportaților Evrei și inaugurarea noului Centru Cultural Evreiesc din Cluj.
Născut în 1944 la Cluj, a supraviețuit Holocaustului ascuns în pivnița casei, împreună cu mama lui. A fost un om corect, demn și discret, dedicat comunității sale și spiritului multicultural specific al Clujului, o persoană stimată și apreciată. Absența sa este resimțită puternic de către evreimea clujeană.
Suntem alături de Anikó Schwartz, soția îndurerată a defunctului nostru președinte.
Înmormântarea va avea loc joi, 23 martie ora 11, la Cimitirul Evreiesc de pe strada Șoimului nr. 11. Fie-i memoria binecuvântată”, scrie pe pagina de Facebook a comunității.
Odihnească-se-n pace!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Aberații de România
Planul de combatere a cancerului, lovit de cancerul orgoliilor politice. Patriciu Achimaş: Rafila vrea să-şi însuşească planul

Patriciu Achimaş-Cadariu: Mi-a cerut planul să-l dea pe persoană fizică
Cum au evoluat/involuat lucrurile
Rafila se suceşte
ADMINISTRAȚIE
Piața volantă din Parcul Central se MUTĂ, sâmbătă 3 iunie, pentru desfășurarea „Sports Festival”

Sâmbătă, 3 iunie 2023, piața volantă din Parcul Central se mută de pe platoul situat între Străzile George Coșbuc și Splaiul Independenței (lângă Parcul Stadion) pe Splaiul Independenței – tronson stația CTP Cluj Arena – intersecție cu Podul Garibaldi.
Cu această ocazie, traficul rutier va fi închis pe strada Splaiul Independenței (tronsonul cuprins între Pod Garibaldi și strada George Coșbuc), în data de 3 iunie 2023, în intervalul orar 05.00 – 16.00. Orarul de funcționare al pieței va fi între orele 07.00-16.00. Începând de marți, 6 iunie 2023, piața volantă revine pe amplasamentul inițial, anunță Primăria Cluj-Napoca.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Societatea Ornitologică Română, invită publicul sâmbătă, 3 iunie 2023, începând cu ora 17:00, la Noaptea Privighetorilor 2023.
Evenimentul se află la a 10-a ediție consecutivă la Cluj și va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.
„Aleile Parcului Etnografic ne vor fi sălile de clasă, unde vom povesti participanților despre păsările Clujului, rolul și locul lor în viața noastră și în natură. Vom da sfaturi despre cum putem avea balcoane, grădini și orașe prietenoase cu natura, un lucru extrem de important pentru bunăstarea noastră, mai ales ca locuitori ai uneia dintre cele mai dinamice localități din țară, stare care adesea se traduce prin agresiuni asupra spațiilor verzi, atât din interior, cât și de la periferie”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.
Programul evenimentului
17:00 – 18:40 tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară)
17:00 – 19:00 ateliere pentru cei mici
17:00 – 20:00 expoziția dedicată vieții microscopice a păsărilor
19:00 – 20:00 recital instrumental susținut de artiștii Bíró Zsuzsa (harpă), Teodora Buia (vioară), Carina Coste (flaut), Sergiu Cebotari (clarinet), Adela Hania Greab (violoncel), Alexandru Lazăr (pian), Emanuel Vots (violă), Sonia Vulturar (vioară), care vor interpreta lucrări compuse de Johann Sebastian Bach, Franz Danzi, Sonia Vulturar, Antonio Vivaldi, Camille Saint-Saëns și Maurice Ravel.
Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

Un arici a rămas blocat într-un gard, joi, pe str. Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. La sesizarea unui locatar din zonă, a intervenit un echipaj de descarcerare de la ISU Cluj.
Pompierii au folosit un depărtător ca să poată elibera animalul.