ACTUALITATE
Preotul Marius Cerghizan, numit administrator al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla
Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla anunță că, în urma decesului episcopului Florentin Crihălmeanu, ”turma cuvântătoare a eparhiei nu a rămas fără Păstor”.
”După recenta mutare din această viață a regretatului Episcop eparh, PS Florentin Crihălmeanu, prin hotărârea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost numit un Administrator eparhial care se va îngriji de buna-cârmuire a acestei eparhii până la data alegerii unui nou episcop”, arată eparhia.
Preotul rânduit să continue, pentru o perioadă, lucrarea pastorală a Preasfinției Sale Florentin este cel care i-a fost secretar, i-a stat alături ca și consilier eparhial și din vara lui 2020 a fost vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla: Pr. Dumitru Marius Cerghizan numit, prin Decretul nr. 931/19.01.2021, în funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla.
”Fie ca harul Sfântului Spirit prin mijlocirea Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla și a Bisericii Universale, în acest an 2021 dedicat Sfântului Iosif în Biserica Catolică, să-l întărească și să-l călăuzească pe Părintele nou numit în administrarea Eparhiei de Cluj-Gherla, pentru ca planul lui Dumnezeu în, și cu această Biserică continuatoare a tradiției apostolice să se împlinească, spre mai mare mărirea Numelui Său și spre mântuirea sufletelor”, au mai transmis greco-catolicii clujeni.
Cine este Marius Cerghizan
Pr. Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în loc. Bistriţa. A fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.
A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.
Este capelan al comunității „Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial în parohiile Corpadea și Petea.
În anul 2006 Preasfinția Sa Florentin i-a încredințat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții.
În 22 iunie 2020, i-a fost încredințată o nouă misiune, aceea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care a îndeplinit-o cu credință, contribuind, alături de Episcopul eparhial, la bunul mers al vieții eparhiei.
Din 19 ianuarie 2021 preia funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care, cu ajutorul Bunului Dumnezeu o va împlini cu vrednicie, după modelul Episcopului care l-a format și alături de care a slujit.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ANM a emis o avertizare de ceață densă pentru județul Cluj, valabilă începând de sâmbătă, ora 22:10 – duminică, ora 02:00. Vizibilitatea poate scădea sub 50 m.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare pentru județul Cluj privind formarea ceții dense, care va determina scăderea vizibilității sub 200 m, iar izolat sub 50 m. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 22:10, până duminică, ora 02:00.
Atenție, ȘOFERI! Avertizare de CEAȚĂ densă în Cluj
Localitățile vizate: Gherla, Dej, Bonțida, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Cășeiu, Câțcău, Vad, Cuzdrioara, Sic, Cornești, Mica, Dăbâca, Fizeșu Gherlii și Jichișu de Jos.
Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că, în 1 Decembrie, Ziua Națională a României, transportul public în municipiul Cluj-Napoca se va desfășura între orele 5:00 – 23:00, conform programului de transport valabil pentru ziua de duminică.
În intervalul orar 10:00 – 11:00, întrucât P-ța Mihai Viteazul va fi închisă traficului auto cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, traseele liniilor de transport care tranzitează zona vor fi deviate pe străzile adiacente Pieței Mihai Viteazul, dacă se impune.
CTP Cluj: Programul transportului public de Ziua Națională a României
În intervalul orar 11:00 – 13:30, restricțiile de circulație impuse de manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” în Piața Avram Iancu pot afecta traseul și programul de circulație a liniilor care tranzitează zona.
În ziua de 1 Decembrie 2024, cu ocazia manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în Piața Avram Iancu și Piața Unirii, vor fi suplimentate principalele linii de transport public ce asigură legatura între cartiere și zona centrală a municipiului, respectiv liniile 6, 25, 9, 24B, 30, 31, 35 și 101.
Programul de circulație actualizat al mijloacelor de transport public poate fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.
EVENIMENT
Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment
Patru incidente electorale au avut loc în județul Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei și un avertisment.
„De la debutul campaniei electorale, la nivelul județului Cluj au fost semnalate 4 posibile incidente electorale, care au vizat afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite, dintre care 2 nu s-au confirmat.
Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment
Polițiștii clujeni au aplicat 1 amendă în valoare de 2.000 de lei și 1 avertisment”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Clujenii porniți cu bicicleta la capătul lumii, haltă la Sao Paolo. Cu cine s-au ÎNTÂLNIT acolo
Gabriel Bota și Rudolf Nyari, cei doi clujeni porniți cu bicicletele la capătul lumii, au ajuns, în sfârșit, după peripeții, la Sao Paolo. Acolo au avut surpriza plăcută să dea peste Novak Djokovic.
„Azi, în aeroportul din Sao Paulo, am trăit una dintre cele mai minunate întâmplări din viață: eu cu Rudy ne-am întâlnit cu omul-legendă al tenisului – Novak Djokovic. E de o blândețe cum doar oamenii Mari au! I-am povestit despre proiectul nostru “Read & Ride to El Fin del Mundo” și ne-a felicitat pentru inițiativă mai ales că ne-am dat seama că împărtășim același scop: promovarea sportului și a culturii în rândul tinerilor!
Clujenii porniți cu bicicleta la capătul lumii, haltă la Sao Paolo. Cu cine s-au ÎNTÂLNIT acolo
Ne-a promis că ne urmărește aventura! Ceea ce ne determină și mai mult să nu ne oprim! Orice-ar fi!
Mulțumim, Novak Djokovic”, a scris Gabriel pe Facebook.