ACTUALITATE
Președintele ANRSPS la Cluj, după montarea containerelor la UPU Pediatrie: „Mă bucur că am putut să alinăm puțin din durerea bolavilor”



Prefectul Clujului, Mircea Abrudean și președintele ANRSPS, Gheorghe Alecsei, au declarat după montarea containerelor la UPU Pediatrie Cluj că fiecare container va avea o capacitate de 4 paturi, ținând să menționeze și că această acțiune a avut loc cu sprijinul Guvernului României, acesta fiind cel mai mare număr de containere din rezerva de stat care a ajuns într-un județ.
„Achiziția containerelor și aducerea lor la Cluj a fost posibilă cu sprijinul Autorității Naționale pentru Rezerve de Stat și Probleme Speciale, reprezentată aici prin domnul Alecsei, căruia îi mulțumesc foarte mult pentru ajutor.
După cum știți, în județul Cluj au ajuns 20 de containere, fără cele pe care le vedem aici.
Valoarea unui container este de 10.000 de euro
Ele sunt încălzite și au toate condițiile necesare pentru sezonul rece”, a declarat astăzi prefectul Mircea Abrudean.
Conform acestuia, valoarea unui astfel de container ajunge până la 10.000 de euro, astfel valoarea celor 20 de containere fiind de peste 200.000 de euro. Containerele vor rămâne în proprietatea ISU Cluj, pentru a fi utilizate oricând, chiar și după finalizarea pandemiei.
„Am răspuns pozitiv solicitării prefectului din Cluj”
Mircea Abrudean a ținut să îi mulțumească lui Alecsei, menționând că sprijinul primit este unul foarte important în aceste condiții de pandemie.
„ANRSPS are ca obligație intervenția noastră în anumite condiții, conform legii. La solicitarea prefectului și a Comitetului de Urgență care are loc în fiecare județ, am răspuns pozitiv, astfel fiind aduse la Cluj 20 de containere.
Containerele au o capacitate de până la 8 paturi
Acest lucru a fost posibil, desigur, prin aprobarea domnului prim-ministru și a Guvernului. Mă bucură tare mult să văd că am putut să alinăm puțin din durerea celor care fără să își dorească li se întâmplă acest nenorocit de virus. Mă bucur că domnul prefect s-a implicat și am putut să facem împreună acest lucru”, a spus Gheorghe Alecsei la întâlnirea de astăzi.
Conform președintelui ANRSPS, containerele nu au fost create pentru COVID. Chiar și așa, ele au o capacitate de 4 paturi, o măsuță și un sistem de încălzire.
„Containerele erau pregătite pentru alte tipuri de intervenții, cum ar fi calamități. Au fost cazuri când s-au putut intruduce chiar și 8 paturi într-un container, iar ele sunt dotate electric”, a adăugat Alecsei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Viceprimarul Dan Tarcea: Clujenii pot ieși la grătare de 1 Mai la Sfântul Ion și în Baza Sportivă Gheorgheni

Primăria Cluj-Napoca a amenajat două locuri pentru clujenii care vor să iasă de 1 Mai, dar și în restul zilelor din minivacanță, la mici și grătare.
Ambele locuri sunt curate, sigure, pregătite pentru clujenii care, spune viceprimarul Dan Tarcea, nu trebuie decât să-și ia “gașca și micii”.
Mai mult,sunt puse la dispoziție autobuze care merg spre zonele de agremet în fiecare zi din minivacanța de 1 Mai.
Clujenii pot ieși la grătare de 1 Mai la Sfântul Ion și în Baza Sportivă Gheorgheni
Astfel, unul dintre locurile amenajate special pentru distracția de 1 Mai este la Sfântul Ioan. Acolo există grătare, mese, toalete, apă, dar și coșuri de gunoi pe fracții.
Cel de al doilea loc unde clujenii pot merge de 1 Mai este baza sportivă Gheorgheni. Și acolo, spune Dan Tarcea, sunt foișoare cu grătare, gata de folosit.
Cum puteți ajunge fără mașini
Pentru un acces mai ușor și fără griji, între 1 și 4 mai, Primăria şi Compania de Transport Public Cluj-Napoca pun la dispoziţia clujenilor care doresc să se relaxeze, mijloace de transport în comun către zonele de agrement amenajate din apropierea orașului.
Linia de autobuz 29, cu plecare din P-ța Mihai Viteazul, va fi prelungită până în zona camping Poligon Sf. Ion. Autobuzul liniei 29 va circula în cele patru zile din oră în oră.
Programul de circulație poate fi consultat pe site-ul CTP și în aplicația de mobil Tranzy.
De asemenea, iubitorii de natură și drumeții au la dispoziție autobuzul liniei M71 Cluj-Napoca – Petreștii de Jos. Astfel, aveți posibilitatea de a vă bucura de frumusețile naturii pe care le oferă Cheile Turzii.
În cele patru zile, autobuzul M71 va pleca din Cluj-Napoca de pe strada Posada la ora 09:00 și se va întoarce după-masă spre Cluj la ora 18:00 (program de circulație conform zilelor de sâmbătă / duminică).

Infotrafic anunță restricții de tonaj pe drumurile aglomerate în minivacanța de 1 Mai. Camioanele cu masa mai mare de 7,5 tone nu vor putea circula pe principalele rute către mare și munte.
Va fi interzisă circulația camioanelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, miercuri (30 aprilie, între orele 16.00/18.00 – 22.00), joi (1 mai, între orele 06.00 – 22.00) și vineri (2 mai, între orele 06.00 – 22.00), în minivacanța de 1 Mai, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanța, pe DN 7 Pitești – Râmnicu Vâlcea – Veștem și pe DN 39 Agigea – Mangalia.
INFOTRAFIC: RESTRICȚII de tonaj pe drumurile aglomerate în minivacanța de 1 Mai
Polițiștii le recomandă șoferilor să mențină distanța între vehicule, să respecte limitele de viteză, să semnalizeze din timp schimbarea benzii și să evite depășirile riscante.
Pe autostradă, șoferii sunt sfătuiți să nu folosească banda de urgență în mod nejustificat și să acorde prioritate la intrarea de pe spațiile de servicii.
De asemenea, autoritățile reamintesc pericolul de a conduce sub influența alcoolului, a drogurilor sau în stare de oboseală.
EVENIMENT
Cum s-a petrecut tragedia din Huedin, cu 2 copii morți. Cel mic a căzut în apă și cel mare a intrat să-l salveze

Tragedie mare la Huedin unde pe strada Fildului, doi frați de 4 și 6 ani și-au pierdut viața. Concluzia în acest caz dramatic arată că tragedia putea fi evitată, dacă s-ar fi ținut cont de mai mulți factori.
Din primele informații reiese că marți după amiază, cei doi băieți au ieșit la joacă și au dat peste o groapă plină apă situată în apropierea casei bunicilor.
Copilul cel mic, în vârstă de 4 ani, ar fi alunecat în apă, iar fratele lui de 6 ani ar fi intrat și el în apă să îl salveze, dar s-au înecat amândoi.
Băiețelul cel mare ar fi fost scos din apă chiar de bunica lui, iar cel mic de către un unchi. Pompierii, care au fost alertați și au intervenit la locul incidentului, au aplicat în ambele cazuri manevre de resuscitare, dar fără succes.
Groapa plină cu apă de la ploaie se află pe un șantier din Huedin unde se execută lucrări la calea ferată și nu era protejată de garduri. În plus, copiii se aflau în acea zi în grija bunicilor care nu i-au supravegheat, părinții fiind la serviciu.
Familia celor doi micuți morți mai are o fetiță în vârstă de 2 ani.
”Șeful muncitorilor de pe șantier trebuie să fie sancționat, nu a luat măsuri să fie protejată groapa, ori cu gard, ori să fie acoperită. Mare necaz”, a spus un locuitor al zonei.
DGASPC Cluj s-a autosesizat în acest caz și verifică situația pentru a afla ce s-a întâmplat și cum au fost lăsați nesupravegheați cei doi minori.
Ce forțe a trimis ISU
ISU Cluj a trimis la intervenția de la Huedin un echipaj de pompieri, cu autospecială cu modul de descarcerare încadrat de 4 subofițeri.
”Au mai fost alocate două ambulanțe SMURD, una de la Detașamentul Huedin și cealaltă de la Garda Aghireșu. Ambele au avut în componență 3 subofițeri (pompieri paramedici) și câte un voluntar SMURD”, au precizat reprezentanții ISU.
EVENIMENT
VIDEO. Intersecția Sub Cetate – Cetății din Florești va fi extinsă. Întreaga zonă va intra în modernizare

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat demararea unui nou proiect de infrastructură. Intersecția străzilor Sub Cetate și Cetății va fi extinsă, iar lucrările fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a întregii străzi Sub Cetate.
Aceste îmbunătățiri vor contribui la un trafic mai fluid și la un mediu mai sigur pentru cetățeni.
„Lărgim intersecția străzilor Sub Cetate și Cetății. Dar asta nu e tot. Avem în lucru un proiect care modernizează întreaga stradă Sub Cetate, de la intersecția cu strada Cetății și până în intersecția cu strada Tăuțului”, a transmis primarul comunei Florești.
Printre lucrările planificate se numără:
- Extinderea carosabilului, pentru un trafic mai fluent
- Amenajarea trotuarelor, pentru siguranța pietonilor
- Crearea a 59 de locuri de parcare, pentru a reduce aglomerația de pe marginea drumurilor
- Instalarea canalizării pluviale, pentru o mai bună gestionare a apelor meteorice
- Îmbunătățirea iluminatului stradal cu LED-uri, pentru un plus de eficiență și vizibilitate
FOTO: Captură Google Maps