Connect with us

EVENIMENT

Președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz, a MURIT

Publicat


robert schwartz

Președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz, a încetat din viață, marți 21 martie 2023, la vârsta de 79 de ani.

„Comunitatea Evreilor Cluj anunță cu adâncă tristețe încetarea din viață a președintelui său
ROBERT SCHWARTZ
(03.09.1944 – 21.03.2023)

Doctor în chimie și apreciat cercetător în domeniul farmaciei, Robert Schwartz a fost ales la conducerea Comunității Evreilor din Cluj în anul 2010 și a rămas în fruntea acesteia până în momentul decesului, răstimp în care au fost îndeplinite obiective importante precum ridicarea Monumentului Memorial al Martirilor Holocaustului, renovarea Templului Memorial al Deportaților Evrei și inaugurarea noului Centru Cultural Evreiesc din Cluj.

Născut în 1944 la Cluj, a supraviețuit Holocaustului ascuns în pivnița casei, împreună cu mama lui. A fost un om corect, demn și discret, dedicat comunității sale și spiritului multicultural specific al Clujului, o persoană stimată și apreciată. Absența sa este resimțită puternic de către evreimea clujeană.

Suntem alături de Anikó Schwartz, soția îndurerată a defunctului nostru președinte.

Înmormântarea va avea loc joi, 23 martie ora 11, la Cimitirul Evreiesc de pe strada Șoimului nr. 11. Fie-i memoria binecuvântată”, scrie pe pagina de Facebook a comunității.

Odihnească-se-n pace!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Aberații de România

Planul de combatere a cancerului, lovit de cancerul orgoliilor politice. Patriciu Achimaş: Rafila vrea să-şi însuşească planul

Publicat

De

achimas cadariu
În luna octombrie a anului trecut, România anunţa cu surle şi trâmbiţe că are, în sfârşit, un plan naţionalde prevenire şi combatere a cancerului, avându-l ca iniţiator şi coordonator ştiinţific al grupului de lucru pe profesorul şi deputatul clujean Patriciu Achimaş Cadariu. Planul a devenit lege, care a fost promulgată tot atunci de preşedintele Klaus Iohannis. Dar, după 6 luni, în aceste zile, ministrul Alexandru Rafila a şters tot cu buretele, inclusiv legea, şi a lansat un alt plan de combatere a cancerului. Patriciu Achimaş Cadariu se declară şocat de ceea ce se întâmplă şi crede că ministrul Rafila a vrut să-şi treacă planul „pe persoană fizică”, în nume propriu, deşi la elaborarea lui au lucrat sute de specialişti.

Patriciu Achimaş-Cadariu: Mi-a cerut planul să-l dea pe persoană fizică

Într-un interviu acordat Cluj24, Patriciu Achimaş Cadariu crede că e vorba de un orgoliu nemăsurat.
Rep: Domnule profesor, aș începe mai în glumă, deşi nu prea e de glumit cu astfel de lucruri. Avem două planuri de combatere a cancerului…
Patriciu Achimaş Cadariu: Da, planul A şi planul B. În comedie am văzut că s-a făcut și documentarea vizavi de ce am spus și eu la un moment dat, comparând situaţia cu un anumit film. Dacă și-ar fi făcut documentarea la fel de serios și pentru planul B, poate nu scăpau câteva documente programatice de la nivel european, care se referă la la acest lucru. Revenind la serios, situația este de un penibil fără seamăn, dar am mai trăit-o în ultimii 30 de ani. Am învățat-o și în cărțile de literatură de la Meșterul Manole încoace. Ce să vă spun?! Am citit planul B în mare. E ușor așa, acolo, cum să vă zic?! Iei ciorba, o laşi câteva zile, după aceea o mai lungeşti cu ceva apă şi iese o chestie. Cam asta e.
Rep:Dar cum s-a întâmplat, cum s-a ajuns la situația asta? Sau care este explicația?
PAC: În mod evident, ca să simplificăm problemele: dintr-un orgoliu nemăsurat de a se vedea unic autor, din incapacitatea instituțională și a echipei pe care o coordonează de a face norme, poate și din lipsa de chef de muncă și din lipsa dorinţei de a se bate pentru finanțare. Fiindcă. iarăşi, în condițiile date, deși suntem tigrul Europei, ne lăudăm cu asta, nu găsim finanțare pentru tot felul de lucruri care ar însemna dezvoltare. Adică facem ca în Africa, ca să zic așa.
Rep: Deci, de ce a simțit ministrul Rafila nevoia să lanseze încă o dată un plan de combatere a cancerului. Sau e un alt plan?
PAC: E o supă diluată, dar care nu are nimic de-a face cu un plan de cancer. Este făcut, în afară de metodologia unui plan de cancer. E ca și cum m am apucat noi doi să facem un plan de lansare a unei rachete, neavând cunoștințe în acest sens.
Rep: Vă acuză ministrul Rafila că ați refuzat orice dialog.
PAC: Asta este o altă minciună. Vă voi spune exact cum a fost. Da, întra-devăr s-a creat un grup la momentul acela și am participat la o primă întâlnire în care erau trasate foarte clar sarcinile de a se modifica planul, nu de a se face norme, de a se modifica și de a pune în penibil tot ceea ce s-a lucrat. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, eram atrași și în această capcană a incompatibilității. Odată ce cineva a făcut o lege, nu poate să și centreze și să dea cu capul. Legislativul e una, executivul e altul. Deci, nu cred că era normal să fiu acolo. Dar din nou, nu pot să fiu atras în astfel de de capcane de doi lei. Dar, pe de altă parte, era evident că de la bun început se dorea modificarea, transformarea, facerea harcea-parcea a ceea ce însemna un plan de cancer, la care s-a lucrat chiar foarte serios şi foarte mult.
Rep: Cu ministrul Rafila aţi vorbit în particular?
PAC: Am vorbit stunci când mi-a cerut planul să-l dea pe persoană fizică, prin ordin de ministru. Altfel, nu am de ce să vorbesc în particular. Cred că reprezentăm instituţii ale statului fiecare, cred că există o reglementare, îmi place să cred că nu e stat african.
Rep: Cum adică să-l dea pe persoană fizică? Să şi-l însuşească?
PAC: Da, exact. Aşa ceva… Nu e planul meu, în primul rând, este planul lucrat de un grup larg de specialişti, nu numai medici, din oraganizaţii non guvernamentale, reprezentanţi de pacienţi. El a stat şi pe site 6 luni şi  au fost până spre 200 de oameni cei care au contribuit real la acest plan. Deci, nu este planul meu personal; dar am lucrat şi m-am străduit din 2016 ca România să aibă un plan. Dar, din nou, nu e o chestiune personală a mea, e o chestiune prin care ştim că putem interveni în mod direct asupra îmbunătăţirii situţiei pacienţilor de cancer, în ceea ce priveşte supravieţuirea, calitatea vieţii etc.
Rep: Să intrăm un pic şi în plan politică. D-voastră şi ministrul Rafila sunteţi din acelaşi partid, totuşi…
PAC. Aşa, şi ce are asta de a face? Eu nu aşa înţeleg politica. Deci, dacă politica înseamnă să accepţi inepţiile altora sau să construieşti false piedestaluri pentru oameni care îşi imaginează că dacă au pălăvrăgit una întruna şi au avut şansa unei pandemii să pălăvrăgească, acum îşi imaginează că vor ocupa, că li se compete totul şi că vor ocupa tot felul de funcţii… Îmi pare foarte rău. Eu accept şi respect disciplina de partid, nu am vorbit vreodată împotriva partidului, dar, îmi pare foarte rău, nu accept nici varianta asta de partid unic.
Rep: Colegii din partid, preşedintele, conducerea partidului ce zic de situația asta?
PAC: Toată lumea dă din umeri. E foarte interesant. Nu am fost nici apostrofat, nici lăudat.
Rep: Ce ar urma de acum încolo? Ce o să se întâmple cu planul?
PAC: În mod logic, cred că ar trebui pus în practică planul votat ca lege și promulgat de președintele României. Asta ar fi într o țară normală, într o democrație funcțională asta ar fi normal. Altfel, vom vedea ce se întâmplă. Dar tot vedem de 30 de ani și ne tot minunăm că suntem pe ultimul loc la toate, în toate clasamentele sau situațiile în care suntem evaluați. Eu cred că este o consecință directă a acestui mod în care funcționăm. Cred că este foarte important ca democraţia să fie funcţională.

Cum au evoluat/involuat lucrurile

Camera Deputaţilor a adoptat în 19 octombrie 2022, în calitate de for decizional, primul Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului pe care îl va implementa România, a anunţat profesorul şi deputatul clujean Patriciu Achimas Cadariu, iniţiator al legii şi coordonator ştiinţific al grupului de lucru.
Legea a fost adoptată cu 260 de voturi „pentru”, din totalul de 265 de deputaţi prezenţi. Cinci deputaţi s-au abţinut de la vot. Legea urmează să fie trimisă la promulgare.
„Prezentul proiect de lege se adresează întregii populaţii a României şi celor aproape 100 000 de românce şi români care anual sunt diagnosticaţi cu această boală, cancer.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.
Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, apoi, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.
„Sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic. Starea de sănătate a unei naţiuni este un vector indiscutabil pentru progres şi, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate. Vă asigur că mă voi implica, ori de câte ori voi considera că este nevoie, în corectarea unor situaţii incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României. Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susţinute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. Sunt încrezător că, deşi rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuşi împreună, în parteneriat, printr-un efort naţional, să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei. „În ceea ce priveşte aplicarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligaţia să acţionăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală şi al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale ştiinţei medicale, sunt tehnologii de ultimă generaţie care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului”, spunea atunci preşedintele Iohannis.

Rafila se suceşte

Acum, în urmă cu o zi, Alexandru Rafila a anunţat că a fost finalizată noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului
„Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor. Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate. În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare”, a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.
Ministrul a spus că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi „ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT”.
„O să vedeţi în contractul-cadru măsuri care ţin începând de la prevenţie desfăşurată de medicul de familie, de consultaţiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială. Am făcut acest lucru. Ne apucăm de Registrul naţional de cancer. (…) Pacienţii din România au o problemă şi trebuie să o recunoaştem. Sunt de multe ori diagnosticaţi prea târziu şi lucrul acesta trebuie să înceteze, pentru că accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizată este de cele mai multe ori condiţionat de un diagnostic precoce al bolii. (…) O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă”, a afirmat Rafila.
Potrivit acestuia, această nouă formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului a fost complet restructurată.
„Noi am început încă din luna decembrie a anului 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe dintre lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au niciun fel de legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul sau cu tratamentul cancerului. Atunci, am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei”, a explicat el.
Ministerul Sănătăţii a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activităţii de 4 luni a comisiei multidisciplinare de oncologie, formată din 20 de specialişti din toate domeniile medicale cu responsabilităţi în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie).

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Piața volantă din Parcul Central se MUTĂ, sâmbătă 3 iunie, pentru desfășurarea „Sports Festival”

Publicat

piata 8

Sâmbătă, 3 iunie 2023, piața volantă din Parcul Central se mută de pe platoul situat între Străzile George Coșbuc și Splaiul Independenței (lângă Parcul Stadion) pe Splaiul Independenței – tronson stația CTP Cluj Arena – intersecție cu Podul Garibaldi.

Cu această ocazie, traficul rutier va fi închis pe strada Splaiul Independenței (tronsonul cuprins între Pod Garibaldi și strada George Coșbuc), în data de 3 iunie 2023, în intervalul orar 05.00 – 16.00. Orarul de funcționare al pieței va fi între orele 07.00-16.00. Începând de marți, 6 iunie 2023, piața volantă revine pe amplasamentul inițial, anunță Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

CULTURA

Noaptea Privighetorilor revine la Cluj-Napoca cu a 10-a ediție

Publicat

De

privi

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Societatea Ornitologică Română, invită publicul sâmbătă, 3 iunie 2023, începând cu ora 17:00, la Noaptea Privighetorilor 2023.

Evenimentul se află la a 10-a ediție consecutivă la Cluj și va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

„Aleile Parcului Etnografic ne vor fi sălile de clasă, unde vom povesti participanților despre păsările Clujului, rolul și locul lor în viața noastră și în natură. Vom da sfaturi despre cum putem avea balcoane, grădini și orașe prietenoase cu natura, un lucru extrem de important pentru bunăstarea noastră, mai ales ca locuitori ai uneia dintre cele mai dinamice localități din țară, stare care adesea se traduce prin agresiuni asupra spațiilor verzi, atât din interior, cât și de la periferie”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

privi

Programul evenimentului

17:00 – 18:40 tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară)

17:00 – 19:00 ateliere pentru cei mici

17:00 – 20:00 expoziția dedicată vieții microscopice a păsărilor

19:00 – 20:00 recital instrumental susținut de artiștii Bíró Zsuzsa (harpă), Teodora Buia (vioară), Carina Coste (flaut), Sergiu Cebotari (clarinet), Adela Hania Greab (violoncel), Alexandru Lazăr (pian), Emanuel Vots (violă), Sonia Vulturar (vioară), care vor interpreta lucrări compuse de Johann Sebastian Bach, Franz Danzi, Sonia Vulturar, Antonio Vivaldi, Camille Saint-Saëns și Maurice Ravel.

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Arici BLOCAT într-un gard. ISU Cluj a INTERVENIT cu un echipaj de descarcerare

Publicat

arici

Un arici a rămas blocat într-un gard, joi, pe str. Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. La sesizarea unui locatar din zonă, a intervenit un echipaj de descarcerare de la ISU Cluj.

Pompierii au folosit un depărtător ca să poată elibera animalul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax